6 Adımda Finansal Özgürlük Nasıl Kazanılır?

  • Finans Mühendisi yazdı.
  • 12 Ocak 2021
  • 791 okunma

Finansal özgürlük kavramını ilk kez duyan, bu kavramın ne anlama geldiğini anlamakta zorlanabilir. Erken emeklilik ya da ekonomik özgürlük olarak tanımlandığında ise finansal özgürlük kavramı çok daha iyi anlaşılmaktadır. Her sabah işe gitmek zorunda olunmayan, insanın çalışmak yerine kendi hobileri ve sevdikleri ile geçirebileceği zamanı yaşayabileceğini anlatan bu kavram, size hayal olarak gelebilir. Bana Fikir Ver ailesi olarak finansal bağımsızlık ile tanışarak özgürlüğünüzü elinize almanızın neden mümkün olduğunu 6 adımda sizlere açıklayacağız.

Modern Köleliğin Kaderin Olmadığını Kabul Et

Modern Köle

Hayata köle olarak geldiğini bilmek iyi bir deneyim olmayacaktır. Bir köle olduğunu öğrendiğinde gözünde Hollywood filminden sahneler gelecek: Sırtında kamçı ve sen Mısır Piramitlerinin inşasında çalışıyorsun! Gözünün önünde canlanan sahne seni biraz rahatlattı ise hemen gevşeme. Çünkü eski çağlardaki kölelerin sosyal haklarının senden belki de fazla olduğunu bilmek canını sıkacak!

Eski çağlarda kölelerin maaşları vardı. Çalışma saatleri belirliydi ve izin günleri vardı. Size senaryo tanıdık geldi değil mi? Günümüzde ister beyaz yaka olsun, isterse mavi yaka. Her maaşlı çalışan esasen modern köledir. Sizden istenilen işi, sizden istenilen saatler içerisinde ve size teklif edilen ücret için yaparsınız. İşinizi yapamamaya başladığınızda ya da performansınız düştüğünüzde işinizden olma ihtimaliniz de oldukça büyüktür. Finansal özgürlük ise bu süreci kendi isteğinizle sonlandırmaya verilen isimdir. Şanslı iseniz emekliye kadar size dayatılan şartlarda ve koşullarda çalışmayı kabul etmek yerine, boyunduruktan kurtulmanın mümkün olduğunu kabul ederek işe başlayın.

Seni Kölelikten Kaç Paranın Kurtaracağını Belirle

Kölelikten Kurtulmak İçin Gerekli Para

En zorunu yapıp ilk karara verdikten sonra sırada, “Kaç para be Finansal Özgürlük” sorusunu sormak yer alıyor.  Ekonomik özgürlük yolunda yürümek ve yolun sonunda istediğini alma başarısı elde edebilmek için hedefin iyi belirlenmiş olması gereklidir. Hedefi iyi belirleyebilmek önemlidir. Çünkü düşük bir hedef belirleyerek patrona “bay bay” demenin geri dönüşü olmayan bir yola hazırlıksız girmeye sebep olabileceği gibi ulaşılamaz hedefler koymak da yoldan caymaya yol açma riski taşımaktadır. “İyi de, bana ne kadar para lazım olacak?” sorusuna yanıt verebilmenin tek bir tutarlı yolu vardır: Gelir – gider dengesini tutmak ve yıllık ihtiyaç duyulacak ortalama bir gider masrafına ulaşmak!

Basit bir Excel tablosu hazırlayarak harcamalarınızı kayıt altına almak iyi bir başlangıçtır. Harcamalarınızı görmek hem gereksiz harcamaları ortaya çıkarır hem de dikkate alınmayan harcamaların ne kadar yüksek tutarlara ulaşabildiğini gösterir. Bu yöntem ile neredeyse nokta atışı bir yıllık ihtiyaç listesi belirlenebilse de yatırımcılar, pratikte asgari ücreti baz alarak hedef belirler. Örneğin aylık 3 asgari ücret pasif gelir ya da yıllık 30 asgari ücret pasif gelir gibi olası hedefler, uzun vadeli bakış açısı kazandırarak finansal özgürlük yoluna girmek için gerekli motivasyonu sağlar.

Finansal Özgürlüğe Gidiş Yolunu Belirle

Finansal Özgürlük Yolu

Kendinizi SGK’dan önce emekli edecek hedefinizi belirlemenin ardından, hedefe ulaştıracak iyi bir plana ihtiyacınız olduğunu kısa sürede fark edeceksiniz. Finansal özgürlük nasıl kazanılır sorusuna yanıt verebilmek için tutarlı bir plana ihtiyacınız olacak. İyi bir plan yapmak ise sandığınız kadar kolay olmayacak!

Adını “İş Hayatından Kaçış” ya da “Erken Emeklilik” olarak adlandırabileceğiniz planda ilk ihtiyacınız olacak şey elbette hedefiniz olacak. Bu maddeyi okuduğunuzu göz önüne alarak bir önceki basamağı hallettiğinizi var sayıyor ve sizi emekliye ayıracak miktarın ne olduğunu bildiğinizi varsayıyoruz. Planı hazırlarken bir şeye daha ihtiyacınız olacak: Yatırım yapmak!

Eğer siz bir başkasının kölesi olarak hayatınıza devam etmek istemiyorsanız kendi kölelerinizin sahibi olmanız gerekecek. Bu köleleriniz sizin için durmadan çalışacak, size kazandıracak ve hayatınızı çalışmaya ihtiyaç duymadan devam ettirebilmenize yardımcı olacak. Köleleri nereden bulacağım ve nasıl çalıştıracağım diye düşünüyorsanız size bir ipucu… Hiç yorulmadan, gece ve gündüz demeden, şikayet etmeden kim çalışabilir? Elbette para! Parayı nasıl çalıştıracağınızı öğrenmek için yatırım dünyasına adım atmanız ve finansal okuryazarlık seviyenizi artırmak için çalışmaya başlamanız gerekir. Yatırım dünyasında sahip olduğunuz silahları öğrenmek için Yatırım Yapmak İstiyorum, Neye Yatırım Yapabilirim? İsimli yazımızı okuyarak iyi bir başlangıç yapabilirsiniz.

Nereden, Ne Artırabileceğine İyice Bak

Tasarruf Et

İş hayatından jübile yapmak için ne kadar paraya ihtiyacınız olduğunu artık biliyor ve bu parayı nasıl kazanacağınızı da hallettiniz. Yatırım yaparak sizin yeni köleniz parayı nasıl çalıştıracağınızı artık biliyor ve işe koyulmak için sabırsızlanıyorsunuz. Planı hayata geçirmek için ufak bir sorun kaldı… Para nerede?

Yatırım yapmaya başlamak için tabir-i caizse boşta bir paraya, yani ihtiyaç dışı bir paraya ihtiyacınız vardır. Yatırıma ayırmayı planladığınız bütçeyi temin etmek için iyi bir plana daha ihtiyacınız vardır. Maaşlı çalışanlar için bu plan oldukça basittir: Tasarruf etmek!

Tasarruf etmek kulağa basit bir fikir gibi gelse de hayatında hiç tasarruf etmeye gerek duymamış ve kazandığını yemiş pek çok kişi “Tanrım, tasarruf da neyin nesi?” diye sormaktan kendini alamayacaktır. Tasarrufun sizin için ise son derece basittir. İş hayatına veda etmek için yaptığınız finansal özgürlük hesaplama sonrası gereken parayı bulmanın tek yolu!

Tasarruf konusu Bana Fikir Ver ailesi olarak üzerinde duracağımız en önemli nokta olacak. Yatırımlarınızı fonlamanız için ihtiyacınız olacak bu alışkanlığı benimsemeniz için çok sayıda yazı kaleme alacak ve size hiç bilmediğiniz yöntemler öğreteceğiz. Tasarruf edebilmek için ekstreme noktalar nelerdir diye soracak olursanız, sizlere Varlığından Bihaber Olduğunuz 7 Para Tasarruf Yöntemi isimli yazımız ile baş başa bırakıyoruz.

Vaktini Harcama, Yönet!

Vakit Nakittir

Türk insanının en kötü huyu, zamanını boşa harcamasıdır. Zamanın kıymetini bilmeyen bizler, finansal özgürlük yöntemleri içerisinde zamanın da ne işi var sorusunu sormadan edemeyiz. Zaman ise finansal bağımsızlığın belki de en önemli değişkenidir. Zamanı kontrol eden, her şeyi kontrol eder!

Tamam, deyişimizin oldukça iddialı olduğunu kabul ediyoruz. Vaktin boşa geçirilmemesini anlatmak için kullandığımız bu cümle, esasen çok da yanlış sayılmaz. Finansal özgürlük yolunda yürürken zaman size hep destek olacaktır. En büyük destek ise, “Vakit, nakittir.” atasözünde yattığını unutmayın.

Her birimiz günde farklı sürelerde boş vakte sahibiz ve bu saatleri akıllı telefonlarda gezinerek öldürmeye meyilliyiz. Bu eğilimimizin ise bize tembellik kazandırmaktan öteye gittiğini ve finansal bağımsızlıktan uzaklaştırdığını bilmek epey ilginç gelecektir. Pek çoğumuz, “Ben ne yapıyorum ki, para mı harcadım?” diye soracaktır. Kilit kelime ise para harcamak değil, para kazanamamak olacak!

İş hayatına esaslı bir tekme atarak zamanınızı kendinize ve sevdiklerinize ayırmak istiyorsanız ikinci bir işe ihtiyacınız olacak. İkinci bir iş belki de sizin için bir zorunluluk olacak. İkinci bir işle elde ettiğiniz nakdi yatırıma dönüştürmek, belki de bu denli geç kaldığınız erken emeklilik yolunda kaybettiğiniz vakti size kazandıracak. Kısacası, ileride uzun yıllarınızı hayattan geri satın almak için, şimdiden birkaç yılınızı feda etmeniz yerinde bir seçim olacak!

Seni Okul Notlarının Değil, Disiplinin Özgür Kılacağını Hatırla

Disiplinle Plana Sadık Kalmak

Sizlere ekonomik özgürlük nasıl kazanılır sorusuna nokta atışı cevap veren 5 maddeyi sıraladık ve geldik en önemli maddeye! Her maddenin önemli olduğunun farkındayız, zira hedefimizde her sabah erkenden kalkarak neredeyse koşarak gittiğimiz iş hayatına veda etmek var. Lafı fazla uzatmadan son maddeyi açıklıyoruz: Plana sadık kalacak disiplin!

Disiplin bu yoldaki en büyük yardımcınız olacak. Halihazırda pek de keyifli olmayan tasarruf etme, yatırım yapma ve finansal konuları öğrenmek için deyim yerindeyse ders çalışma gibi alışkanlıklar disiplin olmadan altından kalkılacak konular değil. Hazırladığınız plana disiplinle sarılırsanız, her geçen yıl ufukta finansal özgürlük hedefinin görüldüğüne şahitlik edebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Finansal özgürlük, modern kölelikten kurtuluş anahtarıdır. Hayatını idame ettirmek için çalışmaya gerek olmaması anlamına gelen finansal özgürlük, ekonomik olarak da düşünülebilir. Finansal özgürlüğünü elde eden herkes, geçimini sağlamak için yatırımlarından yararlanır.

Finansal özgürlük için ihtiyaç duyulan para kişiden kişiye değişir. Herkesin hayat standartları farklıdır ve finansal özgürlük için gereken para miktarı farklı seyreder.