Uykuyu Açmanın En Kolay 13 Yolu
- Minik Tospik yazdı.
- 2 Mayıs 2021
- 318 okunma
- 1 beğeni
Günlük 8 saatlik bir uyku, uzman görüşlerine göre vücudun ve zihnin kendisini yenilemesi için gerekli olan süreyi kapsamaktadır. Fakat gün içerisine hapsettiğimiz işler ve telaşlarımız kimi zaman süre olarak bize yetmemektedir. Özellikle son zamanlara bırakılan işler, sınavlar yüzünden sabaha kadar göz kapaklarını açık tutmaya çalışmak, ağlayan bir çocuğun sesine uyanmak ve hasta birinin baş ucunda beklemek gibi zorlayıcı bazı nedenler de uykusuz kalmaya mecbur edebilir. Yataktan kalkışımızdan, yüzümüzü yıkamaya kadar geçen o evreyi atlamak ne kadar hoşumuza gitse de uyanmamıza ihtiyacı olan onlarca unsur var gün içinde. İnsan vücudunun dengeli bir metabolizmayla çalışmasına biraz karşı duruş gibi olsada uzun süreli uykusuzluk ve yorgunlukların, kalp krizi, tansiyon, depresyon gibi hastalıklara da yol açabileceği akıldan çıkmamalıdır. En başta kendi sağlığınızdan sorumlu olduğunuzu unutmamanızı dileriz.
İşte, uykuyu açmanın yolları ve yöntemleri:
1. Derin Nefes Alın
Derin nefes almak, kan dolaşımını düzenlemede ve kandaki oksijeni arttırmada etkili yöntem olarak bilinir. Zihinsel uyanış ve enerjinin çağrılmasında etkili olan derin nefes egzersizi, yatağınızdan doğrularak yapabileceğiniz en az 10 nefes tekniğiyle faydasını göreceğiniz uyku açma yoludur.
Havayı ciğerlerinize doldurarak güçlü nefesler almanız, hava dudaklarınızdan üfler gibi çıkartarak bu telkini uygulamanız önerilir. Aynı şekilde göbeğinize dokunarak da nefes alış veriş takibinizi yapmanız önerilir. Derin nefes egzersizi aynı zamanda yorgun bünyeye biraz daha güçlü ve uyanık kalma adına destekçi yöntemdir.
2. Düzenli Şekilde Su İçin
Su içmenin faydalı aktivite olduğunu zaten tıp uzmanları sürekli dile getiriyor. Fakat her gün düzenli içtiğiniz suyu, yataktan kalktığınızda içmek, yüzünüzü yıkamak kadar etki uyandıracaktır. Hücrelerin aktive olmasına katkı sağlayan ve enerjinin, zindeliğin gün içinde yakalanması adına önerilen su içme faaliyetini, uyandığınızda da yapmanız oldukça faydalı bir yöntemdir.
3. Elma Deyip Geçmeyin
C vitamin deposu olan elma, uykuya karşı direncinizi yüksek tutmada öncü meyvedir. Vitamin ve enerji deposu özelliğiyle uyku sersemi vaziyette elma yemeyi akıldan geçirmek zor olsa da uzmanlar, uykuyu açmanın yollarından biri olarak elma yemenizi tavsiye etmektedir.
4. Kahve İçmek
Pek çok insanın uykuyu açma yöntemi olarak iyi bildiği kahve içmek de kahve içinde yer alan kafein özelliği sayesinde etkili olmaktadır. İçeceğiniz kahve 1 fincan filtre kahve olursa o güne verimli şekilde dahil olmanız gayet mümkündür.
5. Müzik Dinlemek
Bazı kişiler, müzik dinlediğimde uykum geliyor diye içinden geçirebilir şu anda ben de dahil. Fakat slow yerine beğendiğiniz hareketli müzikleri dinlemenizin sizi hem dinç tutacağı hem de size enerjinizi geri kazandırmada etkili olacağını uzmanlarımız dile getiriyor.
6. Sakız Çiğnemek
Uykuyu açmanın yolları denildiğinde kesinlikle abartmadığımızı söylemeliyiz. Zira pek çok dikkat gerektiren konuda olduğu gibi uykuyu açma anlamında da sakız çiğnemek birebirdir. Sakız çiğneme hareketinin kaslarda yarattığı etkisi, mideyi uyararak hormonların salınmasına neden olur. Uyarıcı yönüyle sakız çiğnemenin kişiyi de motive etme anlamında etkili yöntem olduğu söyleniyor.
7. Işıkları Açın
Güneş ışığıyla uyanma şansına sahipseniz ne denli kuvvetli bir etki olduğunu ve gözlerinizi kamaştırdığını da bilirsiniz. Uykuyu engelleyici bir yöntem olarak loş ışık yerine güçlü ışık kullanmak, uykunuzu açmaya yarayacaktır.
8. Saç Diplerine Masaj
Etkili diğer yöntem olan saç diplerine soğuk suyla pres uygulamak ya da havlu veya buz poşetiyle masaj yapmak sizi canlandıracak hatta uykuyla aranıza mesafe girmesine neden olacaktır. Dinlendirici hem de soğuk etkisiyle saç diplerine yapılan masajın bünyenizde rahatsızlık vermeyeceğine inanıyorsanız uykuyu açma yöntemlerinden biri olarak seçmenizde yarar görüyoruz.
9. Erken Uyuyun
Bunu söylemek biraz kolaya kaçan ifade gibi görünse de söylemek zorundayız. Uykuyu almanın veya uykuya hasret bir durumla karşılaşacağınızı hissetmeniz halinde, o gün öncesinde ya uykunuzu iyi şekilde almalısınız ya da zorunlu neden yoksa erken yatmaya çalışmalısınız. Bu önerimiz de uykunuzu kontrol etmeye yarayacak başka alternatif.
10. Yürüyüş Yapmak
Her ne kadar yürüyüş yapmak için elverişli koşulların kısıtlandığı döneme rastladıysak da yürüyüşün uyarı etkisinin güçlü olduğu söylenmektedir. Özellikle havanın daha temiz olduğu sabah erken saatlerde yapılan 10 dakikalık yürüyüşün kan dolaşımını harekete geçirdiği, kana karışan oksijen seviyesini yükselttiği ve beynimize ulaşarak zihnimizi güçlendirdiği yönünde uzman görüşler yaygındır.
Ayrıca Bağışıklık Sistemimizi Güçlendirmenin Yolları adlı yazımızı okuyabilirsiniz.
11. Siyah Çay
Siyah çayın uykuyu kaçırdığına dair etkisini kahveye nazaran daha fazla gördüğümü belirtmek zorundayım. Aynı şekilde uzmanların görüşüne göre de siyah çayın içerisinde yer alan kafeinin, aldığınız miktara bağlı olarak uykusuz tutma özelliği söz konusu. Kafeine karşı vücudunuzun direncini ölçme anlamında siyah çay araştırmalara konu olmuş içecektir.
12. Serin Ortamlarda Bulunmak
Sıcak havanın kişiye verdiği rehaveti bilirsiniz. Aynı şekilde bu rehavetin sonunda tatlı uyku ödül bile olabiliyor bazen. Fakat uykusuz kalmanız şart ve bu ödülden feragat edebilirim diyorsanız şayet, serin ortam ve havadar bir yerde kalmanız, uykuyu açmanın yolları arasında size önerebileceklerimizden...
13. Pozisyon Değiştirin
Sabit bir şekilde uzun süre aynı pozisyonda oturmanız veya durmanız uykunuzu getirebilecek duruma neden olmaktadır. Koltuğa uzanarak TV izlemek, kitap okumak, dik pozisyonda oturmadan sabit durmak uykuya direncinizi kırabilir. Bu yüzden yerinizde bile olsanız hareketli olmak ve duruş pozisyonunuzu ara ara değiştirmek uykuya yenik düşmenize karşı size koruyacaktır.
Sıkça Sorulan Sorular
Uzmanlar düzenli ve rahat bir uykunun engelleri arasında özellikle cep telefonları ve onlardan yayılan ışıklar olduğunu dile getirmiştir. Beynin fazlasıyla çalışmasına etki eden PC ve internet kullanımının uykuya geçişi geciktirdiği ve psikolojiyi etkilediği yönünde görüşler hakimdir. Stres, gürültü, alkol ve kahvenin de beraberinde etkili olduğu da söylenmektedir.
Uzman görüşlerine göre çocukların günde en az 9, yetişkinlerin ise 8 saat uyuması önemlidir. Gün içerisinde 6 saatten az uyku uyuyan kişilerin bazı sağlık problemlerine de yakalanabileceği açıklanmaktadır. Az uyumak kadar yetişkinlerin 10 saatten fazla uyumasının da problemlere neden olacağı söylenir. Uykuya dair yaşanabilecek sorunlar, bağışık sisteminin yavaşlaması, stres, kilo alma, kalp ve tansiyon hastalıkları, depresyon gibi hastalıklara neden olabilmektedir.