Güneş Kremi Son Kullanma Tarihi Var Mı? Nerede Yazar?

  • Cahil Uzman yazdı.
  • 23 Nisan 2022
  • 706 okunma

Yaz denince deniz, kum ve güneş; denizde güneşlenmek denince de ilk akla gelen koruyucu yağlar ve güneş kremleridir. Elinizde geçen yazdan kalma güneş kremleriniz mi var? Belki daha eski? Peki bunları kullanabilir misiniz? Güneş kremlerinin son kullanma tarihi var mı ve nerede yazar bu son kullanıma ilişkin bilgiler? Güneş kremi neden ve ne zaman kullanılmalıdır? Araştırdık, öğrendik, sizinle de paylaşalım…

Güneş Kremi Ne İşe Yarar?

Güneş Kremi Ne İşe Yarar

Güneş ışığının içerisinde yer alan; UVA ve UVB ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak üzere kullanılır. Yani güneş kremi fazla güneşin yaratacağı zararı önlemeye yarar. Güneş kremi kullanıldığı zaman cilt üzerinde cildi koruyan tabaka meydana gelir. Uzun sürelerle güneşe doğrudan maruz kalındığında ortaya çıkabilecek yanma, kızarıklık ve lekelere karşı önlem alınmış olur. Tabi ki bu noktada cilt yapısı ve güneşten korunma ihtiyacının, kullanılacak güneş kreminin koruyuculuk derecesi ile ilişkisini göz ardı etmemek gerekir. Beyaz tenli ve dermatolojik hassasiyeti bulunan kişiler yüksek koruma faktörü içeriğine sahip ürünleri tercih etmelidirler.

Güneş Kremi Ne Zaman Kullanılmalıdır?

Güneş kremi ne olursa olsun, güneşe çıkmadan önce sürülmelidir. Güneşe çıktıktan sonra sürülen kremin etkisini göstermesi zaman alacağından, geçen sürede güneşin zararlı etkilerini önlemek mümkün olmamaktadır. Koruyucu güneş kreminizden azami yarar sağlamak istiyorsanız, güneşe çıkmadan 25-30 dakika kadar önce kremi cildinize uygulamalısınız. Çünkü koruyucu özelliğinin devreye girmesi ve güneş kreminin cilde etki etmesi için zamana ihtiyaç vardır.

Güneşte kalma süresinin uzayacak olması halinde en çok 3 saat arayla güneş kreminin yeniden uygulanması önerilmektedir.

Güneş Kreminin Raf Ömrü Ne Kadardır?

Cilt uzmanları güneş kremlerinin ömrünün uzun olmadığını hatta doğru şekilde saklanmamışsa sandığımızdan çok daha kısa olduğunu vurguluyorlar. Uzmanlara göre güneş kremininraf ömrü, serin ve kuru ortamda saklanmak koşuluyla 3 yıldır.

Güneş Kremi Koruyuculuğunu Nasıl Kaybeder?

Güneş Kremi Koruyuculuğunu Nasıl Kaybeder

Eğer krem kutusu/şişesi sıcak ya da rutubetli ortamda bırakılmışsa, UV ışınlarının etkisini yok eden aktif koruyucu bileşenler etkisiz duruma geçebiliyor. Ortamda ısı, ışık ve nem oranının artması kremin içeriğindeki koruyucu faktörlerin bozulmasına yol açar. Yani sadece kullanmadığınız kış aylarında değil, kullandığınız yaz döneminde de güneş kreminizi sürekli güneş ışığı altında bekletmek veya arabada tutmak, kremin UV korumasını ortadan kaldırır.

Tarihi Geçmiş Güneş Kremi Cilde Zarar Verir mi?

Dermatolojik hassasiyeti yüksek kişilerin bu hususta özellikle özenli davranmaları gerekebilir. Geçen yazdan kalma güneş kremini az önce de belirttiğimiz gibi uygun koşullarda muhafaza edersek, raf ömrü 3 yıl olduğu için güvenle kullanılabilir.

Kullanım süresi dolmuş kremleri sırf boşa gitmesin diye kullanmak cildin hassasiyetine zarar verebiliyor. Çünkü uzun süre güneşte beklemiş ya da uygun şekilde saklanmamış güneş kremlerinin yapısı değişebilir ve etkinliği azalabilir. Böyle olunca da krem cildinizi yeterince korumadığı için cildinizde yanıklar meydana gelmesine yol açabilir. Bunun yanı sıra içerisinde bakteri üretebilir ki bu da iltihaplanmalara sebebiyet verebilir. Sonuç olarak tarihi geçmiş olan güneş kremi işe yaramaz ve sizi korumaz. Bu sonuç her tip güneş kremi için böyledir, değişmez.

Güneş Kreminin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Güneş Kreminin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır

Son kullanma tarihi geçmiş ya da önerilen kullanım süresi dolmuş olan güneş kremi bozulma belirtileri gösterir. Aynı şekilde uygun koşullarda saklanmamış güneş kremi de bozulabilir. Ayrıca bakteri oluşumu da güneş kreminin bozulmasına yol açar.

Güneş kreminin kullanımı sırasında hijyenik kullanılmaması, kremin sürekli çanta içinde kalması, kremin kum parçacıklarına bulanması gibi nedenler bakteri oluşumuna yol açabilirler. Her şekilde bozulan güneş kreminin öncelikle kokusu değişir, rengi koyulaşır, kıvamı yoğunlaşır ve akışkanlığını kaybeder. İçerisinde bakteri oluşan güneş kreminin ise kimyasal dokusu tamamen değişir. Güneş kreminizi cildinize uygulamadan önce bu hususları kontrol etmeniz ve bozulmadığından emin olmanız son derece önemlidir.

Nahoş koku, yoğun kıvam ve renk bozukluğu gibi değişiklikler fark ettiğiniz ürünü cildinizde kullanmamanız cilt sağlığınızı korumanızı sağlayacaktır. Yapısı değişen güneş kremi ciltte kaşınma, kızarıklık vb. şekilde tahrişe ve alerjik tepkimelere yol açabilir. Özetle; zamanı geçmiş, bayatlamış güneş kreminizi lütfen çöpe atın!

Güneş Kremi Son Kullanma Tarihi Var mıdır?

Güneş kremlerinin son kullanma tarihi vardır. Evdeki güneş kreminizin son kullanma tarihine dikkat etmelisiniz. Ürününüzü satın alırken son kullanma tarihine kesinlikle dikkat etmelisiniz. Tarihi geçmiş veya geçmek üzere olan kremleri almamalı ve kullanmamalısınız. Ambalajı hiç açılmamış olan ve/veya uygun şeklide saklanmış güneş kremini ise en çok 1 yıl içinde kullanmaya özen göstermelisiniz. Böylece siz de güneş kreminizi koruyucu etkisi bozulmadan ve zararsızca kullanabilirsiniz.

Güneş Kreminin Son Kullanma Tarihi Nerede Yazar?

Güneş kremi son kullanma tarihi, ambalajın arka yüzünde veya kapağında yazar. Bazı ürünlerde ise tarih yazmaz; bunun yerine ambalajın arka yüzündeki açıklama metninin en alt kısmında “kapak açım”ını sembolize eden simgeler kullanılır.

Kapak Açım Simgesi Nedir?

Kapak Açım Simgesi Nedir

“Kapak Açım” simgesi ürünün kullanılabileceği son tarihe ve/veya kullanım ömrüne işaret eden simgedir. Bu simge ürünün kapağı açıldıktan sonra kullanılabileceği üst zaman sınırını yani kullanım ömrünü ifade eder. Ürünün kutusunda veya ambalajında kullanılır. Dolayısıyla güneş kremi satın alırken ve aldıktan sonra, koruyucu etkisinden azami fayda sağlamak ve cildimize zarar vermesini önlemek için son kullanma tarihi ve/veya kullanım süresi yönergelerine uygun hareket etmeliyiz.

Tüm kozmetik ürünlerde ve güneş kremlerinde ambalaj üzerinde yer alan kapak açım simgesi 6M - 12M - 18M - 24M ve 36M şeklinde gösterilir. Simgede kullanılan (M), Türkçe’deki ‘Ay’ kelimesinin İngilizce’deki karşılığı olan ‘Month’ kelimesinin ilk harfidir. Buna göre;

  • 6M: Ürünü kapak açımından sonra azami 6 ay kullanabileceğinizi,
  • 12M: Ürünü kapak açımından sonra azami 12 ay kullanabileceğinizi,
  • 18M: Ürünü kapak açımından sonra azami 18 ay kullanabileceğinizi,
  • 24M: Ürünü kapak açımından sonra azami 24 ay kullanabileceğinizi,
  • 36M: Ürünü kapak açımından sonra azami 36 ay kullanabileceğinizi, ifade eder.

Güneş kreminin formülüne ve türüne göre kapak açım süreleri farklılık gösterebilir. Ürünün kapağı açıldıktan sonra ambalaj üzerindeki son kullanma tarihi ve/veya kullanım süresince güvenle kullanılabilir.

Yazdıklarımızı özetleyecek olursak;

  • Ambalajı açılmış güneş kremi, açık hava ile temas oluştuğundan daha çabuk bozulabilir.
  • Açılmış güneş kreminin kullanım süresinin en fazla on iki ay ile kısıtlanması önerilir.
  • Kremin bozulma süresi ve hızı, saklanma koşullarına bağlı olarak değişebilir.
  • Güneş kremi, önerilen saklama koşullarında tutulduğunda kullanım süresi artabilir.
  • Ürünü serin ve kuru yerde saklamak şişede yazan son kullanma tarihini uzatabilir.
  • Ambalajın doğrudan güneş ışığına maruz kalmasına da izin verilmemelidir.
  • Bozulan güneş kremleri maalesef işe yaramaz ve sizi güneşten korumaz.
  • Bu durum her türde ve koruma faktörü düzeyindeki güneş kremi için geçerlidir.
  • Güneş kreminin son kullanma tarihi ambalaj üzerinde yazar veya kapak açım simgesiyle gösterilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Batch kodu ürünün ne zaman, nerede ve kim tarafından üretildiğini ifade eden seri numarasıdır. Ürünün kalitesi ile ilgili sorun yaşanması halinde ve kalite sorununu oluşturan asıl problem öğrenilmek istendiğinde; üretici firmaya ulaşmak ve hatalı ürünlerin satışını durdurmak için Batch kodu kullanılır.

İsilik, ter bezlerinin tıkanmasıyla ve daha çok ani hava değişimi ya da yüksek derecede sıcağa maruz kalındığında ortaya çıkar. Ter bezi kanallarında ter birikip, boşaltılamadığında iltihaplanma oluşur; bu iltihaplanmaya isilik denir. Hafif düzeydeki oluşumlarda sık sık ılık duş almak ve fazla terlemeyi önlemek çoğunlukla yeterli olur.

İlgili Yazılar