Altından Daha Değerli 8 Madde

  • Cahil Uzman yazdı.
  • 1 Kasım 2021
  • 950 okunma

Altının tarihi insanlık tarihi kadar eski… Çağlar boyunca insanlık için en değerli madenlerden biri olmuştur. Hala da çok değerlidir. Ulusal ve uluslararası ekonomi altın üzerinden değer kazanır ya da kaybeder. Ancak yeryüzü denen mucizede, altından çok daha değerli olan maddelerin varlığı da bilinmektedir. Yani ender olarak bulunabilmesine ve yüksek değerine rağmen dünya üzerindeki en değerli madde değildir.

Bu yazımızda doğada var olan ve doğal özellikleriyle 1 gram altının ederinden daha pahalı olan maddeleri araştırdık ve 8 tanesini meraklısı için derleyip listeledik.

1. Kırmızı Elmas

Kırmızı Elmas

Elmaslar, renklerine göre farklı ekonomik değerlere sahiptirler. Bunların arasında kırmızı elmaslar, gezegenimizde bulunması en zor ve o kadar da değerli taşlardandır. Günümüzde varlığı bilinen yalnızca 30 tane kırmızı elmas olduğundan söz edilmektedir. Bu taşların gram cinsinden ağırlıkları ise 0,1’ın altındadır. Bilindiği kadarıyla kırmızı elmasların 1 gramı 5 milyon dolara kadar satılıyor. 2011 yılında 8 milyon dolara satılan en büyük kırmızı elmas yalnızca 5.11 karat büyüklüğünde idi ki bu büyüklük, gram cinsinden 1 gram altından biraz daha ağırdır. Bu ölçüt kırmızı elması altından yaklaşık 88 bin kat daha değerli yapmaktadır.

2. Antimadde

Antimadde

Antimadde, bilim kurgu ürünlerinin vazgeçilmez maddelerinden birisi olmakla birlikte salt bilim kurgu ürünü olmayıp, gerçektir. Antimadde terim olarak, normal atom altı parçacıkların tam tersi özelliklere sahip olan atom altı parçacıkları ifade etmek için kullanılır. Yani antimadde, normal maddenin zıttı olan maddedir. Antimadde evrende oldukça nadir bulunmaktadır. Bilim insanları henüz antimadde-madde asimetrisi olayının iç yüzünü tam olarak açıklayamıyorlar. Bunun için insanlığın, madde hakkında çok daha fazla bilgiye sahip olması gerekiyor.

Antimadde üretimi son derece pahalıdır ve üretilebilen miktar ise ölçülemeyecek derecede küçüktür. Tam olarak takas edilebilir özellikte değildir fakat NASA tarafından 1999 yılında ‘antimadde’ye değer biçilmiştir. NASA, 1 gram antihidrojenin gram başına 62,5 trilyon dolara mal olduğunu tahmin etmiştir. Buna göre altınla kıyaslandığında antimadde altından 1.096.491.228.070 kat daha değerli olmaktadır.

Ayrıca dünyanın en zengin aileleri listesine bakabilirsiniz.

3. Da Hong Pao Çayı

Da Hong Pao Çayı

Da Hong Pao çayını hiç duymayanlar için nasıl olur da altından değerli olur sorusu akla gelebilir. Çin çayı olan Da Hong Pao çayı, bu ağacın yapraklarından yapılır ama oldukça zor süreçlerden geçer. Zira dünya üzerinde sadece 6 adet ana ağaç var ve bunlar da Çin hükümeti tarafından sıkı denetimle takip ediliyor. Wuyi Dağı'nın uçurumunda büyüyen ve ulusal hazine kabul edilen bu ağaçlardan çay elde etmek için 1 dizi işlem uygulanması gerekiyor: toplama, soldurma, soğutma, yapma, tavada kızartma, yoğurma ve fırınlama. Yeşil ve kahverengi renklere sahip olan çay, orkide gibi kokar. Uzun süren kalıcı lezzete sahip olduğu söylenen Da Hong Pao çayı, normal çaydan farklı olarak 9 defa demlenebiliyor. Ayrıca şifalı olduğu biliniyor.

Özetle bu çayın 1 gramı yaklaşık 1.400 dolar. 1 demlik çayın fiyatı ise yaklaşık 10 bin dolar ediyor. Yani bu çayın 1 gramı, 1 gram altından hemen hemen 25 kat daha fazladır.

4. Yılan Zehri

Yılan Zehri

Yılan zehri panzehir yapmak için kullanılan ve günümüzde kullanım alanı oldukça fazla olan önemli doğal maddelerden. Güçlü ağrı kesicilerin içeriğinde de yılan zehrine rastlanabiliyor. Bu zehrin elde edilmesi süreci oldukça zahmetli ve meşakkatli. Bazı yılan zehirleri ise diğerlerinden daha değerli çünkü en pahalı yılan zehirleri en ölümcül yılanlardan elde edilmekte… Örneğin Kral Kobra yılanının zehri oldukça hem oldukça güçlü ve hem de zehrin 1 gramı yaklaşık 4 bin dolar. Mercan Yılanı da çok güçlü zehre sahip ve onun zehri de yaklaşık 4 bin dolara satılıyor.

5. Fransiyum

Fransiyum

Doğada oldukça nadir bulunan bu elementin yer kabuğunda 20 ila 30 gram bulunduğu düşünülüyor. Toryum ve uranyumun içeriğinde oldukça az bulunan bu maddenin ömrü yalnızca 22 dakika olduğundan devamlı olarak bozulmaktadır. Üretilmesi çok zor olduğundan ve çabuk bozulduğundan ticaret ürünü olarak kullanılamıyor. Sadece bilimsel araştırmalar için değerlendirilebiliyor. Ticari olarak kullanılamamasına rağmen nadir bulunmasından dolayı değerli hale gelmektedir. Günümüzde 1 gram fransiyumun fiyatının yaklaşık 1 milyar dolar olduğu biliniyor. Üstelik bu madde 1 saatten çok daha kısa sürede yok oluyor! Sadece 1 gram fransiyum, 1 gram altından yaklaşık 19 milyon kat daha pahalı satılıyor.

6. İridyum

İridyum

Genellikle meteorlarda bulunan iridyum elementinin ilk keşfedildiği tarih 1803 yılı olarak biliniyor ve o tarihte son derece sert ve kırılgan, gümüşi beyaz renkte madde olarak tanımlanıyor. En yoğun ikinci metal olarak biliniyor. Ender bulunmasına karşın sanayi kollarında kullanımı çok yaygın. İridyum elementini değerli yapan özelliği ise; platin içeren alaşımlarda korozyon direnci sağlamasıdır. Doğada nadir bulunur ve oldukça pahalıdır. Gram başına 215 dolar fiyatla satılıyor ve bu rakam iridyum elementini altından yaklaşık 4 kat daha değerli yapıyor.

7. Plütonyum

Plütonyum

Tam anlamıyla radyoaktif özelliği bulunan plütonyum elementini elle tutmak son derece tehlikeli. Plütonyum 239 ve 241 bölünebilme özelliğiyle nükleer zincirleme reaksiyonunu sürdürmek için kullanılıyor ve bu da plütonyumu nükleer silahlarda ve nükleer reaktörlerde temel unsur haline getiriyor. İlk kez 1938 yılında keşfedilmiş. Ne şekilde elde edilmiş olduğuna bakmadan yüksek değerler biçiliyor. Plütonyum kullanmak isteyen sanayi kolları 1 gramı için yaklaşık 4 bin dolar ödemek zorunda! Bu fiyat da plütonyumu altına oranla neredeyse 70 kat daha değerli kılıyor.

Sitemizden az sermaye ile yapılabilecek işler detaylarına da bakabilirsiniz.

8. Kaliforniyum

Kaliforniyum

1950 yılında keşfedilmiş sentetik özellikte elementtir. Kaliforniya Üniversitesi’nde çalışılarak özellikleri tespit edildiği için elemente bu isim verilmiştir. Ticari ürün olarak kullanılan ve satılan en pahalı kimyasal maddedir. Doğada kendiliğinden oluşur fakat miktar yönünden çok az bulunur. Kaliforniyum çok farklı sanayi kollarında kullanım alanı bulur. Genellikle nükleer reaktörleri başlatmak için kullanıldığı biliniyor. Yanı sıra beyin tümörlerinin ve rahim ağzı kanserinin tedavisinde bu elementin kullanımına yer veriliyor. Doğada az olduğundan tek seferde büyük miktarda kaliforniyum elementi üretmek zor olduğundan fiyatı da pahalı oluyor. Sadece 1 gram Kaliforniyumun fiyatı 27 milyon dolar civarında! Ticari ürün olarak piyasadaki değeri altından yaklaşık 474 bin kat daha fazla…

Sıkça Sorulan Sorular

0,2 g'a eşit olan kütle birimine verilen isimdir. Elmas ve benzeri değerli taşların kütlelerinin ölçümü için kullanılır.

Günlük kullanımda yaşlanma etkilerini geciktiren ve zengin kadınların vazgeçemediği mucizevi kremin sadece 1 gramının fiyatı 70 dolardır.

İlgili Yazılar