Ev Yapımı Doğal Çamaşır Deterjanı Tarifleri

  • Fikir Mühendisi yazdı.
  • 6 Aralık 2020
  • 2.651 okunma

Bugün artık çoğu insan doğal olan, ev yapımı malzemeleri tercih ediyor. Daha önceki yazılarımızda ev yapımı diş macunu, ev yapımı deodorant ve ev yapımı bulaşık deterjanı tariflerini incelemiştik. Bunların yanında çamaşır deterjanları da en çok aranan doğal ürünlerde ilk sıralarda yer alıyor. İnsanlar marketlerde satılan çamaşır deterjanlarının sağlıksız olduğunu, içerisinde kanserojen maddeler barındırdığını, insan cildine zarar verdiğini ve çamaşırlarımızı da olumsuz etkilediğini biliyor ve bu çamaşır deterjanlarını almak istemiyor. Bunun dışında bilindiği üzere artık en iyi çamaşır deterjanları da ateş pahası. Herkesin bütçesi de en iyisini, doğala en yakın olanını alabilecek durumda olamıyor. Aslında herkesin bütçesine uygun ve sağlıklı deterjan yapmak çok kolay. Biz de sizler için uygun fiyatlı malzemelerle birbirinden sağlıklı ve çamaşırlarınızı çok daha iyi koruyan ev yapımı doğal çamaşır deterjanlarının tariflerini listeledik. Ama öncesinde evlerinizde yapacağınız bu tarifler içerisinde kullanacağınız maddeleri kısaca açıklayalım.

Aşağıdaki tariflerin içerisinde yer alan sodyum bikarbonat (karbonat), hem dezenfektan hem de koku verici özelliğe sahip olan doğal bir maddedir. Çok asidik ortamları nötralize eder ve çamaşırları yumuşatır.

Bazı tariflerin içerisinde sirke de bulunuyor. Sirke çamaşırları temizler, yumuşatır ve elektriklenmeyi önleyen çok sağlıklı bir maddedir. Ayrıca çok kireç içeren sert suyun da üstesinden kolaylıkla gelir. Çamaşır makinesi borularını sabun, kir, kireç gibi kalıntılardan arındırır. Kullanacağınız sirke beyaz sirke olmalıdır. Eğer beyaz sirke yoksa elma sirkesi tercih edebilirsiniz.

Çoğu tarifte yer alan boraks, deterjana beyazlatıcı özelliği olduğu için ve güzel kokusu için eklenir. Yüksek dozda boraksa maruz kalan kişilerin üreme sorunlarına maruz kalma riski bulunmaktadır. Evde yaptığınız doğal deterjanınızı isteğinize göre boraks katabilir ya da boraks koymadan yapabilirsiniz.

Koyacağınız esansiyel yağlar ile kendi yaptığınız çamaşır deterjanlarına koku verebilirsiniz. Çamaşırlarınızı yıkayıp makineden çıkardığınızda bu koyduğunuz yağdan kokar. Tarifleri uygularken istediğiniz bir esansiyel yağını kullanabilirsiniz.

Bazı esansiyel yağların farklı faydaları da olabilmektedir. Çay ağacı yağının mantarları yok eden bir özelliği vardır. Lavanta yağı çamaşıra yumuşaklık hissi verir, iyi dezenfekte eder. Limon, portakal, mandalina yağları da yağ kalıntılarını yok eder.

Bu malzemeleri aktarlardan satın alabilirsiniz. Birbirinden kaliteli ve doğal çamaşır deterjanlarının tarifleri nelermiş bir bakalım👇

1- Boraks, Soda ve Karbonatlı Doğal Çamaşır Deterjanı

Boraks, Soda ve Karbonatlı Doğal Çamaşır Deterjanı

Derin bir plastik kabın içerisine 1 su bardağı önceden rendelemiş olduğunuz doğal ve bitkisel sabun, 1 su bardağı çamaşır sodası, 1 su bardağı karbonat ve yarım su bardağı boraks koyun ve iyice karıştırarak tüm malzemeleri özdeşleştirin. Karıştırma işlemini tahta bir kaşıkla yapmanızı tavsiye ederiz. Bu malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra 15 damla bitkisel kokulu bir yağ ilave edin. Tekrardan güzelce karıştırın. Hazırlamış olduğunuz deterjanınızı büyük ve kapaklı bir cam kavanozun içerisinde artık saklayabilirsiniz.

2- Sirke ve Sabunlu Doğal Çamaşır Deterjanı

Sirke ve Sabunlu Doğal Çamaşır Deterjanı

2 litre sıcak suyun içerisine önceden rendelediğiniz 1 kalıp sabunu ya da isterseniz Arap sabunu koyun ve köpürtmeden, eriyene kadar güzelce karıştırın. Bu işlemden sonra 3 yemek kaşığı karbonat, 3 yemek kaşığı boraksı ve 1 su bardağı kadar sirkeyi suya ilave ederek karıştırmaya devam edin. 2 çorba kaşığı tuz koyun ve iyice çözünmesini sağlayın. Tuz olarak kaya tuzu ya da sofra tuzu kullanabilirsiniz. Kaya tuzlarının taneciklerinin çok iyi bir şekilde öğütülmüş olmasına özen gösterin. 10 ya da 15 damla istediğiniz bir esansiyel yağı damlatın ve tekrardan karıştırın. Artık çamaşır deterjanınız kullanıma hazır. Bir kapaklı kapta ya da kavanozda saklayabilirsiniz. Tuz çamaşırlarınızın rengini koruyacaktır.

3- Sabun, Boraks ve Karbonatlı Doğal Çamaşır Deterjanı

Sabun, Boraks ve Karbonatlı Doğal Çamaşır Deterjanı

1 litre suyu ocakta kaynatın. Kaynama esnasında ayrı bir kaba 1 ya da 2 kalıp yıkama sabununu rendeleyin. Rendelenmiş sabunlar iki fincan dolusu kadar olmalıdır. Kaynattığınız suyun içerisine rendelediğiniz sabunu ilave edin. Düşük ateşte tahta kaşık ile köpürtmeden yavaşça karıştırın. Başka bir kapta 2 fincan bardağı boraks ile 2 fincan bardağı sodyum bikarbonatı karıştırın. Bu karışımı ocakta kaynattığınız sabunlu suya ilave edin. Tahta kaşık ile tüm maddeler eriyene kadar karıştırın. Deterjanınızda koku olmasını istiyorsanız aromatik yağlardan istediğiniz birinden 15 ml. kadar karışıma ilave edin. Tekrar karıştırdıktan sonra plastik bir şişeye yaptığınız doğal çamaşır deterjanını koyun. Artık kullanabilirsiniz.

4- Beyaz Sabundan Doğal Çamaşır Deterjanı

Beyaz Sabundan Doğal Çamaşır Deterjanı

İlk olarak 1 kalıp beyaz sabunu rendeleyin. 2 litre suyu ocakta ısıtın. Isıtma işlemi bittikten sonra bir kapta sıcak suyun içine rendelediğiniz beyaz sabunu ilave edin. Köpürtmeden iyice karıştırın. Hazırladığınız karışım artık hazır. Plastik bir kapaklı kapta muhafaza edebilirsiniz. Beyaz sabun makinede fazla köpüreceği için koyarken iyi oranlamalısınız.

5- Hassas Ciltliler İçin Antialerjik Doğal Sıvı Çamaşır Deterjanı

Hassas Ciltliler İçin Antialerjik Doğal Sıvı Çamaşır Deterjanı

500 ml’lik zeytinyağlı yeşil sabunu rendeleyin. Bu esnada ocakta 1,5 litrelik suyu kaynatın. Geniş ve derin bir kaba ısıttığınız suyu koyun. İçerisine rendelediğiniz sabunu yavaşça ilave edin ve suyu karıştırmaya başlayın. Karıştırma işlemini rendelediğiniz sabun eriyene kadar yapın. Deterjanınız koksun istiyorsanız 10 ya da 15 damla istediğiniz bir bitkisel yağ ilave ederek karıştırabilirsiniz. Bu işlemde bittikten sonra ağzı kapaklı bir kapta ya da kavanozda saklayabilirsiniz.

6- Ev Yapımı Tablet Çamaşır Deterjanı

Ev Yapımı Tablet Çamaşır Deterjanı

Bir kabın içerisine 2 yemek kaşığı boraks, 2 yemek kaşığı çamaşır sodası, 1 yemek kaşığı karbonat, ½ kalıp beyaz sabun rendesi ve bir yemek kaşığı küçük taneli tuzu birlikte ilave edin. Sonra bunları tahta kaşık ile karıştırın. İstediğiniz bir esansiyel yağdan 10 – 15 damla damlatın ve tekrardan güzelce karıştırın. Yaptığınız bu karışımı ıslatıncaya kadar sirke koyun ve iyice karıştırın. Sonra buz kalıbına bu karışımı koyun ve kuruması için bir gün bekleyin.

7- Lavanta Kokulu Doğal Çamaşır Deterjanı

Lavanta Kokulu Doğal Çamaşır Deterjanı

1 tane Hindistan cevizi sabununu rendeleyin (isterseniz gliserin sabunu ya da Arap sabunu da olabilir). Önceden ocakta kaynattığınız sıcak suyun içerisine rendelediğiniz sabunu ilave edin. Düşük ateşte karıştırarak kaynatmaya devam edin. Homojen hale geldikten sonra içerisine 3 fincan bardağı karbonatı da ilave edin. Tekrardan karıştırın ve sonrasında içerisine lavanta yağı damlatın. Sonra bu karışımın soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra kapaklı bir kaba koyarak kullanabilirsiniz.

8- Lavanta ve Portakal Esanslı Doğal Çamaşır Deterjanı

Lavanta ve Portakal Esanslı Doğal Çamaşır Deterjanı

1 fincan olacak kadar kastil sabununu rendeleyin. Daha sonra bir kaba aktarın ve içine yarım fincan boraks, yarım fincan karbonat, yarım fincan kabartma tozu, yarım fincan epsom tuzunu (isterseniz deniz tuzu tercih edebilirsiniz) ilave edin ve karıştırın. Sonrasında 12 damla lavanta yağını ve 6 damla portakal yağını damlatın. İyice karıştırdıktan sonra kapaklı bir kaba koyarak kullanmaya başlayabilirsiniz.

Bazı tariflerde yer alan çamaşır sodasını çıplak el ile kullanmamalısınız. Cildinize zarar verebilir. Ayrıca tüm tarifleri uygularken kesinlikle tahta kaşık kullanın. Metal kaşıklardan kullanırsanız yaptığınız deterjanın yapısını bozarsınız.

Bu doğal çamaşır deterjan tariflerinden seçtiğiniz herhangi birini yaptıktan sonra çamaşır makinesine koyarken, ölçeğini çamaşırlarınızın kirlilik oranına göre belirleyebilirsiniz. Az kirli çamaşırlarınız için 1 ölçek, orta derecede kirli çamaşırlarınız için 1,5 buçuk ölçek ve yoğun kirli çamaşırlarınız için 2 ölçek kullanabilirsiniz. Eğer isterseniz bu oranları artırabilir ya da azaltabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Sirke çok iyi doğal bir dezenfektan olması sebebiyle doğal temizleyicilerde tercih edilir. Özellikle beyaz sirke yoksa elma sirkesi kullanılabilir. Çamaşırlarda ise yumuşatıcı, elektriklenme önleyici bir etkiye sahiptir. Aynı zamanda çamaşır makinasındaki kir, pas, kireç gibi zararlı maddeleri temizleyici bir etkiye sahiptir.

Boraks, beyazlatıcı etkisinden dolayı ev yapımı çamaşır deterjanı tariflerinde tercih edilir fakat yüksek dozda kullanımında üreme sorunları gibi sağlık sorunlarına yol açabileceği raporlanmıştır. Bu nedende evde yapılan deterjanlarda ölçülü ve dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır.

Ev yapımı çamaşır deterjanlarında hem bıraktıkları hoş koku hem de dezenfekte edici özelliklerinden ötürü çay ağacı yağı, lavanta yağı, limon yağı, portakal yağı, mandalina yağı gibi esansiyel yağlar tercih edilebilir.

İlgili Yazılar