Hamilelikte 2. Ayda Bebekte ve Annede Görülen Değişimler

  • Minik Tospik yazdı.
  • 25 Mayıs 2021
  • 94 okunma

Hamileliğin 5. Haftasından 8. Haftasına kadar uzanan süreyi kapsayan ikinci ayında aklınızda çok fazla düşünce olabilir. Belki en heyecan verici olanı bebeğinizle ne zaman tanışacağınızdır ancak bunun dışında bebeğinizin ve sizin geçirdiğiniz değişimler ve yaşadıklarınız kafanızı asıl kurcalayan şeylerdir. Zaten bebeğinizle tanışacağınız zamanı, danıştığınız uzman size muhtemelen ilk veya ikinci randevunuzda verebilir. Bakalım annelerde ve bebeklerde 2. ayda nasıl değişimler ve semptomlar görülüyor…

1. Anne Adaylarında Bedensel Değişimler

Anne Adaylarında Bedensel Değişimler

  • Bu aşamada, vücudunuz muhtemelen önemli ölçüde farklı görünmeyecektir.
  • İki aylık hamilelikte çok fazla göbek büyümesi yaşanmamaktadır.
  • Fark edebileceğiniz şey, hassasiyet ve ağrıya ek olarak, göğüslerinizin daha dolgun görünebileceğidir.
  • Hamilelik öncesi kilonuz, normal BMI (Vücut Kitle Endeksi) aralığı içerisindeyse, uzmanınız hamileliğiniz boyunca 11- 15 kg aralığında hedef kilo artışı önerebilir. Bu kiloların neredeyse 1 kilosu ise göğüsleriniz tarafından kazanılır.
  • İlk üç aylık dönemde ise vücudunuzda 2- 2,5 kiloya kadar artış görmek mümkündür.
  • Genellikle günlü yeme alışkanlığınıza ek olarak 300 kalori daha almanız önerilir. Ancak bu miktar, sürecin ilerleyen dönemlerinde artabilir.
  • Hamileliğin geri kalanında sağlıklı kilo alımı ve beslenme hakkında tavsiye almak için sağlık uzmanına danışmakta fayda vardır.

Ayrıca Farklı Örnekler Arayanlara 50 Değişik Erkek Bebek Örgü Yelek Modeli adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

2. Anne Adaylarında Görülebilecek Semptomlar

Anne Adaylarında Görülebilecek Semptomlar

  • Sabah Bulantıları

Gebelikle ilgili bulantı ve kusma belirtileri genellikle 4. Hafta ile 9. Hafta arasında görülmektedir. Yaygın inanışın aksine, sabah bulantıları sadece sabahları değil, günün her saatinde ortaya çıkabilmektedir. Dengeli beslenmek, yağlı ve baharatlı gıdalardan uzak durmak ve daha az ama daha sık şeklinde öğünler tüketmek bu dönemde yardımcı olabilir. Aynı zamanda sabah uyandığınızda, kan şekeri seviyenizi dengelemeye yardımcı olması için yataktan kalkmadan sade kraker atıştırmayı deneyebilirsiniz. Dinlenmek, susuz kalmamak ve mideyi sakinleştirecek zencefil gibi gıdalar (gazoz ve çay gibi) tüketmek faydalı olacaktır. Öte yandan, her anne adayı sabah bulantısı yaşamaz. Ancak eğer yaşıyorsanız, ikinci üç aylık döneme geldiğinizde bu problemin giderek azalacağını söylemek mümkündür.

  • Ruh Hali Değişiklikleri

Bu dönemde her zamankinden biraz daha duygusal hissediyorsanız bu sizi şaşırtmasın. Çünkü vücudunuz, duygularınızda bazı sert değişikliklere yol açabilecek  hormon dalgalanması yaşamaktadır. Elbette ruh hali, fiziksel veya zihinsel olarak nasıl hissettiğinize bağlı olarak da değişebilmektedir. Örneğin, sabah bulantınız varsa ve bu sizi rahatsız ya da stresli hissettiriyorsa ruh halinizin de aynı şekilde kötü etkilenebilmesi doğaldır.

  • Yeme- İçmede İsteksizlik

Eskiden tüketmekten keyif aldığınız bazı yiyecekler ve hatta kokular dayanılmaz görünmeye başlayabilir. Üstelik bu tiksinme mide bulantınızı da tetikleyebilir. Damak tadınızın değiştiğini fark ederseniz, iştahınız geri gelene kadar (genellikle ikinci üç aylık döneme kadar) daha hafif yiyecek ve içecekler tüketmeniz faydalı olacaktır. Sizi rahatsız eden yiyecekler geçici olarak menünüzün dışında kaldığında sağlıklı beslenmeyi sürdürmenin yolları hakkında uzmanınıza danışmanız gerekebilir.

  • Mide Ekşimesi ve Hazımsızlık

Ayrıca hamilelik hormonları midenizi ve yemek borunuzu birbirine bağlayan kapağı gevşetebilir. Bu olduğunda, mide asidi yemek borusuna sızarak mide ekşimesi olarak adlandırılan semptom ortaya çıkabilir. Eğer bu semptomdan şikayetçiyseniz baharatlı veya kızarmış yiyeceklerden kaçınılması faydalı olacaktır.

  • Kabızlık

Kabızlık erken dönemde hamileliğin normal belirtilerinden sayılabilmektedir. Bu semptoma genellikle sindirimi yavaşlatabilen hormon progesteron neden olur. Doğum öncesi aldığınız vitaminler çok fazla demir içeriyorsa, bunlar da kabızlığa yol açabilmektedir. Bol bol sıvı tüketmek ve fiziksel olarak aktif olmak bu problem için faydalı olabilir.

  • Şişkinlik

Aylık regl dönemlerinizden şişkinlik belirtisi tanıdık gelebilir ancak bu hamileliğin erken dönemlerinin semptomu olarak da ortaya çıkabilmektedir.

  • Yorgunluk

Hamile olmak vücutta çok fazla enerji gerektirdiği için aynı oranda enerji kaybına da sebep olmaktadır. Bu nedenle kendinizi yorgun veya normalden daha uykulu hissetmeniz tamamen normaldir. Sorunun çözümü de aslında oldukça basittir: bazı şeylere ‘hayır’ demek zorunda bıraksa bile imkânınız olduğunda dinlenerek yorgunluğunuzu azaltabilirsiniz. Aynı zamanda, sağlıklı beslenme ve ölçülü egzersiz de size enerji artışı sağlayabilir. Üstelik, muhtemelen sonraki üç aylık dönemde şikayetinizin git gide azaldığına şahit olacaksınız.

Ayrıca En İyi 10 Görüntülü Bebek Telsizi ve Kamerası adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

3. Bebeklerde Bedensel Gelişim

Bebeklerde Bedensel Gelişim

  • Bu ayda bebeklerde burun, ağız ve kulaklar gelişmeye başlar.
  • Göz kapakları oluşmuştur ve ikinci üç aylık dönemin ikinci kısmına kadar kaynaşmış olarak kalacaktır.
  • Bazı önemli organların gelişimleri de gerçekleşir: ciğerleri artık solunum tüpleriyle boğaza bağlanır.
  • Bebeğin kalbi bu dönemde, dakikada 105 atış yapmaktadır.
  • Amniyotik kese gelişmiştir ve amniyotik sıvıyla dolar. Bu kese önemlidir çünkü görevi doğuma kadar bebeğinizi barındırmak ve korumaktır.
  • Hamileliğin ikinci ayında bebeğin boyu, 1,5 santimetre kadar, yaklaşık ahududu büyüklüğündedir.
  • Sekizinci haftanın sonunda veya yaklaşık olarak ikinci ayınızın sonunda gerçekleşecek diğer dönüm noktası ise bebeğinizin embriyodan fetüse dönecek olmasıdır.

Sıkça Sorulan Sorular

Bebeklerde hissedilen ilk küçük hareketler genellikle 18. haftaya veya daha sonrasına kadar algılanamaz. Dolayısıyla 5. ve 8. Haftalar arası yaşanan ikinci ayda bebeklerin hareketlerini hissetmek mümkün değildir.

Rutin olarak danıştığınız uzmanlara hamileliğin her aşamasında seyahat için danışmak gerekmektedir fakat genel anlamda bu dönemde seyahatle ilgili sıkıntı olmadığını söylemek mümkündür. Hatta pek çok anne adayı için ikinci üç aylık dönem, ‘babymoon’ için tercih edilen zaman olmaktadır.

İlgili Yazılar