Az Sermaye İle Ne İş Yapabilirim?

  • Minik Tospik yazdı.
  • 24 Temmuz 2021
  • 234 okunma

Elinizde yeni iş kurabileceğiniz az miktarda sermayeniz var ama ne yapacağınızı bilmiyorsunuz. Öncelikle kişisel yeteneklerinizi ve onları kullanarak neler yapabileceğinizi objektif olarak analiz etmelisiniz. Hem sevebileceğiniz hem de sürdürülebilirliği olan işi yapmak sizi mutlu ve işinizi de başarılı kılacaktır.

Birçoğu sermayenizin de durumuna göre ufak çaplı araştırmalarla hayata geçebilecek niteliktedir dersek yanlış olmaz. Bazıları da sertifika gerektirebileceği için bir takım eğitimlerden geçmeniz suretiyle başlanabilecek işlerdir.

İşe başlama noktasında, sizin hazır oluşunuz ve yapacağınız işe ne kadar gönül verdiğiniz çok önemli. Yapacağınız işe ne kadar inanırsanız o kadar çok başarı elde edersiniz. Dolayısıyla kazanç…

İş yapmak istediğiniz çevrede hangi iş kollarında hizmet ihtiyacı var? Kişisel yetenekleriniz, bilgi birikiminiz ve deneyimleriniz hangi işi yapmanız için elverişli? Soracağınız sorulara objektif cevaplar verebilirseniz doğru adımlar atarak ilerlememeniz için neden yok bize göre.

O halde sizin için araştırdığımız iş fikirlerine göz atalım…

1. Web Tasarımcılığı

Web Tasarımcılığı

Yaşadığımız dijital çağda büyük küçük her işletme ya da girişim web sitesine ihtiyaç duyuyor. Web tasarımcılığı gerek yurt içindeki gerekse yurt dışındaki işletmeler için çalışabileceğiniz ve uzaktan da yürütebileceğiniz işlerden. Günden güne artan taleplerin yanı sıra iş alanı da oldukça kapsamlı denebilir. İhtiyacınız olan şey web tasarımı için gerekli kodlama bilgisine sahip olmanız.

Ayrıca 6 Adımda Borsaya Giriş: Borsa Nasıl Oynanır? adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

2. Online/Çevrimiçi Satış

Online/Çevrimiçi Satış

Son yıllarda online satış sitelerine muazzam ilgi gösterildiği biliniyor. Bu ilgi, alışveriş dahil her alanda daha pratik yollar ve çözümler aranmaya başlanmasından ve sosyal medya kullanımının da artmasından ötürü daha yaygın hal almıştır.

İnsanların internet üzerinden tek tıkla alışveriş yapmayı daha çok benimsediğini söyleyebiliriz. Satmayı düşündüğünüz ürünler varsa pekâlâ bu ürünleri online ortamda satabilirsiniz. Bunun için kendinize ait satış sitesi kurabilir; mobil satış uygulamalarından yararlanabilir veya sosyal medya üzerinden satış yapabilirsiniz. Ürünlerinizi profesyonel kamera ile fotoğraflayabileceğiniz gibi akıllı telefonunuzla da bu işi yapmanız mümkün.

3. İçerik Yazarlığı

İçerik Yazarlığı

Yine son dönemin revaçta olan işlerinden biri içerik yazarlığıdır. Yazmak denince artık sadece kitap vb. gelmiyor. Yazmaya yatkınlığınız varsa, yazı dilini iyi kullanabiliyor ve yazım kurallarına uygun yazabiliyorsanız sizin için ideal iş fırsatı olabilir. Çeşitli web sitelerine, reklam sayfaları ya da bloglar için içerik üretmek suretiyle para kazanabilirsiniz. Yalnızca başkaları adına içerik üretmeniz de gerekmiyor üstelik. Bilgi birikiminiz ve fikriniz olan ya da doğrudan uzmanı olduğunuz konularda kendi içeriklerinizi üretebilir hatta tanınan biri bile olabilirsiniz. Böylelikle farklı fırsatlara da yelken açmanız mümkün olabilir.

4. Örgü Ya da El İşi Üretip Satmak

Örgü Ya da El İşi Üretip Satmak

Eğer el işleri konusunda yetenekliyseniz çok düşük sermaye ile el işleri üretip satabilirsiniz. Yaratıcığınızı da kullanarak kıyafet, oyuncak, takı, aksesuar gibi çok ilgi duyulan ve eşsiz ürünler ortaya çıkarabilir ve bunları internet üzerinden ya da elden satabilirsiniz. İnternet üzerinden satış yapmak çok daha geniş kitlelere ulaşmanızı sağlayacaktır. Bu tür satışlardan beklediğinizin üzerinde gelir elde etmeniz bile mümkün. Aklınıza gelebilecek pek çok el işini paraya çevirebilirsiniz.

5. Tasarım Takı Yapıp Satmak

Tasarım Takı Yapıp Satmak

Yine yeteneğiniz ve yaratıcılığınız ölçüsünde gelir kapısı olabilecek işlerden biri. Ancak takı tasarımı farklı modeller üretme; bunları çok iyi pazarlama ile kazançlı olabilir. Ayrıca size yardım edebilecek yetenekli kişilerin de yardımıyla işi büyütüp çok daha kazançlı hale getirebilirsiniz.

Kendinize ait butik mekânlar açabileceğiniz gibi firmalar aracılığı ile de satış yapabilirsiniz. Firmalarla iletişime geçip, numuneler göndererek; takı dükkânlarıyla iş yaparak ürünlerinizi satışa sunabilir ya da online pazarlama yöntemleriyle de satabilirsiniz.

6. Makyaj Hizmeti Vermek

Makyaj Hizmeti Vermek

Her hizmetin profesyonel ya da maharetli ellerden çıkmasını istediğimiz bu dönemde makyaj da bilhassa özel günlerde ihtiyaç duyulan önemli hizmetlerden biri oldu. Son günlerde makyaj sanatçıları yoğun talep gören iş kolları arasında bulunuyor.

Gerekli eğitimlerin alınması, profesyonelce ve başarılı işler ortaya konması ve pazarlama tekniklerinin de kullanılmasıyla; oldukça iyi kazanç sağlayan işlerden olması mümkün. Artı olarak sosyal medyayı ve dijital platformları iyi kullanan biriyseniz uzun vadeli kazanç sağlamayı da garantilemiş olursunuz.

7. Doğal-Organik Oyuncak Yapmak

Doğal-Organik Oyuncak Yapmak

Günümüzde her şeyin organiği makbul! Ürün yapımında kullanılan çeşitli kimyasalların zararları konusunda farkındalık giderek artıyor ve haliyle organik oyuncaklara da daha çok talep geliyor. Bu nedenle alerjik etki yaratabilecek madde içermeyen, kimyasal işlem uygulanmayan, kimyasal olmayan boyalarla boyanmış oyuncak üretimi yapılabilir. Tabi bunun için doğal oyuncak üretimi ile ilgili eğitimden geçmek gerekebilir. Daha sonra bunları üretebileceğiniz atölye veya internet ortamında satışa sunulabilirsiniz.

8. Danışmanlık Hizmeti Vermek

Danışmanlık Hizmeti Vermek

Sahip olduğunuz bilgiyi kullanarak yapabileceğiniz danışmanlık işi pek çok alanda hizmet verilebilecek işlerdendir. Hangi alanda bilginiz/uzmanlığınız varsa o alanda danışmanlık hizmeti verebilirsiniz. Finans danışmanlığı, sosyal medya danışmanlığı gibi örnekleri ülkemizde de yaygın olarak yapılıyor. İlk aşamada dijital ortamda iş yapabilir ve kendinize müşteri portföyü oluşturabilir; daha sonra kendinize ait ofis bile açabilirsiniz. Bunun için öncelikle hangi alanda hizmet vereceğinizi belirlemelisiniz. Günümüzde çeşitli alanlarda pek çok farklı danışmanlık hizmeti verilse de güvenilir danışman bulmak zor olabiliyor. Bu yüzden öncesinde ayrıntılı araştırma yapmanız gerekebilir.

9. Etüt Merkezi Açmak

Etüt Merkezi Açmak

Ufak çaplı sermayeye sahip olanların düşünebileceği iş kollarından biri de etüt merkezleri. Daha çok da eğitimcilerin ilgisi bu yönde olabiliyor. Çok fazla ihtiyaç bulunan alanlardan olduğunda çok iyi kazanç elde etmek de mümkün. Öğrencilerin okul dışı eğitimlerini desteklemek üzere açılan bu merkezler günümüzde özellikle tam zamanlı çalışan anne-babaların çocukları açısından adeta zorunlu hale geldi. Dolayısıyla etüt merkezi açma fikriniz önemli kazanç getirebileceğini göz ardı etmeyin.

10. Çocuklar İçin Aktivite Merkezi Açmak

Çocuklar İçin Aktivite Merkezi Açmak

Yine son zamanların popüler hale gelen iş kollarından biridir. Çalışan anne-babaların en önemli kaygılarından biri çocuklarının onlardan ayrı oldukları zamanlarda kaliteli zaman geçirmeleridir. Çocukların güvenlik sorunları nedeniyle dışarıda özgürce oyun oynayamaması vb. sebeplerle aileler bu tür hizmetlere gereksinim duymaktadır. Bunun dışında alışverişe ya da spora giden ve küçük çocuğu olan anne babalar için, alışveriş ve/veya spor merkezlerinde bulunan çocuk aktivite merkezleri bulunmaz fırsat! Anne-baba çocuklarını bu merkezlere bırakarak rahatlıkla işlerini hallediyor veya sporlarını yapıyorken, çocuklar da keyifli ve kaliteli vakit geçirme imkânı buluyor. Önemli kazanç fırsatlarından!

11. Parti Evi Açmak

Parti Evi Açmak

Çocuklara yönelik olarak doğum günü partileri ya da özel etkinlikler için kullanılabilecek parti evi fikrine ne dersiniz? Animasyon, yemek hizmeti gibi ekstra hizmetlerle kazancınızı da artırabilir, ayrıcalıklı hizmet vererek, adınızın daha geniş kitlelerce duyulmasını sağlayabilirsiniz. Çok yüksek maliyetler gerektirmediği gibi keyifli de… Bu fikri daha da geliştirmek, daha çekici hale getirmek biraz da sizin yeteneğinize kalmış tabi ki…

12. Butik Çay Evi Açmak

Butik Çay Evi Açmak

Çayın yurdumuzda en sevilen ve en çok tüketilen içeceklerin başında geldiği herkesin malumudur. Küçük çay evi açmak için tek ihtiyacınız mutfak düzeneği, birkaç masa ve tabure olacaktır. Mekânın açılacağı cadde veya sokağın işlek olması müşteri potansiyeli yükseltir ama bu dükkân kirasını arttıran unsurlardan da olabilir. Bu anlamda planlamanızı doğru yaparak kendinize kazanç kaynağı yaratabilirsiniz. Çay evinin konumu, kaliteli hizmet sunumu gibi etkenleri unutmamak gerek. Çayın yanında müşterilerinize ufak tefek sağlıklı ve lezzetli atıştırmalıklar ikram etmek hizmetinize artı değer katacaktır.

Ayrıca İnsanların Hayatını Değiştiren İcatlar ve Öyküleri adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

13. Stant Kiralamak

Stant Kiralamak

Stant kiralayarak hizmet sunmak da son dönemin popüler iş kolu haline geldi. Özellikle turistik bölgelerde… İşlek caddeler veya yürüme yolları üzerinde vitamin bar stantları; el işi, takı ya da aksesuar stantları veya hediyelik eşya stantları gibi alternatif ürün hizmetleri vermeniz mümkün. Bulunduğunuz bölgenin belediyesine belirli miktarda ücret ödeyerek sezonluk veya yıllık olarak belediye stantlarını kiralayabilir ya da kendi standınızı kurabilir ve satış yapabilirsiniz.

Alışveriş merkezleri de stant kurmak için alternatif mekânlar arasında yer almaktadır. İş yapmayı düşündüğünüz alışveriş merkezinde ihtiyaç olduğunu düşündüğünüz ürünleri (çay, kahve, tatlı, çiğ köfte, kozmetik, parfüm, hediyelik eşya vb.) bu stantlarda satabilir ya da markası olan; kurumsal bazı firmalardan bayilik alabilirsiniz. Böylelikle işiniz de garanti altına alınmış olur.

14. Doğal Temizlik Hizmeti Yapmak

Doğal Temizlik Hizmeti Yapmak

Temizlik firmaları son derece yüksek kazançlı işletmelerdir. Bunu herkes bilebilir. Ancak son dönemde değişen durumu herkes bilmeyebilir. Temizlik şirketleri artık farklı biçimlerde hizmet denemeleri yapıyor. Doğal temizlik hizmeti verme amacı güden yeni nesil temizlik firmaları zehirli atıklar bırakmayan ve çevreye zarar vermeyen ürünlerle temizlik yapıyor. Hem sağlıklı ve güvenli yaşamın gereği olarak hem de küresel iklim krizinin dünyayı tehdit ettiği bu devirde çevreye zarar vermek istemeyen kişilerin tercihlerine uygun olarak gerçekleştirilen doğal temizlik hizmeti, yeni kazanç kapısı olabilir.

15. Eşya Taşımacılığı Yapmak

Eşya Taşımacılığı Yapmak

Ülkemizde henüz uygulanmayan, daha çok yurt dışında, yaşlı kimselerin aldığı bu hizmetin nakliyeden farkı eşyaların olduğu gibi taşınması ve yeni evde tüm eşyaların istenen biçimde yerli yerine yerleştirilmesi. Zahmetli ve daha fazla iş gücü gerektiriyor gibi görünse de taşımacılıkta yenilik getirdiği için az sermaye ile kendi reklamını yapma, gelişe ve büyüme potansiyeli olduğunu düşünüyoruz. Bu açıdan dikkate alınması gereken iş fikirlerinden olabileceğini söyleyelim.

16. Evcil Hayvan Bakıcılığı Yapmak

Evcil Hayvan Bakıcılığı Yapmak

Hayvanlarla aram iyi diyor musunuz? Böyleyse ve onlarla vakit geçirmeyi seviyorsanız bu sevginizi kazanca da dönüştürebilirsiniz. Evcil hayvanlarının bakımına ihtiyaç duyan yüksek gelirli kişilerin ihtiyaç duyduğu bu hizmet sizin için fırsat olabilir. Evcil hayvanlara bakıp, onları yürüyüşe çıkararak karşılığında gelir elde edebilirsiniz. Ya da onları uygun ortamda bir araya getirebileceğiniz bakımevi meydana getirebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Belirli markaların ürün ve hizmetlerini kullanan gerçek insan olmaktır. Özellikle sosyal medyada etkili biriyseniz sanal olarak marka elçiliği yapabilirsiniz. Yapmanız gereken şey markaların ürünlerini kullanarak yorum yapmak ve takipçilerinize de markayı tavsiye etmek.

Adı çok bilinmeyen su markalardan bayilik almak için 20-30.000 TL civarında maliyet gerekiyor. Ancak daha çok bilinen markalarda durum değişiyor. Ofis yeri, dağıtım aracının türü, çalışacak personel sayısı vb. ölçütler maliyeti yükseltiyor. Bu da maliyeti 50-100.000 TL’ya kadar yükseltiyor.

İlgili Yazılar