Başka Dünyaya Sürükleyecek Fantastik Kitaplar İçin Öneriler

  • Minik Tospik yazdı.
  • 6 Haziran 2021
  • 844 okunma

Fantastik ögelerin beyaz camda yer bulduğu dönemden bu yana o büyülü dünyanın hissettirdiği heyecan ve aksiyon bizleri çoğu zaman kendi sıra dışı alemine dahil eder. İçeriğindeki ilginç ve çarpıcı konularıyla, doğa üstü ve kimi zamanda mantık dışı oluşturulan kurgunun hayal dünyamıza katkısı bilinen bir gerçek. Fantastik türde filmlere konu olan kitapların da bu heyecanın bir çıkış noktası olduğunu düşünürsek, eski tarihlerden günümüze kadar pek çok yapıtın boşuna incelenmediğini de görmüş oluruz.

Fantastik türde eserler üretmiş yazarlarımıza ait kitaplar var şimdi sırada. Öneri niteliğinde sizlere sayacağımız kitaplar da bugün ilgi gören fantastik eserler arasında yer almaktadır. O halde lafı uzatmadan fantastik kitaplar için öneriler başlıklı yazımıza geçiyoruz.

1. Yüzüklerin Efendisi

Yüzüklerin Efendisi- Hobbit:

İlk olarak sizlere önereceğimiz kitap, yazarı J. R.R. Tolkien’e ait olan bilinen bir eser, “Yüzüklerin Efendisi Serisi” Filme uyarlandığı dönemden bu yana büyük yankı uyandıran ve kitap satışlarını katlayan Yüzüklerin Efendisi serisi, bu özelliğiyle fantastik yolculuğun kapılarını açan bir dönemin öncüsü sayılmaktadır.

Dünyayı kötülüğün etkisinden kurtarmak için bir araya gelen grubun üyelerinin kardeşliği ve Orta Dünya denilen yerde yaşanan esrarengiz ve sürükleyici olayları anlatan bir başyapıt. Büyücü Gandalf’ın rehberliğinde genç Frodo ve arkadaşlarının cesaretini işleyen kitap ve serisi günümüzde halen okunmaya devam etmektedir.

Sitemizden Yüzüklerin Efendisi kitaplarından filmlere aktarılmayan ayrıntılar bilgilerine de bakabilirsiniz.

2. Buz ve Ateşin Şarkısı

Buz ve Ateşin Şarkısı:

Yayınlandığı dönem oldukça ilgi çekmiş bir dizi olan “Taht Oyunları” ya da orijinal ismiyle “Games of Thrones” dizisinin getirdiği şöhretin etkisiyle “Buz ve Ateşin Şarkısı” adlı fantastik eseri de ön plana çıkarmıştır. Diziye uyarlanmış eser olarak dikkat çeken bu  eserin yazarı George R. R. Martin’dir.

Hikayenin önemli kahramanlarından olan Eddard Stark’ın Demir Taht’ı sahiplenmek isteyen güçlerle olan savaşını ve onların entrikalarına karşı koymasını işleyen öyküde, yedi krallığın  temsili yeri Sur’un olduğu bölgeye gelen karanlık varlıklar olay örgüsünü güçlendirmektedir. Komplo, acımasızlık, hainlik kavramlarının sıklıkla işlendiği ilgi çekici yapıtlardandır.

3. Dune Serisi

Dune Serisi:

Fantastik türde maceralı bir eser olarak karşımıza çıkan Dune isimli romanın yazarı Frank Herbert’tir. Dune ve kitaba bağlı serilerin yarattığı etki günümüzde Tolkien’in kitapları Yüzüklerin Efendisi serisine rakip gösterilmektedir de denilebilir.

Maceraya dahil ederken aynı zamanda düşündürten bir yapıt olan Dune adlı eserde, Arrakis adı verilen bir gezegen olay örgüsünün başladığı yerdir. Çöl gezegeni olan Arrakis, evrenin en değerli maddesinin bulunduğu bir gezegendir. Gezegeni yönetmek için görev üstlenen Paul Atreides’in ailesiyle birlikte imparatorluğa bağlı güçlere karşı koyması anlatılmaktadır. Gücün tekelini elinde bulundurmak adına yapılan mücadelelerin soluksuz işlendiği bu yapıt, fantastik bilim kurgu niteliğine sahip eserdir.

4. Ejderha Mızrağı Serisi

Ejderha Mızrağı Serisi:

Fantastik türün etkili karakter ögeleri olan canavarların, ejderhaların yer aldığı Ejderha Mızrağı adlı eser, Margaret Weis & Tracy Hickman ikilisine ait aynı zamanda üçlemesi olan bir kitap. Ansalon adı verilen kıta, Krynn dünyasına ait bölgedir.

Ansalon bölgesinde ortaya çıkan afetin 350 yıl sonrasının anlatıldığı eserde, Tanrılarla mücadele eden kral, kendisine yer arayan cüceler ve elf topluluklarının olması dikkat çekicidir. Mitolojik ögelerin yer aldığı sürükleyici fantastik öykü olan Ejderha Mızrağı günümüzde oldukça takip edilen ve sinemaya aktarılması yönünde talep gören yapıtlar arasında yer almaktadır.

5. Savaş Tanrısı

Savaş Tanrısı:

Savaş Tanrısı ya da orijinal adıyla “God Of War”  J. M. Barlog’a ait fantastik macera konulu bir eser. İçerisinde mitolojik ögelerin varlığının yer aldığı, savaş ve savaşçı karakterlerle sürükleyici tarzda anlatılan hikayede Kratos’un hikayesi öne çıkmaktadır. İskandinav Tanrıları ile olan zorlu savaşın etkilerinin yansıtıldığı atmosfer, kitapta etkileyici bir kurguyla anlatılmaktadır.

6. Bitmeyecek Öykü

Bitmeyecek Öykü:

Alman yazar Michael Ende’ye ait Bitmeyecek Öykü, popüler fantastik kitaplar içerisinde önerebileceğimiz bir yapıt. Fantazya adlı büyülü bir dünyaya okuduğu kitapla giriş yapan 11 yaşında olan Bastian’ın maceralarını işleyen öyküde sıra dışı yaratıklar ve varlıkların olması söz konusu. Yapayalnız çocuk olan Bastian’ın kendisini dış çevreden soyutladığı zamanlardan uzak farklı dünyaya geçişini konu alan eser, duygusal ve etkileyici yönleriyle de dikkat çekmektedir.

7. Bir İz Bırak

Bir İz Bırak:

Adından da anlaşılacağı üzere, gizem ve merak duygularını öne çıkaran bir eser olan “Bir İz Bırak” adlı eser, günümüzün popüler yazarlarından, aynı zamanda Uyumsuz serisinin yazarı Veronica Roth’a ait fantastik kitap.

Zalimliğin geniş çapta yer bulduğu bir gezegende yaşayan canlı türünün her birisi için ödül niteliğinde olan “Akımarmağan” kimileri için zorbalık yaratma adına güce dönüşmektedir. Özel nitelikli güçler barındıran bu armağan hükümdar kardeşi olan Cyra ve Akos için eziyetlerin başlangıcıdır aynı zamanda. Akos, abisiyle birlikte esir olarak kaçmanın yollarını arayan biridir.

Cyra ve Akos’un karşılaşmasıyla olay örgüsü hikayede hızla ilerlemektedir. Fantastik macera türünün keyifli bir örneği olan “Bir İz Bırak” adlı eser  “Hayatta kalma çabasında çukura yer yok ” alt başlığıyla da dikkat çekmektedir.

8. Baş Meleğin Gözdesi

Baş Meleğin Gözdesi:

Yazar Nalini Singh’e ait etkileyici fantastik bir öykü olan Baş Meleğin Gözdesi adlı kitap, vampir konulu hikayeleri sevenler için birebir. Masum insanların vampirlerin istila ettiği dünyada ayakta kalabilme mücadelelerini, vampir avcılarını işleyen romanda, vampirlerin sadakatine sahip melekler de gücü elinde tutan sıra dışı özelliklere sahip varlıklar olarak tanımlanmaktadır.

9. Yasak Büyü

Yasak Büyü:

Lee Kelly’e ait fantastik, gizemli konuların işlendiği kitap olan Yasak Büyü, insanoğlunun yasaklara olan tutkusunu ve direncini de gözler önüne seren eser niteliğindedir. Hikayenin geçtiği 1926 senesini anlatan kitap, büyü yapmanın yasaklandığı dönemde bu yola başvuranların, büyücülere ulaştığı yeraltı dünyasını anlatıyor.

En tehlikeli çete olarak bilinen Shaw çetesine dahil olan büyücü Kendrick’in mal varlığını kaybederek farklı yollara başvurmasının yanı sıra tehlikeli dünyayı araştırmak için giden Alex ve Joan’ın etkisinde kaldığı gizemli durumlar sonucu yaşadığı şaşkınlıklar da dikkat çekicidir.

10. Cthulhu’nun Çağrısı

Cthulhu’nun Çağrısı:

İçinde birbirinden farklı hikayelerin yer aldığı fantastik öykülere sahip Cthulhu’nun Çağrısı adlı kitap, Howard P. Lovecraft’a ait olan bir eser. Korku türünü sevenler için gizemli, ürkütücü hikayelerin de yer aldığı Cthulhu’nun Çağrısı, doğa üstü varlıkları anlatmaktadır.

İnsanlara görünen varlık olarak Cthulhu’nu ortaya çıkışını işleyen öykü, bu yaratığın ürkütücü boyutunu da kitapta etkili bir anlatımla ortaya koymaktadır. Şubat 1928 senesinde yayınlanmış eski fantastik kitap olan Cthulhu’nun Çağrısı, günümüzde fantastik türün okuyucuları tarafından tercih edilmeye devam ediyor.

Sıkça Sorulan Sorular

2021 senesinde çıkan fantastik kitaplar içerisinde Neil Gaiman ve Michael Reaves’ e ait “Sonsuzluk Çarkı- Ara Dünya 3”, Stephen Jones’e ait “İçerinin Haritası”, Charlie N. Holmberg’e ait “ Spellmaker” dikkat çekmektedir.

İçinde mitolojik ögeler barındıran ve günümüzde ilgi gören kitaplar arasında, Neil Gaiman’a ait “İskandinav Mitolojisi”, Madeline Miller’e ait “Ben Kirke”, Leigh Bardugo’ya ait “Gölge ve Kemik” adlı eserleri sayabiliriz.

İlgili Yazılar