Türk Yapımı En İyi 10 Çizgi Film

  • Cahil Uzman yazdı.
  • 7 Kasım 2021
  • 4.813 okunma

Çizgi filmler genellikle çocuklar için düşünülüp yapılsa da yaş fark etmeksizin hepimizin zaman zaman başvurduğu eğlence yöntemleri arasındadır. Televizyonda izleyecek hiçbir şey bulamadığımızda elimizin hemen çizgi film kanallarına gittiğini inkâr edemeyiz. Hal böyle olunca, popülerliği yadsınamayacak olan yabancı çizgi filmlerinin yanında biraz da kendi kültürümüzden yapımlar izleyelim diyenler olabilir. TRT Çocuk Türk yapımı çizgi film işini ciddiye almış ve bu anlamda epey çizgi film üretmiştir desek yeridir. İşte merak edenler ve izlemek isteyenler için Türk yapımı en iyi 10 çizgi film

1. Pepee

Pepee

Okul öncesi yaş grubu için özel olarak tasarlanan çizgi film projesi Pepee’nin yapımına ilk olarak 2008 senesinde başlanır. TRT Çocuk ve ardından sırasıyla Show TV ve Planet Çocuk’ta yayınlanan çizgi filmin bölümleri yayınlandığı dönemde kendi kulvarında neredeyse reyting rekorları kırmıştır. Pepee, Eskişehir’de ‘Düşyeri Çizgi Film Stüdyosu’ tarafından hazırlanmıştır. Çizgi dizinin özel danışman ekip, pedagog ve eğitim uzmanları tarafından denetlenen senaryosu, aynı zamanda yapımın yaratıcısı olan Ayşe Şule Bilgiç tarafından yazılırken müzikleri ise Kıraç tarafından yapılmaktadır. Pepee’nin yönetmenliğini ise Özhan Odak üstlenmiştir.

Çizgi diziye adını veren Pepee karakteri, konuşma zorluğu yaşayan 4 yaşında erkek çocuktur. Hatta ‘pepe’ kelimesi Anadolu’da konuşma zorluğu çeken insanlara söylenmesinden ötürü tercih edilmiştir. Çizgi filmin öteki kahramanları arasında Pepee’nin annesi, babası, dedesi, ninesi, kız kardeşi (Bebe), kuzeni (Şila) ve arkadaşları (Zulu, Maymuş, Zuku) bulunur.

2. Keloğlan Masalları

Keloğlan Masalları

İlk olarak TRT Çocuk’ta olmak üzere MinikaGO’da da yayınlanan çizgi film Keloğlan Masalları’nın ilk sezonu ‘Bir Varmış Bir Yokmuş Keloğlan Masalları’, ikinci sezonu ‘Keloğlan’ ve üçüncü sezonu ise ‘Keloğlan Odama Saklandı’ isimleriyle yayınlanır. Çizgi film sona ermiş olsa da Keloğlan, maceralarına TRT Çocuk dergisinde çizgi roman olarak devam etmektedir. Geçmişimizde ve kültürümüzde de yer alan Keloğlan masalından esinlenen çizgi filmde doğruluk, dürüstlük ve iyiliğin sembolü niteliğinde olan ana karakterin, yani Keloğlan’ın, arkadaşlarıyla beraber başından geçen maceralar işlenir.

3. Niloya

Niloya

Okul öncesi yaş grubundaki çocuklar için özel olarak tasarlanan Niloya, esasında Yumurcak TV ve DHX Media’nın yerli çizgi film projesidir. Yapımına ilk olarak 2014 senesinde başlanan çizgi dizi şimdilerde TRT Çocuk bünyesinde yayınlanır.

Niloya listemize uygun olarak tamamıyla Türk stüdyoları tarafınca hazırlanan ve 3-6 yaş grubunu hedef alan yapımlardandır. Senaryosu, aynı zamanda yapımcılığı da üstlenen Arzu Demirel Birinci’ye ait olan çizgi filmin müziklerini ise Merve Ihlamur yapmaktadır. Çizgi filmin hedef kitlesi özellikle kritik aralık olduğu için Niloya’nın senaryosu özel danışman ekip, pedagog ve eğitim uzmanlarının denetimi altında hazırlanır. Çizgi filmin yönetmenliğini ise Metin Çam üstlenir.

4. Rafadan Tayfa

Rafadan Tayfa

1 Aralık 2014 tarihinde TRT Çocuk’ta yayın hayatına başlayan Türk yapımı animasyon çizgi film Rafadan Tayfa, ISF Studios tarafından yapılır. Yapımcılığını ve yönetmenliğini İsmail Fidan üstlenir. Hikâye, ‘Rafadan Tayfa’ ismindeki arkadaş grubunun maceralarını anlatır. 90’lı yılların samimi insan ilişkileri ve mahalle hayatı çizgi filmin yansıttığı unsurlardandır.

Çizgi filmdeki temel arkadaş grubunun ismi ise, sinema filmi çektikleri bölümde isim arayışındayken Hayri karakterinin ‘Kafadan Tayfa’ demek isterken yanlışlıkla ‘Rafadan Tayfa’ demesi ve ekibin bu ismi çarpıcı bulmasından gelir. Öte yandan, çizgi filmin yalnızca ramazan aylarında gösterilen ‘Ramazan Tayfa’ ve günlük akışta ara sıra yayınlanan ‘Trafik Tayfa’ ve ‘Dijital Tayfa’ gibi çeşitli serileri de vardır.

Sitemizden 3 yaş için çizgi film tavsiyeleri bilgilerine de bakabilirsiniz.

5. Kukuli

Kukuli

Fauna Production tarafından yapılan yerli çizgi dizi Kukuli izlediği alışılmışın dışında yol ile ülkemizin ilk sosyal medya fenomeni olmayı başarmıştır. Konvansiyonel içerik anlayışının ve lineer formatın dışına çıkan Kukuli, Türkiye’nin markalaşan ilk online çizgi karakteri olmuş ve ilk yayınlandığı günden beri büyümüştür.

Serüvenine YouTube üzerinden başlayan çizgi film, anı yaşamanın önemini vurgular; her bölümünde farklı konuyu zamandan bağımsız işlenen anlatısıyla buluşturarak seyircisine ulaşmıştır. Kukuli arkadaşları Tinky, Minky, Dütdüt, Toriki, Hoşt ve Missiva ile pastoral dünyasında yaşayan muzip maymundur. Her bölüm ayrı maceraya atılan Kukuli ve dostları, oyun, müzik ve dansın asla eksik olmadığı etkinliklerinde hayatı öğrenirler.

6. Kral Şakir

Kral Şakir

Cartoon Network Türkiye için Grafi2000 tarafından yapılan Türk çizgi dizisi Kral Şakir kanalının ilk Türk yapımıdır. Aslan ailesinin yavrusu olan Şakir’in hem ailesiyle hem de arkadaşlarıyla yaşadığı maceralarını yansıtmaktadır.

Şakir’in babası olan Remzi aslanken annesi Kadriye ve kız kardeşi Canan ise kedidir. Peyami isminde kaplumbağa dedesi; Necati isminde fil arkadaşı bulunmaktadır. Necati sürekli aslan ailesinin evindedir ve genellikle yaptığı tek şey yemek yiyerek oyun oynamaktır. Kısaca çizgi film, Şakir’i temel alarak aslan ailesinin ve hayvanların yaşadığı modern şehir hayatındaki komik ve macera dolu hikâyeleri işlemektedir.

7. Doru

Doru

Anibera Stüdyoları ve stüdyonun sahibi Alper Afşin Özdemir tarafından yaratılan Doru, karşımıza hem çizgi dizi hem de animasyon film olarak çıkmaktadır. Doru, ilk başta yayın hayatına TRT Çocuk’ta başlayan ve senelerce seri halde yayımlanan çizgi dizi projesidir.

Çocukların ilgisini çeken bu proje ve kahramanın öyküsü daha sonra aynı yapımcı tarafından sinemaya taşınmak istenmiştir. 2017 yapımı filmin konusu ise şu şekildedir: Doru, her şeyden habersiz sürüsüyle beraber yaşayan yılkı atıdır. Tesadüfen sürüsündeki eski İngiliz yarış atı olan Çenebaz’dan gerçekleri öğrenince sürünün diğer üyesi Demirkır’la tartışır ve olaylar böylelikle gelişir.

8. Köstebekgiller

Köstebekgiller

26 Mart 2012’te TRT Çocuk’ta yayın hayatına başlayan ülkemizde gerçek ve animasyon karakterlerin bir arada olduğu ilk dizi projesi olan Köstebek’in senaryosu Arzu Yurtseven ve Murat Ferhat tarafından yazılır.

Arzum Film Animasyon’un yapımcılığını üstlendiği çizgi dizinin yönetmenliğini ise son olarak Ömer Gökhan Ekut yapmıştır. Çizgi dizideki ana karakterlerden Pelin, şirin ve epey meraklı kız çocuğudur. Ailesiyle yeni taşındıkları ev ise onun için yepyeni macera olacaktır. Daha ilk günden çevresini keşfe başlayan Pelin, hiç anlaşamadığı komşusu Caner ve bahçelerinde yaşayan Köstebekgiller ailesiyle bambaşka maceralara atılacaktır.

9. İstanbul Muhafızları

İstanbul Muhafızları

Haziran 2016’da TRT Çocuk kanalında yayınlanmaya başlayan Türk çizgi dizisi İstanbul Muhafızları, TRT Çocuk ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iş birliğinde oluşturulmuştur. Dizinin ana karakterleri Mehmet, Zeynep, Ali ve Elif isimli çocuklardır. Hikâyeler İstanbul’un tarihi mekânlarında geçerken ana karakterler tarihi eserlere zarar vermeye çalışan Gürgen ve Azmi isimli kötü karakterlere karşı mücadele ederler. Dizi sona erse de TRT’nin YouTube kanalı üzerinden bölümlerine erişmek mümkündür. Ayrıca 2018 Ekim’de dizi 50 bölümünü tamamladıktan sonra ‘İstanbul Muhafızları: Ab-ı Hayat Çeşmesi’ isminde filmi yayınlanmıştır.

10. RGG Ayas

RGG Ayas

Pepee’nin yapımcıları tarafından sinema için hazırlanan ve ilk Türk çocuk çizgi sinema filmi niteliği taşıyan 2013 yapımı Ayas, Düşyeri Çizgi Film Stüdyoları’nın 3 yıllık çalışması sonucunda ortaya çıkmıştır. Stüdyo ve BKM’nin ortaklığıyla 22 Kasım 2013’te izleyicisiyle buluşmuştur.

Hikâyesi İstanbul’da geçen filmde 6 yaşındaki Ayas’ın maceraları işlenir. Filmin müziklerinde geleneksel melodiler bulunması, tıpkı Pepee gibi, Ayas’ın da kültürel değerlerine düşkün çocuklardan olduğunu gösterir. Film gösterime girmeden önce adının İngilizce sanılmasından dolayı eleştirilse de aslında ‘Ayas’ karanlıkta parlayan ay ışığı anlamına gelen Türk ismidir. Afişte yer alan RGG ise, sırdır ve bu sırrı sadece RGG’si olanlar öğrenebilmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Karikatürist Bülent Üstün’ün kaleminden çıkan aynı adlı çizgi roman dizisinden uyarlanan, Mehmet Kurtuluş ve Ayşe Ünal tarafından yönetilen ilk Türk yapımı uzun metraj animasyon filmi ‘Kötü Kedi Şerafettin’dir.

Film, Rafadan Tayfa ekibinin Göbeklitepe’de atıldıkları sırlarla dolu macerayı konu alır. Dünyanın gözü Göbeklitepe’dedir ve ekip hem siniyi Başkan Amca’ya göstermek hem de Veysi’yi bulmak için Şanlıurfa’ya doğru maceralarla dolu seyahate çıkarlar.

İlgili Yazılar