Doğalgaz Tasarrufu Nasıl Yapılır?

  • Cahil Uzman yazdı.
  • 4 Aralık 2021
  • 211 okunma

Doğalgaz tasarrufu yöntemleri soğuk kış günleri kapıya dayanınca araştırılmaya başlandı. Bunun için artık günümüzde pek çok evde bulunan doğalgaza başvururuz. Ancak ne yazık ki doğalgaz demek aynı zamanda kabarık faturalar ödeneceği anlamına gelir. Sıcacık evler için ödenen bedel, kış mevsiminde çoğu kişinin en çok şikayet ettiği konular arasında ilk sıraya yerleşir.

Soğuklar arttıkça kombi ısı ayarları yükseltilir ve bu daha yüksek miktarda faturalarla bize geri döner. Birçok kişi faturanın daha az gelmesi için çeşitli yöntemler denese de genellikle pek değişiklik olmaz. Peki size doğalgaz faturanızın azalması için ilkbaharı beklemenize gerek yok desek? Uzmanların ve mühendislerin yönlendirmesiyle doğalgaz faturasını azaltmanın çeşitli yolları vardır. Sizler için hazırladığımızdoğalgaz tasarrufu yapma rehberiyle ısınmak için daha az para harcayabilirsiniz. İşte doğalgaz tasarrufu için bilinmesi gerekenler ve ipuçları…

1. Bina Yalıtımı

Bina Yalıtımı

Doğalgaz faturanızdan tasarruf etmenin yollarından biri öncelikle bina yalıtımını sağlamlaştırmaktır. Yalıtımlı binalarda bulunan daireler daha çabuk ısınır ve düşük ısıdayken bile evin sıcaklığı uzun süre korunur. Fakat yalıtımı kuvvetli olmayan evlerde ısınmak için kombinin sıcaklık derecesini epey yükseltmek gerekir. Üstelik dereceyi ne kadar yükseltirseniz yükseltin yalıtımlı binalara kıyasla eviniz yeteri kadar sıcak olmayabilir.

2. Termostat Kullanımı

Termostat Kullanımı

Oda termostatları, verimli biçimde ısınmak için en önemli cihazlar arasında yer alır. Kombi gibi ısıtma ünitelerinde kullanılan termostatlar, ortam sıcaklığı talep edilen dereceye ulaştığında kombiyi açıp kapatarak sıcaklığı sabit tutmak için çalışır. Böylelikle ısı verimliliği ciddi oranda etkilenir.

Oda termostatları evinizin kaç derece ısıda kalmasını istiyorsanız, o ısıyı sabitler. Ve kombi gereğinden fazla çalışmamış olur. Bu şekilde doğalgaz faturalarında %6’ya kadar tasarruf yapılabilir.

3. Pencere ve Kapıların Dayanıklılığı

Pencere ve Kapıların Dayanıklılığı

Evinizi daha uygun fiyata ısıtmak için kombi ayarlarıyla veya bina yalıtımıyla ilgili yöntemler deneyebilirsiniz. Ancak pencere ve kapılarınız kalitesiz olduğu takdirde denediğiniz diğer yöntemler tam anlamıyla etkili olmayacaktır. Bu anlamda PVC doğrama pencere ve kapı tercih etmek, evin ısısını koruma konusunda önemli görev üstlenir. Öte yandan içerideki ısıyı muhafaza etmek için balkon kapılarının ve pencerelerin kenarları sünger veya fitil ile kaplanarak daha güçlü önlemler alınabilir.

4. Radyatörlerin Uygun Yerleştirilmesi

Radyatörlerin Uygun Yerleştirilmesi

Günümüzde çoğu evde yere kadar inen perdeler kullanılmaktadır. Ancak yere kadar inen perdeler radyatörleri kapatır ve bu radyatörlerin ortamı ısıtma kalitesini etkiler. Dolayısıyla perdelerin radyatörün önünü kapatmamasına dikkat edilmelidir. Ayrıca perdelerin yanı sıra radyatörlerin önüne masa, koltuk gibi yer kaplayan eşyalar konmamalıdır. Önü tamamen açık bırakılan radyatörler odanın daha çabuk ısınmasını sağlar.

5. Kombi Kullanımı

Kombi Kullanımı

Doğalgaz faturaları yükselmeye başladıkça pek çok kişi tasarruf yaptığını düşünerek kombiyi soba veya klima gibi sürekli açıp kapatmaktadır. Ancak genel kanının aksine, ev ısınana kadar kombiyi açıp daha sonra kapatmak ya da gündüzleri açıp geceleri kapatmak doğalgazdan tasarruf edilmesini sağlamaz. Aksine kombiyi bu şekilde çalıştırmak faturaların daha kabarık olmasına neden olur. Daha önce de belirttiğimiz gibi, ısıyı kontrol altında tutmanın en iyi yolu ısıyı sabitleyen ve kombiyi ısıya göre yönlendiren oda termostatlarıdır.

Özellikle geceleri ya da evde olmadığınız zamanlarda kombinin gereksiz yere çalıştığını düşünüyor olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda, oda termostatınız da yoksa, kombiyi kapatmak yerine daha düşük ısıda çalıştırmak sağlıklı olacaktır. Kombiyi kapatarak daha fazla tasarruf ettiğimize inansak da kombinin kapatıldıktan sonraki ilk çalışmasında evi ısıtmak için çok daha fazla enerji harcayacağını atlamamak gerekir.

6. İdeal Isı Değerleri

İdeal Isı Değerleri

Soğuk kış günlerinde bile şort ve tişörtle dolaşabildiğimiz evler hepimizin hayali olabilir. Ancak bu her zaman normal yaşam standartlarına uymaz. Uzmanlar genellikle kış mevsiminde ev için ideal olan ısı değerlerinin gündüzleri 22°C, akşamları ise 17°C olması gerektiğini belirtir. Yani aslında doğalgazın amacı sıcacık olmak değil, üşümemektir. Bu nedenle kombinin aşırı yüksek derecelerde çalıştırılmasına gerek yoktur.

7. Yoğuşmalı Kombiler

Yoğuşmalı Kombiler

Gazların ısılarını çevrelerine vererek sıvı hale dönüşmesine yoğuşma denmektedir. Yoğuşmalı kombiler ise, doğalgazın yanmasıyla meydana gelen ve bacadan dışarı atılan gazın su buharının enerjisini özel ısı eşanjörleri aracılığıyla geri kazanır. Böylelikle kombiden alınan toplam verim artar. Yanma için gereken oksijeni dışarıdan alarak yanma sonucunda meydana gelen atık gazı yine aynı bacadan dışarı gönderen konvansiyonel kombiler yerine yoğuşmalı kombilere geçilmesi doğalgaz tasarrufu sağlar.

Ülkemiz genelinde 2018 senesinden beri yoğuşmalı kombiler tercih edilmektedir. Ancak evinizde hala konvansiyonel kombi kullanıyorsanız tasarruf için yoğuşmalı kombiyle değiştirmeyi düşünebilirsiniz. Yoğuşmalı kombilerin en büyük avantajı, baca içinde gizlenen ısıyı da alarak cihazın etkinliğini artırmasıdır. Hem daha tasarrufludur hem de çevre dostudur.

8. Kombilerin Yanma Derecesi

Kombilerin Yanma Derecesi

Daha önce de belirtiğimiz gibi, ev ısısı için önerilen ideal derece gündüzleri 22°C ve akşamları 17°C’dir. Tabii ki bu ideal ısı değerleri, ısıtılan odanın veya evin ebatlarına ve güneşe bakış konumuna göre değişebilir. Fakat genel anlamda hol, koridor ve giriş gibi alanların ortalama 15°C ısıda, oturma odası, mutfak ve yatak odası gibi alanların ise 20-22°C aralığında olması yeterlidir.

Kombinizi oda sıcaklıklarına göre takip ederek ideal ısı seviyelerini yakaladığınızda kaç derecede çalıştığını öğrenebilirsiniz. Öte yandan kombi sıcak su ayarı için ideal sıcaklığın ortalama 60°C olduğu belirtilir. Kombinin sıcak su değeri 60°C olduğunda evdeki sıcak su değeri 20°C civarında seyredecektir.

9. Mühendislerin Doğalgaz Tasarrufu İçin Tavsiyeleri

Mühendislerin Doğalgaz Tasarrufu İçin Tavsiyeleri

Doğalgaz tasarrufu ve kombi kullanımı gibi konularda en çok güvenebileceğimiz kişiler mühendislerdir. Neredeyse her kış mevsiminde tasarruf ve doğru kullanım için tavsiyelerini tekrar eden mühendislerin neler önerdiğine bakalım:

  • Dışarıdaki hava sıcaklığına bağlı olarak kombiyi düşük sıcaklıkta fakat sürekli yakmak daha tasarrufludur.
  • Pencerelerde çift cam tercih edilmelidir.
  • Pencere ve kapıların hava sızdırmadığından emin olunmalıdır. Hava sızıntılarını engellemek için pencere bantları ya da süngerler kullanılabilir. Pencere kasasıyla duvar arasında boşluk varsa, bu boşluklar doldurulmalıdır.
  • Odalarda yatak, sandalye ve masa gibi eşyalar dış duvarlardan uzağa yerleştirilmelidir.
  • Radyatörlerin üstü, yanı ve önü eşyalarla kapanmayacak şekilde ev dekore edilmelidir.
  • Peteklerin duvara bakan bölümlerinden de ısı kaybı olabilir. Bu tür ısı kaybını engellemek adına ısı yalıtım plakaları kullanılabilir.
  • Evin en çok kullanılan odaları ısıtmaya ek olarak nemlendirilmelidir. Nem, sıcaklığın daha fazla hissedilmesini sağlar ve üst solunum yollarında oluşabilecek kurumaları önler. Böylelikle daha sıcak ve daha sağlıklı kalınabilir.
  • Çatıların uygun yalıtım malzemesiyle minimum 10 cm kalınlığında yalıtılması gerekir. Bunun için yapılan masraf, sağlanacak yakıt tasarrufu sayesinde en fazla iki yıl içinde geri gelecektir.
  • Binaların mantolaması mühendislere danışılarak yapılmalıdır. Bu işlem için harcanan para, doğalgaz tasarrufu sayesinde 2 ila 5 yıl arasında geri dönecektir.
  • Isı yalıtımı, doğalgaz faturasından tasarruf etmek için en etkili yöntemlerden biridir. Mantolama sayesinde %40’a varan yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz.
  • Termostatik vana ya da oda termostatı kullanmak ısınmadan tasarruf sağlamak için oldukça önemlidir. Talep edilen ideal ‘konfor’ sıcaklıkları bu cihazlar aracılığıyla sağlanabilir.
  • Evin ısıtılmayan bölümlerinden geçen sıcak su borularını yalıtmak gerekir.
  • Kullanılan kombinin tasarrufa etkisi son derece büyüktür: Elektrik ve yakıt tüketimi düşük, verimliliği yüksek ve düşük emisyona sahip çevreci kombiler tercih edilmelidir.
  • Kombinin artırıldığı her 1°C, faturada %6 daha fazla miktarın görülmesine neden olacaktır.
  • Doğalgaz tasarruf yöntemi denince çoğu kişinin aklına gelmese de kış mevsimi öncesinde evin doğalgaz tesisatına, kombiye ve bacalara bakım yaptırmak yaşanacak problemleri önleyerek tasarrufu sağlayabilir.
  • Özellikle radyatörlerde hava birikmesi ya da radyatörlerin temizlenmeye ihtiyaç duyması evin ısınma kalitesini düşürebilir.
  • Son olarak geceleri perdelerinizi kapatarak güneş battıktan sonra da ısıyı içerde tutabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Eşanjörler kombi içinde bulunur ve ısı transferini sağlar. Tam olarak, kombinin suyu ısıttığı sırada suyun içerisinden geçtiği ve ateşleme aracılığıyla ısıtıldığı kanallardır. Kombilerin en önemli ana parçaları arasında yer alan eşanjörlerin içerisinde sürekli olarak su akışı vardır. Bu sebeple kanallarda kireçlenme ya da delinme gibi sorunlar yaşanabilir.

Bu seçim evin büyüklüğüne göre yapılır. 50-140 m2 aralığındaki evlerde 24 kW; 140-200 m2 aralığındaki evlerde 28-30 kW; 200 m2 üzeri evlerde ise 30-35 kW değerinde kombi kullanılabilir.

İlgili Yazılar