Ağustos Böcekleri Hakkında 7 Bilgi: Merak Edilen Özellikleri

  • Minik Tospik yazdı.
  • 8 Ağustos 2021
  • 834 okunma

Geçtiğimiz mayıs ayında, Brood X türü olarak bilinen milyarlarca ağustos böceği, 17 yıl boyunca yer altında gizemli yaşamlar sürdürdükten sonra Amerika Birleşik Devletleri’nin doğusundaki topraklardan adeta fışkırdı. Bu ortaya çıkma sürecinin, yetişkin ağustos böceklerinin yumurtalarını ağaç dallarına bırakmasıyla başlayan yaşam döngülerinin en gürültülü kısmı olduğu bilinir. Brood X türü sadece 17 yılda bir meydana çıksa da çoğu ağustos böceği her yıl haziran ayının sonundan ağustos ayının sonuna kadar ortaya çıkar.

Brood X sayesinde gündeme gelen ve fazlasıyla merak edilen ağustos böcekleri, parlak kırmızı gözlü, tıknaz ve gürültülü böceklerdir. Bu sebeple bölgenizde ortaya çıkabiliyorlarsa sesleri sayesinde onlardan illaki haberdar olacaksınız. 4 ila 6 hafta süren gürültülü etkinlikleri tüm üyeleri ölünceye kadar devam etmektedir. Böceklerin bu kalabalık gürültülerini bizzat yaşamak, hayran kalmak için kesin yollardandır. Ancak ağustos böceklerinin ‘vızıltı tipisinin’ ortasında kalsanız da kalmasanız da onları takdir etmenizi sağlayacak çeşitli şaşırtıcı gerçekler vardır. İşte ağustos böceği hakkında merak edilen 7 bilgi…

1. Boyut ve Görünüm

Boyut ve Görünüm

National Geographic bilgilerine göre yaklaşık 3000 ağustos böceği türü bulunmaktadır. Bu türlerin boyutları 2,2 ila 5,5 cm aralığında değişmektedir. Ağustos böceklerinin cilt rengi siyah, kahverengi ya da yeşil; göz rengi ise kırmızı, beyaz ya da mavi gözlü olabilmektedir. Kanatlarının rengi şeffaftır ve herhangi bir ışık kaynağına tutulduğunda gökkuşağı renginde görülebilir. Bazı ağustos böceklerinde kanatlarının ucundaki damarlar ‘W’ şeklini oluşturabilmektedir.

Ayrıca Ülkelerle Simgeleşmiş Hayvanlar adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

2. Yaşam Şekli

Yaşam Şekli

National Geographic bilgilerine göre ağustos böcekleri Amerika Birleşik Devletleri dahil olmak üzere dünyanın pek çok yerinde bulunur ancak periyodik ağustos böcekleri (Brood X gibi yalnızca birkaç yılda bir yer üstünde ortaya çıkan türler) özellikle doğu ve orta ABD’de yaşamaktadır. Ağustos böcekleri nispeten uzun süreler yaşayabilir: Yıllık veya periyodik ağustos böcekleri olmalarına bağlı olarak 4 ila 17 yıl arasında. 17 yılda bir yerin üstüne çıkan türler haliyle en uzun yaşayan ağustos böcekleridir. Michigan Üniversitesi Zooloji Müzesi’ne göre, hayatlarının çoğunu larva olarak yer altında, ardından 2 ila 6 hafta arasında kısa sayılabilecek yetişkinlik döneminde geçirirler.

Genellikle iki tür ağustos böceği vardır. Yıllık ağustos böcekleri her yıl haziran ya da ağustos sonlarında ortaya çıkarken periyodik ağustos böcekleri türüne bağlı olarak 13 ya da 17 yıllık döngülerde yerin üstüne çıkarlar. Periyodik ağustos böcekleri ortaya çıktığında, belirli bölgedeki tüm yetişkinleri aynı anda ortaya çıkar. Nispeten küçük arazi alanlarında on binlerce ila 1 milyondan fazla sayıda böcek yaşayabilmektedir. Aynı anda ortaya çıkan periyodik gruplar ‘Brood’ olarak adlandırılır. Kuluçkalar ise her grubu temsil eden Romen rakamlarıyla ifade edilir, geçtiğimiz mayıs ayında 17 yıl aradan sonra yer üstüne çıkan Brood X gibi… Toplamda 30 adet Brood olduğu bilinmektedir.

3. Beslenme Şekli

Beslenme Şekli

Bu böceklerin bir grubuna ‘bulut’ ya da ‘veba’ denmesine rağmen, ağustos böcekleri genellikle çekirgelerin ekinlerine ve yerel bitki örtüsüne verdiği zarara benzer zararlar vermez. Ağustos böcekleri otoburdur. Bu, bitki örtüsü yedikleri anlamına gelmektedir. Genç ağustos böcekleri bitki köklerinden sıvılarla beslenirken tüy döken ağustos böcekleri ise dalları yer. Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı’na göre yetişkin ağustos böcekleri beslenmemektedir.

4. Üreme ve Büyüme

Üreme ve Büyüme

Ağustos böceklerinin hep duyduğumuz uğultu sesi aslında çiftleşme çağrısıdır. Erkek ağustos böcekleri, karınlarında bulunan ve zil adı verilen beyaz, davul benzeri zarı titreştirir. Şarkı söyleyen ağustos böcekleri grubuna ‘koro’ denir. Şarkı söylemek hem erkekleri hem de dişileri etkiler. Erkekler şarkı söylemeye katılır ve bunun üzerine dişiler erkeklerle çiftleşmeye karar verir.

Ağustos böcekleri hayatlarına yer üstünde yumurta olarak başlarlar. Yumurtadan çıktıklarında ise toprağa gömülürler. Beslenmek adına, anneleri onlara bakmadığı için bitki köklerinden sıvı emerler. ‘Periler’ olarak bilinen bebekler, 5 aşamadan oluşan büyüme döngüsünde tüy dökerler. Bu büyüme döngülerine ‘instar’ denir.

Ağustos böceklerinin, ne zaman ortaya çıkacaklarını toprağın sıcaklığından anladıkları düşünülmektedir. Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’ne göre, 20 cm derinlikteki zemin sıcaklığı 18°C değerine ulaştığında periler dışarı çıkma zamanının geldiğini bilirler. Kimi kaynaklar, ağacın kök sıvısındaki değişiklikler gibi diğer faktörlerin de perilerin ortaya çıkmasına işaret edebileceğini düşünmektedir.

Üst tarafta, perilerin kanatları büyür ve bu aşamada beyaz görünür. Dış iskeletleri sertleştikçe koyulaşır. Michigan Üniversitesi’ne göre sertleşme 4 ila 6 gün sürebilir. Tamamen sertleştiklerinde olgunlaşırlar ve çiftleşmeye hazırdırlar. Dişiler ağaç dallarında kestikleri yarıklara tek seferde yaklaşık 20 yumurta bırakabilirler. Yumurtalar ise 6 ila 10 hafta içerisinde yumurtadan çıkar.

5. Bilimsel Sınıflandırması

Bilimsel Sınıflandırması

Entegre Taksonomik Bilgi Sistemine göre ağustos böceklerinin sınıflandırması:

  • Üst Âlem: Eukaryota
  • Âlem: Animalia
  • Alt Âlem: Eumetazoa
  • Şube: Arthropoda
  • Alt Şube: Hexapoda
  • Sınıf: Insecta
  • Takım: Hemiptera
  • Alt Takım: Auchenorrhyncha
  • İnfra Takım: Cicadomorpha
  • Üst Familya: Cicadoidea
  • Familya: Cicadidae

Michigan Üniversitesi’ne göre, en belirgin ve en iyi çalışılan ağustos böcekleri Magicicada cinsine ait 6 periyodik türdür. 3 türün 13 yıllık döngüleri, diğer 3 türün ise 17 yıllık döngüleri vardır.

6. Korunma Durumu

Korunma Durumu

Uluslararası Doğa Koruma Birliği’ne (IUCN) göre, ağustos böceği türlerinin hiçbiri tehlike altında olmamasına rağmen risk altında olan birkaç tür bulunur. Birliğin ‘Tehdit Altındaki Kırmızı Listesi’, Cassini periyodik ağustos böceği, Decim periyodik ağustos böceği ve Decula periyodik ağustos böceğini daha düşük risk/tehdit altında olarak listelemiştir ancak bu değerlendirme için hiçbir neden belirtilmemiştir.

Ayrıca Dünyadaki En İlginç 15 Hayvan ve Özellikleri adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

7. Ağustos Böcekleri Hakkında İlginç Bilgiler

Ağustos Böcekleri Hakkında İlginç Bilgiler

  • National Geographic’e göre, bazı ağustos böceği çağrıları 1,5 kilometre uzaklıktan duyulabilir, hatta bir çim biçme makinesinin sesini bastırabilecek şekilde yüksek sesle vızıldayabilirler.
  • Michigan Üniversitesi’ne göre ağustos böcekleri sokmaz ya da ısırmaz.
  • Ağustos böcekleri kimi zaman yuvalarından çıktıklarında çıkış yerlerinde çamurdan bacalar yapabilirler.
  • Her ağustos türünün vızıltı şarkısı farklıdır.
  • Çok fazla karıştırılmalarına rağmen ağustos böceği ve çekirge farklı türlerdir.
  • Ağustos böceklerinin ömrü en uzun böcek ömürlerindendir.
  • Ağustos böceklerini yiyen insanlar vardır. Bu geleneğin tarihi, Yerli Amerikalılar için epey geçmişe dayanır. Kuzey Carolina’daki Cherokee, ağustos böceği perilerini kazır ve onları domuz yağında kızartır veya daha sonra yemek üzere salamura eder.
  • Uzun yaşam döngüleri sayesinde avcılardan kaçmaları kolaylaşabilir.
  • Kanatları suyu ve bakterileri itmektedir.
  • Böcek öldürücü mantarları barındırır.
  • Onları canlı canlı yiyen baş düşmanları, yani yaban arıları vardır.
  • İklim değişikliği, yılın bazı mevsimlerinde ya da birkaç yılda bir sıcaklık değişimiyle ortaya çıkan ağustos böceklerinin programlarını etkiliyor olabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Bu böcekler genellikle faydalıdır. Olgun ağaçları budarlar, toprağı havalandırırlar ve öldüklerinde vücutları ağaç yetiştirmek için önemli azot kaynağı olarak hizmet eder.

Ağustos böceği, iç zil kaslarını kasarak vızıldarlar. Bu, zarların içe doğru bükülmesine ve belirgin biçimde ses üretmesine neden olur. Dolayısıyla çıkan ses oldukça yüksek olur ancak bu kaslar gevşediğinde, ziller orijinal konumlarına geri dönerler.

İlgili Yazılar