Kuvars Taşı Özellikleri ve Faydaları

  • Cahil Uzman yazdı.
  • 31 Aralık 2021
  • 327 okunma

Kristal minerallerden meydana gelen kuvars taşının metafiziksel olarak gücü simgelediği kabul edilmektedir. Çok sayıda alt türleri bulunan bu doğal taştan, sanayi, alternatif tıp, Meditasyon gibi farklı alanlarda yararlanılıyor. Doğal taşları takı olarak kullanmak ve taşın enerjisinden yararlanmak isteyenler için bijuteri dünyasında da yerini çoktan almıştır. Kuvars taşından kolye vb. takılar kullanan kişiler taşın fiziksel ve kimyasal olumlu enerjisinden yararlanmakta ve bu da ruh sağlıklarına iyi gelmektedir.

Kuvars taşının özelliklerini, kullanımını ve faydalarını merak ediyorsanız, bu yazımız sizin için...

1. Kuvars Taşı Nedir?

Kuvars Taşı Nedir?

Kuvars taşı dünyada geniş alana yayılmıştır. Öyle ki bu taş yer kabuğunun %10’undan fazlasını teşkil etmektedir. Sert ve katı mineraller grubundadır. Yapısal olarak altıgen prizmalar şeklindeki uzun ve sivri kristallerden oluşur. Opak, yarı opak, damarlı, süt görünümlü gibi farklı özelliklere ve farklı boyutlara sahip olabilirler. İçlerinde donmuş su damlaları vardır ve kırıldıkları zaman yeniden suya dönüşmektedirler. Doğada değişik renkleri de bulunan kuvars taşı, çeşitlerine göre de değişik özellikler içerebilmektedir.

Kuvars taşının benzersiz helezonik spiralli kristal formu onu gezegenin en şifalı ve en enerji veren taşlarından biri yapmaktadır. Bu taş etraftaki enerjiyi toplar, boşaltır, düzenler ve pozitife döndürür. Elinizde kuvars taşı tuttuğunuz zaman biyomanyetik alanınız ikiye katlanmaktadır.

2. Kuvars Taşı Çeşitleri ve Özellikleri

Kuvars Taşı Çeşitleri ve Özellikleri

Kuvars taşı çeşitleri iri kristalliler ve mikro kristalliler olmak üzere iki gruba ayrılıyor. Bu gruplar da kendi içinde çeşitler barındırıyor. İri kristalli kuvars çeşitleri: süt kuvars-beyaz, ametist-mor, mavi kuvars, pembe kuvarstır. Mikro kristalli kuvars türleri ise kalsedon, agat, oniks, akik, çökmetaşı, sard tripoli, karnelian, krizopras, heliotrop, plazmapras, jasp, flint, çört ve novakulit gibi isimlere sahiptir.

En bilinen kuvars taşı çeşitlerini veözelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kristal Kuvars Özellikleri

Tarihin ilk dönemlerinde tedavi ya da sihir amaçlı kullanılmış olan kristal kuvars taşı oksijen ve silikon bileşenleri içermektedir. Kristal kuvars oldukça geniş alt türler barındırıyor. Ametist, sitrin, kan taşı, krizopras bunlardan bazıları. Endüstri alanında saat, deterjan, diş macunu, cam, aydınlatma gereçleri gibi gereçlerin üretiminde yararlanılıyor. Kuvars kristali evrenin sonsuz gücünü temsil ediyor ve onu taşıyan kişinin bu gücü kavrayabildiğine inanılıyor. Mistik dönemlerde yağmur duasına çıkanların dualarla beraber kristal kuvars kullandıkları biliniyor.

  • Pembe Kuvars Taşı Özellikleri

Pembe kuvars çok eski dönemlerde mühür olarak da kullanılmıştır. Uçuk pembeden gül kırmızısına kadar farklı tonlarda doğada bulunmaktadır. Pembe kuvars kristali aşk taşı olarak da bilindiğinden, kadınlar gümüş zincirlerin ucunda kolye olarak taşımayı tercih etmektedirler. Hastalıkları tedavi edici ve direnci artırıcı yönüyle de değerlidir.

  • Yeşil Kuvars Taşı Özellikleri

Adı gibi yeşil renkli, şeffaf kuvars türlerindendir. Yeşil kuvars doğada çok ender bulunabiliyor. Antik Yunan ve Antik Roma dönemlerinde bu benzersiz yeşil kristallerden broş yapıldığı bilinmektedir.

  • Dumanlı Kuvars Taşı Özellikleri

Şeffaf ve kristal görünümlü, kahverengi tonlarda veya bazen de griye yakın renklere sahiptir. Çok kıymetlidir. Takı ve aksesuar dünyasında en çok tespih yapımında kullanıldığını görüyoruz. Ülkemizde Aydın’ın bazı ilçelerinde zengin dumanlı kuvars yatakları bulunmaktadır.

Kuvars taşlarıkristalize özellikleri nedeniyle optik ve cam sektörlerinde; sertlik derecesi nedeniyle zımpara vb. aşındırıcı malzeme üretiminde kullanılan sıklıkla kullanılan değerli minerallerdir. Ani sıcaklık değişimlerine karşı gösterdiği direnç nedeniyle de bu özelliğin kazandırılması hedeflenen gereçlerde sıklıkla başvurulan önemli hammadde kaynaklarındandır. Örneğin porselenlerde iskelet yapıcı hammadde olarak kullanıldığı bilinmektedir.

3. Kuvars Taşlarının En Bilinen Faydaları

Kuvars Taşlarının En Bilinen Faydaları

Kuvars taşı kristallerinin beden ve zihin sağlığı üzerindeki en bilinen faydalarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Beyin fonksiyonlarını uyararak, duygusal dengenin yaratılmasına yardımcı olur.
  • Pozitif enerjiyi depolar ve güçlendirerek etrafa yayar.
  • Zihinsel formları düzenler ve zihinsel yoğunlaşmayı artırır.
  • Bedeni zinde tutar, güç ve canlılık verir; bunların kaybına karşıkoruma sağlar.
  • Öfke, korku, suçluluk ve kıskançlık gibi olumsuz duygulardan korur.
  • Kuvars taşları bulunduğu ortamdaki negatif enerjiyi ortadan kaldırır.
  • Cep telefonu, telsiz gibi kimi elektronik cihazların yaydığı radyasyonu toplar ve yok eder.
  • Giysilerin altında cilde temas ettirilerek kullanıldığında, diğer insanların negatif enerjisinden korur.
  • Pozitif insanlar içinde taşı görünür şekilde takıldığında, çevredeki insanların pozitif enerjisi çekilir.
  • Baş ağrısını hafifletir, göz sağlığı için yararlıdır.
  • Sindirim ve kan dolaşımı sistemini korur, bu sistemlerle ilgili hastalıkları iyileştirir.
  • Kuvars taşı, onu elinde tutan kişinin biyomanyetik alanını genişletir.

4. Kuvars Taşı Nasıl Kullanılır?

Kuvars Taşı Nasıl Kullanılır?

Kişisel sağlık, bakım ve koruma amaçlı olarak kristal kuvars taşının üç farklı kullanım alanından söz edilebilir:

  • Banyoda kullanımı

Küvet suyunun içerisinde pembe kuvars bekletmek olumlu enerji yüklenmesini sağlar. Kristal suyun titreşimini ve enerjisini değiştirir dolayısıyla banyo suyu iyileştirici ve yatıştırıcı etkiye kavuşur. Kan dolaşımını hızlandırarak banyodan sonra cildin daha nemli ve canlı olmasını sağlar. Banyo suyunda düzenli olarak uygulama yapıldığında cilt problemlerini giderir; cilt kuruluğunu yok edebilir.

  • Cilt bakım ürünlerinde kullanımı

Kuvars taşının yaydığı titreşim ve frekanslar diğer besleyici unsurlarla birleştiğinde (meyve asitleri, organik yağlar gibi) pürüzsüz ve sağlıklı cilde kavuşmak mümkündür. Doğada kendiliğinden oluşan kristal içeriğine sahip cilt bakım ürünleri cilt için son derece faydalıdır. Ciltte oluşan ödemin atılmasına yardımcı olur; ince kırışıklıkların açılmasını sağlar; sivilce oluşumunu önler; kan dolaşımını hızlandırır. Taşı doğrudan cildinde kullanmak isteyenler içinse buzdolabında soğutup daha sonra uygulamaları tavsiye ediliyor. Bu yolla soğutulmuş taşın cildi rahatlatması ve serinletmesi söz konusu olabiliyor.

  • İçme suyunda kullanımı

İçme suyu şişelerinde kristal kullanılarak suya enerji yüklenmesi ve bu şekilde kristalden üst düzey fayda sağlanması amaçlanıyor. Piyasada kullanılan kristal su şişelerinde bu sebeple artış gözlendiği söyleniyor. Enerjiyi dengeleyen, düzenleyen ve iyileştirici etkiye sahip kuvars kristalleri sayesinde içme suyu aracılığıyla vücut sağlığının korunmasında üst düzey yarar sağlanmış oluyor.

5. Kuvars Taşı Neden Kullanılır?

Kuvars Taşı Neden Kullanılır?

Doğada kendiliğinden bulunan kristaller yeryüzünün insana sunduğu en değerli hediyelerdendir. Kuvars taşı da insan bedeni ile aynı mineralleri ve dizilimleri içerdiği; aynı frekansta titreştiği için, kristaller hayatın her alanında çekimi ve pozitif enerjiyi arttırmak için kullanılabilir. Genel olarak kuvars taşının kullanımına neden ihtiyaç duyulduğunu özetlemek gerekirse;

  • Çalışma alanlarında istekliliği ve verimi artırmak
  • Yaşam alanlarında olumlu enerjiyi ve huzuru artırmak
  • Meditasyon sırasında denge ve enerji işlevselliğini desteklemek için kullanıldığını söyleyebiliriz.

6. Kristal Kuvars Bakımı ve Temizliği

Kristal Kuvars Bakımı ve Temizliği

Kristal çok uzun süre kullanılmışsa enerjisi tükenebileceğinden topladığı negatif enerjiyi kişiye aktarabilir ve bu durum baş ağrısı ya da mide bulantısı şeklinde ortaya çıkar. Bu duruma yol açmamak veya olduysa durumu düzeltmek için kristal kuvars toprağa gömülerek temizlenmesi ve kötü enerjilerden arınması gerekir. Kuvars taşının bakımı ve temizliği yapıldıktan sonra başkalarının taşa dokunmasına izin verilmemelidir.

Kuvars taşının sahip olduğu iyileştirici özelliklerden üst düzeyde fayda sağlamak için kullanımına özen gösterilmelidir.

Sıkça Sorulan Sorular

Kuvars taşı kullanımı dört temel çakrayı çalıştırır; alın çakrası, taç çakra, kalp çakrası ve karın çakrası.

Kriptokristal doğal taş nitelikleri açısından ‘taneleri gözle görülemeyecek kadar küçük kristallerden oluşan’ anlamında kullanılmaktadır.

İlgili Yazılar