Dünyanın En Büyük Yılanı

  • Minik Tospik yazdı.
  • 9 Eylül 2021
  • 561 okunma

Bazı bilimsel raporlar uzun zamandır bu konuyla ilgili abartılı ifadeler kullanmasına rağmen, yılanların devasa boyutlara ulaşabileceği gerçektir. Dünyanın en büyük yılanları genellikle ‘piton’ ve ‘boa’ ailelerine aittir. Hangi ailenin en büyüğü içerdiği, bu sürüngenlerin ‘büyüklüğünü’ ağırlıklarına ya da boylarına göre ölçülmesine bağlıdır. İnsan yiyen yılanlar son derece nadir görülmekle birlikte (ancak var oldukları kesin olarak bilinir), gezegenimizdeki sürüngenlerin kesinlikle devasa türleri vardır. Biz de dünyanın en büyük yılanı tabirini uzunluğuna ve ağırlığına göre iki ayrı başlıkta inceleyeceğiz…

Dünyanın En Uzun Yılanı Hangisidir?

Dünyanın en uzun yılanı hangisidir?

Ağlı pitonlar (Python reticulatus) dünyanın en uzun yılanlarıdır. Bu tür yılanlar, düzenli olarak 6,25 metre uzunluğa ulaşabilmektedir. Şimdiye kadar kaydedilen en uzun ağlı piton 1912’de bulunmuştur ve şaşırtıcı biçimde uzunluğu 10 metre olarak ölçülmüştür. Bu uzunluk, herhangi bir bowling parkurunun yarısından fazlasına denk gelmektedir ve yılanı 1 zürafanın boyundan daha uzun yapmaktadır. Ağlı pitonlar Güneydoğu Asya’da yaşarlar ve tipik olarak yağmur ormanlarında, ormanlık alanlarda ve otlaklarda bulunurken, habitat tercihleri bulundukları yere bağlı gibi görünmektedir. Myanmar’da, bu zehirli olmayan yılanlar sadece bozulmamış ormanlarda bulunurken Singapur, Endonezya ve Malezya Borneo’da da kanalizasyonlarda bulundukları kaydedilmiştir.

Ağlı pitonların 10 metre uzunluğa ulaşabileceklerini ve bunun 1 zürafanın boyundan daha uzun olduğunu söylemiştik. Ağlı pitonların gövdelerini sıkıca sararak ve yukarı doğru kas kuvvetlerini kullanarak ağaçlara tırmandıkları bilinmektedir. Esaret altında tutulan ‘en uzun ve en ağır yılan’, Medusa ismiyle tanınan dişi ağlı pitondur. Amerika Birleşik Devletleri’nde rastlanan Medusa, 7,67 metre uzunluğa ve 158,8 kilogram ağırlığa sahiptir. Bunun dışında, yeşil anakondalar (Eunectes murinus) da son derece uzun oldukları bilinen yılan türlerindendir. Ancak geçmişte 24 metreden uzun yılanların görüldüğü iddiasıyla abartılan uzunluk ölçümlerine maruz kaldıkları da gerçektir. Normal şartlarda yeşil anakonda nadiren 6,25 metre uzunluğu aşmaktadır.

Ayrıca Dünya'nın En Tehlikeli 22 Hayvanı adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

Zehirli Yılanların En Uzunu

Zehirli Yılanların En Uzunu

Kral kobralar (Ophiophagus hannah) dünyanın en uzun ‘zehirli’ yılanlarıdır. Bu hem yükseltilmiş hem de savunmacı duruşları olduğunu göstermektedir. 1937’de Malay Yarımadası’ndaki Negeri Sembilan eyaletinde 5,54 metre uzunluğa erişmiş kral kobraya rastlanmıştır. Yakalanarak Londra Hayvanat Bahçesi’nde tutulmasının ardından hayvanat bahçesinin bombalanması ve yılanın kaçmasıyla halkı tehlikeye atmaktan kaçınmak için İkinci Dünya Savaşı’nın da patlak vermesiyle öldürülmüştür. Öldürüldüğüne boyu 5,71 metre uzunluğa erişmiş durumdaydı.

5 metreden fazla uzunluk, kral kobralar için alışılmadık durumlardır ancak ortalama uzunlukları 3,7-4,6 metre aralığında olsa bile bu, onları büyük hayvanlar yapmaktadır. Bu yılanlar, kendilerini savunmada hissettiklerinde ya da uzun otların veya çalıların yukarısını görmeleri gerektiğinde uzunluklarını en iyi şekilde gösterirler. Vücutlarının ön kısmını yerden yaklaşık olarak 1 metre yükseğe kaldırabilirler ve bu duruştayken bile tehditleri kovalayabilirler. Buna ek olarak diğer korkutma taktiği ise, tıslayıp boyun kaburgalarını yassılaştırarak başlık haline getirirler ve onlara klasik kobra şeklini verirler. İlginç şekilde bu yılanlar genellikle savaşmaktansa kaçmayı tercih ederler.

Kral kobralar güney ve güneydoğu Asya’da ormanlar, mangrov bataklıkları ve ormanlık kalıntıları olan bazı tarım arazileri dahil olmak üzere çeşitli habitatlarda bulunur. Ayrıca yetenekli yüzücülerdir. Bununla birlikte, Tayland’daki bazı ormanlık alanlar haricinde, yaşadıkları düşünülen alanların herhangi birinde genellikle nadir olarak görülürler. Kral kobralar, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği tarafından ‘hassas’ olarak listelenmiştir. Menzillerinin bazı kısımlarında deri, gıda ve tıbbi amaçlar için hasat edilmek gibi habitat kaybı ve sömürü nedeniyle 10 yılda %80’in üzerinde nüfus düşüşüyle karşı karşıya kalmışlardır.

Deniz Yılanlarının En Uzunu

Deniz Yılanlarının En Uzunu

2,75 metreye kadar uzayan sarı deniz yılanları (Hydrophis spiralis), en uzun deniz yılanı türüdür. Bununla birlikte, toplanan örneklerin çoğu 2 metre uzunluktan daha kısasına sahiptir. Sarı deniz yılanı, kuzey Hint Okyanusu’nda ve güneydoğu Asya’nın bazı bölgelerinde yaşar ve güneybatı Pasifik Okyanusu’ndaki Yeni Kaledonya yakınlarında görülür. Bu deniz yılanları hakkında nispeten daha az bilgi vardır. Türün yüzeyden 50 metreye kadar derinliklerde kayıtları vardır ve genellikle yılan balıklarıyla beslenen çamurlu ve kumlu diplerde bulunurlar.

Dünyanın En Ağır Yılanı Hangisidir?

Dünyanın En Ağır Yılanı Hangisidir?

Yeşil anakondalar dünyanın en ağır yılanlarıdır. Şimdiye kadar kaydedilen en ağır anakonda 227 kilogramdır. Bu devasa yılan, 8,43 metre uzunluğunda ve 1,11 metre çapındaydı. Ağlı pitonlar daha uzun olsa da aynı zamanda da incedirler. Anakondalar ise hantaldır. 5,2 metre uzunluğa sahip anakondanın, 7,3 metre uzunluğundaki ağlı pitonla yaklaşık olarak aynı ağırlığa sahip olabileceği tahmin edilmektedir.

Anakondalar zamanlarının çoğunu suda geçirirler ve başlarının üstünde gözleri ve burun delikleri vardır. Yeşil anakondalar zehirli değildir ve yalnız yaşarlar. Güney Amerika ve Trinidad’da bulunurlar. Zamanlarının çoğunu suda, genellikle bataklıklarda, yavaş akarsularda ve nehirlerde geçirirler. Bu nedenle, burun delikleri ve gözleri yanlardan ziyade başın üstünde olacak şekilde evrimleşmişlerdir; böylelikle yılan nefes alabilir ve büyük gövdesi su altındayken avını ve yırtıcıları su üstünde görebilmektedir. Bu yılanlar, kaplumbağalar ve balıklardan pekarilere, geyiklere, kapibaralara (dünyanın en büyük kemirgeni) ve hatta nadiren jaguarlara kadar çeşitlenen diyete sahiptir.

Anakondalar aslen ‘boa’ ailesine mensuptur ve uzun, kaslı vücutlarını avlarını sıkıştırmak için kullanırlar. ‘Anakonda’ genellikle yeşil anakondaları ifade etmek için kullanılsa da aslında hepsi marjinal olarak daha küçük olan üç türü daha vardır: Bolivya anakondası (Eunectes beniensis), koyu benekli anakonda (Eunectes deschauenseei) ve sarı anakonda (Eunectes notaeus). Hepsi Güney Amerika’da bulunmaktadır.

Ayrıca Saniyesinde Öldüren Dünyanın En Zehirli 11 Hayvanı adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Zehirli Yılanların En Ağırı

Zehirli Yılanların En Ağırı

Doğudaki ‘elmas sırtlı’ (Crotalus adamanteus), çıngıraklı yılanlardandır ve özellikle 2,56 metrelik devasa bireyi ve 15 kilogramlık ağırlığıyla dünyanın en ağır zehirli yılanı olduğuna inanılır. Bununla birlikte, tipik olarak, doğu elmas sırtlı çıngıraklı yılanı 5,5-6,8 kilograma ve 1,5-1,8 metre uzunluğa kadar ulaşabilir. Amerika Birleşik Devletleri’nin güneydoğusunda bulunan bu yılan türü, yassı ağaçları, kıyı ormanlarını ve çalılık habitatlarını tercih eder. kendine güvenen yüzücülerden olmasına rağmen, bazen bataklıklarda ve bariyer resifleri arasında görülmektedir.

Türün yetişkinleri, tavşanlar ve sincaplar gibi küçük memelilerle ve küçük kuşlarla beslenirken, daha genç olanlar sıçanları ve fareleri yemektedir. Avlarını, sürünerek uzaklaşmasına ve ölmesine izin vermeden önce zehir dolu ısırıklarıyla vururlar ve daha sonra yerler. Gabon engerek (Bitis gabonica) da diğer büyük yılandır ancak doğu elmas sırtlı çıngıraklı yılanı kadar ağır olmamaktadır. Fakat özellikle 1,83 metre uzunluğa sahip gabon engereğinin ağırlığı 11,34 kilograma ulaşmıştır. Genellikle doğudaki elmas sırtlı çıngıraklı yılanlar kadar ağır olmamaları elbette onları daha az korkunç yapmaz. Gabon engerekleri, 55 milimetre ile herhangi bir yılana göre en uzun dişlere sahiptir. Ayrıca tek seferde 600 miligrama kadar taşıyabilirler ve oldukça yüksek, hatta en yüksek zehir verimine sahiptirler.

Sıkça Sorulan Sorular

Büyük pirana grupları, ömrünün sonuna doğru yaklaşmış daha yaşlı, daha zayıf olan anakondalar üzerinde üstünlük sağlayabilir. Ayrıca timsah ailesinin daha küçük üyeleri olan caimanlar, daha küçük ve zayıf olan anakondaları avlayabilir ancak anakonda tamamen yetişkin olduğunda caimanların üstünlüğü söz konusu olamaz.

Boyutları nedeniyle yeşil anakondalar, 1 insanı tüketebilen birkaç yılan arasındadır ancak bu olay oldukça nadir yaşanır. Smithsonian Ulusal Hayvanat Bahçesi’nde yaşayan yeşil anakonda ayda 1 kez fare ve tavşan yemektedir.

İlgili Yazılar