Çikolata Hakkında Daha Önce Duymadığınız 50 İlginç Bilgi

  • Minik Tospik yazdı.
  • 24 Temmuz 2021
  • 1.765 okunma

Çikolata… Her çocuğun, kadının ve erkeğin ilk aşkı… Üzüntü ve öfkeden, mutluluğa ve hayranlığa dek her sorunun ve mutluluğun (geçici de olsa) çözümü ve kutlamasıdır. Çikolata gerçekten de dünya harikalarındandır. Hatta geçmiş zamanlarda para birimi olarak kullanıldığı için değerli olmuştur. 2014’te Amerika Birleşik Devletleri’nde çikolata satışları 21,1 milyar dolardı. Bu da tek başına ürünün önemini ve ona olan talebi göstermeye yeter de artar. Beyaz, sütlü, bitter veya diğer daha nadir çeşitlere sahip olmayı herkes sever. İşte çikolata hakkında 50 lezzetli gerçek…

  1. Winston Churchill, patlayan çikolata tarafından Nazi suikastı tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır.
  2. Aztekler döneminde, kakao tohumları para birimi olarak kullanılırdı.
  3. Aztek imparatorlarından II. Montezuma günde tam 50 fincan çikolata içerdi.
  4. Sütlü, bitter ve beyaz türlerin yanı sıra çikolatanın nadir olarak bilinen dördüncü türü vardır: Sarı çikolata!
  5. Orijinal ‘Willy Wonka ve Çikolata Fabrikası’ filmi, yeni Wonka çikolatasını tanıtmak için Quaker Oats tarafından finanse edilmiştir. Bu sebeple kitabın adı ‘Charlie ve Çikolata Fabrikası’ yerine bu adı almıştır.
  6. İlk çikolatayı, 1847’de Joseph Fry icat etmiştir.
  7. Çikolata endüstrisi her yıl yaklaşık olarak 110 milyar dolar değerinde olur.
  8. Milky Way çikolatası, aslında galaksinin adını taşımaz, isimleri sadece bu çikolata barlarının tadının benzemesi gereken maltlı milkshakelerden gelir.
  9. 3 Musketeers çikolatası, başlangıçta üç parça halindedir: Çikolata, vanilya ve çilek. Ancak çilek fiyatlarının artmasıyla tek parçaya düşmüştür.
  10. 1947 senesinde 1 adet çikolatanın fiyatı 5 sentten 8 sente ani şekilde fırladıktan sonra yüzlerce Kanadalı çocuk greve gitmiş ve çikolatayı boykot etmiştir.
  11. Andes çikolataları, yaratıcısı George Andrew Kanelos’tan sonra Andy’nin Çikolatası olarak adlandırıldı ancak erkekler alıcılar partnerlerine başka bir erkeğin adıyla çikolata almak istemedikleri için ismi değiştirilmiştir.
  12. 2013 senesinde yapılan araştırma, kitapçılardaki çikolata kokusunun müşterilerin herhangi bir türden kitap alma olasılığını %22, yemek kitabı veya aşk romanı satın alma olasılığını ise %40 artırdığını iddia etmiştir.
  13. Şimdiye kadarki en büyük çikolata, Thornton’un 100. Doğum gününü kutlamak için Birleşik Krallık’ta üretilmiştir ve ağırlığı 5,792 kilogramı bulmuştur.
  14. Dünyanın en değerli çikolatası 100 yıllık Cadbury’s çikolatasıdır. 2001 senesinde müzayedede 687 dolara satılmıştır. Asıl olarak Kaptan Robert Scott’ın Antarktika’ya yaptığı ilk sefer sırasında alınmıştır.
  15. Çikolatalı süt Jamaika’da icat edilmiştir. İrlandalı botanikçi Sir Hans Sloane’un 1700’lerin başında ilk sütlü çikolatayı karıştırdığı söylenmektedir.
  16. Çikolatalı süt, egzersizden sonra fiziksel olarak toparlanmak için en etkili içecekler arasındadır.
  17. Pek çok kişinin inandığının aksine, ‘Çikolatalı Alman Keki (German Chocolate Cake)’ Almanya’dan çıkmamıştır. 1852’de, İngiliz-Amerikan fırıncı Samuel German tarafından yaratılmıştır.
  18. Kakao oranı daha yüksek olan çikolatalar, 1 kutu Coca-Cola kadar kafein içerebilir.
  19. 2004 senesinde Londra’da yapılan araştırmaya göre, insanların %70’i 1 tane çikolata için tüm şifrelerini verme eğilimine sahip!
  20. Amerikalılar, sadece Sevgililer Günü’nde en az 26 milyon kg kadar çikolata satın almaktadır. Bu da yıllık satışın %5’ine denk gelmektedir.
  21. Brüksel Havaalanı, yılda 800 tondan fazla çikolata satan dünyanın en büyük çikolata satıcısıdır.
  22. Dünyadaki kakaonun 2/3’sinden fazlası Afrika’da yetiştirilir ve Fildişi Sahili tek başına dünya çikolata arzının %33’ünü üretir.
  23. 1971’de dünyada çikolata nehri vardı! Orijinal ‘Willy Wonka ve Çikolata Fabrikası’ filmindeki ünlü çikolata nehri, 15.000 galon su, çikolata ve krema karıştırılarak yapıldı ancak nehir, krema nedeniyle epey hızlı bozuldu.
  24. Uluslararası Kakao Örgütü, ortalama bir İngiliz, İsviçreli ya da Alman’ın yılda 11 kg çikolata yediğini söylüyor.
  25. 1930 senesinde Ruth Wakefield, çikolatalı kurabiye yapımı sırasında çikolatası bitince, kurabiyesinin hamuruna Nestle çikolata parçalarını karıştırmıştır. Yani çikolatalı kurabiye yerine, çikolata parçalı kurabiyeler üretmiş ve daha sonra ömür boyu çikolata tedariki karşılığında fikrini Nestle’ye satmıştır.
  26. Lays, sınırlı sayıda sütlü çikolata kaplı cips üretip sattı. Tüketebilenler, sıcak eritilmiş çikolata ve gevrek cipsin doku kontrastının yanı sıra tuzlu-tatlı kombinasyonuna da sahip olduğunu söylemişlerdir.
  27. Ortalama 1 çikolata, böcek parçaları içermektedir. ABD Gıda ve İlaç İdaresi, 100 gram çikolata başına 60’tan fazla böcek parçası düşerse, çikolatayı reddedeceğini söylüyor.
  28. Bir hırsız, Antwerp Bankası’ndaki gardiyanlara tekrar tekrar çikolata ikram ederek güvenlerini kazandıktan sonra 2007 senesinde bankadan 28 milyon dolar değerinde mücevher almıştır.
  29. Her 200 işçiden 1’i ya da Belçika’daki 17.000 kişi çikolata üretimi ve tanımında çalışmaktadır.
  30. 1 çikolata parçası, 1 yetişkine 45 metre yürümesi için yeterli gıda enerjisini sağlar. Yaklaşık 35 çikolata parçası ise 1,5 kilometre için yeterlidir.
  31. Sadece yarım kilo kakao yapmak için, 1 kakao ağacının 1 yıllık mahsulünün tamamı gerekmektedir.
  32. Aztekler döneminde, 100 kakao çekirdeğiyle 1 köle satın alınabilirdi.
  33. 15-24 yaşındaki 7 kişiden 1’i çikolatasız hayatın yaşamaya değmediğini düşünür.
  34. Şimdiye kadar yapılmış olan en büyük çikolata heykeli, Melbourne-Avustralya’da 2,034 kg ağırlığında ve 3 m yüksekliğinde yapılan Paskalya yumurtasıdır.
  35. İlk kakao ağaçları Amazon Nehri havzasında ve Venezuela ve Kolombiya And Dağları’nda bulunmuştur.
  36. Orijinal ‘Psycho’ filminde ünlü duş sahnesindeki kan aslında çikolata şurubudur.
  37. 7 Temmuz, Birleşik Krallık’ta Ulusal Çikolata Günü’dür. Bu, çikolatanın Avrupa’ya ilk kez getirildiği 7 Temmuz 1550 tarihinden gelir.
  38. Uluslararası Çikolata Günü, 13 Eylül’de kutlanır. Kimileri ise 7 Kasım’da Ulusal Bademli Bittersweet Çikolata Günü’nü kutlar.
  39. Daniel Peter, 8 yıllık deneme yanılma sürecinin ardından çikolatayı yoğunlaştırılmış sütle karıştırdıktan sonra 1875’te İsviçre’de sütlü çikolatayı yaratmıştır.
  40. Kakao ağaçları 200 yaşına kadar yaşayabilir ancak yaşamlarının yalnızca 25 yılı boyunca kakao çekirdeği üretebilirler.
  41. 2 tip kakao ağacı vardır. Çoğu çikolata, yetiştirmesi daha kolay olduğu söylenen Forastero’dan gelir ancak Crillo çok daha lezzetli çikolata üretmektedir.
  42. Çikolata, vücut sıcaklığının hemen altında eriyen tek yenebilir maddedir.
  43. Çikolata özleminin, çikolatanın kendisinden başka hiçbir şeyler tatmin edilemediği kanıtlanmıştır.
  44. Çikolata, beyindeki serotonin ve endorfin seviyelerini artırarak hafif antidepresanların etkisini üretir.
  45. Her yıl satılan tüm Toblerone çikolataları uç uca eklenecek olsaydı 62.000 km uzunluğa ulaşırdı ve bu, Dünya’nın çevresinden daha uzundur.
  46. Saf kakao diş çürümesini önlemeye yardımcı olabilir. Kakao çekirdeklerinde doğal olarak bulunan kimyasallar ağızdaki zararlı bakterilerle savaşır.
  47. Çikolatanın üretildiği ağaca ‘tanrıların yemeği’ anlamına gelen ‘Theobroma cacao’ denmektedir.  
  48. Çikolatada bulunan zehirli bileşik Theobromine’den ölmek için, ortalama 80 kilogram olan 1 insanın yaklaşık 5,7 kilogram şekersiz bitter çikolata ya da 40 kilogram sütlü çikolata yemesi gerekmektedir.
  49. Çikolata kelimesi, yani aslında ‘chocolate’ kelimesi, Azteklerin acı, baharatlı, kakao çekirdeği bazlı içeceği ‘xocoatl’dan türemiştir.
  50. Çikolata aslında mikrodalga icadına ilham vermiştir. İkinci Dünya Savaşı sırasında radarda çalışan bilim insanı Percy Spence, çikolatayı çok severdi. Bir magnetronun yakınındayken cebindeki çikolatanın eridiğini fark etti. Magnetronların yiyecekleri hızlı şekilde ısıtmak için kullanılabileceğini anladı ve mikrodalga fırını icat etti.

Ayrıca Düşük Kalorili Diyet Tatlıları Tarifleri adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Aslında bitki özlü olduğundan sağlıklı olması beklenen çikolata, günümüzde ne yazık ki çoğunlukla fabrika üretimi olduğu için doymuş yağ ve rafine şeker gibi insan sağlığına zararlı maddeler içerir. Ancak elbette onu hayatımızdan tamamen uzaklaştırmamız gerekmez.

Kakao ağacından toplanan çekirdekler ezilip kavrulduktan sonra şekerle karıştırılır ve hamur haline gelmesi sağlanır. Bu hamur ince parçalar şeklinde düzenlenir ve dikdörtgen oluklu makineye konur, burada yumuşayıp sıvı hale gelen çikolata kalıplara dökülerek soğutulur ve hepimizin bildiği çikolata halini alır. 

İlgili Yazılar