Çekmecelerin Daha Düzenli Olması İçin Yardımcı Olacak Püf Noktalar

  • Minik Tospik yazdı.
  • 1 Ağustos 2021
  • 211 okunma

Her ne kadar sınırlı alana sahip olsalar da aradığımız eşyayı bulmak için çekmecelerimizi kolaylıkla dağıtabiliyoruz. Aradığımız eşyayı kolayca bulabilmemiz için çekmecelerin her zaman derli toplu olması gerekiyor ama bu da üst üste yığılma vb. sebeplerle mümkün olamayabiliyor. Uygulanabilecek basit ve pratik yöntemlerle çekmecelerimizi kontrol altına alabiliriz aslında. Böylece düzensizlik yüzünden günlerce eşya aramaktan da kurtulabiliriz. Bu yazımızda dolap içi raf ve çekmeceler, şifonyer ve komodin çekmecelerinizin daha düzenli olması için neler yapabileceğinizi araştırdık.

İhtiyaç Belirleme

İhtiyaç Belirleme

Giysi dolabınızı kişisel ihtiyaçlarınız doğrultusunda belirlemeniz, dolabınızın kullanışlılığını arttıracaktır.  Mevcut dolabınızı en iyi şekilde kullanmak için, bir takım yeni düzenlemeler yapabilirsiniz. Varsa kırık raflarınızı veya bozulmuş çekmecelerinizi tamir ederek; ihtiyacınıza göre raf da ekleyebilirsiniz. Şifonyerinizin veya giysi dolabınızın çabucak dağılmasına neden olan ve düzensiz görünüme yol açan kısımları yeniden düzenleyebilirsiniz.

Giysileri Sınıflandırma

Giysileri Sınıflandırma

Dolap ve çekmece düzeni sağlamanın en kestirme çözümü giysileri kategorilerine göre sınıflandırmaktır. Eşyalarınızı pantolon, kazak, bluz, gömlek ve elbise gibi kategorilere ayırarak düzenlemeye başlayabilirsiniz. Giysileri sınıflandırdığınız zaman aynı tip giysiler bir arada olacağından aradığınızı daha kolay bulursunuz. Örneğin pantolonlar için ayrı raf ya da çekmece belirleyin ve onları katlayarak hepsini aynı yere yerleştirin. İç çamaşırları için ayrı, çoraplar için ayrı çekmece kullandığınızda eşya düzeninizi sağlamış olursunuz. Eşyalarınızı bölümlere ayırdığınızda giysi seçerken kafa karışıklığı da yaşamaz ve daha hızlıca kombin yapabilirsiniz. Özetle farklı giysileri birbirleriyle gruplayarak ayrı ayrı yerleştirebilirsiniz.

Ayrıca Valizinizin Daha Düzenli Olmasını Sağlayacak Tüyolar adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

Giysileri Farklı Biçimde Katlama

Giysileri Farklı Biçimde Katlama

Giysilerinizi çekmecenize göre daha büyük ölçülerde katlıyorsanız, kullanım alanını daraltıyor olabilirsiniz. Giysilerinizin katlama şeklini değiştirmek sandığınızdan daha çok alan yaratabilir.

Takıları ve Aksesuarları Küçük Bölmelere Ayırma

Takıları ve Aksesuarları Küçük Bölmelere Ayırma

Küçüklü büyüklü takılarımız ya da aksesuarlarımız küçücük çekmecelerde kaybolup durur.  Oysaki küçük kutular yardımıyla bu duruma son verebilirsiniz. Kolyelerinizi piyasadan bulabileceğiniz ya da kendiniz de yapabileceğiniz kolye düzenleyicisine asarak hem kaybolmalarını hem de dolaşarak karışmalarını önleyebilirsiniz. Eğer takınızın kendi kutusu varsa kendi kutusunda saklayabilirsiniz. Yoksa da her takıyı ve aksesuarı küçük küçük kutulara yerleştirerek karışıklığa çözüm bulabilirsiniz.

Çekmeceleri Belirli Aralıklarla Düzenleme

Çekmeceleri Belirli Aralıklarla Düzenleme

Çekmecelerinizin daha derin kısımlarına atıp unuttuğunuz eşyaları arada kullanın😊. Böylelikle eşyalarınızın göz önünde bulunmasını sağlamış olursunuz. Yerine koyarken de çekmecelerinizi belirli aralıklarla düzenlemiş de olursunuz.

Fazla Eşyaları Eleme

Fazla Eşyaları Eleme

Çekmecenizde kullandığınız kadar kullanmadığınız eşyaların da olduğunu kabul edin lütfen… Kullanılmadığı halde yıllarca aynı yere konup duran giysi vb. eşyalarınız hem çekmecelerinizin düzensiz olmasına sebep oluyor hem de durduğu yerde eskiyor. Artık kullanmadığınız eşyalarınızı eleyip, kullanılabilir durumda olanları ihtiyacı olan kişilere verirseniz hem sevaba girersiniz hem de çekmece ve dolaplarınızı rahatlatmış olursunuz. Uzun zamandır kullanmadığınız için eskimiş olan ya da değişen stilinize uygun olmayan giysilerinizin boşu boşuna yer işgal etmesine ve düzensizliğe yol açmasına izin vermeyin.

Mevsimine Göre Giysi vb. Eşyaları Değiştirme

Mevsimine Göre Giysi vb. Eşyaları Değiştirme

Her mevsimin giysileri bir arada durmak zorunda değil. Kalın ya da hacimli kışlık giysi ve aksesuarlar; oldukça fazla yer kaplamaktadır. Hele bunları yaz kış sürekli çekmecelerinizde tutuyorsanız aradığınızı bulmak da oldukça zorlaşır ve giysi yığınlarıyla baş başa kalırsınız. Evinizde giyim eşyalarınızı değiştirerek kullanmanıza olanak verecek ayrı yeriniz varsa, annelerimiz usulü yazlık-kışlık değişimi yaparak giysi yığınlarından kurtulabilirsiniz. Eğer ayrı depolama imkânı yoksa mevsim dışı kalan giysilerinizi türlerine ayırarak küçük hurçlar ya da kutular içinde muhafaza edebilirsiniz. Böylece hem ihtiyaç duyduğunuz mevsim giysileriniz elinizin altında olmuş hem de çekmece ve dolaplarınız ferahlamış olur.

Giysileri Dosyalama

Giysileri Dosyalama

Örneğin gömlek çekmecenizdeki bütün gömlekleri üst üste koyduğunuzda ve en alttaki gömleği almak istediğinizde hepsi devrilip alt üst olacaktır. Öncelikle çok fazla gömleği üst üste koymak yerine daha az sayıda yerleştirmeyi deneyin. Alan bunun için yeterince geniş değilse uygun boyutlarda keserek hazırlayacağınız kartonları gömlek aralarına koyarak onları ‘dosyalama’yı deneyin. Kartonları hafifçe çekerek, dosyaladığınız ve almak istediğiniz gömleği rahatlıkla çekerek alabilirsiniz.

Hayat Kurtaran Düzenleyiciler/Organizerler Kullanma

Hayat Kurtaran Düzenleyiciler/Organizerler Kullanma

Özellikle çekmece içinde rastgele yerleştirilen giysi vb. eşyalar dağınıklığın ve aradığını bulamamanın baş sebebidir. Dolap ve çekmeceler için özel olarak üretilen ve piyasadan rahatlıkla temin edebileceğiniz minik bölmeli kutu vb. düzenleyiciler ile bu işi çok daha kolay hale getirmemiz mümkün. Özellikle iç çamaşırı, çorap, fular, kemer vb. eşyalarınızı çok bölmeli organizerler kullanarak daha düzenli duruma getirebilirsiniz. Çekmecenizin içine ayırıcı kaplar ya da bölmeler de yerleştirebilirsiniz. Bu sayede eşyaların dağılmasını ve karışmasını önlemiş olursunuz. Ya da ayakkabılarınızı elbise dolabınızda muhafaza ediyorsanız bunlar için de şeffaf kutular temin etmenizi tavsiye ederiz. Böylece aradığınız ayakkabıyı da rahatlıkla bulabilirsiniz. Dolap kapağınızın iç kısmına (uygun derinlikteyse) askılı organizerler yerleştirerek aksesuar vb. eşyalarınız için yer açabilir ve daha efektif biçimde kullanmış olursunuz.

Kalın Giysileri Katlayarak Saklama

Kalın Giysileri Katlayarak Saklama

Hepimizin bildiği gibi kışlık kalın kazaklar, sweatshirtler, eşofmanlar vb. dolap ve çekmecelerde çok yer kaplar. Bunları düzgün şekilde katlayarak ayrı rafta üst üste yerleştirebilirsiniz. Kalın dokuları kazakların kırışmasının da önüne geçtiği için ütü de istemeyeceğinden raftan aldığınız gibi giyebilirsiniz. Düzenli biçimde katladığınız kalın giysilerinizi rahatça seçebilirsiniz. Kalın giysileriniz çekmecede çok yer kaplayacağından çekmecelere yerleştirmemenizi tavsiye ederiz. Zaten az sayıda olan çekmecelerinizi kalın kumaşlı giyim eşyalarından çok, çorap; çamaşır vb. eşyalarınız için kullanmanız daha doğru olacaktır.

Eşyalarınız Mis Gibi Kokmasın mı?

Eşyalarınız Mis Gibi Kokmasın mı?

Dolap içleri ve çekmecelerinizi yerleştirdiniz. Bitti mi? Tabiki hayır! Hepsini düzenledikten sonra lavanta torbaları, küçük ve güzel kokulu sabunlar, kokulu mumlar ya da az kalmış parfüm şişelerini dolap rafları ve çekmece içlerine yerleştirebilirsiniz. Neden mi? Çünkü giysilerinizin veya diğer eşyalarınızın güzel kokması çekmecelerinizi düzenlemede sizin için motivasyon kaynağı olacaktır 😉

Ayrıca Uzun Boylu Bayanlar İçin Giyim Tüyoları adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Çekmecelerinizi Düzenlemenin Püf Noktaları

Çekmecelerinizi Düzenlemenin Püf Noktaları

  • Öncelikle çekmecelerinizi boşaltın ve kullanmadıklarınızı ayırarak işe başlayın. Bütün eşyalar çekmecedeyken düzenlemek çok da kolay olmayabilir. Ayrıca daha çok neyin gerekli olduğunu görür; gereksiz olanları daha kolay eleyebilirsiniz.
  • Boşalttıktan sonra çekmecelerinizi iç dış, güzelce temizleyin. Kuruduktan sonra yeniden yerleştirme işlemine geçin.
  • Çekmece içindeki eşyaları benzer olanlar bir arada olacak şekilde sınıflayın. Yerleştirirken bu sınıflandırmaya ihtiyacınız olacak.
  • Çekmecelerinizin tıka basa dolmasına yol açabilecek ve düzenli kalmasına engel olacak eşyaları saklamayın. Sakladığınız eşyalar, gerçekten kullanacağınız ve aradığınızda bulabileceğiniz türden olmalı.
  • Önemli başka nokta şudur ki; çekmecenizde tutmak istediğiniz eşyalar için yeterli alan bulunup bulunmadığından emin olmanız gerektiğidir.
  • Şifonyer çekmecenize yerleştirdiğiniz ama çekmeceye fazla gelen tişört, bluz vb. giysilerinizi katlayıp çekmeceye koymak yerine elbise dolabınıza asarak fazladan yer açabilirsiniz.
  • Mevsimlik giysilerinizi farklı raflarda saklayıp gerektiğinde yerlerini değiştirebilirsiniz.
  • Giysi depolama planının doğru biçimde yapılması, her şeyin daha düzenli olmasını sağlayabilir ve aradığınız eşyayı da daha kolay bulabilirsiniz. Çekmece düzenleyiciler bunun için idealdir.

Çekmece Düzeni İçin Evde Hazırlanabilecek Düzenleyiciler

Çekmece Düzeni İçin Evde Hazırlanabilecek Düzenleyiciler

  • Evde bulunabilecek plastik borular kullanılabilir. Boruları küçük biçimde keserek fularlarınızı düzene sokmak için kullanabilirsiniz.
  • Küçük plastik keke kalıplarını ya da eski fincanlarınızı ufak boyutlu ve çabuk kaybolabilecek eşyaları yerleştirmek için kullanabilirsiniz.
  • Kalın karton ya da artık mukavva ile çekmece içi ayraçları hazırlayarak çorap ve çamaşırlarınızı ayırmak için kullanabilirsiniz.
  • Farklı boyutlarda dondurma kaplarını folyo veya artık kumaş parçalarıyla kaplayarak, makyaj malzemelerinizin bulunduğu çekmecenizi, aradığınızı daha kolay bulabileceğiniz biçimde düzenleyebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Çekmece sayınız ve eşyalarınızın durumunu göz önünde bulundurmalısınız. Alacağınız organizer ihtiyacı karşılayacak sayıda ve büyüklükte olmalıdır. Satın almadan önce çekmecenizin boyutlarını ve derinliğini bilmelisiniz. Ürünün kaliteli olması da son derece önemlidir. Kaliteli ürünler bazen pahalı olabilirler ama uzun süre kullanımda ürün kalitesiyle kendi kendini amorti edecektir.

Yatak odamızda ve yatağımızın başucunda duran komodinler daha çok kişisel kullanıma yönelik olarak tasarlanmıştır. İç giyim, çorap ya da aksesuar ürünleri konulabileceği gibi tarak, fırça, saat ya da ayna gibi her gün kullanılan eşyalar da komodin çekmecesinde saklanabilir.

İlgili Yazılar