Tohum Topu Nedir? Evde Tohum Bombası Nasıl Yapılır?
- Minik Tospik yazdı.
- 20 Ekim 2021
- 2.954 okunma
Tohumları toprağa ekmek için ne yaparız? Toprağı kazır, tohumları eker, karıştırır, üzerini örtüp can suyunu veririz. Ya toprağı kazıyarak tohum ekme olanağımız yoksa… İşte orada devreye tohum topları giriyor!
‘Tohum Topu’, az önce belirttiğimiz gibi, tohumları toprağı kazıyarak toprağa ekme imkânı olmadığında kullanılabilen tohum ekme yöntemidir. Tohumları toprağa gelişigüzel de atabiliriz ama rüzgârda dağılabilir, toprağa geçmeden böcekler yiyebilir ya da toprağa karışamadan çürüyebilir. Böyle olunca da tohumlar yabana atılmış olur.
Meraklısı için bu yazı içeriğimizde tohum topu nedir nasıl yapılır, araştırdık ve yazdık.
Tohum Topu Nedir?
‘Tohum topu nedir; bu tohum toplarının içeriğinde ne vardır’ diye soracak olursanız; ana malzemesi kil olan tohum karışımlarıdır diyebiliriz. İçerisine kompost, solucan gübresi eklemesi de yapılan toplar çeşitli çiçek, sebze, meyve ya da ağaç tohumlarıyla hazırlanabilir. Uygun koşullarda ya da koşullar oluştuğu zaman tohum topu çimlenmeye ve ilk oluşum topun dışına doğru çıkmaya başlar.
Uzak mesafelerde tohum ekilmek istendiği zaman tohum topları çok işe yarar. Hazırlanan bu toplar istenilen yere rahatlıkla atılabilir. Hatta bu atma işini drone kullanarak yapanlar bile olabilir.
Sitemizden Yaklaşılmaması Gereken Dünyanın En Zehirli 9 Bitkisi bilgilerine de bakabilirsiniz.
Tohum Topu Nasıl Yapılır?
Tohum topu yapımı basittir. Farklı malzemelerle de yapılabilir. Minimum malzeme ile maksimum yarar elde edilebilecek çevreci tohum topları hazırlamak çok kolay. Gereksinim duyulabilecek belli başlı malzemeler şöyledir:
- Meyve, sebze, çiçek ve/veya ağaç tohumları
- Kil
- Kompost veya bitki toprağı
- Su
- Derin kap
- Plastik eldiven
Alternatif olarak atık kâğıtlardan, gazete kâğıtlarından veya karton parçalarından da tohum topu yapılabilir.
Tohum Toplarının Hazırlanması
Kil, derin kap içine alındıktan sonra azar azar su eklenerek hamur kıvamı elde edene kadar yoğrulur. Şekil verilebilecek duruma geldiğinde artık su eklenmez. Aksi halde kıvamı kaçar ve kuruması güçleşir. Ardından harcın içine seçilen tohum taneleri ya da karıştırılmış tohumlar (meyve ve çiçek tohumları gibi) ilave edilir. İyice karıştırıldıktan sonra avuç içi büyüklüğünde toplar halinde hazırlanır. Tohumların topun içinde diğer malzeme ile karıştığından emin olunmalıdır.
Hazırlanan toplar güneş ve hafif rüzgâr alan yerde kurumaya bırakılır. Tohum topları iyice kuruyup sertleştiğinde toprağa atılmaya hazırdır.
Tohum topları, doğa gezilerine veya yürüyüşe çıkıldığında toprağa atılmak üzere çantada hazır bekletilebilir. Böylelikle uygun alanlarda toprağa atılan toplar ile alanda çiçekler açması sağlanabilir ya da bitki fidanları yeşermesine aracı olunabilir. Bunun çocuklarla beraber yapılacak aktivite olarak planlamak da onların doğayı seven, doğayı koruyan ve çevreci bireyler olarak yetişmesine de katkı sağlanmış olur.
Toprağa atılan bu küçük tohum topları ile toprağın canlanması sağlanarak, yeşil alanların artmasına destek verilmiş olunur.
Atık Kâğıtlar ya da Gazete Kâğıtları İle Tohum Topu Yapımı
- Bitki ve çiçek tohumları
- Gazete ya da atık kâğıt
- Su
- Toprak
- Derin kap
- Eldiven
- Saksı
- Makas
- Kurabiye kalıpları (isteğe bağlı)
Gazete kâğıdı ıslatıldığında baskı malzemesi boya salacağından mutlaka eldiven kullanılmalı.
Hazırlanması: Gazete kâğıtları ya da atık kâğıtlar makasla küçük küçük kesilir ve derin kabın içine boşaltılır. Üzerine su dökülerek yumuşamaya bırakılır. Daha sonra üzerine tohumlar eklenir ve hamur hale gelene dek yoğrulur. Yapılan karışım, kurabiye kalıpları veya direkt top halinde şekillendirilir ve kurumaya konulur. Kuruyan tohum topları saksı içerisindeki toprağa veya varsa bahçeye atılabilir yahut doğada uygun alanlara atılabilir. Tohum topları atıldıkları yerlerde aşağı yukarı 1 hafta sonunda çimlenmeye başlar.
Toprağa aktarılan tohum topları sulanmaya başlandığında veya doğada birkaç yağmur gördüğünde parçalanır ve tohumlar çimlenmeye başlar. Kâğıt kullanılarak yapılan toplarda kâğıtlar kalkan vazifesi görerek tohumu olumsuz koşullardan korur. Arzu edilirse bu top karışımının içine de az miktarda kil ilavesiyle böceklere karşı da önlem alınabilir.
Tohum Topları Ne Zaman Toprağa Atılmalıdır?
Tohum topları ile bitki ekiminden verimli netice alınmak isteniyorsa ekim zamanı doğru belirlenmelidir. Aksi halde çimlenme aşaması başarısız olabilir.
Tohum toplarının hemen hepsi için en doğru zaman ilkbahardır. İstisnai olarak çok uzun yıllar yaşayan (sütotu vb.) bitkiler içinse doğru ekim zamanı sonbahardır. Kuzey iklimlerinde yetişen bitkiler için de soğuk atmosfer gerekmektedir. Yani ekim zamanı tohumun türüne göre değişebilmektedir.
Yağmur durumu takip edilebilirse yağmurun hemen öncesi de doğru seçim olacaktır. Ayrıca tohum toplarının toprağa inmesini sağlamak için rüzgârlı havalar da tercih edilmemelidir.
Ekim zamanı için gün içinde en uygun zaman ise akşamlarıdır. Öğleden sonra güneşin etkili olduğu saatler ekim için doğru saatler değildir.
Tohum Topları Nasıl Ekilmelidir?
Özellikle tohumların karışım haline getirildiği topların birleşmesine ve büyümesine şans tanımak için alanın hazırlanması gereklidir. Bunun için alan biçilip temizlenebilir veya toprak işlenebilir. Eğer ekim yapılacak alan dik, meyilli ve ulaşımı zorlayıcı ise daha küçük alanlar ekim için kullanılabilir.
Tohum topları hazırlanan alana elle yerleştirilirse daha iyi sonuç alınabilir. Aralarında büyüme açısından yeterli mesafe bırakılmalıdır. Tohum toplarından en iyi verimi elde etmek için topun yarısı toprağın içine itilerek ekilmelidir.
Sıkça Sorulan Sorular
Çiçek pazarlarında, çiçek dükkânlarında veya dijital mağazalarda her türden tohum topları hazır olarak satılmaktadır. Ancak ekonomik olduğu söylenemez. Fiyatları oldukça yüksek! Evde daha ekonomik olarak ve basitçe hazırlanabilir.
Renkli kartonlar, renkli krepon kâğıtları veya artmış renkli peçeteler gibi kendisi renkli kâğıtlar kullanılarak her biri farklı renklerde rengârenk tohum topları elde edilebilir.