Doğal Taş Temizliği Nasıl Yapılır?
- Minik Tospik yazdı.
- 7 Ağustos 2021
- 717 okunma
Milyonlarca yıl önce oluşmuş olan doğal taşlar pek çok insanın hayatında önemli yer arz ediyor. Verdikleri enerjiye inanarak onları bedenlerinde taşıyanlar ya da evlerinde, çalışma alanlarında bulunduranlar için taşların önceki enerjilerden arındırılması ve belli aralıklarla temizlenmesi de son derece önemlidir.
Sertlik dereceleri farklı farklı olan taşların temizlenme prensipleri de birbirinden farklı olmalıdır. Kolay kırılıp ufalanabilen taşların temizliği ile sert taşların temizliği aynı olamaz. Örneğin selenit taşı su temasına karşı dayanıksızdır; eriyebilir. Bu nedenle doğal taşların bakımı ve temizliği taşların yapı özelliklerine göre özenle yapılmalıdır. Ayrıca kullanılmayacağı zaman uygun kumaş kese içerisinde veya varsa orijinal kutusu içinde muhafaza edilmelidir.
Şimdi gelin belirli başlıklar altında doğal taşlarımızı nasıl temizlememiz gerektiğini öğrenelim.
Doğal Taşlar Neden Temizlenmeli?
Bilinen en eski çağlardan beri doğal taşlardan şifa bulma ya da ruhların aydınlanması amacıyla yararlanılmaktadır. Doğal taşların en önemli özelliği ‘salınım hızı’ da denilen sabit titreşim üretmesidir ki bu titreşim, taşla temas edildiğinde kişinin enerjisini de etkiler. Gereksiz ya da fazla enerji depolayan doğal taşların titreşimi bozulacağından belirli aralıklarla kötü ve fazla enerjiden arındırılması yani temizlenmesi gerekmektedir. Böylece taşlar üzerindeki artık enerji evrene salınır ve nötr hale gelir. Yeni taşlar satın aldığınızda mutlaka temizleyerek kullanmalısınız ve taşlarınıza sizden başkasını dokundurtmamalısınız. Bilhassa kristaller daha önce kullanan kişilerin negatif enerjisini taşıyor olabilirler.
Ayrıca Birbiriyle Uyumlu Doğal Taşlar Hangileridir? adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Doğal Taşların Temizliği
Doğal taşların temizliğinde dört temel element kullanılır: Su, toprak, hava ve ateş. Taşın sertlik düzeyi uygun ise en kolay yöntem su ile temizlemektir. Su ya da toprakla doğal taş temizliği yapılabilmesi için taş, 7 ila 10 arası sertlik derecesinde olmalıdır. Söz gelimi kuvars taşları 7, elmas ise 10 derecedir. Yani su ile temizlenebilir.
Akan Su ile Doğal Taş Temizliği
Kolay parçalanmayan taşlar akan su ile temizlenebilir. İki-üç dakika akan suda yıkayarak kuruması için güneşe bırakabilirsiniz. Nehir suyu ya da şelale gibi doğal ortamında akan sular bu yöntemin en uygun unsurları olabilir ama bu olanaklı değilse musluktan akan suyla da aynı işlemi pekâlâ yapabilirsiniz.
Bu yöntemi uygulayabileceğiniz taş türleri; tüm kuvars grubu taşların (pembe, gül. Dumanlı, kristal vb) yanı sıra ametist, sitrin, ay taşı, akik, aventurin, kaplan gözü ve obsidiyendir. Selenit, kalsit, azurit, florit, pirit, malakit, hematit, opal ve turkuaz gibi taşlar kırılgan ve yumuşak dokulu olduğundan bu taşlar için elverişli değildir.
Deniz Suyu ya da Tuzlu Su ile Doğal Taş Temizliği
Doğal taşları, imkân varsa, deniz suyunda veya tuzlu su içerisinde bekletmek de temizliğini sağlar. Mesela denizden gelen taşlardan olan ‘mercan’ taşını yine deniz suyu ile veya tuzlu su ile temizlemelisiniz. Bunu derecesi sert olan diğer taşlara da uygulayabilirsiniz. Taşı suda bekleterek temizledikten sonra kısa süreliğine güneşte kurutun ama güneş ışığı ile solmasına müsaade etmeyin. Böylece taşınız yine enerji depolayacaktır.
Bu yöntemi uygulayabileceğiniz taş türleri akan suyla yıkanabileceklere ek olarak rutil kuvars ve jasper’dır. Uygun olmayanlar ise yine yukarıdakilere ek olarak lepidolit, lapis lazuli, angelit ve halit gibi gözenekli ve yumuşak taşlardır.
Toprak ile Doğal Taş Temizliği
Doğal taşınızı en az 24 saat sürecek şekilde toprağa gömdüğünüzde kötü enerjisini atmasını sağlar ve arındırmış olursunuz. Bahçe ya da açık alan toprağına gömmek daha iyi sonuç verir. Ancak saksı toprağı da işinizi görür. Ardından su ile yıkayıp yine kısa süre güneşte beklettikten sonra taşınızı kullanabilirsiniz.
Tütsü ile Doğal Taş Temizliği
Hava elementinin devreye girdiği bu yöntemde doğal taşınızı tütsü dumanı ile islemeniz gerekiyor. Tütsünün yanarak bitmesi ile taşınız da kötü enerjilerden arınmış olacaktır. Palo Santo ve adaçayı bitkilerinden yapılmış tütsüler bu yönden daha etkilidir. Sertlik derecesi 7’nin altında olan ve kolay kırılabilen taşlar için bu yöntemi tercih edebilirsiniz. Hem tütsü yakarak içinde bulunduğunuz ortamın enerjisini de yenilemiş olacaksınız. Üstelik tüm doğal taşlar için bu yöntemi kullanabilirsiniz.
Mum Işığı ile Doğal Taş Temizliği
Ateş elementi devrede! Yine sertlik derecesi aşağı düzeyde olan doğal taşlarınızı mum ışığını kullanarak arındırabilirsiniz. Bu yöntemde taşlarınızı mum ışığının yayıldığı alana yerleştirerek var olan enerjiyi boşaltarak yenilenmesini sağlamış olursunuz.
Doğal Taşlar Ne Sıklıkta Temizlenmeli
Taşlarınızı, kullanma sıklığınıza bağlı olarak ayda bir veya iki-üç ayda bir temizleyebilirsiniz. Yahut süreden bağımsız olarak enerjisinin azaldığını, kirlendiğini düşünüyorsanız da enerjilerinin yenilenmesi için dilediğiniz zaman taşlarınızı arındırabilirsiniz.
Ayrıca Hangi Doğal Taşlar Birbirleriyle Takılmaz? adlı yazımıza göz atabilirsiniz.
Arındırılma Gereksinimi Olmayan Doğal Taşlar
Öyle doğal taşlar vardır ki ayrıca temizlenmesi veya kötü enerjiden arındırılması gerekmez. Bu taşlar kendi kendini temizleyerek negatif enerjiyi barındırmazlar. Örneğin; kiyanit, strin ve azeztulit adıyla bilinen taşlar bu özelliğe sahiptir.
Başka Taşları Temizleme Özelliğine Sahip Taşlar
Kuvars taşlar grubundan saydam kuvars ile karnelyan taşı başka taşları temizleyebilme niteliğine sahiptir. Sertlik derecesi yüksek olmayan, kırılgan türdeki doğal taşlar için ‘taşı taşla temizleme’ yöntemi tercih edilebilir. Ancak bu tip taşları temizlemek amacıyla kullanmışsanız daha sonra bilinen diğer yöntemlerle bunları yeniden kötü enerjilerden arındırmanız gerekmektedir.
Sıkça Sorulan Sorular
Öncelikle taşın sertlik derecesine göre temizleme yöntemi tercih edilmelidir. En doğrusu budur. Ancak yine de size ve taşı kullanma amacınıza yönelik yöntemi siz kendiniz belirleyebilirsiniz. Başkaları için doğru olan yöntem sizin için işe yaramayabilir. Taş temizlemede ustalaştıkça size doğru gelen yöntemi bulacaksınız.
Size önerilen veya tercih ettiğiniz herhangi bir yöntemle taşınızı temizlediğinizde taşınızın enerjik açıdan daha hafif olduğunu hissedeceksiniz. Eğer taş temizliği yapmada henüz yolun başında iseniz ustalaşana kadar rehberlik aldığınız yöntemleri adım adım uygulayın.