Karınca Çiftliği Nasıl Yapılır? Gerekenler Nelerdir?

  • Minik Tospik yazdı.
  • 28 Ağustos 2021
  • 1.299 okunma

Karınca sürülerini düşününce tüyler ürpertici geliyor olabilir. Haliyle çiftliğinin nasıl yapıldığını kim merak ediyor diye düşünebilirsiniz. Alışılmadık hobiler arasında olsa da sizin eğlence kaynağınız olabilir. Mesela hiç karınca güruhlarını gözlemleyip toprağın altında daha ne kadar olduğunu merak ettiniz mi? Akvaryum edinmek kadar yaygın olmasa da kendi karınca çiftliğinizi oluşturmak aslında büyüleyici tecrübelerden olabilir. Üstelik kendi çiftliğinizi karınca kolonilerine tanıtarak onların nasıl yollar ve tüneller inşa ettiğini görebilirsiniz. İşte, başka malzemelere ihtiyaç duymadan, hali hazırda evinizde olan basit materyallerle nasıl karınca çiftliği kurabileceğinize dair her şey…

Karınca Çiftliği Nedir?

Karınca Çiftliği Nedir?

Karınca çiftliği en basit tabiriyle bu küçük canlılar için evinizde, ofisinizde ya da size ait herhangi bir ortamda yuva kurmaktır. Gereken önlemleri alarak kontrolleri sağlarsanız karıncaları uzun vadeli olarak beslemeniz mümkündür. Karıncaların beslenmesini sağladığınız bu çiftlikler aynı zamanda üremelerini de sağladığı için sürekli olarak karınca devamlılığı sağlayacaktır. Karıncalar hızlı ve sık şekilde üreyebilen canlılar olduğundan çiftlikteki ekosistemi oturtabilirseniz rahatça devamlılığı sağlamış olacaksınız.

Ayrıca Evlerde Karınca İstilasından Kurtulmak İçin 18 Doğal Yöntem adlı yazımıza göz atın!

Karınca Çiftliği Nasıl Kurulur?

Karınca Çiftliği Nasıl Kurulur?

Karınca çiftlikleri genellikle iki ana kısımdan oluşmaktadır. İlk kısım gezinme ve beslenme bahçelerini içermektedir. Bahçe olarak tanımlanan bölüm karıncaların rahatça hareket ettikleri alandır. İkinci kısım, beslenme veya mağara bölümüdür. Mağara kısımları karıncaların içgüdüsel olarak üreyecekleri, kalacakları ve dinlenecekleri alanlar olur. Bu noktada şaşırmış olabilirsiniz; her ne kadar karıncalar epey çalışkan canlılar olarak tanınsa da yine de dinlenmek için de alanlara ihtiyaç duyarlar.

Kurulum yapmak için iki temel metot bulunur. İlki, hazır satılan karınca çiftliklerinden satın almaktır. Bunların yapımında toprak yerine özel jeller kullanılır ve jel, karınca yuvalarının ve giriş yollarının görünmesini sağlar. Haliyle görüntü daha özel olacaktır. Hazır karınca çiftlikleri aynı zamanda nefes alan yapıya sahip olduklarından karıncaların daha sağlıklı olması için de oldukça faydalı ve yardımcı olacaktır.

Ev Yapımı Karınca Çiftliği Yapımı

Ev Yapımı Karınca Çiftliği Yapımı

İlk Aşama: Malzemeleri ve Karıncaları Toplamak

Kapağı olan iki cam kavanoz bulun, evinizde yoksa dışarıdan kolaylıkla satın alabilirsiniz. Ancak bu iki kavanozdan ilki büyük, ikincisi ise büyüğün içerisine sığabilen boyutta olmalıdır. Bu birbiri içine yerleştirilen iki kavanozun arasında karıncaların ve pisliklerin yer alması gerekecek. İç taraftaki küçük kavanoz orta alandaki kısmı kaplamalı ve karıncaların tüneller inşa etmesine, dış köşeye doğru yumurta bırakmasına olanak sağlamalıdır. Bu adımı atlarsanız, karıncaların kavanozun derinlerine ilerleyebilmesine sebep olursunuz.

Projeniz için farklı ebatlarda konserve kutular kullanabilirsiniz. Kendi karınca çiftliğinizi dilediğiniz büyüklükte yaratmak sizin elinizde…

Üstünde yazı, numara ya da boya bulunmayan kavanozları tercih etmeniz daha faydalı olacaktır. Sade, temiz ve düz camlar size karıncaların olağanüstü görüntüsünü daha net gösterecektir. Eğer düz şekillenen çiftlik yapmak istiyorsanız, bölgenizdeki evcil hayvan dükkanına giderek küçük akvaryumlardan satın alabilirsiniz.

İkinci Aşama: Toprak ve Kum Karışımını Hazırlamak

Tünel yapma ve kazma uygulamaları için karıncaların bulundukları tabakayı gevşetmesi gerekmektedir. Eğer çiftliğiniz için karıncaları civarınızdaki alanlardan ya ada kapı önünden toplamak niyetindeyseniz, yaşadıkları çamuru ve kiri kullanmanız doğal olarak en doğrusu olacaktır. Yeterli miktarda çamuru kazıp kavanozdaki alanı bu çamurla doldurun. Parmaklarınız ya da kaşık yardımıyla çamuru veya toprağı toz haline gelene dek ufalayın. 2 ölçü çamuru harmanlamanız için 1 ölçü kum yeterlidir. Eğer kullanacağınız çamur hali hazırda kumluysa, daha az miktarda kum kullanmanız mümkündür.

Eğer kuracağınız çiftlik için karıncaları civardan toplamayı düşünmüyorsanız ve bulunduğunuz yerdeki çamur veya kir uygun görünmüyorsa, kavanoza koyacağınız toprağı ve kumu bahçe ürünleri satılan mağazalardan bulabilirsiniz. Karınca çiftliği kitini olduğu gibi sipariş ettiyseniz, içerisinde zaten kavanoza koyacağınız kum ve toprak karışımı da olacaktır.

Son olarak, elde ettiğiniz toprak-kum karışımının hafif nemli yapıda olması gerekmektedir, sırılsıklam olursa yanlış olacaktır. Karışımınız çok ıslak olursa, karıncalar boğulur; çok kuru olursa da çiftliğinizdeki karıncalar da eninde sonunda kuruyacaktır.

Üçüncü Aşama: Karınca Yuvası Bulmak

Karıncaların hepsi aynı gibi görünse de aslında pek çok çeşidi bulunur. Fakat çoğu genellikle yuvasını toprağa yapmayı tercih eder. Eviniz bahçeliyse ya da yakınınızda bahçe gibi alanlar varsa, buralarda yapılan karınca yuvalarını arayın. Karınca yuvası nasıl olur bilemiyorsanız, yuvayı tepeye yakın delik veya volkan biçimindeki toprak yığınından ayırt etmeniz mümkündür. Ayrıca karıncaların izini takip ederek yuvaya ulaşabilirsiniz; bir grup karıncayı yürürken görürseniz, yuvalarına kadar onları izleyin.

Karınca yuvasını gözleyerek ateş karıncaları veya onlar gibi ısıran herhangi başka türde karınca ile karşı karşıya olmadığınızdan emin olmalısınız. Kahverengi, zemin karıncaları doğru seçenek olacaktır. Eğer ben dışardan bulduğum karıncalara güvenemem ya da türlerini ayırt edemem diyorsanız ve çiftliğinizi de hazır satın alacaksınız, karınca çiftliği kiti ile birlikte karınca da sipariş edebilirsiniz.

Dördüncü Aşama: Karıncaları Toplamak

Karınca kolonisini belirledikten sonra, karınca çiftliğini kuracağınız iki kavanozun haricinde, tepesinde birkaç tane delik olan kavanoz bularak büyükçe kaşık aracılığıyla kavanozun içine karınca toplayın. Bu hobinin başlangıç seviyesi için 25-30 tane karınca yeterli olacaktır.

Toplayacağınız Karıncalarla İlgili Aklınızda Bulundurmanız Gereken Şeyler: Kurduğunuz çiftliğe ‘kraliçe’ eklemediğiniz sürece karıncalar yüksek ihtimalle üremeyecek ve çoğalmayacaktır. Çünkü karınca kolonilerinde kraliçe yumurta üretirken yuvanın yüzeyine yakın bulunan işçi karıncalar kısır olmaktadır. Dolayısıyla çiftliğinizdeki karıncaların yumurta bırakıp çoğalmalarını sağlamak istiyorsanız, kraliçeye kesinlikle ihtiyacınız olacaktır. Bu mesele biraz riskli olabilir. Hatta doğal karınca kolonilerinin bile yok olmasına sebebiyet verebilir.

Eğer üreme döngüsünü tamamıyla gözlemleme niyetiniz varsa, kraliçe karıncanın da içerisinde bulunduğu karınca çiftliği kiti sipariş etmeniz daha elverişli olacaktır. Bu seçeneği tercih ettiğinizde üreme döngüsünü görebilmek ya da emin olmak için karınca yuvasının derinliklerine kadar kazmanıza ihtiyaç kalmayacaktır. Kraliçesi olmayan çiftlik kurarsanız veya çiftliğiniz farkında olmadan kraliçesiz olursa, diğer karıncalarınız muhtemelen 3-4 hafta içinde doğal yaşam döngülerinde ölecektir.

Beşinci Aşama: Çiftliği Bir Araya Getirmek

  1. Küçük olan kavanozun kapağını kapayın. Büyük kavanozun içine yerleştirin. Küçük olanın büyük kavanozun tam ortasında durması için yerleştirmeden alt tarafında yapıştırıcı uygulayabilirsiniz. Küçük kavanozun kapağını düzgün biçimde kapattığınıza emin olun, yoksa karıncalarınız kazara düşebilir.
  2. Dış taraftaki büyük kavanozun boş kısmını kum ve toprak karışımı ile doldurun. Huni ya da kaşık yardımıyla daha iyi doldurabilirsiniz. Bu aşamada eklenen toprağın sıkı olmaması gerekmektedir; toprağın gevşek ve hafif olduğundan emin olmalısınız. Bu kıvam, karıncaların dolaşmalarını kolaylaştıracaktır. Kavanozun tepe kısmında 1-2 parmak boşluk bırakmayı da ihmal etmeyin.
    - Bu uygulamaların sonucunda karıncaların evi olarak kullanılacak toprak tabakasını da yaratmış olacaksınız.
    - Kavanozun üstünde bıraktığınız boş alan ise kapağı açmanız gerektiği zamanlarda karıncaların tırmanıp dışarı çıkmasını engelleyecektir.
  3. Tüm bu işlemlerin ardından karıncaları kavanoza koyun. Kavanozun kapağını ise vidayla sabitleyin. Karıncaları kavanoza koyma şekliniz dikkatli biçimde dökmek olmalıdır. Tüm karınca grubunun hazırlanan toprak tabakasının içine girdiğinden emin olmalısınız. Kavanozun ağzını kapattıktan sonra ise, kapağında küçük delikler açın ki karıncalar için yeterli miktarda oksijen girmesini sağlayın.
    - Delikleri çok büyük açmamalısınız, aksi takdirde karıncalar dışarı çıkıp başka yerde yuva yapabilirler.

Ayrıca Ağustos Böcekleri Hakkında 7 Bilgi: Merak Edilen Özellikleri adlı yazımıza göz atın!

Peki Karınca Çiftliğinizin Düzenini Nasıl Sağlarsınız?

Peki Karınca Çiftliğinizin Düzenini Nasıl Sağlarsınız?

1. Öncelikle karıncalara yeteri kadar nemi ve besini sağlayın. Karıncalarınızı mutlu etmek adına, birkaç gün aralıklarla birkaç damla reçel, bal ya da meyve parçasıyla besleyebilirsiniz çünkü karıncalar şekere oldukça düşkündür. Ancak abartmamaya özen gösterin, yoksa çiftliğinizde küflenme sorunu yaşayabilirsiniz. Öte yandan karıncalar, besinlerinden nem ihtiyaçlarının çoğunu karşılarlar. Fakat kum ve toprak karışımı size aşırı kuru görünüyorsa, birkaç gün süresince parça pamuğu ıslatarak kavanozun üzerine koyabilirsiniz.

- Karıncalarınıza pişmiş yemek ya da et vermeyin çünkü bu diğer böcekleri de karınca çiftliğine çeker.

2. Karıncaları gözlemlemek istediğinizde kavanozun kapağını kapalı tutmalısınız. Bu küçük canlılar tünellerini geceleri, hava karanlıkken yaparlar. Uyumlu oldukları çevreyi sağlamak adına karıncaları izlemediğinizde kavanozun üstünü koyu renkte bezle kapatın. Eğer bunu yapmayı ihmal ederseniz, karıncalarınız strese girebilir ve bu daha az aktif olmalarına yol açar. Aynı zamanda kavanozun cam tarafından uzaklaşırlar ve orta taraflarda daha çok vakit geçirmeye başlarlar.

3. Kavanozu sakın sallamayın çünkü karıncalar oldukça hassas canlılardır. Bulundukları cismi sallamak ya da sert biçimde ele almak tünellerinin çökmesine ve karıncaların ölümüne sebebiyet verebilir. Çiftliği taşımak istediğinizde, nazik davranın.

4. Karınca çiftliğini ılık ortamda tutun ve direkt güneş ışığına maruz kalmasını engelleyin. Yoksa cam kavanozun aşırı ısınması, canlıları olumsuz etkileyebilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Karıncalar çalışkan hayvanlar olarak bilindiği için girdikleri eve bereket getirdiği düşünülür. Bu yüzden onlara zarar verilmez. Hatta karınca duası olarak bilinen duayı evde bulundurmak, yine bereket simgeleri arasındadır.

Evinizde karıncalara rastlıyorsanız bu, küçük canlıların evinizde kolayca yiyecek bulabildikleri anlamına gelmektedir. Muhtemelen onların rahatça erişebileceği, açık ortamlarda yiyecek tutuyorsunuzdur.

İlgili Yazılar