Ev Yapımı Yüzey Temizleyici Tarifleri

  • Fikir Mühendisi yazdı.
  • 6 Aralık 2020
  • 1.474 okunma

Marketlerden aldığımız temizlik malzemelerinin içeriğine baktığımızda o kadar çok kimyasal maddeler görürüz ki! Bunlar sadece orada yazılanlardır onlar. Oysa orada yazılmayan birçok zararlı kimyasallar da vardır. Bunlar çoğu insan için hatta sadece insan değil evlerimiz de beslediğimiz evcil hayvanlar için bir zehirdir. Bunların yanında en doğal olanlarını almaya kalkınca da tonlarca para öderiz. Aslında çok kolaylıkla yüzde yüz doğal temizlik malzemelerini kendimiz yapabiliriz. Böylece hem bütçemiz ve sağlığımız etkilenmez hem de  evlerimizdeki eşyalarımız zarar görmez. Daha önceki yazılarımızda evde kendi yapabileceğiniz diş macunu, çamaşır deterjanı, bulaşık deterjanı tariflerini derlemiştik. Bu yazımızda da yüzey temizleyici temizlik malzemelerini nasıl yapacaksınız, ne tür malzemeler gereklidir ve bu malzemeler neye etkilidir kısaca anlatalım. Sonra da birbirinden etkili kullanım alanları olan bu yüzey temizleyici tariflerini açıklayalım.

Her tarif içerisinde göreceğiniz sirke çok iyi bir dezenfektandır. Bakterilerin %99’unu öldürür, mikropları etkisiz hale getirirken ahşap parkelerinizi de parlatır, lekeleri çıkarır. Küf ve mantarlarda da oldukça etkilidir.

Tariflerde yer alan aromatik yağlarsa evinizin havasını tazeler, hoş kokmasını sağlar.

Karbonatın aşındırıcı özelliği vardır. Bu yüzden kirleri çok iyi çıkaran bir maddedir. Ancak abartmadan kullanmalısınız.

Kolaylıkla yapabileceğiniz temizleyicilerin tarifleri ve kullanım alanları burada 👇

1- Portakal Esanslı Yüzey Temizleyici

Portakal Esanslı Yüzey Temizleyici

Yarım litre sirkenin içerisine 5 -6 tane portakal kabuğunu atın. Bunu ağzı kapaklı bir kapta ya da kavanozda iki hafta bekletin. İki hafta sonra kabı açın ve portakal kabuk posalarını içinden çıkarın. Sonra içerisine yarım litre su ekleyin ve artık evinizdeki yüzeyleri temizleyebilirsiniz. Eğer ölçüleri artırmak istiyorsanız sirke ve suyun ölçülerini her zaman aynı tutmalısınız.

2- Lavanta Kokulu Yer Temizleyicisi

Lavanta Kokulu Yer Temizleyicisi

Paspas kovası ya da herhangi bir kovanın içerisine 2 litre kaynamış su, 1 çorba kaşığı Arap sabunu jeli, 2 yemek kaşığı elma ya da üzüm sirkesi, 1 yemek kaşığı boraks, 1 yemek kaşığı çamaşır sodası, 10-15 damla lavanta yağını sırasıyla dökün. İyice karıştırdıktan sonra evinizin yerlerini güzelce temizleyebilirsiniz.

3- Ahşap Temizleyici

Ahşap Temizleyici

Bir kovanın içerisine limon suyu ya da sirke ile istediğiniz bir bitkisel esansiyel yağı dökün ve karıştırın. Bu karışımı ahşaplarınızda artık kullanabilirsiniz.

4- Biberiyeli Yüzey Temizleyici

Biberiyeli Yüzey Temizleyici

1 yemek kaşığı kadar zeytinyağlı bir sabunu rendeleyin. Sonra bir kova içerisine 1 su bardağı kaynamış suyu dökün. Rendelediğiniz sabunu suya ilave edin. Daha sonra içerisine 2 su bardağı sirke ve birkaç damla biberiye (biberiye sevmiyorsanız çam yağı da olabilir) yağını ilave edin. Bu karışımı güzelce karıştırın. Artık parkelerinizi çok daha doğal bir şekilde temizleyeceksiniz.

5- Beyaz Sabunlu Yüzey Temizleyici

Beyaz Sabunlu Yüzey Temizleyici

250 gram beyaz sabunu rendeleyin. Ardından kapaklı bir kavanozun içerisine 500 gram karbonatı koyun. Karbonatın üzerine rendelediğiniz beyaz sabunu ilave edin. Kapağı kapattıktan sonra iyice çalkalayın. Karışımı iyice çalkalayıp maddeler iyice özümsendikten sonra artık yüzeyleri beyaz sabunlu doğal yüzey temizleyicisiyle temizleyebilirsiniz. Kullanırken yapmanız gereken en önemli şey bu karışımla sildiğiniz yerleri sonrasında su ile durulamaktır.  

6- Küvet ve Fayans Temizleyicisi

Küvet ve Fayans Temizleyicisi

Eski bir temizlik malzemesine ait sprey şişesi içerisine (Kullanmadan önce içini iyice yıkayın) 2 su bardağı karbonat, ½ su bardağı sıvı zeytinyağı sabunu, ½ su bardağı su ve 2 yemek kaşığı beyaz sirkeyi ekleyin. Ağzını kapattıktan sonra iyice çalkalayın. Artık kullanıma hazır. Bu karışımı küvetlerinize ve banyo fayanslarına sıktıktan sonra sünger ya da fırça ile güzelce yayın. Sonra buraları iyice durulayın.

7- Fayans Temizleyici

Fayans Temizleyici

Bir kovanın içerisine sırasıyla ve yavaş bir şekilde 1 fincan boraks, 1 fincan elma ya da üzüm sirkesi, 1 fincan öğütülmüş limon tuzu, 1 fincan çamaşır sodası, 10 damla kadar aromatik yağ (limon, portakal, lavanta ya da nane yağı arasından istediğinizi kullanabilirsiniz) koyun ve güzelce karıştırın. Malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra banyodaki fayansların üzerine döküp bir fırça ile karışımı güzelce yayın. Banyonuzu bu şekilde bir gece boyunca bekletin. Ertesi gün derz aralarını fırçalayarak temizleyin ve suyla iyice durulayın. Karışımın fayanslardaki sararmayı giderdiğini göreceksiniz.

8- Klozet Temizliği İçin Doğal Temizleyici

Klozet Temizliği İçin Doğal Temizleyici

Bir kap içerisine ¼ su bardağı karbonat ile 1 su bardağı beyaz sirkeyi dökün ve iyice karıştırın. Bu karışımı klozetin iç yüzeyine dökün ve en az 15 dakika kadar öylece bekletin. Bekleme süresi dolduktan sonra klozetin yüzeyini güzelce fırçalayın. Fırçaladıktan sonra durulayın. Klozetiniz tertemiz olacak.

9- Mutfak İçin Yüzey Temizleyicisi

Mutfak İçin Yüzey Temizleyicisi

Bir sprey şişesinin içerisine 1 çay kaşığı karbonat, ½ çay kaşığı sıvı zeytinyağı sabunu ve 2 yemek kaşığı beyaz sirkeyi koyun. Ağzını kapatıp iyice çalkalayın. 1 – 2 dakika kadar bekletin ve süre dolduktan sonra şişenin alabileceği kadar ılık su ekleyerek tekrardan çalkalayın. Birkaç dakika kadar bekletin ve içerisine 10 damla kadar kokusunu sevdiğiniz bir esansiyel yağı damlatın. Artık mutfaklarınız için yüzey temizleyiciniz hazır.

10- Mikrodalga Fırın Temizleyicisi

Mikrodalga Fırın Temizleyicisi

Cam bir kase içerisine 1 su bardağı su ve 1 yemek kaşığı sirkeyi koyun. 1 tane limonun suyunu sıktıktan sonra suyun içerisine atın. Kaseyi fırın içerisine koyun ve 3 dakika yüksek ısıda çalıştırın. 3 dakika sonra fırını kapatın ama kapağını 5 dakika boyunca açmayın. 5 dakikalık bekleme süresi dolduktan sonra fırının kapağını açın ve kaseyi çıkarın. Bir sünger ile fırının tüm iç yüzeylerini silin. Fırınınız içi tertemiz olacak.

11- Lavabo ve Ocak Temizleyicileri

Lavabo ve Ocak Temizleyicileri

Bir kabın içerisine 1/3 su bardağı kadar karbonatı koyun. Kremsi bir kıvam olana kadar yavaş yavaş ılık su ekleyin. Bir yandan da karıştırın. Hazırladığınız karışımı sünger ya da fırça yardımıyla mutfak lavabolarına ve ocaklarınıza uygulayabilirsiniz.

12- Bulaşık Makinesi Temizleyicisi

Bulaşık Makinesi Temizleyicisi

1,5 su bardağı limon tuzu, 1,5 su bardağı çamaşır sodası, yarım su bardağı karbonat, yarım su bardağı deniz tuzunu güzelce karıştırın. Makinenizin içinin iyi kokmasını istiyorsanız 10 damla limon yağı damlatabilirsiniz. Hazırladığınız karışımı yarım saat kadar havalandırın. Kapaklı bir kutuda muhafaza edebilirsiniz. Bu karışımı isterseniz kirli bulaşıklar varken kullanabilir, isterseniz de sadece makinenizin içinin temizlenmesi için deterjan kısmına 1 yemek kaşığı kadar koyarak kullanabilirsiniz.

13- Arap Sabunlu Cam Yüzey Temizleyicisi

Arap Sabunlu Cam Yüzey Temizleyicisi

Bir sprey şişesi içerisine yarım litre sirke, yarım litre su ve birkaç damla Arap sabununu koyun ve ağzını kapatıp iyice çalkalayın. Cam silmek için hazırladığınız temizleyici bu kadar kısa sürede artık hazır.

14- Nişastalı Cam Yüzey Temizleyicisi

Nişastalı Cam Yüzey Temizleyicisi

Sprey şişesi içerisine 2 su bardağı ılık su ile 1 yemek kaşığı mısır nişastası koyun. Mısır nişastası çözülene kadar çalkalayın.  Çözülme gerçekleştikten sonra 2 yemek kaşığı sirke ve 10 damla esansiyel yağ ilave edin. Tekrardan çalkalayarak karıştırın. Cam için doğal temizleyiciniz hazır. Camlara sıktıktan sonra bez ile iyice silin.

15- Halı Yüzeylerini Temizlemek İçin Doğal Temizleyici

Halı Yüzeylerini Temizlemek İçin Doğal Temizleyici

Bir halının üzerine 1 bardak mısır nişastasını dökün. İsterseniz mısır nişastası yerine karbonat tercih edebilirsiniz. Serptiğiniz mısır nişastasını ya da karbonatı bir saat kadar bekletin. Sonra elektrikli süpürge ile süpürün. Daha sonra sirkeli su hazırlayın ve halınızı bu suyla silin. Eğer farklı lekeler varsa, örneğin kahve lekesi varsa soda ile, çamur lekesi varsa lekenin üzerine tuz serpip bir saat bekledikten sonra elektrik süpürgesiyle süpürünce kolaylıkla çıkabilir.

Bu tarifleri yaparken kesinlikle eldiven kullanın. Çünkü bu doğal maddeler cildinize zarar verip tahriş edebilir.

Marketten sağlığınızı olumsuz etkileyecek zararlı kimyasal barındıran temizleyicilerin yerine evlerinizde bu temizleyicileri uygulayarak hem bütçenize fayda sağlayacaksınız hem de sağlıklı bir evde yaşayacaksınız.

Sıkça Sorulan Sorular

Sirke en doğal ve etkili dezenfektan maddelerden birisidir, hemen hemen doğal ve temiz içerikli tüm tariflerde yer alır. Bakteri, mikrop, küf ve mantar gibi zararlıları yok ederek, hijyen sağlar. Sirke içeren doğal yüzey temizleyicilerinizde, yüzeyler temizlikten sonra parlar.

İsteğe bağlı olarak ev yapımı yüzey temizleyicilerde aromatik yağlar kullanılabilir. Hem hoş bir koku bırakır hem de bazı esansiyel yağların mikrop kırıcı etkisi bulunur.

Karbonat bir çok doğal temizleyici tarifinde bulunan bir maddedir. Bunun sebebi ise aşındırıcı özelliğinden dolayı yüzeylerdeki kir ve mikropları kazımasıdır. Aynı zamanda bu bir dezavantajdır, oranını düzgün ayarlayarak, fazla abartmadan ölçülü bir şekilde kullanmak gerekir.

İlgili Yazılar