Dünyanın En İyi 10 Üniversitesi
- Minik Tospik yazdı.
- 2 Eylül 2021
- 227 okunma
Üniversite her gencin hayatında mutlaka yaşaması gereken, akademik eğitim vermenin yanı sıra kişiyi büyütüp yaşama hazırlamak gibi sosyal becerileri geliştiren kurumdur. Ülkemizde ve diğer pek çok ülkede okuması zorunlu değildir ancak bu, üniversite mezunu olmanın hem madden hem de manen ne kadar faydalı ve kazançlı olduğu gerçeğini değiştirmez. Tabii üniversiteler okuması zorunlu olmadığı ve öğrencilerini başarı düzeyine göre seçtiği için kurumlar arasında kalite farkı olmaktadır.
Ülkemizde bu fark ve üniversiteler arası sıralama genelde tercih eden ve hali hazırda okuyan öğrencilerin başarı durumuna göre belirlense de uluslararası alanda sıralama, bu kriterleri baz almaz. Her sene olduğu gibi, 2021 senesinde de Londra merkezli olan ve üniversiteleri uluslararası biçimde derecelendiren kuruluş ‘Times Higher Education (THE)’ dünyanın en itibarlı üniversiteleri sıralamasını yapmıştır. Bu kuruluşun dikkat ettiği kriterler arasında üniversitenin bünyesinde bulunan Nobel ödülü almış akademisyenler, Bilim ve Doğa dergilerindeki makale sayısı, öğrenci başına düşen akademisyen sayısı, alınan ödüller vardır.
Bu kuruluşun geçmiş yıllarda yaptığı listelere genel olarak bakıldığında, Oxford Üniversitesi’nin art arda 5 kez sıralamada 1. olması; ABD üniversitelerinin sayısının ilk 100 içerisinde azalmasına rağmen ilk 10’da yer alan 8 ABD üniversitesi olması gibi faktörler göze çarpar. Ülkemizdeki hiçbir üniversitenin ne yazık ki listesine giremediği araştırmaya göre, listede ABD’nin 37, Birleşik Krallığı’n 11, Almanya’nın 7, Hollanda ve Çin’in 6’şar, Kanada ve Avustralya’nın 5’er, İsviçre’nin 4, Hong Kong ve Fransa’nın 3’er, Japonya, Singapur ve Güney Kore’nin 2’şer ve son olarak Tayvan, İsveç, Finlandiya, Danimarka ve Belçika’nın 1’er üniversitesi bulunmaktadır.
İşte, Times Higher Education’ın 2021 yılı listesine göre dünyanın en iyi 10 üniversitesi…
1. Oxford Üniversitesi, İngiltere
Dünyanın en prestijli üniversiteleri arasında yer alan Oxford, İrlanda ve Büyük Britanya’nın 7 eski üniversitelerinin arasındadır. Ayrıca Britanya Adaları’nın ilk üniversitesi olarak tanınır. Ülkenin en iyi 24 üniversitesini içeren Russell Group’un parçası olan Oxford bünyesinde, 70 taneden fazla Nobel ve farklı ödüllere sahip uzmanlar çalışmıştır. Öte yandan, üniversitenin alanı ciddi anlamda büyüktür: her kolejin kendine ait kütüphanesi, yemek odası, salonu, barı ve yatakhanesi bulunur. Bu kolejlerden çoğu şehrin merkezinde ya da epey yakın konumlanmıştır. Dolayısıyla kurumun binaları mağazalara, kiliselere, restoranlara ve barlara neredeyse bitişiktir. Aynı zamanda meşhur Oxford Sözlüğü’nü yayınlayan yayınevi, ülkenin en eski botanik bahçesi ve arboretumu da bünyesinde barındırır.
Sitemizden Kaybolmaya Yüz Tutmuş veya Nesli Tükenen Meslekler listesine de bakabilirsiniz.
2. Stanford Üniversitesi, ABD
Silikon Vadisi’nin merkezinde bulunan Stanford Üniversitesi’ni, 1885 senesinde Leland ve Jane Stanford uygarlık ve insanlık için etki yaratarak halkın refahını teşvik etmek amacıyla kurmuştur. Üniversitenin kuruluş amacına uygun atılımları arasında bilgisayar faresinin icadı, ilk başarılı akciğer ve kalp transplatı ve dijital müziğin gelişimi bulunur. Ayrıca 880 dönümlük arazisinde, ABD’nin 18 adet disiplinler arası araştırma enstitüsünü ve tek yerleşkede 7 okulunu barındırır. Ülkenin en büyük kampüslerindendir. Fakülteleri arasında İşletme; Toprak, Enerji ve Çevre Bilimleri; Eğitim Bilimleri, Mühendislik; Beşerî Bilimler ve Bilim; Hukuk; Tıp vardır. Öte yandan, günümüzdeki topluluğunda 19 Nobel ödülünü ve çeşitli alanlardan dünyaca ünlenmiş sayısız mezunu barındırır.
3. Harvard Üniversitesi, ABD
Harvard, mezunlarının bilim ve siyaset dünyasının seçkinleri haline geldiği, ABD’nin en ünlü ve en eski üniversitelerindendir. Üniversitenin ana kampüsü Massachusetts eyaletinin Cambridge kentinde, Harvard Yard’da yer alır. İdari ofisler, akademik binaları, 1. Sınıf öğrencilerinin yurtlarının çoğu ve bazı kütüphaneleri burada bulunur. Harvard bünyesinde benzersiz eğitim kaynakları bulmak mümkündür. Kütüphanesi, dünyanın en büyük akademik kütüphanesi olarak tanınır. Bünyesinde 20 milyonun üstünde cilt, 400 milyon el yazması, 180 bin süreli yayın, 10 milyon fotoğraf ve neredeyse 5 terabayttan daha fazla dijital arşiv bulundurur. Öte yandan üniversite, 28 milyondan fazla sanat eserini, örnekleri ve malzemelerini kapsayan pek çok dünyaca ünlenmiş müze açmıştır.
4. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü, ABD
Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü, yani Caltech, deneyimli öğretim üyeleriyle öğrencilerinin karmaşık problemlere cevap aradığı kurumlar arasındadır. Öte yandan Caltech, eğitimin yanı sıra yeni bilgilerin keşfine çıkılan, inovasyon alanında öncülük eden ve tabiri caizse geleceği dönüştüren dünyaca ünlenmiş mühendislik ve bilim kurumudur. Bilim ve teknoloji, öğretim ve araştırma konularında deneyimli 6 akademik kısımdan oluşur. Kampüsü ise, Los Angeles’ta şehir merkezine yaklaşık 11 km mesafede yer alır. Üniversitenin mevcut öğretim üyeleri ve mezunlarının toplamda 35 tane Nobel ve 6 tane Turing ödülü; 1 tane Fields ve 71 tane ABD Ulusal Bilim veya Teknoloji madalyası vardır.
5. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü- MIT, ABD
MIT, teknoloji araştırmaları ve bilimsel çalışmalarıyla ünlenmiş enstitüdür. Üniversitenin bünyesinde kayıtlı 11.520 öğrenci bulunur. Times Higher Education’a göre 5. sırada yer alırken QS (Quacquarelli Symonds şirketi) 2021 Dünya Üniversite Sıralaması’na göre ilk sıradadır, dünyanın en iyi okulu olarak kabul edilir. MIT yerleşkesi, Massachusetts eyaletinin Cambridge kentinde bulunur. Üniversite, başbakan veya BM genel sekreteri unvanları kazanmış olan oldukça iyi makamlara gelmiş pek çok mezuna sahiptir. Okul, eşsiz akademik mükemmelliğe sahiptir. Hem lisans hem de yüksek lisans eğitimi sunan üniversite, son derece rekabetçi eğitim anlayışına sahiptir. Öğrencilerinin kendilerine has araştırma yapması ve enstitüye sürekli yenilik katmasını beklemektedir.
6. Cambrige Üniversitesi, İngiltere
1209 senesinde kurulan üniversitenin 800 senelik tarihi ona, dünyanın en eski üniversitesi unvanının yanı sıra İngilizce konuşulan dünyanın 2. en eski üniversitesi unvanını da kazandırır. Yaklaşık 4000’i uluslararası olan 18.000’den fazla öğrencisi vardır. Kurumun 6 okulu (Sanat ve Beşeri Bilimler, Biyolojik Bilimler, Klinik Tıp, Beşeri ve Sosyal Bilimler, Fizik Bilimleri, Teknoloji) yaklaşık olarak 150 fakülteye ve kolejlere ayrılmıştır. Yerleşke, sayısız binası ve Cam Nehri üstünde ya da yakınında yer alan eski kolejlerinin çoğuyla beraber Cambridge kentinin merkezinde bulunur. Kurum, totalde 15 milyondan fazla kitap bulunduran 100’ün üstünde kütüphaneye sahiptir. Cambridge University Press ise okul harici kurumdur ve okulun yayıncılık firması olarak etkinlik gösterir. Öte yandan, üniversitenin 92 mezunu ve üyesi, çoğu kategoride Nobel ödülüne layık olmuştur.
7. Kaliforniya (Berkeley) Üniversitesi, ABD
Çoğu uluslararası listeye göre dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alan kurum, ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan araştırma üniversitesidir. 14 okul ve kolejinin bünyesinde 350’den fazla eğitim programı sunan ve yaklaşık 31 bin lisans, 12 bin yüksek lisans öğrencisine eğitim veren kurum, içerisinde kendisi gibi kurumları bulunduran ‘University of California System’in parçası, hatta ilk yerleşkesidir. Aynı zamanda Amerikan Üniversiteleri Birliği’nde kurucu üye olarak bulunan Berkeley, Uzay Bilimleri Laboratuvarı ve Matematik Bilimleri Araştırma Enstitüsü dahil pek çok önde gelen araştırma kurumuna ev sahipliği yapar.
8. Yale Üniversitesi, ABD
Yale, 1701 senesinde kurulan ve ABD’nin kuzeydoğu bölgesindeki 8 vakıf üniversitesinin oluşturduğu Ivy League’in üyesi olan vakıf üniversitesidir. Yerleşkesi, Connecticut eyaletinin New Heaven kentinde bulunur. Kurum 3 ana akademik çatı altında eğitim sunar: Lisans programlarına yönelik olan Yale College, İhtisas Okulları ve Fen-Edebiyat Enstitüsü. Yale Üniversitesi, Fen-Edebiyat Enstitüsü, Ormancılık ve Çevre Çalışmaları, İlahiyat, Hukuk, Tıp, Hemşirelik, İşletme ve 4 tane Sanat Okulu (mimarlık, sanat, drama ve müzik) olmak üzere toplamda 11 lisansüstü eğitim sunan okul ve meslek okulları aracılığıyla farklı program ve araştırma imkanlarını barındırır.
9. Princeton Üniversitesi, ABD
Princeton, ABD’nin New Jersey eyaletinin Princeton kentinde konumlanan araştırma ve vakıf üniversitedir. 1746 senesinde ‘College of New Jersey’ ismiyle kurulan üniversitenin bugün yaklaşık olarak 7145 lisans ve yüksek lisans öğrencisi bulunur. Lisans öğrencilerine, farklı alanlarda olabilmek üzere Fen Fakültesi ve Edebiyat Fakültesi diploması verilir. Yüksek Lisans’ta ise, Beşerî Bilimler, Mühendislik ve Olağan Bilimler alanlarında ileri derece eğitim sunulur. Doktora programlarına kayıtlı öğrencilerinin araştırmalarına devam edebildikleri alanlar ise şu şekildedir: Yerbilimleri, Matematik, Felsefe, Sosyoloji, Psikoloji, Din, Müzik, Fizik ve Klasikler.
10. Chicago Üniversitesi, ABD
Chicago Üniversitesi, 1890 senesinde dolar milyarderi olan iş insanı John D. Rockefeller tarafından kurulmuştur. Hatta Rockefeller, kurum için yaptığım en iyi yatırım tabirini kullanmıştır. Yerleşkesi, Chicago şehir merkezinin yaklaşık olarak 12 kilometre güneyinde yer alır. Ayrıca, Columbia ve Cambridge Üniversitesi’nden sonra dünya üzerinde en fazla Nobel ödülü kazanmış akademisyene sahip olan 3. okul unvanına sahiptir. Öte yandan üniversitenin hastanesi, Chicago Üniversitesi Hastanesi, U.S. News and World Report’a göre ülke çapında 14. sırada yer alır.
Sıkça Sorulan Sorular
THE listesine girebilen Türk üniversitesi olmasa da QS’in ‘Dünyanın En İyi 500 Üniversitesi’ listesine ülkemizden yalnızca Koç Üniversitesi girebilmiştir. Üniversite bu sıralamada 465. sırada yer alır.
ODTÜ bünyesinde bulunan URAP (University Ranking by Academic Performance) Araştırma Laboratuvarı’na göre ülkemizin en iyi 10 üniversitesi sırasıyla Hacettepe, ODTÜ, İstanbul Teknik, İstanbul, Koç, Gazi, Ankara, Gebze Teknik, Bilkent ve Ege Üniversiteleridir.