Çizgi Filmler Nasıl Yapılır? Çizgi Filmler Hakkında Merak Edilenler

  • Minik Tospik yazdı.
  • 31 Ekim 2021
  • 859 okunma

Genellikle çocuklara hitap eden ama her yaştan izleyicisi bulunan çizgi filmler 2 boyutlu illüstrasyon veya çizgi video animasyonlardan oluşur. İlk zamanlarında elle çizilerek yapılan çizgi filmlerin teknolojisi, bilgisayar sistemleri geliştikçe şimdilerde çok daha ileri boyutlara taşınmıştır. Her çizgi filme denk geldiğinizde kafanızda çizgi film nasıl yapılır, animasyon çizgi filmleri oluşma süreci nasıldır gibi sorular oluşuyorsa tam yerine geldiniz. İşte, çizgi filmler ve yapımları hakkında merak edilen her şey…

Öncelikle şunu belirtelim izlemesi epey keyifli olan çizgi filmlerin yapımı oldukça zahmetli ve zor işler arasındadır…

1. Çizgi Film Nedir?

Çizgi Film Nedir?

Hepimiz hayatımızda en az birkaç kez bile olsa çizgi filmler izlemişizdir. Kabaca, izleyicilere iki boyutlu şekilde sunulan görsel sanat çeşidine çizgi film denir. Tanımı her geçen gün değişen çizgi filmlerin tanımı genel olarak gerçekçi olmayan ya da yarı gerçek olan karakterlerin çizilerek karikatür halini alıp bilgisayar ortamında hareket ettirilmesi sonucu ortaya çıkan görseldir. Bu işi yapan kişilere ise karikatürist denmektedir. Tanımı çok basit gibi görünse de son derece uzun ve zahmetli uğraşlar sonucunda ortaya çıkan çizgi filmlerin, normal filmlere göre maliyeti de daha fazladır.

Ayrıca 80-90’lı Yıllarda Çocuk Olanların Unutamadığı Çizgi Filmler adlı yazımıza göz atın!

2. Animasyon Nedir?

Animasyon Nedir?

En genel tabiriyle animasyon birkaç resmin arka arkaya hızlı biçimde gösterilmesiyle elde edilen hareketli görseldir. Geçmiş dönemlerde yapılan animasyonlar resimlerin kâğıda çizilmesi ve kağıtların hızlıca geçirilmesi ya da resimlerin çemberin içerisine konarak döndürülmesiyle yapılırdı. Günümüzde ise bilgisayar teknolojisi piksel ve vektör tabanlı animasyonların yapılmasını sağlar. 2D animasyon, saniyede 12 kare çizilerek yapılır. ‘Limited’ animasyon yöntemi ise daha az kare çizilerek uygulanır.

Animasyon filmi yapılmadan önce karakterlerin tasarımlarının ardından senaryonun resimli taslak çalışması ve son olarak sayfa düzeni çalışması yapılır. Haliyle profesyonel şekilde yapılması düşünülen animasyon filmine bu safhalar bitirilmeden başlanamaz. Son dönemlerde yapılan projeler animasyon tekniklerinin sınır tanımadığını gösterir. Ancak genel olarak en yaygın teknikler şu şekildedir: 2D, 3D, stop motion, cut-out şeklinde kategorilere ayrılır.

3. Biraz Da 3D Animasyondan Bahsedelim…

Biraz Da 3D Animasyondan Bahsedelim…

Bunlar, bilgisayar teknolojisinden yararlanarak özel yazılımlar ile üç boyutlu vektörler kullanılarak üretilen hareketli görsellerdir. Animatörler, süreç içerisinde ilk olarak üç boyutlu vektörel çizgiler kullanarak üç boyutlu modellerini oluşturur. Modelleme olarak adlandırılan bu işlem heykeltıraşların heykel yapımına benzer. Ardından dokulandırma aşamasına geçilir; bu, modele renk bilgisinin işlendiği aşamadır.

Sonraki safhada hareket alacak olan nesneye düzenek kurulur. Canlılarla ilgili 3D animasyonu yapıldığında genellikle bu aşama sanal iskelet sistemi oluşturulmasını içerir. Bu yapı, üç boyutlu vektörlerin animatörün istediği şekilde yeniden konumlandırılmasını sağlar; bu sayede sanal nesneler hareket alır. Meydana gelen üç boyutlu vektörel yapının gerçek dünyayla benzerliğini sağlamak amacıyla ışıklar ve sanal kamera oluşturulur. Bu aşamadan sonra bilgisayar yazılımı, vektörel bilgileri matematik algoritmalarıyla yorumlayarak iki boyutlu piksellerden oluşan görselleri ortaya çıkarır.

Gelişen teknolojiyle beraber üç boyutlu canlandırmalarda doğada taklidi zor olan durumlar için yeni yazılımlar üretilmiştir. Örneğin günümüzde yanan cisimlerin üzerindeki ateş, fumefx ve phonenix gibi özel yazılımlar sayesinde fizik kurallarına uygun şekilde gösterilebilir. 3D Animasyon şimdilerde medikal sunumlardan mimari görselleştirmeye, bilgisayar oyunlarından sinema filmlerine kadar pek çok alanda kullanılır. Hatta 1995 yapımı Toy Story gibi kimi uzun metrajlı filmler tamamen 3D animasyon olarak hazırlanır.

4. Çizgi Filmler Nasıl Yapılır?

Çizgi Filmler Nasıl Yapılır?

Çizgi filmler, yapımının zorluğu ve fazlasıyla emek istemesi sebebiyle diğer filmlere nazaran oldukça maliyetli olabilir. İki boyutlu olarak sunulan görsel sanat tekniği olan çizgi filmler, sıklıkla çocuklara hitap etse de özel olarak yetişkinler için hazırlanan daha karmaşık yapıda çizgi filmler de vardır. Bu görsel harikaların yapımı için kısaca şu aşamaları sayabiliriz. Çizgi film yapımında ilk olarak senaryo yazılması gerekmektedir.

‘Sinopsis’ adı verilen bölüm oluşturulduktan sonra mekân ve karakter tasarımı gerçekleştirilir. Ardından karakterlerin hareket alması gerekir. Bu aşamaların tamamı ise grafikerler veya animatörler tarafından elverişli bilgisayar programları kullanılarak yapılır. Adım adım hareket verilen karakterler belirli sahneleri oluşturacak biçimde kurgulanır. Son olarak müzik, ses ve diğer efektler çizgi filme eklenerek tamamlanır.

5. Çizgi Film Yapım Aşamaları

Çizgi Film Yapım Aşamaları

Daha önce de belirttiğimiz gibi çizgi film yapmak göründüğünden çok daha zordur. Oldukça çaba ve uğraş isteyen işler arasında olan çizgi film yapımı, çeşitli safhalardan geçerek seyirciye ulaşır. İşte çizgi filmin yapım aşamaları:

Senaryo

Çizgi film yapmak isteyenler her şeyden önce filmin senaryosunu yazmalıdır. Bu aşamaya ‘sinopsis’ adı verilir. Yazılan sinopsis yazar gruplarına gönderilerek gerekli istişareler yapılır. Yapılan değerlendirmelerin ardından son halini alan senaryoyla çizgi film yapma safhalarının ilk adımı gerçekleşmiş olur.

Mekân ve Karakter

Yazılıp bitirilen senaryoya bağlı kalarak, animatörler tarafından mekân ve karakterler çizilir. Tek cümlede söyleyebildiğimiz bu aşama kimi zaman yıllarca sürebilir.

Hareketlendirme

Karakteri canlandırmak amacıyla animatör 1 saniyeye toplamda en az 12 kare çizim yapar. Elbette bu işlem istenen harekete göre çoğalabilir ya da azalabilir. Yapılan işlemler sonucunda bilgisayar ortamında canlandırılan bu karakterler seyirciye aktarılır.

Seslendirme

Çizilen bu çizgi film sahneleri tamamlandıktan sonra, son olarak karakterlerin seslendirilmesi kalır. Özel stüdyolarda gerçekleştirilen bu seslendirme işlemleri senaryoya uygun işlenmelidir.

Sizlere 4 kısa maddede açıkladığımız bu yapım aşamaları epey emek isteyen ve yıllarca süren işlerdir. Tabii bu işi büyük keyifle yapan kişiler için zamanın önemi yoktur, harcanan emek ise işe ekstra keyif katar. 

6. En Fazla Kullanılan 2D Çizgi Film Programları

En Fazla Kullanılan 2D Çizgi Film Programları

En çok kullanılan 2D çizgi film programları:

  • Toon Boom
  • Synfig Studio
  • Anime Studio
  • Digicel FilipBook
  • CrazyTalk Animator

7. En Fazla Kullanılan 3D Çizgi Film Programları

En Fazla Kullanılan 3D Çizgi Film Programları

Çizgi film yapımı için en çok kullanılan 3D programlar:

  • Maxon Cinema 4D
  • Autodesk 3ds Max
  • Blender
  • Autodesk Maya
  • ZBrush

8. Çizgi Film Tarihçesi

Çizgi Film Tarihçesi

Gelişen teknolojiyle çizgi film karakterlerinin kalitesinde kademeli olarak artışa şahit olunabilir. Tüm bunların nasıl başladığını öğrenmek için bir adım geriye gidelim ve karikatürlerin ortaya çıkış sürecine bakalım. Şimdiye kadar yapılmış ilk çizgi filmin tarihçesi 1908’e kadar uzanır. Emile Cohl’un Fransız animasyon filmi olan ‘Fantasmagorie’ geleneksel, elle çizilmiş animasyonun en eski örneklerindendir. Animasyon, resimlerin hareketli görüntüler olarak görünmesi için manipüle edildiği yöntem olarak tanımlanabilir.

Bu görsel şölenin kökeni, hareket olgusunu hareketsiz çizimlerde yakalama girişimleri, hayvanların birden fazla uzuv ile üst üste çizildiği ve açıkça hareketi tasvir etmeye çalıştığı Paleolitik mağara resimlerine kadar uzanabilir. Geleneksel animasyonda, görüntüler fotoğraflanıp filmde gösterilen şeffaf selüloit tabakalara elle çizilmiş ve hatta boyanmıştır. Odağımızı karikatürlere kaydırdığımızda ise, karikatürün asıl anlamının ‘büyük kâğıt’ anlamına gelen İtalyanca ‘kartone’ kelimesinden geldiğini söyleyebiliriz.

19. Yüzyılın ortalarından itibaren karikatür, sosyal ve politik olayların tasvirinde mizahi ve genellikle hiciv olan resimli parodi olarak tasvir edilmiştir. 1809’da yaratılan ilk popüler kurgusal çizgi film karakteri, son derece başarılı olan ve pek çok taklitçiye ilham veren sıska ve eksantrik yaşlı din adamı Dr. Syntax olmuştur. Ardından 1860’larda ise Köpek Bonzo, Kedi Felix, Ally Sloper, Max ve Mortix gibi ünlü çizgi filmler gelmiştir. İşte bu gerçekler, karikatür ve animasyonun, günümüz çizgi filmlerini yaratmak için buluşan iki ayrı kavram olduğunun farkına varmak için önemlidir.

Sıkça Sorulan Sorular

Daha önce denemeleri yapılmış olsa da 1967 senesinde çizgi film sanatçısı ve karikatürist Tonguç Yaşar’ın ‘Amentü Gemisi Nasıl Yürüdü’ isimli çizgi filmi, bu alanda çalışan sanatçılar tarafından ilk özgün Türk çizgi filmi olarak benimsenmektedir.

Türkiye’de yayınlanan ilk animasyon, 1929 yılında Walt Disney tarafından yapılan ‘İskelet Dansı’ isimli film olmuştur.

İlgili Yazılar