Bilgisayar Ekranlarının Zararlarından Korunmak için 6 Yöntem
- Cahil Uzman yazdı.
- 19 Temmuz 2020
- 1.183 okunma
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte bilgisayar başında geçirilen sürelerin de artmasıyla beraber başta göz sağlığı olmak üzere uzun süreler bilgisayar ekranına bakmak beraberinde çeşitli sorunları getiriyor. Bilgisayar ekranlarının zararlarından korunmak için uygulanacak yöntemler sayesinde ekrandan yayılacak zararlı ışınların önüne geçebilirsiniz.
Yazıları Büyütün
Genelde ekrandan kaynaklı göz yorgunlukları göz derecenizin altında kalan yazılardan kaynaklanmaktadır. Ekran ayarlarından ya da işletim sistemi ayarlarından yapılacak font yani ekran yazılarını büyütme işlemi sayesinde yazıların daha okunaklı bir hale gelmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede yazılar daha okunaklı olarak iş veriminizi arttıracak, bir taraftan da gözlerinizin çok fazla karakter ile yorulmasının önüne geçecektir.
Gözlerini Kırpın
Her durumda göz kırpmamak göz kızarmasına neden olmaktadır çünkü göz kırpmak, gözün nemli kalması için son derece önemlidir. Ancak ekrana bakma sırasında yapılan işe dalgınlık ve kendini verme yüzünden göz kırpma süresi uzamakta bu durum ise göz kuruluğu başta olmak üzere çeşitli göz sorunlarına yol açabilmektedir. Bilgisayar ekranının zararlarından korunmak için uygulanacak yöntemler arasında başta gelen göz kırpma süresini kısaltma gerek iş yaparken gerekse oyun oynarken ihmal edilmemelidir. Özellikle çocukların oyun oynama esnasında oyundaki aksiyona kendilerini kaptırmaları sonucunda göz kırpmayı unuttukları gözlemlenmiştir. Göz kırpmamak hem o an için gözlerin ağrımasına neden olduğu gibi hem de daha uzun vadede kalıcı sorunlara yol açabilmektedir.
Ekran Parlaklığını Ayarlayın
Ekran parlaklığının çok olması her ne kadar daha aydınlık bir görüntü sunuyor olsa da son derece yanlış bir yöntemdir. Ekrandan yayılan beyaz ve mavi ışınların daha yüksek gelmesi anlamı taşıyan ekran parlaklığının çok olması doğrudan gözlerin yorulması için etkendir. Parlaklığı gözlerinizin yorulmayacağı şekilde ayarlayarak gözlerinizi koruyabilirsiniz. Parlaklığı sadece genel durum için değil kullandığınız programlar ya da oyunlar için de en az seviyede tutarak gözlerinizin korunmasını sağlayabilirsiniz.
Gece Işığı Modunu Aktif Edin
Ekrandan yayılan mavi ışınlar gözlerin yorulmasına ve kızarmasına büyük etki etmektedir. Son yıllarda çıkarılan işletim sistemlerinde bu yüzden “Gece Işığı” ismi altında ayarlama bulunmaktadır. Gece Işığını aktif ederek zararlı mavi ışınların ekrandan yayılmasını engelleyebilir ve böylece ekrana daha sağlıklı bir şekilde bakabilirsiniz. Eski işletim sistemleri için de farklı uygulama ve programlar ile gece ışığı modu kullanılır hale gelebilmektedir.
Koruyucu Gözlük Kullanın
Hekim onaylı olmak kaydıyla bilgisayar ekranından gelen ışınları azaltmak için koruyucu gözlük kullanabilirsiniz. Koruyucu gözlük lensleri özel olarak mavi ışınları geçirmemek üzere tasarlanırlar ve böylece ekrandan yansıyan ışınlar gözlerinize ulaşmaz. Bu sayede ekran başında çalışmalarınızı daha uzun süreli şekilde yapabilirsiniz. Ayrıca koruyucu gözlükler yapılarına göre sadece ekran ışınlarını değil, çevrenizde bulunan diğer zararlı ışınların engellenmesi için de son derece yararlı olabilmektedirler.
20 Dakika Kuralını Uygulayın
20 dakika kuralı olarak bilinen kuralı uygulamanız halinde ekranın gözlerinize vereceğiniz zararı en az düzeye indirgeyebilirsiniz. Bu kuralı uygulamak için 20 dakika boyunca ekrana baktıktan sonra 20 metre uzaklıkta bir nesneye en az 20 saniye boyunca bakmanız gözlerinizin daha sağlıklı kalmasını sağlayacaktır. Uzaktaki bir nesneye odaklanmanız gözlerinizin görme yetisini koruduğu gibi hareket etmelerini de kolaylaştıracaklardır. Aynı şekilde bir diğer yöntem ise yazı yazarken ekrana bakmak yerine klavyeye bakmanız çok daha sağlıklı bir yöntem olacaktır. Bu sayede hem yanlış yazmayı daha az seviyeye indirgeyecek hem de ekranın ışınlarından gözlerinizi koruyabilirsiniz.
Bu yöntemler ile birlikte ekrandan yansıyan ışınlardan gözlerinizi koruyabilirsiniz ancak en sağlıklı yöntem çok uzun süreli çalışmalarda bile ekrandan gözlerinizi ayırabilmektir.