Yeşillikleri Buzdolabında Bozulmadan Daha Uzun Süre Saklamak İçin 6 Yöntem
- Minik Tospik yazdı.
- 19 Temmuz 2021
- 546 okunma
Ülkemiz mutfağında salatalarımıza ve yemeklerimize lezzet katmanın yanı sıra yeşillikler sağlık açısından da çok önemli ve değerlidir. Demet demet aldığımız maydanozlar, dereotları ve marullar hiçbir evden eksik kalmaz ancak saklarken püf noktalara ihtiyaç duyabiliriz. Çünkü her öğünümüze kullanacağımızı düşünerek fazladan aldığımız yeşillikleri zamanında kullanamadığımız zaman bozulabilirler. Dolayısıyla, eğer onları daha sağlıklı nasıl saklayabileceğimizi öğrenirsek hem israfın önüne geçeriz hem de uzunca süre tazeliklerini ve lezzetlerini korumayı başarırız. İşte yeşillikleri buzdolabında bozulmadan daha uzun süre saklamak için 6 yöntem…
1. Naylon Poşetlerden Kurtarmak
Pazardan, manavdan ya da marketten aldığımız ve satış aşamasındayken taze kalmaları için aralıklı olarak ıslatılan yeşillikleri eve getirdiğimizde içerisinde bulundukları naylon poşetlerle ağzı kapatılmış halde buzdolabına koyduğumuzda sebzeler kısa sürede çürümeye başlar. Haliyle hemen kullanılmadığı takdirde çöpe atmak durumunda kalabilirsiniz. Bu sebeple, alışverişten geldiğinizde yeşillikleri naylon poşetlerinden çıkararak ayıklamanız ve havalandırarak kurutmanız faydalı olacaktır. Yorgun da olsanız bunu yapmanız önemli çünkü sebzeler nemli kaldıklarında çürüme süreçleri hızlanır. Hatta evinizde sebze kurutucunuz varsa işiniz epey kolaylaşır. Fakat yoksa havlu kâğıt aracılığıyla da kurutma işlemini kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Kuruttuktan sonra yeşillikleri kuru ve temiz buzdolabı poşetlerine koyarak ve içerisinde hava kalmadığından emin olarak buzdolabında saklayabilirsiniz. Eğer uzun vadeli saklamalar yapmak istiyorsanız aynı şekilde yeşillikleri hazırladıktan sonra derin dondurucuya atabilirsiniz.
Ayrıca Vitamin Deposu Yumurtalı Kıymalı Ispanak Yemeği Tarifi adlı yazımıza göz atabilirsiniz.
2. Buzdolabının Uygun Bölmesine Koymak
Maydanoz, dereotu, marul ve benzeri tüm taze yeşillikleri saklamak için buzdolabınızın en üst raflarını asla tercih etmemelisiniz. En üst raflar genelde dondurucu bölümüne yakın olduğundan en çabuk soğuyan raflar olur. Dolayısıyla daha uzun süre saklamak istediğiniz yeşillikler en üst rafa koyduğunuzda kısa sürede şoklanabilir ve yeşilliklerin hem tazeliğinin hem de tüm besin değerlerinin kaybolmasına sebep olabilir. Ancak eğer dondurucu bölmesi alt tarafta olan buzdolabına sahipseniz aynı biçimde dondurucuya yakın olmaması için en alt rafı yeşillikleri saklamak için tercih etmemelisiniz.
Burada önemli noktalardan diğeri de şudur: Buzdolaplarının sebze ve meyveler için ayrılan ve genelde en alta bulunan çekmeceleri kıvırcık, marul ve iceberg gibi yeşillikler ya da diğer sebze-meyveler için yeterince uygun olsa da roka ve maydanoz gibi ince yaprağa sahip olan yeşillikleri bu kısımda saklamak yerine raflarda saklamak daha faydalı olacaktır.
3. Kavanozlarda Saklamak
Yeşillikleri taze kalmaları için kavanozlara koyarak saklamak da en çok tercih edilen hem basit hem de etkili saklama yöntemlerindendir. Ancak bu yöntem taze nane, maydanoz, dereotu ve roka gibi yeşillikler için daha sık kullanılır. Bu sayılan yeşillikleri saplarının ucundan keserek ayıklayın ve yıkamadan havlu kâğıdın üzerine yayın. Havlu kâğıt üzerinde yeşilliklerin fazla suyu kuruyana dek birkaç saat bekleyin, acele etmeyin. Ardından sapları aşağı tarafta kalacak biçimde kavanozlara yerleştirin ve kavanozların ağzını sıkı sıkı kapattıktan sonra buzdolabına koyun. İhtiyaç durumlarında kavanozlardan yeterli miktarda alıp yıkayarak kullanabilirsiniz. Kalan yeşillikleri ise yine kavanozların ağzını sıkı sıkı kapatıp buzdolabında uzunca süre taze taze saklayabilirsiniz.
4. Soğuk Su ve Buzlu Suda Bekletmek
Maydanoz, dereotu vb. yeşillikleri taze taze saklayabilmek ve üzerindeki kirlerden ve topraklardan arındırmak için ilk yapılması gereken onları bol suyla yıkamak olmalıdır. Ardından yıkanan yeşillikleri kâsede toplayın. Kasedeki yeşilliklerin üzerine soğuk su ve 1-2 tane buz atın ve yeşillikleri bu kâsede yaklaşık 5 dakika bekletin. Yeterince beklettikten sonra yeşillikleri kâseden alarak süzün ve havlu kâğıt veya temiz bez yardımıyla kurutun. Hatta iyice kurumaları için havlu kâğıt üzerinde birkaç saat bekletin.
5. Hava Almayacağı Şekilde Paketleyerek Kaldırmak
Yeşillikleri ister buzlu suda bekletip ister iyice yıkayıp kuruladıktan sonra kaldırırken de havlu kâğıda sararak kaldırmak onları daha uzun süre saklamak için faydalı olabilir. Yeşillikleri kuruduktan sonra kâğıt havluyla sarın, ardından buzdolabı poşetinin, kavanozun ya da kapaklı cam kâsenin içerisine yerleştirin. Ancak en önemli nokta, yeşilliklerinizi saklayacağınız eşya ne olursa olsun içerisine hava almamasıdır. Bu açıdan cam kavanoz ya da kapaklı kâse hava almaması açısından daha uygundur. Buzdolabı poşetinde saklamayı tercih ediyorsanız poşeti bağlarken içerisine hava almadığından emin olarak bağlamanız gerekmektedir.
Ayrıca Dondurulmuş Yaz Tatlıları Tarifleri ve Önerileri adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.
6. Yeşillikleri Bıçakla Doğramamak
Yeşillikleri daha uzun süre muhafaza edebilmek için dikkat edilmesi gereken diğer önemli nokta ise onlara bıçak değdirmemektir. İlk aldığınızda ayıklayarak kaldırmak ya da kavanoza koymak için saplarını kesmek istiyorsanız çürüklerini ellerinizle ayıkladıktan sonra yıkayarak kaldırmak en faydalı yöntem olacaktır. Ayıklamanız ya da küçültmeniz gerekiyorsa bunu elinizle yapın çünkü yeşilliklere bıçak değdirmek onların vitamin ve mineral kaynaklarının zarar görmesine haliyle besin değerini kaybetmesine sebep olur.
Sıkça Sorulan Sorular
İster havası alınmış buzdolabı poşetinde ister cam kavanoz ya da saklama kabında dilediğiniz gibi saklamaya hazır hale getirdiğiniz yeşillikleriniz derin dondurucuda 2-3 aya kadar tazeliğini koruyabilir ve saklayabilirsiniz.
Yeşillikleri saklamak için en uygun buzdolabı ısısı 3-4 aralığındadır. Dolayısıyla buzdolabı raflarında ya da sebzeler için ayrılan çekmecelerde rahatlıkla yeşilliklerinizi muhafaza edebilirsiniz. Ancak yukarıda da söylediğimiz gibi maydanoz, dereotu ve roka gibi yeşilliklerin çekmecelerden ziyade raflarda saklanması daha faydalı olacaktır.