Alkol Oranı En Yüksek İçkiler

Tugba yazdı. 10 Eylül 2022 833 okunma

İçki içenlerin bazen dikkat ettiği hususlardan biri içeceklerin alkol oranıdır. Daha sert bir etki elde etmek ya da daha kolay çakırkeyif olmak için alkol oranı yüksek içecekler tercih edilebilir. Tam aksine yüksek alkolden hoşlanmayanlar da bu içecekleri tanıyarak onlarla arasına mesafe koyabilir. Bazı içkiler içerdikleri yüksek alkol nedeniyle birçok ülkede yasaklanmıştır. Listemizde Türkiye'de bulabileceğiniz yüksek alkol içeren içkilerden bahsedeceğiz.

Alkol farklı oranlarda içeceklere dâhil edilir. En hafif alkollü içecekler, genellikle bira çeşitleridir. Biralarda alkol oranı %5 gibi düşük bir seviyeden başlar. Fakat bazı özel seriler daha fazla alkol ihtiva edebilir. En yüksek seviye ise genellikle %60'lardadır. Bu oranın üzerine çıkıldığında, alışık değilseniz içeceğinizi tüketmeniz zorlaşabilir. Aynı zamanda etkisinin nasıl olacağını da kestiremeyeceğiniz için yüksek alkollü içeceklerin tüketimini sınırlandırmanızda fayda varır. 

1. Yeni Rakı Giz

Alkol oranı en yüksek içkiler arasında ilk sırada Türkiye'ye has bir içecek olan rakıya yer vermesek olmaz. En bilinen rakı markalarından biri olan Yeni Rakı, Giz adını verdiği ürününde %68 oranında bir alkol kullanır. Bu ürün her yıl sınırlı sayıda üretilir. Ve her yerde bulunması da pek mümkün değildir. 500 litrelik imbiklerden damıtılarak üretilen Yeni Rakı Giz kraft bir türdür. Manisa Alşehir'deki üzümlerin kuru halinden elde edilen ürün, şişelere aktarılmadan önce meşe fıçılarda dinlenmeye bırakılır. Bu özel ürün, küçük şişelerde satışa sunulur. Anlayacağınız tadımlık bir içki. Yeni Rakı Giz ambalajında önerilen tüketim şekli, bir ölçü rakıya iki ölçü su şeklindedir. Sek olarak da tüketilebilir. Bu tamamen zevkinize kalmış. 

2. Altınbaş Rakı

Altınbaş Rakı geleneksel lezzetlerden biridir. Mey firması tarafından üretilen ürün, 60'lı yıllardan beri sofralardaki yerini alır. Yüksek kaliteli üzümlerden üretilen ürün, anason ve su ile harmanlanır. Alkol oranı %50 olduğu için alışık olmayan bünyeyi bir nebze sarsabilir. 35'lik ve 70'lik alternatifleri bulunan Altınbaş Rakı, sek tüketilebileceği gibi su ve maden suyu ilavesiyle de içilebilir. 

3. Aquavit

Türkiye topraklarından çıkarak İskandinav topraklarına şöyle bir yolculuk yapınca karşımıza Aquavit çıkar. İskandinavların milli içkisi olan Aquavit, patatesten damıtılarak elde edilir. Aroma olarak farklı otlar kullanılır. Bu otlar arasında kişniş, dereotu, rezene yer alır. Meçe fıçılarda bekleme süresi epey uzun olduğu için tadını ve kıvamını tam olarak alır. Şeker, portakal ve tuzla da zaman zaman harmanlanan bu içkinin alkol oranı %50'dir. Bu özel içkinin türevleri arasından en lezzetlisini seçmek için Norveç'te ulusal Aquavit yarışması düzenlenir.

4. Gilbey's Cin

Gilbey's Cin %47,5 olan alkol oranına eklenen aromalarla son haline ulaşır. Damıtma aşamasında tarçın, ardıç, tahıl ve kişniş gibi malzemeler kullanılır. Yoğun aroması sayesinde ayrı bir tat sunan Gilbey's Cin, içimi keyifli olan ürünlerden biri. Yanında bol buz, soda ile tüketilebilir. Aromalı tadı sayesinde sek olarak da içilebilir. Gilbey's Cin barların da vazgeçilmezi arasındadır. Genellikle lezzetli kokteyller hazırlamak için kullanılır.

5. Calvados Konyak

Calvados Konyak tüm dünyada bilinen fakat Normandiya topraklarında ortaya çıkan bir içki. İçkinin hammaddesi elma ve elma şarapları. Hasatı yapılan meyveler suyu çıkarılarak fermante edilir. Bu fermantasyon sonucu şaraba dönüşen elma suları, son aşamada brendiye evrilir. Fıçılarda iki yıl boyunca bekletilen Calvados, bekleme süresi tamamlanınca yumuşak bir kıvama kavuşur. Tabii ki bu Calvados'un geleneksel üretim yöntemidir. Yeni nesil yöntemlerle elde edilen ürünlerde lezzet farklılıkları olabilir. Ürün %46'lık bir alkol oranına sahip.

6. Yeni Rakı

Yine dönelim ülke topraklarına. Yeni Rakı alkol oranı yüksek içkilerden biri olarak karşımıza çıkar. Rakının içinde birbirinden farklı onlarca üzüm çeşidi mevcut. %45 alkol oranına sahip ürünün üretim noktası ise Nevşehir ve Manisa. Anason kokusunu uzaktan bile hissettiren Yeni Rakı oldukça sert bir içki. Bu nedenle suyla karıştırarak tüketmek daha doğru olur. Yeni Rakı meze, balık gibi yiyeceklerle son derece iyi gider. 

Yeni Rakı'nın ilk ortaya çıkışı 1937 yılı. 2004 yılına kadar Tekel bünyesinde olan rakının üretimi yapılan özelleştirme ile Mey İçki'ye geçer. Bu tarihi içeceğin günümüzde farklı serileri piyasaya sürülmektedir. Uzun Demleme, Âlâ gibi özel serileri de bulunan Yeni Rakı'nın müdavimleri genellikle seçimini klasik seriden yana kullanır.  

7-Chivas Regal 12 Viski

Chivas Regal Viski en kaliteli ve pahalı viski çeşitlerinden biri. Markanın tarihi 1801 yılına kadar uzanmakta. İskoçya'da Chivas kardeşlerin kurduğu bu marka, günümüzde oldukça popüler. Bu viskiyi özel kılan biraz da içerisinde bulunan aromalar. Kokusundan da fark edeceğiniz üzere içerisinde vanilya, karamel ve bal mevcut. Ürünü tüketirken hafif bir meyve kokusu almak da mümkün. İçimi kolay bir içki olan Chivas Regal 12, kuruyemiş ve çeşitli baharat aromalarına da sahip. Fakat en baskın tat karamele ait diyebiliriz. Ürün %40 alkol içerir.

8. Absolute Votka

Alkol oranı en yüksek içkiler arasında yer alan Absolute Votka, 1979 yılından beri piyasada. O tarihten beri tadını korumayı başaran votkanın farklı versiyonları da var. İçeceği meyve suyuyla karıştırarak ya da enerji içeceği ile beraber tüketebilirsiniz. Bu içeceğin alkol oranı %40'tır. Çeşitli tahıllarla harmanlanan tadıyla birçok kişi tarafından severek tüketilir.

9. Olmeca Tekila

Olmeca tekila %38'lik bir alkol oranına sahip. Bu ürünün dikkat çeken bir diğer özelliği de şişe tasarımı. Son derece şık bir şişede satışa sunulan tekilanın ana vatanı Meksika'dır. Yaklaşık 2000 yıl önce üretilen tekila, Aztekler tarafından Maya Tanrısı Olmeca'ya adanır. İşte Olmeca markasının adı da buradan gelir.

10. Tuborg Red

Biraseverleri memnun etmek için listeye bir bira markası eklemekte de fayda var. Her ne kadar birada diğer içkilere göre daha düşük alkol kullanılsa da bazı ürünlerde standardın üzerine çıkılabilir. Bunlardan biri Tuborg Red'dir. Bu ürünün alkol oranı %7,5'tur. Sert bir içim sunar. Tadını sevenler olduğu gibi sevmeyeni de boldur.

11. Aberlour A’bunadh Batch 54

Aberlour A'bunadh Batch 54 alkol oranı %60,7 olan bir içki. Bu yüksek alkol oranının içimi zorlaştıran etkilerini bastırmak için çok sayıda aromaya sahip. Üzüm ve çikolata kokusu, fıçının etkisiyle oluşan hafif mobilya kokusu ilk başta hissedebilecekleriniz arasında. Etrafa yaydığı kokunun içerisinde meyve notalarını da hissetmek mümkün. Aroması fazla olduğu için alkolün etkisini hissetmeden içeceğinizi yudumlayabilirsiniz. 

Yukarıda sıraladığımız içkiler, yüksek alkol oranları nedeniyle her bünyeye uygun olmayabilir. Bu nedenle tüketim aşamasında dikkatli olmanızda fayda vardır. Özel günler, davetler ve tatil dönemleri bu tür içkilerin tüketimi için idealdir. Ertesi gün de etkilerini gösterme ihtimaline karşı  önemli bir iş görüşmenizin ya da toplantınızın olduğu zamanlarda sert içkileri tercih etmemelisiniz. Ayrıca araç kullanmanız ve dikkat isteyen bir iş yapmanız gereken zamanlarda da alkol oranı en yüksek içkiler uygun olmayabilir. Tüm bunları göz önünde bulundurarak yeni tatlar denemenin ayrıcalığını dilediğiniz zaman yaşayabilirsiniz.