Rengarenk Hint Devrimleri
- Minik Tospik yazdı.
- 13 Haziran 2021
- 124 okunma
- 1 beğeni
Hindistan’da renk isimleriyle anılan devrimler tarih boyunca tarım, petrol vb. gibi çeşitli sosyo-ekonomik alanlarda tamamen yeni dönemlerin başlangıcını işaret etti. Çoğu zaman bu devrimler yalnızca belirli alanlarla ilgiliydi ve bu devrimler aracılığıyla o belirli alan çok sayıda yeni fırsat ve seçenek yaratarak katlanarak büyüdü. İşte o rengarenk devrimlerden 9 tanesi…
1. Yeşil Devrim (Green Revolution)
Alanı: Tarım
Zamanı: 1966-1967
Lideri: M.S. Swaminathan
Yeşil Devrim, Hindistan’da yüksek verimli çeşit (HYV) tohumlar, traktörler, sulama tesisleri, böcek ilaçları, gübreler ve tarım ilaçları gibi modern yöntem ve teknolojilerin benimsenmesi amacıyla tarımın endüstriyel sisteme dönüştürüldüğü dönemi ifade etmektedir. Esas olarak Hindistan’da tarım bilimcisi M.S. Swaminathan tarafından yönetilen bu dönem, Norman Borlaug tarafından başlatılan ve gelişmekte olan dünyada tarımsal verimliliği artırmak için tarımsal araştırma ve teknolojiden yararlanmayı amaçlayan daha kapsamlı Yeşil Devrim çabasının parçasıydı.
Hint devrimlerinden Yeşil Devrim, kongre Lideri Lal Bahadur Shasti’nin başbakanlığı sırasında, 1966’da başladı ve özellikle Pencap, Haryana ve Uttar Pradesh’te gıda tahıl üretiminde artışı sağladı. Bu girişimin önemli kilometre taşları, yüksek verimli buğday çeşitlerinin ve paslanmaya dayanıklı buğday türlerinin geliştirilmesiydi. Ancak Vandana Shiva gibi bazı sosyal aktivistler ise bunun Pencap ve Haryana halkları için daha uzun vadede sosyolojik ve finansal sorunlara neden olduğunu düşündüler.
Ayrıca Dünya Tarihini Değiştiren Devrimler adlı yazımıza göz atabilirsiniz.
2. Beyaz Devrim (White Revolution/ Operation Flood)
Alanı: Süt ve Mandıra Ürünleri
Zamanı: 1970-1996
Lideri: Verghese Kurien
13 Ocak 1970’te başlatılan devrim, dünyanın en büyük süt ürünleri geliştirme programı ve Hindistan Ulusal Süt Ürünleri Geliştirme Kurulu’nun (NDDB) dönüm noktası niteliğindeki projesiydi. Hindistan’ı, süt eksikliği olan ulustan dünyanın en büyük süt üreticisine dönüştürdü ve ülke, ABD’ni 2018’de ise küresel üretimin yaklaşık yüzde 22,29’unu sağlayarak geride bıraktı. 30 yıl içinde Hindistan’da kişi başına düşen sütü iki katına çıkardı ve mandıra çiftçiliğini Hindistan’ın en büyük kendi kendine sürdürülebilir kırsal istihdam üretimi haline getirdi. Çiftçilerin kendi gelişimlerini yönlendirmelerine ve yarattıkları kaynakların kontrolünü almalarına yardımcı olmak için başlatıldı.
Bütün bunlar yalnızca seri üretimle değil, aynı zamanda kitleler tarafından gerçekleştirilen üretimle sağlandı. Süreç o zamandan beri ‘Beyaz Devrim’ olarak adlandırıldı. Hindistan’ın organize süt endüstrisinde devrim yaratan teknolojik gelişme ise manda sütünden yağsız süt tozu yapmaktı. Bunu mümkün kılan adam Harichand Megha Dalaya’ydı. Programın başarısının arkasındaki itici güç ise, Amul’daki mandıra kooperatifi Anand Model Deneyiydi. Amul’un başkanı ve kurucusu Verghese Kurien, dönemin Hindistan başbakanı Lal Bahadur Shastri tarafından NDDB’nin başkanı seçildi ve Kurien programı başarıya ulaştırdı. O zamandan beri de bu süt imparatorluğunun mimarı olarak kabul edildi.
3. Mavi Devrim (Blue Revolution/ Nili Kranti)
Alanı: Balık ve Su
Zamanı: 1973-2002
Lideri: Dr. Arun Krishnan
Hint devrimleri arasında da sayılabilecek Mavi Devrim, dünya çapında su ürünleri endüstrisinin 1960’ların ortasından günümüze kadar yoğun şekilde büyüdüğü zamanı ifade etmektedir. Su ürünleri endüstrisi yılda ortalama %9 oranında büyümektedir ve Hindistan su endüstrisi en hızlı büyüyen ülkelerdendir. Dr. Arun Krishnan ve Hiralal Chaudhuri, Mavi Devrim’in Hindistan’daki liderleri olarak bilinir. Devrim, Hindistan hükümeti tarafından Balık Çiftçileri Kalkınma Ajansı (FFDA) sponsorluğunda, 7. Beş Yıllık Plan (1985-1990) sırasında başlamıştır.
Mavi Devrim, biyo-güvenlik ve çevresel kaygıları göz önünde bulundurarak su kaynaklarının, balıkçılığın gelişimi için sürdürülebilir şekilde tam potansiyel kullanımı yoluyla ülkenin, balıkçıların ve balık çiftçilerinin ekonomik refahını sağlama ve gıda güvenliğinde katkıda bulunma vizyonuna sahiptir. En yaygın etkisi ise etçil balık ve karides üretimindeki artışın, normal şartlarda vahşi balıkçılıktan elde edilmesi gereken balık unu için daha büyük talebe dönüşmesidir.
4. Altın Devrim (Golden Revolution)
Alanı: Meyve, Bal ve Bahçecilik
Zamanı: 1991-2003
Lideri: Nirpakh Tutej
Uzun Hint devrimleri listesindeki Altın Devrim, bahçecilik, bal ve meyve üretimi alanlarında artırdığı verimlilik ile dikkat çekmektedir. Nirpakh Tutej ise, bu zorunlu tarımsal harekete liderlik ederek Altın Devrim’in Babası olarak anılmaktadır. Bu dönemde benimsenen değişiklikler, bal ve çiçek, meyve, baharat, sebze ve tarla bitkileri gibi bahçecilik ürünlerinin üretimini desteklemek ve artırmak için yeni teknolojilerin kullanımını içermektedir. Bahçecilik alanında planlanan yatırımlar, sektörün sürdürülebilir geçim kaynağı seçeneği olarak ortaya çıkmasıyla yüksek verimlilik elde etmiştir.
5. Gümüş Devrim (Silver Revolution)
Alanı: Yumurta
Zamanı: 1969-1978
Lideri: Indira Gandhi
Gümüş Devrim, kanatlı hayvan yetiştiriciliğinde gelişmeyi daha da artırmak için en iyi yöntemleri ve daha iyi teknolojileri kullanarak Hindistan’da yumurta üretiminde amaçlanan yoğun büyüme sürecidir. Tıp biliminin ve yeniliğin çok önemli rol oynadığı 9 yıllık süreçte gerçekleşmiştir. Hindistan Hükümeti’nin ve Venky’s gibi özel şirketlerin yanı sıra, bilim adamları ve veterinerlerin politikaları, kanatlı sektöründe yumurta üretiminin büyümesinde kilit rol oynamıştır. Bu nedenle, Hindistan, Çin ve Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra en büyük yumurta üreten bölgeler arasında üçüncü sırada yer almıştır.
6. Sarı Devrim (Yellow Revolution)
Alanı: Yağlı Tohumlar
Zamanı: 1986-1990
Lideri: Sam Pitroda
Rengarenk Hint devrimleri arasında olan Sarı Devrim, yemeklik yağ, özellikle hardal ve susam tohumlarının kendi kendine yeterliliğini sağlayarak üretimini artırmak için başlatılan devrimdir. Sam Pitroda liderliğindeki devrimin amacı 9 tohumu kapsamaktadır: yer fıstığı, hardal, soya fasulyesi, aspir, susam, ayçiçeği, nijer, keten tohumu ve hint yağı otu. Devrim, Pencap tarlalarında büyüyen ayçiçekleri ile tamamen yeni dönemin başlangıcını işaret etti. Pek çok fırsat yaratarak ülkedeki sosyo-ekonomik farklılıkların giderilmesine yardımcı oldu. Hindistan’daki yağ üretimi, devrim başladığında yaklaşık 12 milyon tondu ve sadece 10 yılda ikiye katlanarak yaklaşık 24 milyon tona ulaştı.
7. Siyah Devrim (Black Revolution)
Alanı: Petrol
Zamanı: 1975’ten günümüze
1975’te petrol üretimini artırmak için Hindistan hükümeti, etanolün benzinle karıştırılmasının uygulanabilirliğini incelemeye başlamış ve bunu başarmak için prosedürü sürdürmek üzere 6 teknik komite ve 4 çalışma grubu kurmuştur.
Etanol yenilenebilir enerji kaynaklarındandır ve şeker endüstrisinin yan ürünüdür. Mısır, buğday vb. ürünlerden elde edilir. Pek çok ülke, araç emisyonlarını azaltmak ve döviz tasarrufu sağlamak için benzin üretiminde etanol karışımını uygulamıştır. Bu nedenle, bu uygulama aynı zamanda karbon dioksit, karbon monoksit ve hidrokarbon emisyonunu azaltarak sonunda kirliliği azalmasına da yardımcı olur. Renkli Hint devrimlerinden Siyah Devrim, ayrıca fiyatlarda ılımlılık sağlayarak lojistik ihtiyaçlara ayrılan parayı azaltır ve çiftçilere daha iyi getiri sağlar.
8. Yuvarlak Devrim (Round Revolution)
Alanı: Patates
Zamanı: 1965-2005
Renk adı verilmese de Yuvarlak Devrim de renkli Hint devrimleri arasında sayılmaktadır. Devrim, patates üretimini ikiye/üçe katlamayı hedeflemiş ve üretimde artışı sağlamıştır. Hala daha artan talep ve yüksek tüketim oranları nedeniyle patatesler ekonomik hale gelmekte ve patates alımları artmaktadır.
Yüksek tıbbi değerlerle zenginleştirilen patateslerle, özellikle 1980’lerde patatese karşı talep zirve dönemini yaşamıştır. Sonuç olarak, patateslerin üretimi ve verimliliği o kadar artmıştır ki patateslerin kalitesi ve miktarı Hindistan’ın bu yuvarlak sebzeleri yabancı ülkelere, ulusal sınırların ötesine ihraç etmesini sağlamıştır.
Ayrıca Türkiye’nin İlk Yerli Otomobili: Devrim adlı yazımıza göz atabilirsiniz.
9. Kırmızı Devrim (Red Revolution)
Alanı: Et
Zamanı: 1980’ler
Lideri: Vishal Tewari
Hindistan’daki Kırmızı Devrim’in temel kısmı et üretimindeki artıştır. Devrimin babası Vishal Tewari’dir. Kırmızı Devrim, et üretiminde aynı amaç için kullanılan ve geliştirilmiş teknolojilerin işlenmesini modern hale getirmiştir.
Sıkça Sorulan Sorular
Yukarıda listelenen devrimlere ek Kahverengi (Brown), Gri (Grey), Pembe (Pink), Altın Lif (Golden Fiber), Gümüş Lif (Silver Fiber) olmak üzere toplamda 14 renkli devrim bulunmaktadır.
Renkli devrim, dünya çapında medya tarafından çeşitli ülkelerde gelişen ilgili hareketleri tanımlamak için yaygın olarak kullanılan terimlerdendir. Hindistan’daki devrimlere de ilgili oldukları alanlara uygun, materyalin rengini içeren isimler verilmiştir.