Rezene Çayının Faydaları: 30 Yararıyla Rezene Çayı

  • Minik Tospik yazdı.
  • 2 Eylül 2021
  • 1.500 okunma

Rezene maydanozgiller ailesinden olup, hem yemeklerde hem de bitki çayı karışımlarında sıklıkla kullanılmaktadır.  Kendine özgü hoş kokusu vardır. Potasyum, sodyum, fosfor gibi önemli mineraller barındırır. Akdeniz kökenli rezene çayı uygun dozda tüketildiği zaman vücut için çok yararlıdır. Genel olarak bitkinin kökü ve tohumları kabızlık ve gaz sıkışması sorunlarının giderilmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle emziren annelere önerilmektedir. Çünkü emziren annelerin süt miktarının arttırmasının yanı sıra hem annede hem bebekte gaz problemlerini giderir.

Rezene çayının yapımında kullanılan tohumları ve yaprakları hoş kokusuyla karakteristik yapıya sahiptir. Rezene bitkisinin tohumları çiğnendiğinde nitrit oranını arttırarak bu sayede tansiyonu düzenlediği belirtilmektedir.

Rezenenin yaprakları ve tohumları ile yapılan çay, A ve C vitaminleri bakımından zengindir. Mide ve bağırsak problemlerinin giderilmesinde kullanıldığı da bilinmektedir. Kolesterole de iyi geldiği söylenen rezenenin birçok farklı sağlık sorununu önlediği görüşü yaygındır.

Ayrıca Himalaya Tuzu Faydaları Nelerdir? Hangi Hastalıklara İyi Gelir? adlı yazımıza göz atın!

Rezene Çayının Faydaları

Rezene Çayının Faydaları

  1. Mide ve bağırsak hareketliliğini arttırarak şişkinlik; mide krampları; gaz spazmı gibi sıkıntıların giderilmesine katkı sağlar.
  2. Ülsere neden olan bakterilerle mücadeleye yardımcı olur ve hastalık belirtilerini hafifletir.
  3. Sabahları açlık hissini yatıştırdığından diyet programlarında tüketilebilir.
  4. Akşam yemeğinden sonra içilmesi halinde sindirime yardımcı olur ve tokluk hissettirir.
  5. Kabızlık probleminin giderilmesini sağlar.
  6. Kan basıncını düzenler ve tansiyon dengesini korur.
  7. İçeriğindeki potasyum gerilen damarların rahatlamasına yardım eder.
  8. İçerisindeki vitaminler kalp sağlığı için son derece faydalıdır.
  9. Hipertansiyonu koruma altına alabilir.
  10. Rezene çayı diş ağrısını azaltır ve ağız kokularını önler.
  11. Solunum yollarını rahatlatır; soğuk algınlığına bağlı boğaz ağrıları ve öksürükte etkilidir. Boğaz yangısı için gargara yaparak da kullanılabilir.
  12. Balgam söktürücü etkiye sahiptir.
  13. Burun kanallarını açarak ferahlatır
  14. Bronşit ve benzeri hastalıkların tedavisinde etkili olabilir.
  15. Kilo vermeye katkı sağlar. Özellikle gece yatmadan önce tüketilmesi metabolizmayı hızlandırır.
  16. Kas gevşetici etkisi nedeniyle baş ağrılarının giderilmesinde etkilidir. Yapılan bazı araştırmalarda rezenenin santral etkili ağrı kesici görevi yaptığı belirlenmiştir.
  17. Aynı şekilde kas gevşetici etkisiyle, rahim kasılmalarından kaynaklı adet dönemi sancılarında da etkilidir.
  18. Potasyum ve sodyum mineralleri açısından zengin olduğundan sıvı dengesini korur.
  19. Östrojen hormonunu uyarır, galaktogog (süt arttırıcı) özelliği sayesinde anne sütünün arttırılmasına etki eder. Ancak emzirme döneminde rezene tüketimi mutlaka doktora denetiminde olmalıdır.
  20. Altı ay ve üzerindeki bebeklerin uyku düzenine katkı sağlayabilmektedir. Özellikle gaz sancılarını azaltarak bebeği rahatlatır ancak bu da mutlaka bebeğin doktorunun önerileri dikkate alınarak uygulanmalıdır.
  21. Soğutulmuş rezene çayı pamukla göz çevresine sürüldüğünde, gözlerde oluşan şişkinliği giderir.
  22. İçerisinde bulunan antioksidanlar ve idrar söktürücü özelliği sayesinde ödem oluşmasını önler ve var olan ödemi çözmeye katkı sağlar.
  23. Vücutta bulunan toksinlerin atılmasına yardım eder.
  24. Ses kısıklığının giderilmesine yardımcı olur.
  25. Anemi olarak da bilinen kansızlığa iyi geldiği belirtilmektedir.
  26. Cilt dokusunu yenileyerek canlı görünüm kazandırır.
  27. Ciltte kolajen dengesini sağlar.
  28. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudun enfeksiyonlara karşı direncini çoğaltır.
  29. İmmün sisteminin zayıflığından kaynaklı sağlık problemlerinin giderilmesine yardımcı olur.
  30. Depresyon ve anksiyete sorunu olanlara iyi gelir.

Rezene Çayının Hazırlanması

Rezene Çayının Hazırlanması

Rezene çayı farklı şekillerde hazırlanabilir. Piyasada hazır olarak satılan poşetlerin içindeki rezene çayı sıcak suda bekletilerek süzüldükten sonra tüketilebilir. Tohumundan çay yapılmak isteniyorsa aktar vb. yerlerden tohum ve rezene yaprağı alınmalıdır. İşlem şu şekilde yapılmalıdır: Kaynamakta olan suyun içerisine önceden ezilmiş 1 çay kaşığı kadar rezene tohumu ve 1 tane rezene yaprağı ilave edilir. Karışım kısık ateşte 2-3 dakika daha kaynatılır. Hazırlanan çay 5 dakika süreyle demlenmeye bırakılır, ardından süzülerek tüketilir.

Rezene Çayı Ne Kadar İçilmeli ve Nelere Dikkat Edilmeli?

Rezene Çayı Ne Kadar İçilmeli ve Nelere Dikkat Edilmeli?

Rezene çayı günde 2-3 bardaktan fazla tüketilmemelidir. Tüm bitki çayları gibi rezene çayının da fazla tüketilmesi sağlık sorunlarına yol açabilir. Baş ağrısı, kusma veya alerjik sorunlar ortaya çıkabilir. İlaç kullanan kişilerin, herhangi yan etkiye maruz kalmamaları açısından, rezene çayı içmelerinde sakınca olup olmayacağını, doktorlarına danışmalarında büyük yarar vardır. Kilo almak isteyen kişiler yemeklerden 1 saat kadar önce rezene çayı içtiklerinde iştah açıcı özelliğini göreceklerdir. Kilo vermek isteyenler ise gece yatmadan önce içecekleri 1 fincan rezene çayının metabolizmalarını hızlandırdığını hissedecektir.

Ayrıca Şampuansız Hayat No Poo Akımı Nedir? Nasıl Uygulanır? bilgilerine de bakabilirsiniz.

Rezene Çayının Zararları

Rezene Çayının Zararları

Bilinen zararı bulunmamakla beraber; ölçüsüzce tüketildiğinde baş ağrısı, kusma ve alerji gibi yan etkilere yol açabilir. Az önce de belirttiğimiz gibi ilaçlarla beraber tüketilmek istendiğinde doktora danışılmalıdır. Yahut hamile kişilerin veya yaşlıların da doktor görüşü almalarında fayda vardır.  

Diğer bitkisel çaylar gibi rezene çayı üzerinde de yeterli düzeyde çalışma bulunmamaktadır. Bu nedenle hastalıklara maruz kalındığında önce sağlık kuruluşlarından yararlanılmalıdır. Rezene tüketiminden yarar sağlayabilmek için ne şekilde ve ne kadar tüketilmesi gerektiği bilinmelidir.  Gebelerin, emziren annelerin, bebeklerin, çocukların, yaşlıların ve daimi ilaç kullanan kişilerin rezene çayı tüketmeleri bazen yarardan ziyade zarar verebilir. Sağlık sorunları oluşabilir. Böyle durumlarda, bitkisel çaylar tüketilmeden önce hekime danışılmalıdır.

Sıkça Sorulan Sorular

Rezene gaz sıkışmasına çok iyi gelir. Bağırsak florasını dengeler. Sindirim sistemini olumlu etkiler ve birikmiş olan gazın dağılıp yok olmasına yardım eder.

2 çorba kaşığı kadar rezene tohumu sıcak suya ilave edilir. 15 dakika kadar bekletildikten sonra aynı kabın içerisinde 1 çay kaşığı limon suyu eklenir.  Daha sonra uygulanacağı kaba aktarılır. Organik temizleme pamukları ile tonik sürer gibi yüze uygulanır.

İlgili Yazılar