Sakal Kaşınması Neden Olur? Ne Zaman Geçer?
- Cahil Uzman yazdı.
- 16 Ocak 2022
- 330 okunma
Sakal vücuttaki diğer kıllardan farklıdır. Bunun sebebi ise sakal tellerinin sıklığı, kalınlığı ve uzama hızının vücuttaki testosteron seviyesine bağlı olmasıdır. Haliyle sakal erkeklerin biraz daha fazla ilgilenmesi gereken bölgelerdendir. Yani kısacası sakal kaşınmasının nedeni ona yeterli özeni göstermiyor olmanız olabilir. Ayrıca seboreik dermatit ya da kuru cilt gibi problemler de sakal kaşıntısına yol açabilir.
Sakal Kaşınması Neden Olur?
Kaşıntı genellikle yeni sakal bırakmaya başlayanlarda sıklıkla görülmekle beraber, kimi zaman uzun sakallı ya da uzun zamandır sakal kullanan kişiler de bu sorunu yaşayabilir. Sakal kaşınmasının nedeni doğal süreçlerden farklı cilt hastalıklarına kadar pek çok şey olabilir. En yaygın olanları şöyle sıralayabiliriz:
- Tıraş Olduktan Sonra Uzamaya Başlayan Sakallar
Eğer düzenli şekilde tıraş olurken sakal bırakmaya karar verdiyseniz, ilk günlerde kaşınma görülmesi normaldir. Bu kaşıntı, tıraş sırasında jiletin sakallarınızı keskin açılarla kesmesinden kaynaklanır. Ucu keskin olan sakal kılları uzadıkça cildinizi çizerek kaşıntı yaratır. Dolayısıyla endişelenilmesi gereken durumlardan değildir; sakal uzadıkça, yani maksimum 1 gün içerisinde, kendiliğinden geçecektir.
- Kuru Cilt
Uzun ve gür sakallara sahip kişilerde cilt kuruluğu olması sıklıkla karşılaşılan durumlardandır. Zira uzayan sakallar cilt yağını ve nemini yüzeyden çeker. Öte yandan genetik faktörler, soğuk ve kuru hava, ilaç kullanımı ya da bazı cilt hastalıkları yüz kuruluğuna yol açabilir. Cilt kuruduğunda sakal kaşınmasının yanı sıra pul pul dökülmesi de yaşanabilir. Bu durumda losyon veya sakal yağı kullanmak faydalı olacaktır. Eğer sakal yağınız yoksa zeytinyağı, badem yağı, jojoba yağı ya da argan yağı da kullanılabilir.
- Seboreik Dermatit
Genel olarak saç derisinde görülen seboreik dermatit kimi erkeklerde sakal bölgesinde de ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlık kırmızı lekeler, kaşıntı, sarı ya da beyaz pul döküntüler ve küçük kabuklu yaralarından belli olabilir. Kimi zaman hiçbir tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden geçse de daha sonra yeniden başlayabilir. Ayrıca sakal kaşınmasına neden olabilecek diğer cilt rahatsızlığı ise tinea barbae adlı mantar enfeksiyonudur. Erkeklerde bıyık ve sakal bölgesinde görülebilen bu enfeksiyonu iltihaplı, kırmızı ve kabuklu cilt tipinden anlamak mümkündür. Son olarak kıl kökü iltihaplanması olarak bilinen folikülit, yine sakalların kaşınmasına sebep olabilir.
- Yetersiz Hijyen
Kaşıntı gibi rahatsız edici belirtiler yaşamamak ve hem güçlü hem de sağlıklı sakallara sahip olmak için hijyen önceliklidir. Sakallar doğal yağı ciltten çekip kurutabildiğinden saçlardan farklıdır. Bu sebeple saçınız için kullandığınız şampuan onlar için uygun olmayabilir. Sakalınız için özel şampuan kullanarak doğal yağlardan yararlanabilirsiniz. Her koşulda sakalın kaşınmaması ve sağlıklı kalması için hijyen çok önemlidir.
Sakal Kaşınması Ne Zaman Geçer?
Sakal kaşınmasının geçmesi için öncelikle hangi nedenden kaynaklandığını keşfetmek gerekir. Eğer herhangi bir cilt hastalığının kaşıntıya sebep olduğunu düşünüyorsanız ilk olarak cildiye doktoruna muayene olmak gerekir. Bu durumda doktorun izlediği tedavi yöntemine göre kaşıntınızın iyileşme süresi değişecektir. Kaşıntının başka nedenlerden kaynaklandığına inanıyorsanız sakalı ve altındaki deriyi nemli tutmak adına losyon ve sakal yağlarından yararlanmak, hijyene özen göstermek, yıkama ve duş sırasında aşırı sıcak sudan kaçınmak bu problemi kısa süre içerisinde çözecektir.
Ayrıca uzun vadeli iyileşme için bu tip sorunların içeriden başladığını atlamamak gerekir. Sağlıklı cilt ve dolayısıyla sağlıklı sakallar için öncelikle sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmelisiniz. Tüm besin değerleri açısından dengeli beslenmek ve bol su içmek cilt problemlerinize iyi gelecektir. Özetle, sakallarını uzatan herkesin ara sıra cildinde kaşıntı hissettiğini ve bunun geçici durum olduğunu unutmamak gerekir. Sakallar uzadıkça çoğu zaman kaşıntı hissi geçecek ve yeni tarzınıza hemencecik alışacaksınız!
Sıkça Sorulan Sorular
Sakal yağlarının temel amacı cildi nemli tutmaktır. Cildi yatıştırırlar ve sakalların daha yumuşak olmasını sağlarlar. Böylelikle bakımsız ve kabarık görünen sakallardan kurtulursunuz.
Saçlarınıza benzer şekilde sakallarınızın da yıkanması gerekir. Bunun için sülfatsız, doğal içerikli ve kimyasal madde içermeyen şampuanları tercih etmek en sağlıklı yoldur.