Yeşillikleri Buzdolabında Bozulmadan Daha Uzun Süre Saklamak İçin 6 Yöntem
- 5 Ağustos 2021
- 774 okunma
Tuz, aşırıya kaçmaması kaydıyla vücudumuzun fonksiyonları için gerek duyduğu besin maddelerindendir. Ancak ihtiyacımız olan tuz miktarı, doğal yollar aracılığıyla besinlerden aldığımız kadardır. Kimi zamansa tuza olan ihtiyacımız giderilmediği için veya damak tadımız daha fazla tuz aradığı için denizlerden ve göllerden elde edilen tuzlara ihtiyaç duyarız.
Kaslarımızın ve sindirim sistemimizin düzenli çalışması, hücrelerimizin canlılığını koruması ve vücudumuzdaki sodyum/potasyum dengesinin sağlanması adına tuzdan faydalanırız. Bazı zamanlarda uzmanlar sıklıkla tüketilen tuzun zararlı olduğu ve ölçülü davranılması gerektiğini ifade eder. Öte yandan kaya tuzu, sofra tuzu ve deniz tuzunun ardından son zamanlarda yaygın olarak kullanılan bu tuzlara Himalaya tuzu da eklenmiştir. Nedir bu Himalaya tuzu diyorsanız, işte Himalaya tuzu hakkında merak edebileceğiniz her şey…
Son zamanlarda adından sıklıkla bahsedilen Himalaya tuzu, adından da belli olacağı üzere tuz türlerindendir. Kaya tuzuna benzer şekilde, yüksek basınç şartları altında kalıp kristalleşmektedir. Tabii oluşumu dünden bugüne gerçekleşebilecek süreçlerden değildir. Neredeyse 4 milyar yıl önceden bugünlere dek uzanan tarihi bulunur. Dolayısıyla, aslında oldukça değerli besin maddelerindendir.
NaCl olarak bildiğimiz sofra tuzu bileşiği, Himalaya tuzunda da bulunur. Ayrıca yaklaşık 84 farklı mineral türünü daha içerir. Kendine özgü özellikleri arasında mineral açısından zengin olması da yer almaktadır, hatta bazı Himalaya tuzları pembe rengini bu mineraller sayesinde alır. Üstelik bu minerallerin pek çoğu insan sağlığı açısından faydalıdır. Örneğin, pembe Himalaya deniz tuzunda yüksek miktarda iyot ve anti-kümeleşme maddesi bulunur ve iyot her bireyin belirli miktarda alması gereken minerallerdendir. Eksikliği durumunda çeşitli hastalıklara sebep olabilmektedir.
Himalaya tuzunun, dünya üzerinde bulunan tuz türleri arasında en katkısız tuz niteliğinde olduğu bilinmektedir. Nedeni ise tahmin edeceğiniz üzere tamamen doğal olması ve içerisinde hiçbir zararlı madde bulundurmamasıdır. Ancak nasıl olsa zararsız diyerek fazla fazla tüketmek her besin maddesinde olduğu gibi Himalaya tuzu için de yanlış olur. Dolayısıyla az miktarlarda kullanmak her zaman için en doğru yoldur.
Himalaya tuzunun kristalleşerek oluştuğunu söylemiştik, görünümü de buna bağlı olarak kristal ve genellikle renksiz, şeffaftır. Piyasada çoğu zaman Himalaya tuzu olduğu söylenerek kaya tuzu satılmaktadır. Gerçek Himalaya tuzu ve kaya tuzunu ayırt edebilmek için satın alırken çok dikkatli olmak gerekmektedir.
Ayrıca Şampuansız Hayat No Poo Akımı Nedir? Nasıl Uygulanır? adlı yazımıza göz atabilirsiniz.
Aslında kristal kaya tuzu türlerinden sayabileceğimiz Himalaya tuzu, çökerek ya da birikerek oluşmamaktadır. Oluşabilmesi için denizlerin kuruması ve tuzun basınç altında sıkışması gerekmektedir. Adından da anlaşılacağı üzere en büyük kaynağı Himalaya Dağları’nın olduğu bölgedir. Özellikle Himalaya tuzunun üretildiği yer ise Pakistan’dır. Ülkedeki Khewre Tuz Madeni’nden alınan Himalaya tuzu neredeyse bütün dünyaya ihraç edilmektedir.
Himalaya tuzu, yaygın biçimde bahsedilen faydaları sayesinde epey ilgi gören ve farklı alanlarda kullanılan tuz türüdür. Yalnızca besinlerle birlikte değil, dekorasyon alanında ve süs eşyalarının üretilmesinde de kullanılır. Beden sağlığının yanı sıra ruh sağlığını da olumlu etkilediği söylenen enerjisiyle piyasada pek çok sektörde görülebilir. İşte, dünya genelinde de neredeyse her ülkede ilgi görmüş olan Himalaya tuzunun faydaları…
Himalaya tuzunu, kaya tuzuna benzer şekilde, yemeklerde ve sofralarda kullanmak mümkündür. Ancak kaya tuzuna oranla daha keskin olduğu unutulmamalıdır, yani bu tuzu kullanırken kesinlikle aşırıya kaçmamalısınız. Kronik rahatsızlığı ya da tansiyon hastalığı bulunan kişiler uzman tavsiyesi ve kontrolünde kullanmalıdır.
Faydalarını sayarken söylediğimiz gibi, cilt bakımı için de Himalaya tuzundan yararlanabilirsiniz. Düzenli kullanıldığında, cilt sorunlarını ve sivilceleri yok eder. Bu etkisi için piyasada bulunan Himalaya tuzu sabunlarını tercih edebilirsiniz. Eğer bu sabunu bulamıyorsanız, yüzünüze dikkatli şekilde Himalaya tuzu maskelerinden yapabilirsiniz. Bu maskeyi hazırlamak için, zeytinyağını ve Himalaya tuzunu krem haline getirerek cildinize sürün ve 15 dakika bekletin. Düzenli şekilde kullanmaya dikkat edin, cildinizin nasıl yenilendiğini görünce şaşıracaksınız…
Duş aldığınız sırada Himalaya tuzunu küvete koyabileceğinizi söylemiştik. Kaslarınızda ya da bacaklarınızda oluşan uyuşmayı ortadan kaldırmak istiyorsanız, bu uygulamayı gerçekleştirebilirsiniz. Küvet suyuna, az miktarda Himalaya tuzu dökün ve minimum 20 dakika olacak şekilde suyun içinde bekleyin. Düzenli olarak bu işlemi uyguladığınızda bedeninizde hissettiğiniz uyuşma ve acı hissiyatı gidecektir.
Himalaya tuzundan üretilen lambaları kullandığınızda, migren ağrılarınız azalabilir. Bu lambalar, kapalı mekanlardaki negatif ve nötr enerjileri yok ederek sizi daha rahat ve ferah duruma getirebilir. Ayrıca serotonin diye bilinen mutluluk hormonunun salgılanmasını sağlayabilir, haliyle stresi hayatınızdan uzaklaştırabilir.
Himalaya tuzu lambaları genel olarak;
Ayrıca Nefes Meditasyonu Nedir, Nasıl Yapılır? adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Tuzla zayıflamak fikri çoğumuza yabancı gelir çünkü tuzun ödem yaptığına, tansiyonu artırdığına ya da fazla kilo olarak geri döndüğüne pek çok kez şahit olmuşuzdur. Dolayısıyla eğer Himalaya tuzunun zararlı olup olmadığını merak ediyorsanız, cevabı tüm besin maddelerinde olduğu gibi fazlası zarar olacaktır. Ancak tüm bu uyarıların yanı sıra Himalaya tuzunun içerisindeki bol mineral kaynağı sayesinde metabolizmayı hızlandırdığı da bilinmektedir. Neredeyse dünya üzerinde bilinen bütün elementler bu tuzun içinde bulunur ve bireylerin sağlıklı metabolizmaya sahip olabilmeleri için ayırt etmeden tüm elementlere ihtiyaçları vardır.
Himalaya tuzunu kullanan kişilerden, tuzun vücudu arındırdığı ve zararlı maddeleri uzaklaştırdığı bilinir. Arınan vücutlarda ödem de zararlı maddeler gibi gideceği için bu, vücuttaki yağ yakımını artıracaktır. Yani aslında spor ve sağlıklı beslenme takviyesiyle beraber Himalaya tuzu zayıflamanıza yardımcı olabilir. Bunu sağlamak için, eğer yemek yaparken ayarını tutturamam diyorsanız, içtiğiniz suya azıcık Himalaya tuzu attıktan sonra erimesini bekleyerek gün içerisinde yavaş yavaş içmeyi deneyebilirsiniz.
Yazımızda da bahsettiğimiz gibi hem gıda hem dekorasyon sektöründe bu tuza rastlamak mümkündür. Günümüzde artık çoğu şehirde bu iki sektörde de kullanılan Himalaya tuzunu bulmak mümkündür. Dikkat edilmesi gereken tek nokta satıcının Sağlık Bakanlığı tarafından onaylandığına dair izin belgesi olmasıdır.
Ticari ve sıradan masa tuzlarının ana bileşenler olan Sodyum (Na) ve Klor (Cl) dışındaki bütün mineralleri bu tuzlar işlenirken alınmaktadır. Fakat Himalaya tuzu diğer minerallerinden arındırılmaz ve onu değerli ve daha doğal kılan bu minerallerdir.