Yatırımın Temel Amacına Yolculuk: Neden Yatırım Yapmalıyım?

  • Finans Mühendisi yazdı.
  • 10 Ocak 2021
  • 415 okunma

Yatırım yapmak kavramının içeriği doldurulmadığında, ortaya çıkan tablo korkutucudur. Yatırımın ne işe yaradığı ve amacı bilinmediğinde insanlar, tasarruftan uzaklaşarak harcama kültürünün esiri olabildiği gibi kısa yoldan zengin olma peşinde koşabilir. Her iki seçeneğin de sonu çıkmaz yola çıkar. Bana Fikir Ver ailesi olarak yanlış yola sapmanızı önlemek ve iyi bir geleceğe doğru sağlam bir adım attığınızdan emin olmak için yatırımın temellerine bir yolculuk gerçekleştirdik. İyi okumalar dileriz.

Benim Yatırım Yapmaktaki Amacım Ne?

Yatırım Yapma Amacı

Yatırım yapmak için iyi bir nedene sahip olmak, size motivasyon kazandırmanın yanında karmaşık finans dünyasında sizi kaybolmaktan kurtarır. Yatırım dünyasına sebepsiz adım atmak, pusulanız olmadan deniz yolculuğuna çıkmaya benzer. Öncelikle neden yatırım yapmanız gerektiği sorusuna yanıt vermek, gerçekçi hedefler koyarak hedeflerinize ulaşmak için çabalamanıza yardımcı olur. Motivasyonunuzu sağlayacak iyi bir neden sizi hedeflerinize ulaştırır. Eğer sadece para kazanmak için yatırım yapmaya başlarsanız, bin bir zorlukla biriktirdiğiniz tasarruflarınız kazanma hırsı ile daldan dala atlarken erir gider. Tasarrufların ne denli zor kazanıldığını hatırlamak için Varlığından Bihaber Olduğunuz 7 Para Tasarruf Yöntemi isimli yazımıza göz atmanız yeterli olacaktır.

Babalarınızın ve annelerinizin halen kulaklarınızdan gitmeyen, “Ben kimin için çalışıyorum?” sorusunu hepiniz hatırlarsınız. Büyüdüğünüzde ve belki siz de ebeveyn olduğunuzda bu soruyu siz de çocuğunuza sormuş olabilirsiniz. Buradaki konumuz ise elbette bu soruyu sorup sormamanız değil, yatırımın temel amacı için sizi hazırlamaktır. Girişimizden anlayacağınız üzere temelde “Ben ne için, kim için yatırım yapıyorum?” sorusu ile küçüklüğünüzde anne ve babanızın size sorduğu soruya verilecek yanıt aynıdır. Çalışamayacağınız zamanlarda rahat etmek ve çocuklarınıza iyi bir gelecek sunmak… Kısaca, geleceğiniz için!

Yatırım Yapmak Bana Ne Kazandıracak?

Yatırım Yapmanın Kazandıracakları

Öyle ya, kazancınızı sevdiğiniz şeyler için harcamak varken neden tasarruf etmek için kendinizi sıkacak ve yatırım yapacaksınız, değil mi? Üç günlük dünyada gezip, tozup, para harcamak varken dişinizi sıkıp para artırmak ve yatırım yapmak kabul ediyoruz ki size çok çekici gelmeyecek. Yatırımın amacını doğru tanığınızda, kendisini çok seveceğinizden eminiz. Çünkü yatırımın amacı, elinizdeki serveti büyütmek için birden fazla olasılıkla paranızı değerlendirmek, yani sizin yerinize paranızı çalıştırmaktır.

Parayı çalıştırmak tabiri ilk bakışta size anlamsız gelebilir. Yatırım yapmak ise tam olarak budur. Akıllı bir seçimle parayı doğru işlerde çalıştırmanız halinde, gün gelecek ve siz çalışmak zorunda kalmayacaksınız! Üç günlük fani dünyada tasarruf etmekten kaçınarak üç gün kazanmak yerine, doğru yatırım çeşitleri ile üç günlük dünyanın sadece bir günü çalışmak size yeterli gelecektir. Bileşik faizin gücünün nelere kadir olduğunu bilmek, bahsettiğimizin hayalden ibaret olmadığını anlamanız için yeterli gelecektir.

Bileşik Faiz Mi, O Da Ne?

Bileşik Faizin Gücü

Bileşik faiz dünyanın sekizinci harikasıdır demiştir ünlü fizikçi Albert Einstein… Hatta bununla da kalmamış, bir adım ileri gitmiş ve “Onu anlayan kazanır, anlamayan bedelini öder.” diye de eklemiştir. Peki, nedir bu denli bileşik faizi sihirli kılan? Yatırım nedir diye sorulduğunda, neden hep bir ağızdan anlaşmış gibi bileşik faiz çıkar?

Bileşik faiz ya da bileşik getiri, insanların yatırım dünyasına adım atma nedenidir. Karmaşık finansal tanımlamadan uzak durun! Bileşik faiz denince aklınıza sadece paradan para kazanmak gelsin! Neredeyse birkaç kelimeye sığdırdığımız bileşik getiri kavramını özetlemek için basit bir örnek verelim. Örnek size bileşik getirinin gücünün göstermenin yanında, neden yatırım yapmalı sorusuna da yanıt olacaktır.

Yatırım yapmaya 100 lira ile başladığınızı varsayalım. Toplam 2 yıllık bir süreçte her yıl kenarı 100 lira koyduğunuz ve yatırım yapmadığınız ilk durum ile paranızı %10 yıllık getiri ile değerlendirdiğiniz ikinci durumu karşılaştıralım. İlk durumda iki yılın sonunda 200 lira paranız kalır. İkinci durumda ise iki yıl sonrasında 231 liranız vardır. Sadece 2 yılda 31 lira yatırım geliri elde etmiş olduğunuzu görebilirsiniz. İşte bu, bileşik faizin gücüdür. Bileşik getiri, tasarruflarınızın kazançlarını da değerlendirerek kartopu etkisi gösterir. Bileşik getirinin gücü ile cüzi yatırımlar yeterli kazanç oranı ve sürede büyük bir servete dönüşebilir.

Beklemek Bana Ne Kaybettirir Ki?

Yatırım Yapmak İçin Beklemenin Kaybettirecekleri

Bileşik getirinin gücünü anladığınızı varsayarak artık neden yatırım yapmalıyım diye değil, yatırım yapmaya ne zaman başlamalı diye sorduğunuzu varsayıyoruz. Sorunuzun yanıtı ise hemen şimdidir!

“Yangından mal kaçırır gibi, ne bu acele?” diye soracak olursanız, sorunuzun yanıtı yine bileşik getiride saklıdır. Yatırım yapmaya geç başlamak, hedeflerinize geç ulaşmanıza sebep olur. Ne kadar erken başlarsanız bileşik getiri sizin için o kadar erken çalışmaya başlar. Çok bilinen Türk atasözünün de söylediği gibi: “Erken kalkan yol alır!”

İyi, Güzel, Hoş Da Ya Zarar Edersem?

Zarar Edersem Olacaklar

Yatırım yapmak tek başına size iyi bir gelecek, büyük servetler ve para içinde yüzmek vaat etmez! Yatırım nedir sorusunu yanıtlarken kullandığımız gibi, “Akıllı bir seçim” yatırımdan zengin olmanın püf noktasıdır. Akıllı bir seçim ise sizi de çabalamaya zorlar. Sadece biriktirmek ve yatırım yapmak yetmez. İyi bir yatırımcı olmak için okumanız, kendinizi geliştirmeniz ve kaybetme riskinizi en aza indirmeniz gereklidir.

Zarar etme korkusu pek çok kişiye hatalı karar aldırabildiği gibi yapılan zarar sonrası, “Parayı yemek varken, kalktık zarar ettik!” düşüncesi ile tasarruftan da uzaklaştırabilmektedir. Hayatın tamamında olduğu gibi yatırım dünyası da basit ilkelere dayanır. Azmet, çalış ve hatalarından ders çıkart!

Yatırım yapmak ticaret yapmakla çok benzer. Kar ve zarar kardeştir. Attığınız doğru adımlar ise zarar etme ihtimalini azalttığı gibi, kar edebilme becerinizi de artırır. Burada ise devreye yatırım araçlarını tanımak girer. Neye yatırım yapmalı sorusuna yanıt vermek için öncelikle elinizdeki silahları doğru tanımanız önemlidir.

Peki, Neye Yatırım Yapmalı?

Yatırım Araçları

Yazımızda yatırım nedir, neden yatırım yapmalı ve yatırımın gücü gibi temellere değinmenin ardından son sözü söylemek için neye yatırım yapmalıyım sorusunu yanıtlamaya geçiyoruz. Yatırım yapacağınız enstrümanları doğru seçmek, kar veya zarar etmenin çok daha ötesindedir. Doğru seçimler sizi hedefe kısa sürede ulaştırırken, yanlış seçimler ise içine düştüğünüz labirentten çıkmak için yanlış sapağa sapmaya benzer. Uğraşırsınız, ama hedeften uzaklaşırsınız!

Bir önceki başlıkta yatırım yaparken kar ve zararın kardeş olduğundan bahsetmiştik. Kar ihtimalini artırmak ve zarar etme olasılığından kaçınmak için çaba göstermeniz gerektiğini ifade etmiştik. Çaba gösterme konusu finansal okuryazarlık adı verilen kavramda uzmanlaşmanız anlamına gelir. İlk adım ise yatırım araçlarını tanımaktan geçer.

Yatırım araçları, paranızı değerlendirmek için sahip olduğunuz cephaneliktir. Cephaneliğinizi en doğru silahlarla ve olası her duruma karşı çeşitlendirirseniz, cephane miktarınızı da göz önünde bulundurarak kazanma şansınızı artırabilirsiniz. Yatırım araçlarını tanımak ise tek başına yetmez. Yatırım araçları arasında çeşitlendirme yapmak, doğru zamanda doğru yerde olabilmek ve geliyorum diyen felaketlere karşı önlem alabilmek finansal okuryazarlık becerisini artırmaktan geçer.

Yatırım aracı olarak Bitcoin ile adınız duyduğumuz kripto paralardan, emtia adınız verdiğimiz ve ülkemizde en çok sevilen yatırım aracı olan altına kadar farklı seçenekler yer alır. Zarar etme riski ile uğraşmak istemeyenlerin tercihi mevduat ve Ayşe teyzenin ikinci gözdesi dolar, ülkemizde sahip olunan yatırım araçlarına verilebilecek iki güzel örnektir. Uzmanlaştıkça hisse senedi, tahvil ve Eurobond gibi farklı araçları tanıyarak portföyünüzü çeşitlendirebilir, zaman geçtikçe değişen risk algınıza göre yatırım araçları arasında geçişler yapabilirsiniz. Yatırım dünyasında her şey, finansal okuryazarlıkla ilgilidir. Bir sonraki yazımız ise finansal okuryazarlığı size tanıtmak ve geliştirmenize yardımcı olmak üzerine olacak!

Sıkça Sorulan Sorular

Albert Einstein bileşik faiz hakkındaki sarf ettiği iddia edilen meşhur söz, "Bileşik faiz dünyanın sekizinci harikasıdır. Onu anlayan kazanır. Anlamayan bedelini öder." şeklindedir.

Yatırım yapmaya erken yaşta başlamak, bileşik getirinin gücünü kendimiz için erken yaşta çalıştırmak anlamına gelir. Ne de olsa atalarımız, "Erken kalkan işine, geç kalkan düşüne!" diye boşuna dememişler!

İlgili Yazılar