Türkiye'deki En İlginç Yerleşim Yeri İsimleri
- Cahil Uzman yazdı.
- 16 Kasım 2021
- 482 okunma
İlk kez duyulduğunda kulağa tuhaf gelen, böyle de yer adı mı olurmuş dediğimiz nice örnekler var. Ülkemizdeki çoğu kasaba, köy ya da mahalleden ibaret; bazen ilçe ismi de olabilen öyle ilginç yerleşim yeri adları var ki… Bu anlamda insanımızın hayal gücü ve mizah yeteneği gerçekten takdire şayan. Haklarında bilgi edinebildiğimiz 11 yerleşim yerinin isimlerini sizler için listeledik. Bilgi edinemediğimiz fakat bize enteresan gelen bazı yer isimlerini ise öylece sıraladık. Bakalım bu yerleşim yeri isimleri size de ilginç gelecek mi?
1. Geydoğan
Amasya ilimizin Taşova ilçesine bağlı olan köydür. Anlatılanlara göre köyün ismi şuradan gelmektedir: “Alperenlerden Doğan Bey adlı zat Anadolu’ya geldiğinde bu bölgede yerleşmiş, yerli halkın gönlünü kazanmış; köye nazır tepede Rum çeteleriyle savaşırken ise hayatını kaybetmiş”. Yöre halkı da bu kişiye saygı ve minnet ifadesi olarak köye, zamanının söyleyiş biçimine uygun olarak, adının başına ‘Bey’ (Büyüklük) kelimesinin Farsça karşılığı olan ‘Gey’ kelimesini ulayarak ‘Geydoğan’ adını vermişlerdir.
2. Kızlarsekisi
Adana’nın Kozan ilçesine bağlı mahalle isimlerindendir. Rivayete göre; eski dönemlerde köy olan bölgeye ilk yerleşen kişinin yedi tane kız çocuğu varmış. Köy arazisi engebeli yapıda olduğundan tarla veya bahçede duvar örerek düzleme yapılır ve yapılan bu işe de ‘sekileme’ denirmiş. Bu adamın arazileri de böyle sekili imiş. Bi müddet sonra adam ölmüş, bütün sekili arazileri de kızlarına kalmış. Köylü halkın dilinde arazi için ‘kızların sekisi’ deyişi yerleşmiş. Gel zaman git zaman bu isim Kızlarsekisi olarak yöre halkının dil hafızasına yerleşmiş ve adı böyle kalmış.
3. Mihalıççık
Mihalıççık, Eskişehir ilinin ilçelerindendir. 1915 yılına kadar Ankara'nın ilçesiydi ve Kurtuluş Savaşı esnasında çok kısa süre de olsa Yunanlılar tarafından işgal edilmişti. Kesin tarihi belgeler olmamakla beraber, ilçenin adının; yörenin tarihi kişiliklerinden ‘Köse Mihal’ adlı zattan veya onun oğlu olan Mihalgazi’den geldiği düşünülmektedir. Bu listeye giriş sebebi bize göre söyleyiş zorluğudur…
4. Durhasan
Ankara’nın civar ilçelerinden Çubuk İlçesine bağlı köyün ismi ile ilgili de ilginç söylentiler var. En bilineni ise şu: 1402 senesinde Ankara Savaşı sürerken bu bölgede bulunan iki askerden birinin diğerine Dur Hasan diye seslenmesi! Belki hikâyenin devamı da vardır ama bizim bulabildiğimiz bu kadarı ne yazık ki… Her ne oldu ise köyün adı Durhasan olarak kalmış… Ek olarak köyün Baybağ mevkiinde bulunan çeşmeden akan suyun da şifalı olduğuna inanılıyor ve bu yüzden köye şifa bulmaya gelen insan sayısı da oldukça fazla.
5. Olur
Günümüzde Erzurum’a bağlı ilçe ve ilçenin merkez kasabasıdır. Eski zamanlarda Gürcü Krallığına ait olan bölge sınırları içerisinde kalan Olur’un o zamanlarki adı ‘Olor’ imiş. Büyük Selçuklularla Gürcüler arasında yönetimi sürekli el değiştiren bölge en son Osmanlıların yönetimine geçmiş ve Osmanlı kayıtlarında da Olor adıyla yer almıştır. Ancak zaman içinde söyleyiş değişikliğine uğrayarak “Olur” adını almıştır. E ‘olur’ böyle şeyler…
6. Eğlence
Yozgat’ın Boğazlıyan ilçesine bağlı köyün adı gerçekten eğlence köyü olmasından gelmiştir. 1915 senesinde kurulan köy, aslında mübadil köyüdür. O tarihte Bulgaristan’dan göçle gelen mübadillerden Nevşehir bölgesinde kalanlardan ayrılan küçük grup bu yerleşim bölgesinde 1924 yılında köyü kurmuşlardır. Kesin bilgi olmamakla beraber, yani yazılı olmayan kaynaklara göre; eskiden burada yaşayan Ermeniler ile çevre köylerde yaşayan Ermeniler kendi geleneklerine ve kültürlerine uygun şenlikler düzenlermiş bu köyde. İşte bu eğlenceli şenliklerin yapıldığı köyün adı da zaman içinde Eğlence köyü olarak kalmış.
7. Pelitbüküsekicek
Samsun ilimizin Alaçam ilçesine bağlı mevki günümüzde mahalledir. Yörenin tarihi hakkında net bilgiler yok maalesef. Bu yüzden adının nereden geldiği de meçhul. Ancak yöre halkı, bölgedeki pelit ağaçlarının çokluğunun ve bu ağaçların da bodur yani bük oluşunun mahallenin adını oluşturan unsurlar olduğunu düşünmekteler. Enteresan yani…
8. Döllük
Sivas Şarkışla’ya bağlı bu köyün tarihi oldukça eski. Araştırmalar Döllük köyünün de içinde bulunduğu bölgede Geç Tunç Çağı ve Ortaçağ zamanlarına ait yerleşimlerin varlığını ortaya koymuştur. Köyün adı ise şuradan gelmektedir: Çok eskiden köyün olduğu bölgeye Şarkışla’dan (Kasım-Aralık ayları içinde) koç çiftleştirmeye gelinirmiş. En yaygın bilgi, köyün adının bu etkinlik nedeniyle ‘Döllük’ olarak kaldığı yönündedir. Sonraları Anadolu’nun çeşitli bölgelerinden gelen insanlar da bu ismi benimsemişler ve köyün adı değişmemiş.
9. Gebeler
Ankara, Kızılcahamam ilçesine bağlı bu köyün tarihinin de çok eski olduğu biliniyor ama yazılı kayıtlara ulaşmak çok kolay olmuyor. Köy Derneği, araştırmalar yapmış ancak, Osmanlı kayıtlarında ancak 1828 senesine kadar gidebilmiş. O tarihten öncesine ilişkin bilgilere ulaşılamamış. Elde edilen bilgi ise vakti zamanında bu köyün ileri gelenleri yahut ihtiyarları köye Kabeler Köyü demiş. Zamanla söyleyiş değişikliğine uğrayarak Gebeler olmuş ve öyle de kalmış görünüyor. Yoksa gebe kadınlar köyü değil! :)
10. Çıplak
Çanakkale’nin Merkez ilçesine bağlı köyün, adını köy meydanında yatırı olan ve köy halkının Çıplak Dede olarak dillendirdiği ‘Garip Dede’den aldığı biliniyor. Başka ilginç olan tarafı, Söylenene göre, köyün adını duyup burada çıplak insanlar yaşadığını düşünüp köyü görmeye gidenlerin olması… Gittikleri zaman köyün tarihi ile ilgili bilgi alanlar sanırız aradıklarını bulamayınca Çıplak Dede’nin yatırında dua etmekle yetiniyorlar. Zaten köy halkı da her yıl Nisan ayı içinde yatır başında hayır yapıp dua etmekteler.
11. Dingiller
Manisa - Akhisar ilçesine bağlı Dingiller köyünün adıdır. Bilindiği kadarıyla köyün adı 1800’lü yıllarda buraya gelerek yerleşen ve Yörük Beyi olan Dingillo’dan gelmiştir. O dönemlerde Dingillo’nun köyü diye anılmış, sonraki zamanlarda ise adı Dingiller Köyü olarak kalmıştır.
Son olarak; hikâyesini bulamadığımız ama burada da anmadan geçmek istemediğimiz birkaç ilginç yer ismini daha sizinle paylaşmak istedik:
Güzelim (Adana) “Güzeller içinden seni seçtim”
Azrail (Ağrı) “Azrail’de inecek var”
Abazalar (Amasya) “Nasıl yani…”
Yalnız (Amasya) “Yalnız bi saniye!”
Olucak (Ankara) “Olucak o kadar..”
Deretürbelinas (Antalya) “Türbülans diyesim geliyor yahu”
Çakallar (Balıkesir) “Sizi çakallar sizii..”
İnandık (Çorum) “Vallahi biz de inandık”
Karadona (Çorum) “Maradona?”
Sakaltutan (Kayseri) “Neden ama…”
Cinali (Kırıkkale) “Okuma-yazma sökülmüş...”
Keş (Ordu) “Aman dikkat!”
Estağfirullah (Şanlıurfa) “Rica ederim”
Öküzöldü (Şanlıurfa) “Ortaklık da bozuldu mu?”
Tantana (Şanlıurfa) “Oy tan-tana tan-tana”
Sıkça Sorulan Sorular
İzmir ili Ödemiş ilçesine bağlı olan bu köyün nüfusu 5 kişiden ibarettir. Yaklaşık 30 yıl önce, o zamanlar elektrik olmayışı ve tarım arazilerinin bulunmayışı gibi nedenlerle köy halkı yavaş yavaş köyü terk etmiş, kimisi yıllar içinde vefat etmiş ve nüfus kala kala 5 kişi kalmıştır.
Osmanlı döneminin ata sporlardan okçulukta atılan okları hesaplamak ve mesafeyi belirlemek için kullanılan nişan taşları vardı. Kazananlar, attıkları mesafeler ve elde ettikleri dereceler bu taşlar üzerine yazılırdı. Padişahlar tarafından en uzak mesafelere ok atıla yerlere ise anıt şeklinde “Nişantaşı” dikilirdi. Günümüzün Nişantaşı’nın adının kaynağı, o bölgede ilk nişan taşının Padişah 3. Selim tarafından yaptırılmış olmasıdır.