Madagaskar Hakkında Bilinmesi Gereken 15 İlginç Gerçek
- Minik Tospik yazdı.
- 28 Nisan 2021
- 599 okunma
Animasyon film serisi Madagaskar veya Madagaskar Penguenleri sayesinde hepimizin en azından bir kez adını duyduğumuz bir ada ülkesi Madagaskar. Belki gerçekten var olmadığını bile düşünmüş olabiliriz ama gerçekten var. Afrika’ya bağlı koskocaman bir ada burası ve ilginç de özellikleri var. İşte Madagaskar hakkında bilmeniz gereken 15 gerçek…
1. Dünyanın En Büyük Dördüncü Adası
Kocaman bir ada olan Madagaskar’ın yüzölçümü tam olarak 587.295 km2’dir ve bu devasa büyüklük adayı dünyamızın en büyük dördüncü adası yapar. Gözünüzde canlandırabilmeniz için daha tanıdık bir harita görüntüsünden, Birleşik Krallık’tan, örnek verelim: Krallık’ın yüzölçümü sadece 242.495 km2… Madagaskar’dan daha büyük ada dünyanın tam olarak neresindeymiş diye soracak olursanız, onlar da sırayla Grönland (2.166.086 km2), Yeni Gine (785.780 km2), Borneo (743.330 km2)… Hayal etmesi bile güç!
2. Büyükçe Bir Nüfusa Da Sahip
Son sayımlara göre nüfusu 26.2 milyon olan Madagaskar’ın nüfusu bizim ülkeye göre kıyaslanınca çok gelmiyor tabii… Yüzölçümüyle birlikte düşündüğümüzde nüfus yoğunluğunun da epey az olduğunu söylemek mümkün ama Avustralya, Sri Lanka, Hollanda, Romanya veya Yunanistan ile kıyaslama yapınca nüfusu büyükçe sayılabilir.
Ayrıca Dünyadaki En İlginç 15 Hayvan ve Özellikleri adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.
3. M.S. 500’e Kadar Kimseciklerin Haberi Olmamış
Madagaskar adası, Homo Sapiens ortaya çıktıktan 300.000 küsur yıl sonra, keşfedilmiştir. Halbuki ada Afrika kıtasının doğu tarafı kıyılarına oldukça yakın ve zaten adaya ilk gelenlerin de Afrika’dan geldiği tahmine edilmektedir.
4. Bir Zamanlar Çılgın Bir Kraliçeye Sahipti
Ranavalona, Madagaskar’ın eski kraliçelerinden. 33 yıllık hüküm süresince bir yandan Avrupalıların Madagaskar’a egemen olma çabalarını engellerken diğer bir yandan da enerjisini Hristiyanları, komşu krallıkları ve siyasi rakiplerini acımasızca ortadan kaldırmaya yönlendirebildi. Büyükçe bir saray ve diğer imar işleri için köle emeğinden fütursuzca faydalanması o kadar sınırları aşmıştı ki 1833-1839 yılları arasında adanın nüfusu yarısı oranında azaldı. Bu gaddar ve çılgın kraliçenin emirlerinin yerine getirilmesi için kullandığı bir diğer yöntem daha vardı: Tangena çilesi. Bu çilede kişiler önce zehirlenir sonra da üç parça tavuk derisi yemeye zorlanırlardı. Ranavalona’nın uğruna nüfusunu yarıya indirdiği sarayının kalıntıları ise hala başkentte görülebilir vaziyettedir.
5. Vahşi Doğa Sevenleri İçin Bir Cennet
Dünya’da sadece 17 ülke mega çeşitliliğe sahip olarak değerlendiriliyor ve Madagaskar onlardan biri. Ada her biri, başka hiçbir bölgede bulunmayan çok sayıda farklı türe sahiptir. Madagaskar’ın bu çeşitliliği koruyor olması şüphesiz ki insanlar tarafından bozulmadığı için ve az önce bahsettiğimiz gibi nüfus yoğunluğu az olduğu için elbette. Adanın asıl sahipleri, yerleşik hayvanları, arasında dünya üzerindeki tüm bukalemunların yarısı ve onlarca lemur türü var. Fakat filminin aksine zürafa, kaplan ve su aygırı yoktur.
6. Ve Tabii Kuşları…
Long-tailed ground roller (Sanırım Türkiye’de olmadığı için ismini Türkçe’ye çevirmemişler.) dünyanın en şaşırtıcı habitatlarından biriyle sınırlı olmakla birlikte kuş gözlemcileri tarafından da yakalaması en zor türlerden biri olarak kabul edilmektedir. Tabii dünya türlerinin neredeyse yarısını bulunduran Madagaskar’ın güneybatısında, sahil kasabası Toliara’da bulunan bu kuş türü adanın endemik türlerinden.
7. Sadece Bazı Hayvanları Biraz Garip
Mesela zürafa boyunlu buğday biti: Uzantıları sayesinde yumurtaları için yaprakları tüp haline getiriyorlar… Uzun parmağı sayesinde ağaçların içine saklanan kurtçukları bulabilen aye-aye lemur… Ya da havaya neredeyse 1 metre sıçrayabilen dev Madagaskar faresi…
8. Dünya Mirası Alanlarından Birkaçına Sahip
Bu alanlar arasında, 500 yıllık geçmişi olan bir mezarlık Ambohimanga Kraliyet Tepesi, pek çok nadir lemur ve primat türünü yaşatan Atsinanana’nın yağmur ormanları ve adanın batı tarafının oldukça büyük bir alanını kaplayan bir kireçtaşı labirenti olan Tsingy de Bemeraha Milli Parkı var. Sonuncusu, Tsingy de Bemeraha, geçilmez ve eğri kanyonlar, mağaralar, tüneller ve kuleler barındıran bir labirent ve haliyle çok da keşfedilmemiştir. Tabii bu eşsiz jeolojik yapısı ve karstik gökdelenleri de endemik çeşitliliği epey arttırmaktadır.
Güney Kore hakkında az bilinen 57 bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
9. İdam Cezası Yakın Zamanda Kaldırıldı
2015 yılında idam cezasını kaldıran Madagaskar bu gecikme konusunda yalnız değil, Togo (2009), Gabon (2010), Kongo (2015), Benin (2016), Gine (2017), Burkina Fasa (2018) gibi ülkeler de idam cezasıyla uzun yıllar yaşamışlardır. Hatta hala yaşayanlar da bulunmaktadır. Mesela Mısır, Küba, Japonya, Çin, Japonya ve ABD dahil 54 ülke hala yasalarında ölüm cezası bulundurmaktadır.
10. Dünyanın En ‘’Mutsuz’’ Ülkelerinden Biri
İnsanların refahını hükümet çalışmalarının merkezine yerleştirmeyi amaçlayan Dünya Mutluluk Raporu’na göre 156 ülke arasından en mutlu Finlandiya. Onu Norveç, Danimarka ve İzlanda izlemektedir. Madagaskar ise 14. ülke fakat en az mutlular arasında. Madagaskar, kişi başına düşen GSYİH (Gayri safi yurt içi hasıla)’nın 1554 ABD dolarıyla 187 ülke içerisinden 179. olması ve aynı zamanda ortalama yaşam süresinin de 65,5 olması ile dünyanın en fakir ülkelerinden biridir ve bu durumda mutsuzluk çok da şaşırılacak bir durum olmamalıdır.
Hindistan'a dair az bilinen 10 ilginç bilgi yazımızı da inceleyebilirsiniz.
11. Bu Yoksulluğa Rağmen Lüks Turizm Cenneti
Mesela son zamanlarda, Madagaskar’ın kuzeydoğu kıyısında bulunan 5 adadan en büyüğü Nosy Ankao’da süper lüks bir orman evi açılmıştır. Sadece helikopterler ulaşılabilen ve Miavana olarak adlandırılan bu tesis tüplü dalış ve balık tutma gibi aktiviteler sunmakla birlikte kaplumbağa, balina ve yunusları görme fırsatı da vermektedir. Aynı zamanda lüks bir spa merkezi de içeren tesisin bir gecelik fiyatı ise 3000£’dan fazla…
12. Adada Neredeyse Hiç Demiryolu Bulunmuyor
Madagaskar’ın devasa yüzölçümü düşünüldüğünde, demiryolu miktarı oldukça az kalmaktadır. Hatta sayıyı netleştirmek gerekirse sadece 854 kilometre. Yani Türkiye’yi doğusundan batısına tam tur gidemiyor bile… Ülke içinde seyahat ise genelde ortak kullanılan taksilerle yapılmaktadır.
13. Eskiden Korsanlar İçin Bir Sığınaktı
Adanın kocamanlığı, bu kocamanlık içinde bulunan tenha koylar ve Avrupalıların burayı henüz fark etmemiş olmasıyla Madagaskar zamanında yüzlerce korsan için güvenli bir bölge anlamına gelmekteydi. Yüzbaşı James Misson’un, 17.yüzyılın sonlarına doğru, Madagaskar’ın doğu kıyısından sadece 6-7 kilometre uzakta olan Ile Sainte-Marie’de anarşist bir koloni kurmasından beri ada haritalarda korsan adası olarak anılmaktaydı. Yüzyıllarca sayısız korsan ganimet yağmaladıklarında adaya sığındılar, hatta bazıları adanın mezarlığına gömüldü.
14. Erkekler Ve Kadınlar Aynı Kıyafetleri Giyiyorlar
Lamba, Madagaskar sakinlerinin hem kadınların hem de erkeklerin, giydiği geleneksel bir giysi. Şal gibi bir parça olan lamba, uzun tarafından vücudun etrafına sarılır ve farklı olaylar/ durumlar için farklı tasarımları yapılmaktadır.
15. Çıplak Parmak Dövüşü Burada Ulusal Bir Spordur!
Adı Moraingy olan bu spor dalı bir tür bokstur aslında. Kuralları bölgeden bölgeye değişebilen ve adanın her yerinde çok popüler olan spor dalının şanı yaklaşık 400 kilometre ötedeki Reunion’a gitmiştir.
Sıkça Sorulan Sorular
Hayvan ve bitki çeşitliliği açısından epey kalabalık olan Madagaskar’da maalesef penguen bulunmamaktadır. Hatta kutuplar arasından da penguenlerin sadece Güney Kutbu’nda yaşadığı bilinmektedir. Ayrıca bir tür olan Galapagos pengueni ise ekvatorda yaşamaktadır. Yani Madagaskar Penguenleri kesinlikle bir kurgu!
Öncelikle, T.C. vatandaşlarına Madagaskar seyahati için vize şartı bulunmaktadır fakat sınır kapılarından turistik amaçlar için bu vize sağlanabilmektedir. Tabii Madagaskar’a gitmek için uçaktan başka şansınız yok ve Türkiye’den Madagaskar’a direkt uçuş da bulunmamaktadır. Dubai veya Johannesburg üzerinden aktarmalı uçuşlar yapılmaktadır.