Doğal ve Temiz İçerikli 8 Ev Yapımı Sabun Tarifi

  • Fikir Mühendisi yazdı.
  • 10 Aralık 2020
  • 2.038 okunma

Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı ürünler kullanmak gerekir. Sağlıklı ürünleri ya satın almalıyız ya da evimizde kendimiz yapmalıyız. Ancak sağlıklı, doğal ürünler çoğumuzun bütçesini aşabilmekte. Bu sebeple evde yapmak hem bütçemiz için daha uygun hem de daha güvenilirdir. Daha önce sizler için evlerinizde kolayca yapabileceğinizdoğal çamaşır deterjanı tarifleri, doğal bulaşık deterjanı tarifleri, yumuşatıcı ve yüzey temizleyici tariflerini vermiştik. Bu yazımızda sık sık ellerimiz ve yüzümüzü temizlemek için evinizde uygun fiyatlı malzemelerle yapabileceğiniz doğal sabun tarifleri vereceğiz.

İlk olarak sabun yapmak tarifleri okurken zor gibi gözüken ama uygulamaya geçince oldukça basittir. Sadece kullanacağınız malzemeleri doğru oranlamanız gerekir. Ne eksik ne fazla olmalıdır. Tarifleri eksiksiz uygularsanız çok sağlıklı sabunlar yapabilirsiniz. Bazı tariflerde özellikle belirtilen ısıları tam sağlamanız gerekir. Bunun için termometre de kullanmalısınız. Ayrıca tarifleri yerine getirirken kesinlikle tahta kaşık kullanın.

İkinci olarak sabun yaparken cildinize ve gözlerinize çok dikkat etmelisiniz. Tarifler içerisinde yer alan sud kostik, sodyum hidroksit ve kostik soda oldukça tehlikeli maddelerdir. Bu ürünleri bulunduran sabun tariflerini yaparken uzun kollu bir kıyafet giymeli ve maske, koruyucu gözlük ve eldiven kullanmalısınız. Kesinlikle koklamamalı, cildiniz ve gözünüzle temas ettirmemelisiniz. Aynı zamanda bu maddelerin olduğu ortam çok iyi hava almalıdır.

1- Defne Sabunu

Defne Sabunu

Malzemeler:

Gliserin barı
5 – 6 damla defne yağı

Yapılışı:

İlk olarak bir tencerede su kaynatın. Cam kaseyi bu tencerenin üzerine koyarak kasenin içine şeffaf ve renksiz gliserin barını (temizlik ürünü satan dükkanlarda bulabilirsiniz ya da online alışveriş sitelerinde de olabilir ancak dükkandan almanız daha sağlıklıdır) koyun. Bu gliserin barını benmari usulü eritin. Gliserin barı eridikten sonra içerisine 5 – 6 damla defne yağını damlatın ve tahta kaşık ile güzelce karıştırın. Bu karışımı sabun kalıplarına aktarın ve 1 -2 gün iyice kurutun. Sonrasında 1 ay kadar beklettikten sonra sabun tam kıvamını bulacaktır.

2- Zeytinyağlı Doğal Sabun

Zeytinyağlı Doğal Sabun

Malzemeler:

3 su bardağı zeytinyağı
6 su bardağı su
1 su bardağı sud kostik (lavabo açıcı)
6 litrelik çelik tencere

Yapılışı:

Çelik tencerenin içerisine 6 bardak su koyun. İçerisine yavaş yavaş sud kostik ekleyerek 40 dereceye kadar ısıtın. Başka bir kapta da zeytinyağını 40 dereceye kadar ısıtın. İkisi de aynı ısıya gelince kostiğin içerisine yavaş bir şekilde zeytinyağını dökün. Mikser yardımıyla düşük ayarda 10 dakika kadar bu karışımı çırpın. Sonra her 5 ile 10 dakika arayla, 1-2 dakikalık çırpılmalar yapın. Kıvamı koyu bir bozayı andıracak şekle ulaşıncaya kadar bu işleme devam edin. Isı 40 derecede olmalıdır. Sık sık termometre ile kontrol edin. İstenilen bu kıvama gelince battaniyeye sarın ve 24 saat kadar bekletin. Süre dolduktan sonra sabun kalıplarına dökün ve 2-3 gün bekletin. 3 günlük beklemeden sonra kalıplardan çıkartın ve 2 ay kurumasını sağlayın. Üzerinde beyaz tozlar oluşursa bu sodanın dışarı çıktığını gösterir. Fırçalayarak çıkarabilirsiniz. 

3- Hindistancevizi Kokulu Doğal Sabun

Hindistancevizi Kokulu Doğal Sabun

Malzemeler:

125 ml zeytinyağı
44,70 gram sodyum hidroksit
94,5 gram hindistancevizi yağı (76 derecede eriyebilen)
120 ml su (distile olması daha iyidir)

Yapılışı:

Orta boyutta bir tencereye su koyun. İçerisine metal kaşık ile 44,70 gram sodyum hidroksiti yavaş yavaş ilave edin. Bu karışımdan çıkacak buharı solumamaya çok dikkat edin. Ayrıca gözlerinize de dikkat edin. Hafifçe ve dikkatlice bu karışımı karıştırın. Ayrı bir tencerede 94,5 gram Hindistancevizi yağını 76 dereceye kadar ısıtın. Eridikten sonra bu hindistancevizi yağını bir tencereye alın ve sonra yavaş bir şekilde sodyum hidroksiti de ilave edin. Mikser ile bu karışımı yavaşça karıştırmaya başlayın. Boza gibi bir kıvama gelince mikserle karıştırmayı bırakarak tahta kaşık ile karıştırmaya devam edin. Daha sonra tencerenin kapağını kapatın ve düşük ateşte pişirmeye başlayın. Yağlar tencerenin kenarına doğru geldikçe siz de o yağları toparlayıp ortaya doğru alın. Bu işlemi sürekli yapın. Ortasında yağ birikintisi oluşmamış yarı saydam vazelin gibi görünüyorsa hazır olmuştur. Bu hazırladığınız karışımı sabun kalıplarına dökün ve 48 saatten biraz daha fazla bekletin. Doğal sabununuz bu bekleme işleminden sonra hazır.

4- Küllü Zeytinyağı Sabunu

Küllü Zeytinyağı Sabunu

Malzemeler:

Temiz (beyaz) kül
30-40 ml su
120 ml zeytinyağı
1 tutam kaya tuzu

Yapılışı:

Bir tencerenin içerisine temiz odun küllerini koyun. Ardından üzerine su ekleyin ve karıştırarak ocakta ısıtın. Kaynamadan ocaktan alın ve bu karışım soğuyana kadar bekletin. Karışımın olup olmadığını kontrol etmek için üzerine 1 yumurta bırakın. Eğer yumurtanın yarısı içeride yarısı üzerinde kalıyorsa kül miktarını doğru kullanmışsınızdır. Yumurta battıysa biraz daha kül, eğer yumurtanın hepsi üzerindeyse karışıma biraz su ekleyin. Bu işlemin ardından ayrı bir tencereye zeytinyağı ekleyin ve 40 dereceye ulaşana kadar ısıtın. Isınan yağ ılıyınca üzerine hazırladığınız küllü suyu ilave edin. Tencereyi tekrar ocağa alarak kısık ateşte tahta kaşıkla karıştırmaya başlayın. İçerisine tuz ekleyin. Ağdalı bir kıvam alana kadar karıştırın. Bu kıvama ulaşınca sabun kalıbına aktarın ve hiç dokunmadan 1-2 gün bekletin. Sabun katılaşınca kalıplarından çıkarın. 1 ay kadar kurutun ve artık kullanıma hazır.

5- Doğal Yeşil Çay Sabunu

Doğal Yeşil Çay Sabunu

Malzemeler:

8 yemek kaşığı zeytinyağı
3 yemek kaşığı yeşil çay
300 gram shea yağı
1 yemek kaşığı yeşil çay tozu
320 ml demineralize su
Yarım fincan kül suyu
Yeşil çay özü (tercih etmek istemezseniz gerek yok)
450 gr Hindistan cevizi yağı

Yapılışı:

Bir tencere içerisine kül suyu ve saf suyu katın ve karıştırarak ısıtın. Başka bir tencerede shea ve Hindistan cevizi yağını karıştırarak ısıtın. Bu karışıma birkaç dakika sonra zeytinyağı damlatın. Sonra 30 gram yeşil çay yağı ve 10 gram yeşil çay tozunu hazırlayın. Isıttığınız shea ve Hindistancevizi yağını büyük bir kap içine dökün ve çayı da ekleyin. Tüm karışımı çok iyi bir şekilde harmanlayın. Macun kıvamını elde edene kadar karıştırdıktan sonra içerisine yeşil çaylı malzemeleri ilave edin. Tekrardan karıştırın. Kıvamını elde edince sabun kalıbına dökün. 24 saat kadar hiç dokunmayın. Süre dolduktan sonra sabunları çıkarıp yaklaşık bir ay beklettikten sonra kullanabilirsiniz.

6- Lavanta Sabunu

Lavanta Sabunu

Malzemeler:

15 gr kostik soda (Temizlik malzemeleri satın alabilirsiniz, tehlikeli bir maddedir bu yüzden temas etmeyin)
30 ml saf su
120 ml zeytinyağı
10 ml lavanta yağı
Kurutulmuş lavanta çiçeği ve yaprakları

Yapılışı:

İlk olarak kostik kullanacağınız için bulunduğunuz ortam bolca hava almalıdır. Cam bir kasenin içine kostik sodayı koyun ve üzerine su ilave edin. Etrafa sıçratmadan, yavaş bir şekilde karıştırın. Malzemeleri güzelce karıştırdıktan sonra soğuması için bekletin. Karışımdan duman çıkabilir. Kesinlikle koklamayın. Sonrasında tencereyi içine zeytinyağını aktarıp 40 dereceye ulaşana kadar ısıtın ve ulaşınca ocaktan alın. İçine kostik sodalı karışımı ekleyip el blender ile karıştırın. Karışım jelimsi bir kıvama ulaşınca içerisine lavanta yağı ile kurutulmuş lavanta çiçeklerini ve yapraklarını ekleyin ve karıştırın. Sabun kalıbının içerisine lavanta çiçekleri koyun. Sonra üzerine karışımı dökün ve tekrar lavanta çiçeklerini serpin. Üzerine havlu örtün ve hiç dokunmadan 24 saat bekleyin. Süre dolduktan sonra sabunları kalıptan çıkarın ve nemsiz bir ortamda 1-2 ay kurumasını bekletin kuruduktan sonra kullanıma hazır.

7- Karanfil Kokulu Doğal Sabun

Karanfil Kokulu Doğal Sabun

Malzemeler:

750 mililitre zeytinyağı
200 mililitre su
90 gram kostik
Karanfil yağı

Yapılışı:

Bir kabın içerisinde yer alan suya yavaş yavaş, etrafa sıçratmadan kostiği aktarın. Su ile kostik tepkimeye girdiğinde (buhar çıkacaktır) karışım 75 derece olur, 15 dakika kadar beklettiğinizde 45 dereceye düşecektir. Karışım soğuduktan sonra zeytinyağı dolu kabın içerisine bu karışımı yavaşça akıtın ve blender ile sürekli karıştırın. Blender ile karıştırınca boza kıvamına gelecektir. Bu kıvama ulaşınca 20 – 30 damla kadar karanfil yağı damlatın. Tekrar karıştırın ve artık karışımı sabun kalıbına dökün. 2 – 3 gün sertleşmesini bekleyin ve bu süre boyunca hiç dokunmayın. Süre dolduktan sonra sabun kalıbından çıkarın ve ister eşit parçalara isterseniz şekilli olarak kesin. Nemsiz bir ortamda 1,5- 2 ay kadar kuruması için beklettikten sonra doğal sabununuzu kullanabilirsiniz.

8- Pratik Portakallı Sabun

Pratik Portakallı Sabun

Malzemeler:

Keçi veya inek sütü
Portakal esansiyel yağı
Kurutulmuş portakal dilimleri

Yapılışı:

Önceden kuruttuğunuz portakal dilimlerini 200 derecede ısıtılmış fırında 5 - 10 dakika kadar bekletip, sonra çıkartın. Sabun kalıplarına portakal dilimleri yerleştirin ve üzerlerine birkaç damla esansiyel bitkisel yağ damlatın. Yağlı sütü sabun kalıbına dökün, 20 – 30 dakika mikrodalga fırında bekletin. Süre dolduktan sonra çıkarın ve soğumasını bekleyin. Soğuyunca kullanıma hazır.

Sıkça Sorulan Sorular

Sabun yapmaya başlamadan önce vücudumuzu kapatacak kıyafet giymeli, göz koruyucu, maske ve eldiven takılmalıdır. Ayrıca sabun yapacağınız ortam ya açık alan olmalı ya da odanın camları açık olmalıdır.

Tarifleri uygularken belirtilen dereceleri termometre ile ölçerek yapmalısınız. Ayrıca termometre kullanırken tencerenin dibine değdirmemelisiniz. Çünkü tencerenin dibi yaptığınız karışımdan daha sıcak olur.

İlgili Yazılar