Güvenlik Testlerinde Başarıyı Yakalayan Otomobil Modelleri

  • Minik Tospik yazdı.
  • 5 Haziran 2021
  • 114 okunma

Mutlaka binek araç satın alınırken, aracın güvenliği, yol tutuşu, iç hacmi, dizaynı, kalitesi, harcadığı yakıtı, kullanım özelliği gibi birçok faktör, kişilerin tercihleri konusunda değişken oranlarda önem sırasına sahiptir. Dayanıklılık testlerinden geçmiş pek çok yeni ve ikinci el araçlar için günümüzde de kıyaslamalar yapılmaktadır. Bugün sayfamıza en dayanıklı 10 otomobil markası ve özelliklerini yazmayı uygun gördük. Bir dizi sağlamlık testlerinden geçirilmiş olan bu araçları inceleyip fikir edinmeniz için yazımızda yer vermeyi uygun bulduk.

1- Mercedes Benz CLA Serisi

Mercedes Benz CLA Serisi

Alman Üretici firma Daimler AG'ye ait bir araç olarak tasarlanan Mercedes Benz CLA'nın üretimine 2013 senesinde başlanmıştır. Euro NCAP adı verilen, otomobil pazarında yer alan araçların güvenliğini ve performansa dayalı ölçümleri gerekli testlerle belirleyen taşımacılık araştırma laboratuvarı, Mercedes Benz CLA için bu araştırma testleri neticesinde bazı güvenlik ve performansa dayalı puanları sunmuştur.

Testler sonucunda Mercedes Benz CLA için , %91 yetişkin yolcu, %75 çocuk yolcu, %74 yaya ve %81 güvenlik yardımcısı özellikleriyle kalite anlamında beş yıldız uygun görülmüştür. Dizel ve benzinli motor seçenekleri olan Mercedes Benz CLA  serisine ait başlıca özellikler ise şu şekildedir.

Üretici Firma: Daimler AG

Sınıf: Kompakt Sedan

Düzen: Önden motorlu, önden çekişli, dört  tekerlekten çekiş,

Motor: 1.5 lt CDI (Dizel) 1.6 lt.(Benzin), 2.0 lt. AMG (Benzin)

Beygir Gücü: 109 hp  Silindir Hacmi: 1461 cc.

Şanzuman: 6-İleri Düz, 7-İleri DCT Otomatik

Yakıt Sarfiyatı: (ort. lt) CLA 180 (4.05 lt), CLA200 (5.5 lt), CLA 45 AMG (7.0 lt)

Karma Tüketim: 100 km: 4.2 lt.   0-100 km arası hızlanma: 11.6 saniye.

2- BMW Z4

BMW Z4

Spor araba olma özelliğine sahip BMW Z4, Alman BMW firması tarafından 2002 senesinde üretilip günümüze kadar etkisini göstermeye devam eden kalite testlerinden başarıyla geçmiş marka. Daha önceki Roadster modellerinden sonra, Z4 modeliyle sahada yerini alan BMWZ4, sağlamlık yönünde laboratuvar testlerini yine başarıyla tamamlamış modelidir. E-89 modelinde Cabriolet güç, 184 -340 beygir gücü aralığında, BMW Z4- Coupe E86 modeli içinse 265-343 bg özellikler yer alır.

Üretici Firma: BMW

Sınıf: Spor Otomobil

Gövdesi: İki kapılı Roadster

Motor: 2.5 L, 3.0 L, 3.2 L

Şanzuman: 5 ileri manuel, 4 ileri otomatik

Çocuklu Aileler İçin Kolaylık Sağlayacak Araba Aksesuarları adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

3- Tesla Model 3

Tesla Model 3

Tesla Model 3 aracının üreticisi Tesla Motors grubudur. Üretimine 2017 senesinde başlanan ABD, Fremont kentinde montajı tamamlanan araç elektrikli kompakt lüks bir otomobildir. Model X kategorisine göre de güvenlik ve performans testlerini geçerek kalite yönetimi konusunda otomotiv sektöründe ciddi bir pay yakalamıştır.

Üretici Firma: Tesla Motors

Sınıf: Kompakt Lüks Otomobil

Gövde: Dört kapılı sedan

Düzen: Arkadan motorlu, arkadan itişli, dört tekerlekten çekişli

Dingil Mesafesi: 2.870 mm

4- BMW 3 Serisi

BMW 3 Serisi

BMW 3 serisiyle  geliştirilmiş konfor özellikleri ve teknik kapasitesinin artırılmış yönleriyle BMW 3 serisi kompakt üst sınıf otomobil modelleriyle karşımıza çıkmıştır. BMW 3 serisi de yol hakimiyeti, motor gücü, performans ve güvenlik açısından testlerden sorunsuz bir şekilde çıkmıştır. 2018 BMW 3 G-20 Sedan serisi için, 150 ile 382 bg kapasite, 2019 BMW 3 Touring G21 modeli için 150-274 bg kapasitesinde özellikler olduğunu söyleyebiliriz.

5- Subaru Forester

Subaru Forester

Üreticisi Subaru olan 1997 senesinden günümüze kadar kalitesi arttırılmış tasarımlarla dikkat çeken Subaru 4. nesil aracı olan Subaru Forever ile performans ölçümlerinden başarıyla çıkmış, güvenliği ve konforu test edilmiş modeldir. Montaj işlemleri Japonya Gunma'da gerçekleştirilen Crossover sınıfı bir araç olan Subaru Forever, gövde tipi olarak 5 kapılı, Crossover özelliğine sahiptir. Boxer tipi motor özelliği korunan Subaru Forever'in önden ve dört tekerlekten çekiş özelliği vardır. Çocuk koruması için %91, yetişkin güvenliğinden % 97, yaya güvenliğinden %80 başarı oranları elde etmiştir.

6- Tesla Model X

Tesla Model X

Yine Tesla Motor tarafından üretimi tamamlanan Tesla Model X, full elektrikli Crossover tipi özelliğe sahip bir SUV modeliyle karşımıza çıkmıştır. 2015 senesinden günümüze kadar etkinliğine devam eden Tesla Model X aracının ilk prototipinin tanıtımı 9 Şubat 2012 tarihinde yapılmıştır. Gövde tipi 5 kapılı olan, arkadan motorlu ve dört tekerlek çekişine sahip olan araç, 1 ileri şanzıman özelliğine sahiptir. Araçta yer alan elektrik ön ve arka motorları, 259 beygir ve 503 beygir güce sahiptirler. Testlerde beklenen sonuçları veren model, yetişkin güvenliği testinden %98 oranla başarıyla çıkmıştır.

7- Volkswagen T-Cross

Volkswagen T-Cross

Alman Volkswagen, T- Cross aracı ile SUV sınıfına girmiş, yükseklik olarak Polo modelinden 10 cm daha fazla olduğu açıklanmıştır. Yapılan test ve incelemeler neticesinde %80 başarı payıyla listeye dahil olan Volkswagen T-Cross aracı, 4.11 metre uzunluktadır. Bu yönüyle küçük SUV'lardan biri olarak anılır. Önden çekişli özelliğe sahip Volkswagen T-Cross, 115 Hp, 200 nm'lik motor gücüne sahiptir. Şanzıman özelliğinin ise 6 ileri manuel, 7 ileri otomatik DSG olduğunu söyleyebiliriz.

Ayrıca Düğün Arabasının Arkasına Yazılabilecek En Farklı ve Güzel Sözler adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

8- Mazda 3

Mazda 3

Japon otomobil markası olan Mazda, sağlamlık özelliği ve üstün performansıyla listelere girmeyi başarmış bir isim. Mazda 323 yerine geçen Mazda 3 kompakt otomobil özelliğiyle 2003 yılından günümüze kadar hala güçlü performans özelliğiyle hizmet vermekte. Mazda Alexa adıyla otomotiv piyasasında yerini alan Mazda 3, ön motor ve dört çekişli tekerlek özelliğine sahiptir. Design Awards 2009 A kategorisinde birinci araç seçilen Mazda 3, 1.6 motor benzinli Hatchback ve Sedan modelinde araçları da bünyesinde tutmaktadır. 5 yıldız alarak listeye dahil olmuş Mazda 3 Kanada'nın en çok satılan ikinci otomobil markasıdır.

Sıkça Sorulan Sorular

Euro NCAP, otomobillerin dayanıklılığını ölçen testler içeren Avrupa Yeni Otomobil Değerlendirme Programıdır. 1 ila 5 yıldız arasında araçların sağlamlığı ve güvenliğine dair notların verildiği testlerde, 4 kategori belirlenmiştir. Yetişkin yolcu, yaya yolcu, güvenlik asistanları ve çocuk yolcu. Bu testler için puanlamaya tabi tutulan markalar, farklı hızlarda oluşan çarpmalar neticesinde oluşan hasar oranları, elektronik denge kontrolleri ve güvenliğe uygun sistemlerin kontrolleri üzerinden 5 yıldıza kadar değerlendirme puanı alırlar.

Sport Utility Vehicle yani spor amaçlı taşıt sözünün kısaltılmışı olan SUV araçlar, çekme kapasitesi yönünde kamyonet tipi özellikte bilinen spor araçlardır. SUV araçları, geniş hacimli, station wagon ve minivan türünde özellikleri de kendisinde bulundurmaktadır.

İlgili Yazılar

İlk Yerli Kamyon: BMC

  • 5 Haziran 2021