Köpeklerden İnsanlara Hastalık Bulaşır mı?
Tugba yazdı. 19 Ekim 2022 167 okunma
Köpeklerden insanlara bulaşan hastalıklar nedeniyle ciddi rahatsızlıklar yaşayabilirsiniz. Evcil köpekler, sokak köpekleri ile ya da onların dışkılarıyla, salgılarıyla temas ettiğinizde farklı hastalıklara maruz kalabilirsiniz. Bu nedenle gerekli önlemleri almanızda, herhangi bir önlem alma şansınız olmadığında temastan kaçınmanızda faydır. Köpeklerden insanlara bulaşan hastalıklar arasında kuduz, mantar, parazit gibi farklı rahatsızlıklar mevcuttur. Kendi sorumluluğunuzda olan evcil hayvanlarınızı aşılatarak bu hastalıklardan korunabilirsiniz. Ancak sokakta gördüğünüz her hayvanı aşılatma şansınız olmadığı için dikkat etmenizde fayda vardır.
Kuduz
Kuduz, ölümcül olarak nitelendirilebilecek bir hastalıktır. Kuduz köpeklerin salyası, insan vücudu ile temas ettiğinde hastalık bulaşır. Hayvanın sizi ısırması ya da diliyle vücudunuzun yara olan bölgelerine temas etmesi, salyadan mikrobun geçişi için uygun zemini hazırlar. İnsanlar genellikle ısırılma durumunda kuduz tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu düşünür. Türkiye'de köpek, kedi gibi hayvanlar tarafından ısırılanlara dört doz kuduz aşısı uygulanır. Eğer köpeğin aşılarının tam olduğundan eminseniz aşı olmanıza gerek yoktur. Sokak köpeği tarafından ısırıldıysanız; köpek 3. doz tarihinde halen yaşıyorsa dördüncü dozu vurulmanıza gerek kalmaz. Kuduz olan köpeklerde halsizlik, salya akıntısı gibi belirtiler ortaya çıkar.
Leptospiroz
Leptospiroz hastalığının yayılma kaynağı farelerdir. Farelerden köpeklere, köpeklerden de insanlara geçen bir hastalık olan Leptospiroz oldukça tehlikelidir. Hastalık, leptospiroz mikrobunu taşıyan köpek tarafından ısırıldığınızda ya da hasta hayvanın idrarından bulaşabilir. Bu hastalıktan korunmak için evcil hayvanların aşılarının eksiksiz olarak yapılması önemlidir. Aynı zamanda sebze ve meyvelerin yeterince yıkanması da leptospirozdan korunma yöntemi olarak düşünülebilir. Bu hastalığa yakalanan köpekler, en geç on beş gün içerisinde hayatını kaybeder. Ölüm sürecine kadar ateş, bitkinlik ve kusma gibi belirtiler ortaya çıkar.
Toksoplazma Gondii
Toksoplazma gondii hastalığı dışkı üzerinden insanlara bulaşır. Dışkıyla doğrudan temas ya da dışkıya temas eden eşyalara dokunmak, hastalığa yakalanmanıza neden olur. Bu hastalık özellikle hamileler üzerinde olumsuz sonuçlar doğurur. Köpeklerden insanlara bulaşan hastalıklar arasında yer alan toksopplazma gondii, düşüğe yol açabilir. Bu hastalığın en ciddi sonuçları arasında görme kaybı da yer alır.
Tüberküloz
Tüberküloz köpekten insana değil insandan köpeğe bulaşan bir hastalıktır. Dolayısıyla köpeğinize veteriner hekimler tarafından tüberküloz teşhisi konulduğu takdirde bunu bir insandan kapma ihtimalini değerlendirmelidir. Bunun yanı sıra evde bulunan herkesin doktor kontrolünden geçirilmesi de gerekir. Tüberküloz; ateş, kiloda azalma ve halsizlik şeklinde ortaya çıkar. Bu belirtilere ağrı ve iştahsızlık da eşlik eder. Hastalık son derece bulaşıcı olduğu için hastanın kendini diğer insanlardan izole etmesi gerekir.
Leishmania
Leishmania, köpeklerin cilt yüzeyinde ya da iç organlarında ortaya çıkabilen bir hastalıktır. İlk önce vücutta kabarcıklar olarak seyreden hastalık, daha sonra yaralara dönüşür. Hastalık tatarcıklar aracılığıyla taşınır. Bu hastalığın daha fazla kişiye yayılmaması için köpeğin bir an önce tedavi edilmesi gerekir.
Parazit
Parazit, köpeklerden insanlara geçen hastalıklar arasında en yaygın olanıdır. Farklı çeşitlerde olan parazitler özellikle dışkı teması neticesinde bulaşır. Ancak bu hastalığa karşı hem evcil hayvanlar hem de sokak köpekleri için tedbir almak mümkündür. Tüm hayvanlar parazitlere karşı ilaçlandığı takdirde parazitler ve yumurtaları vücuttan atılır. Böylece hem köpekler parazitten kurtulur hem de hastalığın size bulaşma riski ortadan kalkar.
Uyuz
Uyuzun en bariz belirtisi kaşıntıdır. Bu hastalığa aynı adı taşıyan bir böcek sebebiyet verir. Bulaşma iki taraflı olabilir Yani hastalık insanlardan köpeğe geçebilir ya da köpeklerden insanlara bulaşabilir. Köpeklerden insana bulaşma söz konusu ise herhangi bir tedavi olmasa bile 18 gün içerisinde iyileşme sağlanır. Ancak kaşıntı çok şiddetli olacağı için bir an önce ilaç tedavisine başlanmalıdır. Köpeklerden insanlara bulaşan hastalıklardan korunmak için hijyene azami seviyede dikkat etmeniz ve evcil hayvanlarınızın aşılarını zamanında yaptırmanız çok önemlidir.