Bilim Kurgu Türünde 10 Farklı Kitap Tavsiyesi

  • Fikir Mühendisi yazdı.
  • 1 Mart 2021
  • 2.467 okunma
  • 2 beğeni

Kimi zaman kurgusal ögeleriyle sınırları zorlanan bilim kurgu, fantastik, korku, gizem, merak gibi pek çok konuyu kendisinde barındırmaktadır. Yaşamın ve var oluşun akıllarda yarattığı sorularla insanlık, geçmiş çağlardan beri aklıyla ve veri edindiği bilimsel kaynaklarla yaşamın anahtarını keşfetmeye çalıştı. Uzay evreni, distopya, yeryüzünde yaşam çeşitliliği, ileri teknolojinin boyutları, zamanlar arası yolculuk gibi kurguların da bilimin ışığında ilerlemeye katkısının büyük olduğunu söyleyebiliriz bu gelişen çağda. Nereden geldik nereye gidiyoruz? Biz kimiz?... Bu tarz sorulardan başlanarak, artık ileri teknolojiyle insan ırkının yaşamı daha kaliteli olur mu; sağlık ve iletişim hangi boyutlara taşınabilir? türünden sorulara yanıtlar aranmaktadır. Yapay organların oluşturulma fikrinden, ışık hızında seyahate ve android insansı robotlara kadar kurguların bilimle paralel ilerleyen boyuttaki hizmetine bu yüzyılda şahit olmaya başladık. Bugün, bilim kurgu türünde önerdiğimiz kitaplar ve konuları hakkında size fikirler vermeye çalışacağız. Günümüz teknolojisine de ışık tutan ve geldiğimiz evreyi bir nebze açıklayan bilim kurgu türüne ait kitaplardan konularına göre ilgi alanınıza dönük kitap önerilerimizi kaçırmamanızı tavsiye ediyoruz.

1. Olasılıksız - Adam Fawer

Olasılıksız - Adam Fawer

Bilim kurgu denince akla ilk gelen bilim kurgu romanlarından biri şüphesiz ki Adam Fawer’e ait ilk romanı “Olasılıksız” adlı eser. 2006 senesinde “En iyi ilk roman” dalında “International Thriller Writers Ödülü”nü alan Fawer’in bu eseri yayınlandığı günden bu yana hala ilgi çekmekte ve en çok okunan kitaplar arasında yer almaktadır. “Olasılıksız” adlı kitabın hikayesinden bahsedecek olursak, hesaplama ve istatistiksel sonuç çıkarma da yetenekli biri olan epilepsi hastası David Caine, yeteneğini kumarda kullanan üstün yetenekli bir kişidir. Hesaplamalarına ters düşen sürprizler nedeniyle kumar masasında kaybeden ve kumarhane yetkilisine ciddi şekilde borçlanan Caine, bir hastanede denek için kullanılmaktadır aynı zamanda. Laplace’in şeytanı denilen özelliklere sahip olduğuna da inanılan Caine’nin peşine düşen bir grup araştırmacı, kumarhane sahibi ve adamları yüzünden Caine kendine bir çıkış yolu aramaktadır. Kendisi gibi geçmişte rahatsızlanan ve şizofren olan kardeşi Jasper’in onu ziyarete gelmesi ve onun öngörü niteliğindeki halüsinasyonlarının yardımı ile  David Caine’nin dünyası bambaşka bir hal almaya başlar. Adam Fawer’in yine bilim kurgu türünde 2008 yılında yazmış olduğu “Empati” adlı bir eseri olduğunu da belirtmeliyiz.

Yunan mitolojisinden kitap tavsiyelerine linkteki yazımızdan ulaşabilirsiniz..

2. Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley

Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley

“Cesur Yeni Dünya” adlı kitap da yazarı Aldous Huxley’e ait ses getiren bir bilim kurgu romanı. Eserin oluşturulduğu 1932 yılından bu güne gelindiğinde kitapta yer alan ilgi çekici konular hala ilgiyle takip edilmektedir. Romanın hikayesinde distopik bir dünyanın varlığından söz edilmektedir. Zamanın günümüzden çok daha ileri olduğu 26. yüzyıl  Londra’sı, Cesur Yeni Dünya kitabında tasvir edilmiştir. Kontrol mekanizması ele geçirilmiş insanların yer aldığı, sorgulamadan, üretmeden bir hayat yaşayan kişiler, yönlendirilmek istendiği gibi eğitilmektedir. Uykuda bilinçaltına programlanan bilgiler ve üreyip çoğalmasının kontrol edildiği kişilerden oluşan duygusuz, duyarsız bir toplumun varlığı kitapta konu edinmiştir.

Kitap hediye ederken yazılacak güzel sözlere ihtiyacınız varsa linkteki yazımızı okuyabilirsiniz..

3. 1984 - George Orwell

1984 - George Orwell

Saydığımız isimler ne kadar tanıdık geliyor değil mi? Aslında bu bahsettiğimiz kitaplar günümüzün hem çok tartışılan hem de çok okunan kitapları, kimi insan belki bu tarz romanların bilim kurgu özelliğine sahip olduğunu düşünmüyor olabilir. Fakat dil olarak yalın bir anlatımın yer aldığı bu kitaplar, distopik bir dünya ve çağın dinamiklerini okurun gözünden anlatmaktadır. George Orwell’e ait bir başka bilim kurgu romanı olan 1984 ise, bilim kurgu ve siyasi içeriğini beraberinde ortaya konan bir eserdir. Zihin kontrolüyle kişilerin beynini okuyan bir sistemin var olduğu, diktatörlük düzeninin anlatıldığı bu eserde, sorgulama şansı elinden alınmış bir toplum ve insanların özel hayatlarına değin kısıtlanmış yaşamlar romanda anlatılmaktadır.

Filmi yapılmış olan yabancı kitapları incelemek için linkteki yazımızı okuyabilirsiniz.

4. Fahrenheit-451- Ray Bradbury

Fahrenheit-451- Ray Bradbury

Ray Bradbury’e ait bir bilim kurgu kitabı olan Fahrenheit-451, ön görü niteliğinde yaşanması muhtemel olaylarıyla, düşüncesiyle bile okuru kimi zaman gelecek konusunda kaygılandıran bir eserdir. Karanlık bir dönemin, distopik kurgu ve teknolojik imkanlarla karabasan gibi çöktüğü yıllara dair izleri yansıtan kitapta, robotlaşma eğilimine girmiş bir toplum ve baskıyla toplumu sindiren bir yönetim sınıfı konu edilmektedir. Belli bir yaşam standardına zorlanan kişiler, itfaiyecilerin kitap yakmaya zorlandığı bir sistem, teknolojik konum ve televizyon aracılığıyla insanlara nakledilen direktiflerle kontrolünü kaybetmiş toplumlar, hikayenin ana temasını oluşturmaktadır.

5. Marslı - Andy Weir

Marslı - Andy Weir

Goodreads okurlarınca bilim kurgu alanında en iyi kitap olarak seçilmiş Andy Weir eseri “Marslı” 2014 senesine damgasını vurmuştur. Bilim kurgu romanı içerisinde yer alan aksiyon dolu ögelerle sürükleyici bir kitap olma özelliği taşıyan “Marslı” adlı eserde, kaza neticesinde Mars’ta yapayalnız kalan “Mark Watney” isminde bir astronotun hayatta kalma adına savaşı, bazen esprili bazen hüzünlü bir dille anlatılmaktadır. Mark’ın Mars yüzeyinden Dünya ile irtibatını sağlayan yazışmalar kimi zaman espriye dönük düşüncelere dair yorumlar alsa da okuyucular açısından kitap oldukça beğenilmiştir. Marslı romanının 2015 senesinde Ridley Scott tarafından çekilerek sinemaya uyarlanmış bir filmi de vizyonda gösterilmiştir.

Dizisi yapılmış olan yabancı kitapları incelemek isterseniz linkteki yazımızı okuyabilirsiniz..

6. Labirent Ölümcül Kaçış - James Dashner

Labirent Ölümcül Kaçış - James Dashner

Bir bilim kurgu romanı olarak öne çıkmış “Labirent” adlı seriye ait ilk kitap niteliğinde olan James Dashner yapıtı Labirent-Ölümcül Kaçış, gizemli olay örgüsü ve kurgusuyla izleyenleri adeta öyküye kenetlemiş olan bir kitaptır. Hafızasını yitirmiş bir adam olan Thomas’ın girdiği asansör aklındakileri adeta silmiştir. Asansörden çıkışında sadece ismini hatırlayan Thomas’ın kendini içinde bulduğu labirentten kurtulma mücadelesi ve orada yer alan korkunç yaratıklarla başa çıkma gayreti kitapta yer bulmaktadır.

7. Zaman Makinesi - H.G.Wells

Zaman Makinesi - H.G.Wells

Bilim kurgu türünde çok eski bir çalışma olan  H.G. Wells tarafından yazılan “Zaman Makinesi” adlı kitap 1895 senesinde okurlara sunulmuştur. Kitaba ait zaman ötesi buluşun ve evrimleşen insan ırkının, yer yüzünde keşfedilen farklı türde canlıların anlatıldığı bu etkileyici 128 sayfadan oluşan romanın en son 2002 senesinde çekimi yapılarak 2 defa filme de uyarlanmış olduğunu söylemeliyiz.

8. Karanlığın Sol Eli - Ursula K.L.Guin

Karanlığın Sol Eli - Ursula K.L.Guin

Ursula K.L.Guin, bilim kurgu romanların önde gelen isimlerinden. “Mülksüzler” adlı bilim kurgu kitabı da bulunan Ursula K.L.Guin’e ait olan “Karanlığın Sol Eli” adlı kitap, son derece soğuk bir gezegen olan “Kış” adlı gezegende yaşayan çift cinsiyetli insanların varlığını işlemektedir. Hikayede, değişen koşullara göre değiştirilmiş olan kimlik özelliğiyle hem kadın hem de erkek olabilen insanların yaşamı, değişik kurgusuyla kitapta etkili ve sürükleyici bir anlatımla ortaya çıkmaktadır.

9. Otostopçunun Galaksi Rehberi - Douglas Adams

Otostopçunun Galaksi Rehberi - Douglas Adams

Douglas Adams kitabı olan “Otostopçunun Galaksi Rehberi” adlı eser ilk tanınmaya başladığında bir radyo yayınında konu olarak geçmekteydi. Bölümler halinde dinleyicisine ulaşan bu eser sonrasında yayınlar kitaplaştırılmış, filmlere de konu olmuştur. Romanda İngiliz araştırmacı “Arthur Dent” isminde bir kişinin, Dünya’dan uzay eksenine doğru bir yol yapma fikrinin ortaya çıkışı ve uygulamaya koyduğu planlar yer almaktadır. Ayrıca bu yolu kullanmak için Dünya’nın patlatılması ve kendisinin de otostop vasıtasıyla kaçması gerekmektedir. Evrende yolculuğu kimi zaman mizahi boyutta bir üslupla okurlarına aktaran kitap, sürükleyici aksiyon ögeleriyle de dikkat çekmektedir.

10. Biz - Yevgeni İvanoviç Zamyatin

Biz - Yevgeni İvanoviç Zamyatin

Sırada bir dönem yasaklı kitaplar arasına giren bir bilim kurgu romanı olan “Biz” adlı eser var. İlk olarak yayınlandığı 1920 senesinde içeriğinde yer alan konusuyla oldukça dikkat çeken roman yazarı olan Yevgeni İvanoviç Zamyatin’in yazdığı tek kitaptır aynı zamanda. Eski Sovyetler Birliği döneminde yasaklanmış olan kitabın tekrar yayınlanması ise 1988 senesinde gerçekleşmiştir. Kitapta, geleceğe dair distopik bir kurgu yer almaktadır. Bir günlük şeklinde anlatılmış olan öykülerde, romana konu olan kişiler isimleri yerine kodlarla açıklanmaktadır. Dışa kapalı itaatkar bir toplumun etkileşime girmeden öz benliğinden uzak yaşamları, çalınmış hayalleri, planları ve amaçları bu kitapta etkileyici bir dille anlatılmıştır.

Sıkça Sorulan Sorular

Bilim kurgu türünde yazılmış filme çekilen eserler arasında, “Marslı”, “1984”, “Fahrenheit 451”, “Gökdelen” ,”Dune” adlı kitapları sayabiliriz.

Adam Fawer’e ait “Olasılıksız”, George Orwell’e ait “1984”, Ray Bradbury’e ait “Fahrenheit 451” adlı bilim kurgu eserleri hem kitap hem de film olarak ekranlarda gösterildiği zamanlarda oldukça ilgi uyandırmış, çok sayıda ödüle de layık görülmüştür.

İlgili Yazılar