Efsanevi Özelliğe Sahip Tarihe Damga Vuran 10 Stadyum

  • Minik Tospik yazdı.
  • 1 Mayıs 2021
  • 162 okunma
  • 1 beğeni

/Yıllardır pek çok olimpiyat ve şampiyonluk maçına ev sahipliği yapmış, seyirci kapasitesiyle maçların büyülü atmosferini de futbol tutkunlarına yansıtan dünyaca ünlü stadyumları, bugün yazımızda konu olarak işlemeyi düşündük. Gelin dev ekranlardan izlemeye doyamadığımız adrenalini yüksek seviyelere çıkaran o efsane stadyumları hep birlikte bir hatırlayalım.

1. Noucamp Stadı

Noucamp Stadı

Dünya üzerinde seyirci kapasitesi baz alınarak en büyük stadyumlardan biri olarak kabul edilen, efsanevi İspanyol Devi La Liga temsilcisi, FC. Barcelona takımının maçlarına ev sahipliği yapan Noucamp Stadyumu, 24 Eylül 1957 tarihinde açılmıştır. Tıpkı Barcelona Spor Kulübü gibi Katalonya takımının da maçlarına yer verdiği bir stadyum olan Noucamp Stadyumu, 99.354 kişilik bir seyirci alanına sahiptir.

Efsanevi stadyumun önemli özelliği de 1982 FİFA Dünya Kupası maçları için, seyirci kapasitesinin 125.000’e çıkarılmış olmasıdır. UEFA kuralları gereği belli bir ölçüye uyularak daha sonra 100.000 kişilik bir plan uygulamaya konmuştur. İnşa edildiği günden bu yana 2 kez restore edilen stadın eski adı, “Estadio del CF Barcelona”dır.

2. Estadio Azteca

Estadio Azteca

Güney Amerika ülkesi olan Meksika’nın ve dünyanın en büyük stadyumlarından biri olarak ünlenen Estadio Azteca Stadyumu, 1966 senesinde futbol haricinde organizasyon ve konserlerin gerçekleşmesi adına faaliyete geçmiştir. Daha sonra Meksika’nın milli maçlarını oynadığı stadyum olan Estadio Azteca Stadyumu, 1970 ve 1986 yıllarında olmak üzere iki defa FIFA Dünya Kupası maçlarına ev sahipliği yapmıştır. Seyirci kapasitesinin 105.000 kişilik olduğu belirtilmiştir.

Günümüzde kurallar çerçevesinde lig maçlarını 65.000 kişilik seyirci kapasitesiyle gerçekleştirmektedir. Meksika Profesyonel ligi içinde yer alan “Club America” takımının ev sahipliğini de yapmaktadır.

3. Maracana Stadı

Maracana Stadı

Maracana Stadyumu, Dünya Kupasını pek çok defa müzesine götürmüş olan futbol devi ülke olan Brezilya’nın o meşhur stadyumu. “Siyah inci” Pele, Ronaldinho gibi futbol dehalarının çok kez devleştiği bir stat olan Maracana, 1950 senesinde Dünya Kupası için ev sahipliğini yapmıştır. Seyirci kapasitesinin 95.000 kişilik olduğu belirtilen Maracana Stadı, 2014 senesi Dünya Kupası için bu organizasyona ev sahipliği yapan efsaneleşmiş stattır.

4. Santiago Barnebau Stadı

Santiago Barnebau Stadı

Barnebau stadı denince akla gelen kulüp, tabii ki Real Madrid. İspanya’nın en fazla şampiyonluklar kazanan takımı Real Madrid’in ev sahipliğini yaptığı Barnebau Stadı, Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş gibi ülkemizin  futbol devlerini de stadında ağırlamıştır.

Pek çok kupa finaline şahit olan bir stadyum olarak Santiago Barnebau stadı ilk olarak, 1947 senesinde Başkan Santiago Barnebau’nun ismiyle açılmıştır. İlk dönemler normal seyirci kapasitesinin çok üstünde bir alan olarak dikkati çeken stat, 120.000 kişiyi bünyesinde ağırlayabiliyordu. UEFA kuralları gereğince bu sayının 85.450 kişilik olması kararlaştırıldı. Şampiyonlar ligi maçlarında tam 4 kez finallere ev sahipliği yapan stadyum  1982 yılında gerçekleşen Dünya Kupasına ev sahibi olarak iştirak etmiştir.

5. Wembley Stadı

Wembley Stadı

Tarihçesine baktığımızda eski bir tarihte 1923 senesinde inşa edilen Wembley Stadı, Avrupa’nın en büyük 2. stadı olarak bilinmektedir. İngiltere’nin Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonası maçlarında yer verdiği milli stadyum olan Wembley, 2003 senesinde yıkılıp tekrar restore edilerek 2007 yılından bu yana 90.000 kişilik kapasitesiyle günümüzdeki modeline ulaşmıştır.

Büyüklüğü ve geniş alanı ile pek çok konserlere de imza atmış olan Wembley Stadyumu’nda bir dönem ünlü megastar Michael Jackson’un 7 konserle toplamda 504 bin kişiye konser verdiği belirtilmiştir. Efsanevi stadyum olan Wembley, 1966 senesinde Dünya Kupası finaline sahasında yer vermiş, 1963, 1968, 1971, 1978, 1992, 2011 ve 2013 seneleri olmak üzere 7 defa Şampiyonlar Ligi maçlarına ev sahipliği yaparak ününe ün katmıştır.

6. Guiseppe Meazza

Guiseppe Meazza

İtalya’nın iki güçlü takımı Inter ve FC Milan takımlarına ev sahipliği yapmış olan Guiseppe Meazza Stadı, 1926 senesinde Inter ve Milan spor kulüpleri arasında gerçekleşen ilk maçla birlikte açılışı gerçekleşmiş bir stadyumdur. Şampiyonlar Ligi için 3 kez final maçlarına ev sahipliği yapan Guiseppe Meazza, ilk olarak 1934 senesinde Dünya Kupası için ev sahibi olmuş, 1990 senesinde de Dünya Kupası maçlarına yer vermiş, efsanevi bir stadyumdur.

7. Old Trafford

Old Trafford

Futbolsever insanlarımızın da yakından tanıdığı güçlü spor kulüplerinden İngiliz Manchester United takımına ev sahipliği yapmış olan Old Trafford Stadı, 76.212 kişilik kapasitesiyle, 1910 senesinden beri faaliyette olan bir stadyumdur. Trafford semtinde yer alan stadyum, II. Dünya Savaşı yıllarında bombardımana tutulmuş, 1941 ve 1949 yılları arasında süre boyunca kullanılamamıştır. Bobby Charlton’un ifadesiyle “Düşler Tiyatrosu” lakabı bulunan stadyumu 2013 yılı UEFA Şampiyonlar Ligi maçlarında ev sahibi olarak yer almıştır.

8. Velodrome Stadı

Velodrome Stadı

Fransız futbol spor kulübü Marsilya’nın rakiplerini konuk ettiği efsane stadyumlardan diğeri de Velodrome Stadı. Fransa’nın ikinci büyük stadı olma özelliğine sahip olan Velodrome, 60.301 kişilik kapasitelidir. Haziran 1937 senesinden beri faaliyette olan stadyum, ilk defa 1938 senesinde Dünya Kupası maçlarına ev sahibi olmuş ve 1998 senesinde de Dünya Kupası finallerinde birçok ülke maçlarına ev sahipliği yapmıştır.

9. Berlin Olimpiyat Stadı

Berlin Olimpiyat Stadı

Yaz Olimpiyatları için üs seçilen Berlin kenti için ilk olarak Hitler’in emriyle "Reichssportfeld” adıyla inşa edilen spor kompleksi olan Berlin Olimpiyat Stadı, temeli 1934 senesinde atılan ve açılışının 1936 senesinde gerçekleştiği efsanevi bir stadyumdur. Yaz Olimpiyatları ardından 1974 ve 2006 yıllarında FİFA Dünya Kupası için ev sahipliği yapmıştır. Bundesliga temsilcisi Hertha Berlin kulübünün maçlarını oynadığı stadyum, 74.064 kişilik kapasiteye sahiptir. Berlin Olimpiyat Stadı kurulduğu dönemden bu yana 2006 senesinde Dünya Kupası maçları için sadece restore edilmiştir.

Ayrıca Türk Futbolunun 3 Efsane İsmi; Lefter Küçükandonyadis, Metin Oktay, Hakkı Yeten adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

10. Lujniki Stadyumu:

Lujniki Stadyumu

Rusya’nın başkenti Moskova kenti içerisinde yer alan Lenin Stadyumu olarak da bilinen Lujniki Stadyumu, ev sahibi olan Spartak Moskova futbol takımının arenasıdır aynı zamanda. Açılışı 31 Temmuz 1956 tarihine denk gelen stadyumun kapasitesinin 80.000 civarında olduğu belirtilmiştir. Avrupa’nın en büyük stadyumlarından biri olma özelliği gösteren Lujniki, olimpik oyunlar için de tercih edilen alana sahiptir. En son 1983 senesinde restore edilen Lujniki Olimpik Kompleksi, 2008 yılında UEFA Şampiyonlar Ligi için ev sahipliği yapmış özelliğiyle de bilinir.

Sıkça Sorulan Sorular

“Stamford Bridge” adlı stadyum İngiltere’nin Chelsea takımına ev sahipliği yapmış bir yer olarak 1877 senesinde kurulmuş, ünlü bir futbol takımına yer veren eski bir stadyum özelliğiyle bilinir. Fakat tarih olarak bakıldığında en eski stadyumun Bramall Lane adıyla İngiltere’de 1855 yılında kurulan stadyum olduğunu söyleyebiliriz.

Kuzey Kore’ye ait Pyonyang kentine bağlı, Rungrado 1 Mayıs Stadyumu, 150.000 kişilik kapasitesiyle dünyanın en büyük stadyumu olarak bilinir. Amerikan futbolu ve atletizm oyunlarının gerçekleştiği bu stadın yanı sıra, futbol maçları için Meksika’nın Aztek Stadyumu 105.000 kişilik kapasitesiyle en fazla seyirci kapasiteli stadyumlardan sayılmaktadır.

İlgili Yazılar