Güneş Yanığına Uygulanabilecek Doğal Çözümler

  • Minik Tospik yazdı.
  • 17 Haziran 2021
  • 211 okunma

Daha çok yaz aylarında denizde veya deniz kenarında geçirilen kontrolsüz zamanların ve tedbirsizliğin neticesi olarak güneş yanığı sorunuyla karşı karşıya kalınabilmektedir. Koruyucu güneş kremi ya da sütü sürmeden güneşte kalındığında ortaya çıkabilecek güneş yanıkları çok rahatsızlık verici olabilir.

Güneş yanığı sorunu ile karşılaşan kişiler hemen tedavisi için çeşitli çareler aramaya başlar.  Güneş yanığının doğal yollarla tedavisi mümkündür.  Doğal tedavi yöntemleri iyileşme sonuçları alınmış ve kanıtlanmış yöntemlerdir. Cildimiz güneş ışınlarına karşı son derece duyarlıdır. Güneş yanığına maruz kalan bölge yara olabilir; iltihaplanabilir. Ten rengi açık olan insanlarda güneş yanığı daha etkili olabilmekte, bu tip kişiler güneş yanığına daha çok maruz kalabilmektedirler.

Öncelikle Kendimizi Güneşten Koruyalım Ama Nasıl?

Öncelikle Kendimizi Güneşten Koruyalım Ama Nasıl?

  • Güneşin ultraviyole ışınların en yoğun ve şiddetli biçimde etki ettiği saatlerde (10.00-16.00) güneşten uzak duralım.
  • Koruyucu olarak şapka, tene yapışmayan, pamuklu hafif giysiler tercih edelim.
  • Çok yoğun ve şiddetli güneş ışınları gözlerde katarakt oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle mümkünse UV korumalı güneş gözlüğü takalım.
  • Güneşte çok kalmayalım, güneşe çıkma süresini gün be gün artan zaman aralıklarıyla uzatalım.

Ayrıca Böbrek Taşını Düşürmeye Yardımcı Olan 10 Doğal Yöntem Tavsiyesi adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

Güneş Yanığı İçin Doğal Çözümler

Güneş Yanığı İçin Doğal Çözümler

  • Su

Güneşin altında fazlaca kalmak, vücutta su kaybına yol açacağı için mutlaka yeterli miktarda su ya da sıvı tüketilmelidir. Ayrıca serin su tatbik etmek de yanık acısını ferahlatacaktır. Dikkat edilmesi gereken, suyun sıfır dereceye yakın soğuklukta olmamasıdır. Serin su olması yeterlidir. Serin su kompresi veya temiz ıslak bez tatbiki, ağrıyı ve şişmeyi hafifletmeye yardımcı olur. Serin su kompresi 15 dakikalık aralıklarla uygulanabilir.

  • Çay

Güneş yanığında çay etkili olmaktadır. Ulaşılması en kolay ve en doğal tedavi yöntemlerindendir. Çay göz bölgesinde yer alan yanıklara doğrudan tesir eder. Bunun için demlik poşet çaylarından iki tanesini (çay demlenmiş olacak) soğuduktan sonra gözlerinize koyup bekletmeniz gerekmektedir. Bu yöntem göz bölgesi yanıklarını tedavi edecektir. Ek olarak banyo suyunuza çay ilave ederek güneş yanıklarından daha kısa sürede kurtulmak mümkün olacaktır.

  • Salatalık

Salatalık en çok su içeren besinlerden biridir ve aynı zamanda nemlendirici özelliği vardır. Bu özelliği nedeniyle cilde çok faydalıdır. Cildi canlandırarak, temizler; onarıcıdır. Salatalık doğrudan yanık bölgeye sürülmelidir. Güneş yanığı tedavisinde çokça kullanılan seçenekler arasında bulunmaktadır. 

  • Yulaf Ezmesi

Yanmış olan cildin serinlemesini sağlayan yulaf ezmesi aynı zamanda güneş yanığının yarattığı acı hissini azaltmaya da yardımcı olur. Serinletici ve acı giderici özelliğiyle güneş yanığı tedavisinde tercih edilebilecek doğal yöntemlerdendir.

  • Elma Sirkesi

Bitkisel tedavi denilince akla ilk gelen doğal yöntemlerden biri de elma sirkesidir. Komple cildin pH dengesini sağladıktan sonra güneş yanığı unsurlarını önemli ölçüde ortadan kaldırır. Elma sirkesi de mucizevi doğal yöntemler arasındadır.

  • Aloe Vera

Cilt için en çok tercih edilen diğer yöntem ise aloe veradır. Aloe vera yanık bitkisi olarak da bilinir. Birinci-ikinci derece yanık tedavisinde etkili olduğu kanıtlanmıştır. Aloe vera bitkisinin yaprağından alınacak saf jel, doğrudan yanık bölgeye uygulanabilir. Dolaşımı arttırır ve bakteri oluşumunu önler. Cilt tedavilerinde de etkin şekilde uygulanmakta olan aloe vera her türlü güneş yanığına iyi gelmekte; yanık bölgesini anında onararak acısını azaltmaktadır.

  • Bal

Bal antienflamatuvar (ödem azaltıcı) özelliğe sahiptir; doğal antibakteriyeldir (bakteri üremesini engelleyici) ve antifungaldir (mantar önleyici). Bu yüzden, eski zamanlardan beri yaraların ve yanıkların tedavisinde kullanılagelmektedir. Evde hiç merhem ya da benzeri malzeme bulunmadığında yanık bölgeye ince tabaka halinde saf bal uygulanabilir.

Güneş Yanığı Acısı

Güneş Yanığı Acısı

Güneş yanığı acısı cildin yanık düzeyine göre değişkenlik göstereceği gibi acının geçmesi süreci de cilde göre değişiklik gösterebilir. Genellikle 3 ya da 5 gün içerisinde azalarak son bulur. Ağır yanıklarda bu durum 6-7 gün sürebilir. Doğal tedavi yöntemlerinin uygulanması ile bundan daha az sürede de güneş yanığı acısı geçebilir.

Güneş Yanığı İçin İyi Gelecek Tavsiyeler

Güneş Yanığı İçin İyi Gelecek Tavsiyeler

Güneş yanıkları oluştuğunda serin su ile duş almak ve nemlendirici kremler sürmek rahatlatıcı olacaktır. Serin suyla duş almak cildi yatıştıracak; nemlendirici de tahriş olan deriyi yumuşatacaktır. Güneş yanığından ötürü tahriş olan bölgeyi kaşımak ve tahriş edebilecek her şeyden kaçınmak gereklidir. Vücutta sıvı kaybına da yol açan güneş yanıklarında bol sıvı tüketerek sıvı kaybı mutlaka önlenmelidir.

Güneş Yanığı Tedavisinde Doğru Bilinen Yanlışlar

Güneş Yanığı Tedavisinde Doğru Bilinen Yanlışlar

Güneş yanığına iyi geldiği zannedilen ama yanığı tedavi etmeyip durumu daha da kötüleştirebilecek özellikteki malzemelerden uzak durulmalıdır. Yanıklara iyi geldiği söylenen ancak bunun asla doğru olmadığı ve asla uygulanmaması gereken maddeler şunlardır:

  • Tereyağı

Tereyağının etkililiğini destekleyen kanıt olmadığı gibi yanıkları daha da kötüleştirebilir. Her şeyden önce tereyağı ısıyı muhafaza eder. Ayrıca yanmış olan cildi büsbütün enfekte edebilecek zararlı bakteriler barındırabilir.

  • Diğer Yağlar

Yanıklar için hindistancevizi yağı önerilse de hindistancevizi yağı da zeytinyağı, yemeklik yağlar ve benzerleri gibi ısıyı muhafaza ederler ki bu iyi değildir. Lavanta yağının da yanıkları iyileştirmeye yardımcı olduğu iddiası tam olarak kanıtlanmamıştır. Fareler üzerinde yapılan çalışmada yanıklara lavanta yağı uygulamanın pozitif etkisi belirlenmemiştir.

  • Yumurta akı

Halk arasında söylenegeldiği şekilde; pişmemiş yumurta akı yanıklara iyi gelmez! Tam tersi olarak yumurta akı bakteriyel enfeksiyon riski taşıdığından yanık yaralarına asla uygulanmamalıdır. Yumurta ek olarak alerjik reaksiyona da yol açabilir.

  • Diş macunu

Yanıklara diş macunu kesinlikle uygulanmamalıdır. Diş macunu yanık bölgeyi tahriş edebilir ve enfeksiyona elverişli ortam oluşturabilir.  Ayrıca steril de değildir.

  • Yoğurt

Diş macununda olduğu gibi, güneş yanığında yaranın acısını alıp rahatlatacağı sanılarak yanık bölgeye yoğurt sürülmesi de son derece yanlıştır. Tıbbi etkisi bilinmeyen ve bakteri üretebilecek maddelerin kullanımından mutlaka kaçınılmalıdır.

  • Buz

Sanılanın aksine buz ve/veya çok soğuk su yanık alanını daha fazla tahriş edebilir. Hatta buzun yanlış kullanılması ‘soğuk yanığı’ na bile yol açabilir.

Ayrıca Evlerde Karınca İstilasından Kurtulmak İçin 18 Doğal Yöntem adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Güneş Yanığına Evde Uygulanan Tedavi

Evde Uygulanan Tedavi Sonrasında;

  • Yarada akıntı oluşması,
  • Ağrı artışı, kızarıklık ve/veya şişlik oluşması,
  • Büyüyen ya da on-on beş günde iyileşmeyen yanıklar,
  • Yarada kabarcıklar oluşması,
  • Yeni ve açıklanamayan belirtiler görülmesi,
  • Yara izi oluşması,

gibi durumlarla karşılaşıldığında mutlaka doktorunuza veya bulunduğunuz bölgede sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Morötesi ışın veya ultraviyole ışın, 100-400 nanometre arası dalga boyuna sahip ışına verilen isimdir.  İnsan gözü 400-700 nanometre dalga boyları arasına duyarlıdır ve bu derecenin altındaki ışınımı algılayamaz. Gözle görülebilen en küçük dalga boylu ışınım mor olarak algılanır. Bu yüzden de daha küçük dalga boyundaki ışın görülemez.

Bitkinin toprağa yakın dış yapraklarından birini kestikten sonra bardağın içine bitkinin reçinesi on dakika kadar akıtılır. Koyu sarı renkteki reçinenin akması için yaprakların bardağın içine dik olarak konması gerekir. Reçinenin içinde bulunan ve cildi hafifçe tahriş edebilecek lateks (yapışkan sarı tortu) süzdürülür.  Sebze soyucu yardımıyla yaprakların yeşil kısımları içteki beyaz katmana ulaşana kadar soyulur. En sonunda jele ulaşılır. Şeffaf ve yumuşak özellikteki jel kaşık veya bıçak yardımıyla kolaylıkla çıkarılabilir.

İlgili Yazılar