Sevgiliye Hediye Edilebilecek Şiir Kitapları

  • Cahil Uzman yazdı.
  • 16 Mart 2021
  • 7.465 okunma

Şiir, edebiyatın sözlü bir sanat dalı olarak sözün anlamı ve vurgusu üzerine etkisi güçlü kabul edilen türüdür. Düşüncelerin, duyguların üzerinde etkisine yoğunlaşılan şiirler, belli bir kurala bağlı gibi gözükse de az sözle çok fazla anlam yüklenme özelliğine sahiptir. Geçmişten günümüze pek çok hikayeye ilham kaynağı olmuş şiirler, sevginin, ayrılığın, özlemin kısacası duygusal yaşantının enstrümanları gibidir. Aşkın ifadesinin en zarif yollarından olan şiirlerin yer aldığı birçok kitap da duyguyu ifade etme yolu olarak sevgiliye sunulan jestler arasındadır. Okudukça hatırlanan güzel hatıraları ve ayrılıkların izlerini anımsatan, sevgiliye hediye edilebilecek şiir kitapları sizlerle...

1- Özdemir Asaf: Yalnızlık Paylaşılmaz

Yalnızlık Paylaşılmaz- Özdemir Asaf

Sevgiliye söylenmiş cümlelerdeki o duygu yoğunluğunu kelimelerine döken ünlü şair Özdemir Asaf’ın Yalnızlık Paylaşılmaz adlı eseri, sevgiliye özlemi, çağrıyı dillendirme anlamında oldukça samimi bir eser. “Seni bir yaşam boyu bitirmek değil de, sana hep, hep yeniden başlamak isterim.” Aşkın sevginin en gerçek hali olarak karşımıza çıkan bir cümle değil midir?

Sevgiliye hediye edilebilecek en güzel kitap fikirleri yazımıza da bakabilirsiniz.

2- Can Yücel: Sevgi Duvarı

Sevgi Duvarı- Can Yücel

Sitemi, isyanı, hüznü ve doğal sevgiyi şiirlerinde tema olarak kullanan Can Yücel’e ait Sevgi Duvarı, aslında sevginin sınırlarının olmayışını hissettiren duygu yüklü bir eser. Birlikteliğin gücünü sırt sırta verin sevdiğinizle sevgi duvarı olsun sözüyle vurgulamış olan Yücel, sevginin aşamayacağı engel olmayacağını da çalışmalarında sıklıkla vurgulamıştır.

3- Orhan Veli Kanık: Bütün Şiirleri

Bütün Şiirleri- Orhan Veli Kanık

Bir garip Orhan Veli adıyla, masumiyetin ve içtenliğin edebi sembolü haline gelmiş olan Orhan Veli Kanık’ın Bütün Şiirleri adlı eser, onun iç dünyasındaki mahremiyeti ve güzelliği  ortaya koymaktadır. "Ağlasam sesimi duyabilir misiniz mısralarımda; dokunabilir misiniz gözyaşlarıma, ellerinizle?" Platonik sevdaların, yeniden başlayalım diyenlerin, pişmanım veya iyi ki varsın diyenlerin severek okuyacağına inandığımız şiirleriyle Orhan Veli Kanık ve Bütün Şiirleri kitabını tavsiye ediyoruz.

4- Atilla İlhan: Ben Sana Mecburum

Ben Sana Mecburum- Atilla İlhan

"Ben sana mecburum bilemezsin, adını mıh gibi aklımda tutuyorum. Büyüdükçe büyüyor gözlerin. Ben sana mecburum bilemezsin. İçimi seninle ısıtıyorum." bu güzel sözlerin sahibi Atilla İlhan, kültürümüze kattığı etkiyle adından sıkça söz ettiren, şiirleri şarkılara, kitaplara konu olmuş, deyim yerindeyse İstanbul Beyefendisi şairimizdi. Ben sana mecburum adlı eser, kült niteliğinde bir eser olup, sevgiliye söylenmiş duyguların en nazik ifadesi olarak edebi hayatımızda yer almıştır. Atilla İlhan, kuşkusuz adını koyamadığımız çoğu hislerimizi, hallerimizi bize açıklayan bir üstattır.

Ayrıca deniz ile ilgili söylenmiş güzel sözlere bakabilirsiniz.

5- Nazım Hikmet: Tüm Şiirleri

Tüm Şiirleri- Nazım Hikmet

“Hoş geldin, kadınım benim, hoş geldin! Ayağını bastın odama, kırk yıllık bir beton, çayır çimen şimdi...” Söyleyecek fazla söz yok tabii ki Nazım Hikmet. Edebiyatın önemli isimlerinden Nazım Hikmet, yaşamının büyük bölümünü gurbette geçirmek zorunda kalmış, önemli yazar ve şairdir. Nazım Hikmet’in Piraye’ye olan aşkı herkesçe bilinir. Öyle ki bu hasret duygusu, yoksunluk hissiyle yazdığı pek çok eser günümüzde dahi acının, hasretin sembolü olarak anılmaya devam etmektedir. Aşkın, tutkunun ve vazgeçilmezliğin hayattaki nadir güzelliklerden olduğunu şiirlerinde de anlatan Nazım Hikmet ve Tüm Şiirleri adlı çalışması da tavsiyelerimiz arasında yer almaktadır.

6- Cahit Zarifoğlu: Bütün Şiirleri

Bütün Şiirleri- Cahit Zarifoğlu

“Dilediğim en güzel hayat, çöplerin içinde bir rüya aradım. Düştüm ise eğer sana bakarken düştüm.” sözlerindeki incelikten de anlaşılacağı üzere Cahit Zarifoğlu’nun aşkın sevginin gerçekliğini sorguya yer bırakmadan anlatışı ve umudu hissettiren sözlerini görmek mümkün. Zarifoğlu’nun bütün şiirlerini toplayan eserinde aşkın güçlü kılan unsurları ve dürüstlük ortaya konmaktadır.

7- Cemal Süreya: Üstü Kalsın

Üstü Kalsın- Cemal Süreya

"Uzaktan seviyorum seni! Kokunu alamadan, boynuna sarılamadan, yüzüne dokunamadan sadece seviyorum. Şu üç günlük sevdalara inat, serserice değil adam gibi seviyorum seni, öyle uzaktan seviyorum seni!” Cemal Süreya’nın şiirlerindeki hüznü evet söylemeden geçemeyiz. Aşkın ve sevginin saf halini sözleriyle can acıtarak ifade etmiş hayatımızda bazen hüznün de gerçeklikle uyum sağlamada etkisi kaçınılmazdır. Üstü kalsın adlı eser de hayatın gerçekliğinde temiz kalmış duygularımızla olan bir yüzleşmeyi hatırlatır bizlere.

Sitemizden deniz şiirleri yazımızı da inceleyebilirsiniz.

8- Turgut Uyar: Göğe Bakma Durağı

Göğe Bakma Durağı- Turgut Uyar

Oldukça ilgi gören Turgut Uyar’a ait Göğe Bakma Durağı adlı eser, romantik duyguların dışa vurumu için klişeden uzak sözleriyle de bilinmektedir. Şiirde geçen ifadeden de bunu anlamak gayet mümkün. "Şimdi bir otobüs gelir biner gideriz. Dönmeyeceğimiz bir yer beğen, başka türlüsü güç. Bir ellerin bir ellerim yeter belleyelim yetsin. Seni aldım bana ayırdım, durma kendini hatırlat. Durma göğe bakalım.”

9- Edip Cansever: Yerçekimli Karanfil

Yerçekimli Karanfil- Edip Cansever

Edip Cansever, yaşadığı döneme ait zorlukları ve hayat mücadeleleri yoğun bir şairimiz olarak bilinir. Dürüst bir hayatı ve saf sevgiyi konularına işleyen Cansever, aşkın, umudun ve her şeye rağmen ayakta kalabilen inancın etkilerini şiirlerinde yansıtmaktadır. "Acılarına iyi bak, sevinçlerine iyi bak ve çiçeklerine iyi bak." sözleriyle de birden fazla duyguyu barındıran etkiyi de hissetmek mümkün.

Sıkça Sorulan Sorular

Cemal Süreya- Üvercinka ve ilk şiiri Şarkısı Beyaz’dır. (1958), Edip Cansever- İkindi Üstü (1947), Turgut Uyar- Arzı Hal (1950), Atilla İlhan- Duvar (1948), Cahit Zarifoğlu- İşaret Çocukları (1967), Özdemir Asaf- Dünya Kaçtı Gözüme (1955), Can Yücel-Yazma (1950), Nazım Hikmet-Dağların Havası, Akbaba Neşriyat (1925), Orhan Veli Kanık- Garip (1945)

Aşkı, sevgiyi, özlemi eserlerinde sıklıkla vurgulayan bu değerli şairlerimiz eserlerinde, yalnızlık, ölüm, gurbet, isyan, cinsel dürtü, sosyolojik temelli duygulara da çalışmalarında yer vermişlerdir.

İlgili Yazılar