Starbucks Kahveleri İsimleri ve Özellikleri
Tugba yazdı. 22 Eylül 2022 1.702 okunma
Starbucks kahvelerinin isimleri ve özelliklerini bilmen bu zamanda çok önemli. Neden diye soracak olursan arkadaşların "Haydi Starbucks'a gidelim!" dediğinde "Eyvah ne yapacağım şimdi!" dememek için hemen bazı bilgiler edinmelisin. Hele ki yeni sevgilinle Starbucks'a gideceğinde strese girmemek ya da "Ben hep buraya gelirim." dedikten sonra bu küçük yalanının ortaya çıkmaması için ihtiyacın olan tüm bilgiler bu yazıda. Öncelikle Starbucks'ta sadece kahve yok. Kahvesiz karışık içecekler ve lezzetli yiyecekler de var. Starbucks kahvelerinin isimleri ve özelliklerini öğrendikten sonra bir de onlara göz atmak lazım. Ama önce kahveleri bir tanıyalım.
Taze Demlenmiş Kahveler
Taze demlenmiş kahveler, günün filtre kahvesi ile hazırlanır. Burada üç seçeneğin var. İlk seçeneğin Fresh Filter Coffe. Neyse ki bu kahvedeki kelimeler bize çok yabancı değil. Fresh filtre kahve, sade filtre kahve anlamına geliyor fakat sen içerisine dilediğin bir şurubu ekletebilirsin. İkinci seçeneğin Caffe Misto. Eğer beni gibi sade kahve içemiyorsan Caffe Misto sana göre. Anlamı sütlü filtre kahve. Son seçeneğin ise çok anlamıyorsan bulaşmaman gereken bir alternatif. Coffee Press tercih edersen senin seçtiğin kahve çekirdekleri ile içeceğin hazırlanıyor. Burada kahve çekirdeklerinin tipinden nasıl bir tat ortaya çıkacağını anlaman gerekli riske atmaya pek değmez gibi, ne dersin?
Espresso Bazlı Kahveler
Şimdi gelelim adını en çok duyduklarına. Espresso bazlı kahvelere zaten bir şekilde aşinayız. Amacımız pot kırmadan ve bilmediğimizi belli etmeden doğru ürüne ulaşmak. Hangisinin içinde ne var? Zorlanmadan hangi kahveyi rahatlıkla içebilirsin bir bakalım. Buradaki kahvelerin hepsinin ana malzemesi espresso. Fakat içlerine katılan malzemeler ve espressonun kullanım oranı, tatlarını değiştiriyor.
Caffe Latte
Caffe Latte, yumuşak içimli lezzetlerden hoşlananlara hitap ediyor. İçerisinde sadece espresso ve süt var. İnce bir köpük yapısına sahip bu lezzeti ister sıcak ister buzlu olarak tüketebilirsin. Ama daha bitmedi, Starbucks sabrın sınırlarını zorlayarak latteyi de kendi içinde farklı kollara ayırıyor. İşte Caffe latte seçenekleri:
- Buzlu Caffe Latte; espresso, soğuk süt ve ona eşlik eden buz
- Flat White; yoğun kahve tadı almak için artırılmış espresso ve latte sanatının buluşması
- Ristretto Bianco; Ristretto espresso, sıcak süt buluşması
- Gingerbread Latte(Buzlu ya da sıcak); Espresso, gingerbread şurubu, sıcak süt, zencefil aromalı krema, gofret süslemesi
- Toffee Nut Latte(Buzlu ya da sıcak); espresso ve toffee nut şurubu, süt, krema, esmer şeker
- Cortado; Yoğun kahve tadı almak isteyenler için süt ve yoğun espresso
Cappuccino
Cappuccino, kahvesini bol köpüklü sevenlere hitap ediyor. Espresso açısından da oldukça zengin. Sıcak bir cappuccino içebileceğin gibi bu lezzeti soğuk da tadabilirsin. Soğuk cappuccinonun içerisinde şeker şurubu da var.
Mocha
Mocha, yumuşak içim, krema, sos ne varsa olsun diyenlere hitap edecek türden. Caffe Mocha; ısıtılmış süt, leziz çikolata sosu ve kremayı espresso ile buluşturuyor. Bu lezzeti buzlu olarak da tüketebilirsin. Sosum beyaz çikolatalı olsun dersen White Chocolate Mocha yine buzlu alternatifiyle ve tüm lezzetiyle seni bekliyor.
Macchiato
Espresso ve süt buluşmasının bir diğer alternatifi ise Macchiato. Kadifemsi sütün üzerine ağır ağır eklenen süt, Latte Macchiatoyu meydana getiriyor. Vanilya şurubu, sıcak süt ve onun köpüğü, bir de karamel sos. Ve karşınızda Caramel Macchiato. Sıcak yaz aylarında buzlu bir caramel macchiato çok iyi gidebilir.
Doubleshot
Krema ve sütün de dâhil olduğu, espresso ve buzun da yer aldığı Doubleshot, serinletici etkisiyle Starbucks'larda senin için hazırlanıyor.
Americano
Americano, "Benim sütle falan işim olmaz, sek içer geçerim." diyenlere hitap eden türden. Yoğun espressonun sıcak su ile inceltilmesi ile ortaya Caffe Americano çıkıyor. Buna buz eklediğinde ise Buzlu Caffe Americano servise hazır.
Espresso
Espresso, yine yoğun içimden hoşlananlar için ideal. Starbucks kahveleri isimleri ve özellikleri arasında sıkça karşımıza çıkan espresso, karamel notaları eşliğinde servis ediliyor. Yine süt olmazsa olmaz diyorsan Espresso Macchiato tercih edebilirsin. Espresso Con Panna ise krema ve karamel lezzetini buluşturuyor.
Türk Kahvesi
Türk kahvesinin Türk halkının kırmızı çizgisi olduğunu Starbucks da anlamış olacak ki sana Starbucks Veranda Blend çekirdekleri ile harmanlanan Türk kahvesini sunuyor. Bu özel lezzetin duble seçeneği de var.
Karışık İçecekler
Karışık içecekler malzemesi bol olan ve içerisinde yok yok olan seçeneklerden. Frappuccino olarak adlandırılan karışık içecekler arasında bir kahve bazı olanlar bir de krema bazlı olanlar var. Kahve bazlı olanları şöyle sıralayabiliriz:
- Caramel Frappuccino; karamel sos ile süslenen krema, içine eklenen buz, karamelin şurup hali, süt ve kahve
- Coffee Frappuccino; kahve, süt, buz ve krema
- Mocha Frappuccino; kahve, süt, eşsiz mocha sosu ve kremanın eşsiz bileşimi
- Java Chip Frappuccino; adından anlaşılmasa da en lezzetlisi bu! İçinde çikolata parçacıkları ve sosu var.
- Toffee Nut Frappuccino; toffee nut şurubu, esmer şeker ve krema, frappuccinonun olmazsa olmazı buz.
- Gingerbread Frappuccino; gofret süslemesine eşlik eden zencefil aromalı krema, gingerbread şurubu, süt ve kahve buluşması
- Chocolatey Gingerbreal Frappucino; mocha sos, çikolata sos, krema ama zencefil aromalı, gingerbread şurubu, süt ve de kahve bir arada.
Krema bazlı frappuccinolarda he ne kadar kahve olmasa da belki onları da denemek istersin:
- Caramel cream
- Vanillia Cream
- Chocolate Cream
- Java Chip Chocolate Cream
- Chai Cream
- Strawberries&Cream
Starbucks Siparişi Vermeden Önce Bunları Mutlaka Bilmelisin
Starbucks siparişi vermeden önce bilmen gerekenler daha bitmedi. Hiç Starbucks deneyimin yoksa muhtemelen oturup sana birilerinin siparişini sormasını bekleyeceksin. Ama yanlış yoldasın. Hemen kasaya yönel ve sıraya geç. Yazımızı okudun tabii. Artık ne içeceğini biliyorsun. Peki, hangi boy içeceksin; içeceğinin kafeinli mi, vegan mı hazırlanması istiyorsun? Bu sorulara ait tüm yanıtlar işte burada:
- Tall, grande, venti; sırasıyla küçük, orta ve büyük bardak demek. Yani artık havalı bir biçimde "Tall lütfen" diyebilirsin.
- Kafeinsiz kahve içmek istersen kullanman gereken terim "Decaf"
- Ekstra espresso isteme hakkın var.
- Vegansan soya sütü kullanılmasını isteyebilirsin.
- Bardağın üzerine adını yazarlar ve hazır olunca seni çağırırlar. O yüzden kulağın hep baristada olsun.
- Etliye sütlüye karışmayayım dersen Starbucks'ta çay da içebilirsin.
- Kahveni beğenmemen halinde tekrar hazırlatabilirsin.
- Kahvene şeker eklemek istersen stand üzerinde şeker ve kaşık gibi malzemeler bulabilirsin.
Starbucks Kahve İsimleri Nasıl Okunur?
Her şey iyi güzel de bu Starbucks kahve isimlerinin okunuşu nasıl diye aklına takılıyorsa endişelenmene gerek yok. Şanslısın ki kahve adlarının söylenişini sana öğretiyoruz.
- Latte; fark yok latte
- Mocha; moka
- White Chocolate Mocha ise vayt çaklıt moka şeklinde telaffuz ediliyor.
- Flat white oluyor sana flet vayt
- Java Chip Cream-Cava cip criim
Liste uzar gider. Ama bence endişelenme. Starbucks kahvelerinin isimlerini ve özelliklerini bilmemek seni kusurlu yapmaz. Ama Starbucks lezzetlerini seviyorsan hem onları daha yakından tanımak hem de seçimini rahatça yapmak adına bu konu üzerine biraz eğilebilirsin. Zamanla hepsini kolayca öğrenebilirsin.