Türkiye'nin Gelmiş Geçmiş En İyi Müzik Grupları

  • Minik Tospik yazdı.
  • 30 Ekim 2021
  • 2.731 okunma

Türkiye’de 1960’lı yıllarda hem popüler müzik hem de rock/Anadolu rock tarzı müzikler tanınmaya ve sevilmeye başladı. Genç müzisyenlerin bir araya gelerek kendi müziklerini icra etmeleri nedeniyle yeni yeni müzik grupları oluştu; pop müzik ve rock müzik yükselişe geçti. İlk zamanlar az sayıda olan müzik grupları aradan yıllar geçtikçe çoğaldı. Yetmişler, seksenler, doksanlar, iki binli yıllar derken günümüzde hemen her tür müzik dalında adı duyulan duyulmayan yüzlerce müzik grubu var.

Biz bu yazı içeriğimiz için, Türkiye’de kurulmuş müzik gruplarını araştırdık ve en iyilerini sizin için derledik. İçlerinde hala aktif olarak müzik yapanlar olduğu gibi, artık profesyonel olarak müziğin içinde yer almayan, dağılmış ya da hoş bir seda bırakarak bu dünyadan ayrılmış üyeleri bulunan müzik gruplarıyla anılarda yolculuk yapamaya ne dersiniz?

1. Beyaz Kelebekler (1963)

Beyaz Kelebekler (1963)

Pop müziğin en uzun süreli gruplarından biridir. 1963'te kurulan grup müzik yaşantılarını 1980'e kadar sürdürdü. Kabataş Lisesi öğrencisi 5 gençten kurulu olan grubun, 1970 yılının ilk ayında turne yolculuğunda iken trafik kazası üç üyesi yaşamlarını yitirdiler. Üyeleri değişerek devam eden grup 70’lerde fırtına gibi esti. Sen Gidince Bak Neler Oldu, Neler Oluyor Hayatta ve Ateş Böceği şarkıları hala bilinen ve sevilen şarkılarından bazılarıdır.

Ayrıca Ses ve Görüntülerine Şaşıracağınız En İlginç Müzik Aletleri yazımıza da bakabilirsiniz.

2. Mavi Işıklar (1964)

Mavi Işıklar (1964)

Kurulduğu dönemde müziğe damga vuran Mavi Işıklar grubu ilk kez 1964 yılında sahneye çıktı. Aynı tip kıyafetler giyen Amerikan tarzı müzik yapan grup üyeleri Türk gençlerinin kalplerini fethetmeyi başardılar. Çeşitli yarışmalarda dereceler de elde eden grubun en meşhur şarkıları İyi Düşün Taşın ve Helvacı şarkıları çok uzun yıllar sonra televizyon dizisinde kullanılınca yeniden gündeme geldiler.

3. Moğollar (1967)

Moğollar (1967)

Türkiye'nin yaşayan efsanesi Moğollar! 60’lar ve 70’lere damga vurmuş grubun üyeleri sık sık değişse de adı her zaman ilk sıralarda anıldı ve anılmaya da devam ediyor. İlk plakları Eastern Love-Artık Çok Geç ile başlayan müzik yolculukları boyunca Barış Manço, Cem Karaca, Ersen, Hümeyra gibi solistlerle çalıştılar. Ağrı Dağı Efsanesi Ayrılık, Ala Geyik grubun gözde şarkılarındandır. Yakın dönemde ise, Dinleyiverin Gari şarkısı dillerde pelesenk oldu.

4. Üç Hürel (1970)

Üç Hürel (1970)

Onur, Haldun ve Feridun Hürel tarafından kurulan grup da o yıllarda çok yaygın olan Anadolu rock tarzındaki müzikleriyle gönülleri fethettiler. Üç Hürel adını alana kadar gruplarının ismini defalarca değiştirdiler ya da değiştirmek zorunda kaldılar.  Şeytan Bunun Neresinde, Ağıt, Bir Sevmek Bin Defa Ölmek Demekmiş gibi unutulmaz şarkılara imza attılar. Yedi yılın sonunda müzik yapmayı bırakan grup, 1996 yılında yeniden piyasaya çıktı ancak bu kez yolculukları uzun soluklu olmadı.

5. Cici Kızlar (1975)

Cici Kızlar (1975)

1975 yılında Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye elemelerinde Delisin adlı şarkıyla yarışan grup o kadar sevildi ki müzik yolculukları, uzun ömürlü olmasa da devam etti. Delisin şarkısı hala dillerde olan grubun Bak Şu Çocuğa, I-Ih, Uçtu Uçtu gibi sevilen şarkıları yer aldığı 45’likleri de 1975 yılında piyasaya sürüldü. Ülkenin ilk genç kız grubu olarak öncülük eden Cici Kızlar 1976 yılında dağıldılar.

6. MFÖ (1980)

MFÖ (1980)

Mazhar ve Fuat’ın yetmişlerde başlayan müzik yolculuğu, Özkan’ın da aralarına katılmasıyla seksenler, doksanlar hatta iki binlerde Türkiye’nin popüler ve gözde müzik grupları arasında ilk sıralardaki yerlerini hep koruyarak devam etti. Üçlü olarak ilk çıkışları 1984 yılında yaptıkları Ele Güne Karşı şarkısı oldu. MFÖ olarak Türkiye'yi Eurovision Şarkı Yarışması'nda 2 defa temsil ettiler. Peki Peki Anladık, Vak The Rock, No Problem, Âşık Oldum, Sufi, Mazeretim Var, Buselik Makamı, Sarı Laleler, Olduramadım gibi sevilen pek çok başarılı şarkıda onların imzası var.

7. Ezginin Günlüğü (1981)

Ezginin Günlüğü (1981)

Seksenli yıllardan bu yana özellikle üniversite gençlerinin rağbet ettiği sevilen gruplardandır. Yaptıkları protest müzikle emsalleri arasından sıyrılarak uzun soluklu olmayı başardılar. Grubun Düşler Sokağı şarkısı hala popülerdir. Grup üyeleri ara ara değişse de hala aktif olarak müzik yapıyorlar. Alagözlü Yar, Ölüdeniz, Oyun, Ebruli, İlk Aşk, Çeyrek, Aşka Zamanı gibi albümleri vardır.

8. Grup Gündoğarken (1982)

Grup Gündoğarken (1982)

Amca ve iki yeğenden oluşan grup 1982 yılında kuruldu. Amca İlhan, yeğenler Burhan ve Gökhan Şeşen’dir. 1983 yılında "Kadıncıklar" adlı müzikalin müziklerini yapıp sahnede icra ederek ilk profesyonel çalışmalarını yaptılar. İlhan Şeşen’in yoluna tek başına devam etmek istemesi nedeniyle dağılsalar da şarkıları hala dillerdedir. Sen Benim Şarkılarımsın, Dert Olur, Bahar Oldum, Hayallerimi Bırak, Yağmur Ol Kızım, Yol Aldım Sevdalardan, Gibi Gibiyim, Âşık Oluyorum, Ankara’dan Abim Geldi ve Rüzgâr bunlardan sadece bazıları…

9. Bulutsuzluk Özlemi (1986)

Bulutsuzluk Özlemi (1986)

Türkiye'nin Türkçe sözlü alternatif rock yapan ilk grubudur. Hala önde gelen rock grupları arasında yer alır. Gençlerin ve her zaman genç kalanların gözde grubudur. Grubun kurucusu Nejat Yavaşoğulları’dır. Kadrosundaki isimler bazen değişse de Bulutsuzluk Özlemi ilk albümlerinden bu yana rock müzik severlerin gözdesidir. Sözlerimi Geri Alamam, Acil Demokrasi, Uçtu Uçtu, Dalgakıran en sevilen şarkılarından…

10. Athena (1987)

Athena (1987)

Athena grubunun kurucuları Gökhan ve Hakan Özoğuz kardeşlerdir. Türkiye’de punk rock müzik yapan ilk gruplardandır. Holigan adını verdikleri albümle de aynı adı taşıyan şarkıları futbol maçlarının sloganı haline geldi. Basketbol A Milli takımı için yaptıkları 12 Dev Adam şarkısı da sembol şarkıları haline gelmiştir. Türkiye’nin Sertap Erener birinciliğiyle Eurovision’a ev sahipliği yaptığı yıl ülkemizi temsil ettikleri For Real şarkısıyla Eurovision tarihindeki en yüksek puanını elde ettiler ve 4. Oldular. Her şey Güzel Olacak, Dön Baba Dönelim, Öpücük, Kime Ne, Serseri Mayın en sevilen şarkılarındandır.

11. Grup Vitamin (1990)

Grup Vitamin (1990)

90 gençliğinin gönlünü esprili sözlerden oluşturdukları şarkılarla kazanan grup Vitamin 1999 yılına kadar çok sayıda albüm yaptı. İlk Albümleri Bol Vitamin adını taşıyordu. Bu albümde yer alan Rap Beni Ramizem, Ayılana Rap, Özgün Müzik gibi şarkılarla gençleri hem güldürdüler hem dans ettirdiler. Grubun kurucu üyelerinden Gökhan Semiz’in trafik kazasında hayatını kaybetmesi üzerine dağılan grup uzun yıllar sonra 2004 yılında Best Of Vitamin albümünü yaptı.

12. Mor ve Ötesi (1995)

Mor ve Ötesi (1995)

1995'te kurulan grubun temelleri, 90'lı yılların daha başında o dönem Alman Lisesi öğrencisi olan Harun Tekin ve Kerem Kabadayı isimli iki arkadaşın kurdukları Decision grubu ile atıldı. Sonrasında Mor ve Ötesi olarak Şehir ismini verdikleri ilk albüm 1996 yılında çıktı. 2008 Eurovision’da Türkiye'yi söz ve müziği kendilerine ait "Deli" isimli Türkçe şarkı ile temsil ettiler ve 138 puanla yedinci oldular. Cambaz, Bir Derdim Var, Araf, Oyunbozan, Küçük Sevgilim en sevilen ve akla ilk gelen şarkıları…

13. Duman (1999)

Duman (1999)

İlk albümleri Eski Köprünün Altında ile piyasaya çıkan grup bir anda rock müzik severlerin gözdesi oldu. Belki Alışman Lazım albümünde yorumladıkları Sezen Aksu şarkısı Her Şeyi Yak ile daha geniş kitlelerin dikkatini çekmeyi başardılar. Ardından Seni Kendime Sakladım albümü geldi. Sor Bana Pişman mıyım, Elleri Ellerime, Melankoli, Sınana Sınana sevilen şarkılarındandır. Senden Daha Güzel şarkısı, şarkının Anadolu Efes basketbol takımı taraftarlarınca ekibe söylendiği reklam filmi ile daha da popüler oldu.

14. Zakkum (1999)

Zakkum (1999)

Grubun kurulması fikri 1998 yılına dayanır. Ankara’da Sinema Bar'da sahne alarak müzik hayatına başlayan grubun üyeleri zaman zaman değişti; çıktıkları mekânlar da…  Grubun ilk ismi Raindog idi. Ancak albüm çıkarma aşamasında isimlerini Zakkum olarak değiştirdiler. Asıl çıkışı ikinci albümlerinde yer alan Anason isimli parçayla yakaladılar. Acıta Acıta, Gidiyorum Yolcu Et, ben Ne Yangınlar Gördüm grubun sevilen şarkılarındandır.

15. Manga (2001)

Manga (2001)

2001 sonlarına doğru kurulan grubun ilk albümü, 2004 yılında çıkardıkları ve grupla aynı adı taşıyan MaNga albümüdür. Bir Kadın Çizeceksin şarkısıyla patlayan grup gençliğin kalbini bir anda kazanıverdi. Anime tarzda yaptıkları kliple de ilgi çekmeyi sürdürdüler. MaNga grubu We Could Be The Same isimli şarkı ile Eurovision’da temsil etti ve 2. oldu. Sevilen grup müzik yapmaya devam ediyor ve Raptiye Rap Rap-cover-, Cevapsız Sorular, Beni Benimle Bırak, Dursun Zaman, Kal Yanımda ve yalan gibi şarkılarıyla hala gündemde...

16. Yüksek Sadakat (2004)

Yüksek Sadakat (2004)

Temeli 1997 yılında atılan ama 2004 yılında kurulan grup sık sık vokal ve baterist değiştirdi. Yıllarca albüm hayali kuran grubun kurucuları 2006 yılında muradına erdi. Grupla aynı adı taşıyan ilk albümde tasavvufî biçim ve söz sanatları ile dikkatleri çektiler. Belki Üstümüzden Bir Kuş Geçer şarkısıyla müzik piyasasını canlandırmayı başardılar ve ilk kliplerini bu şarkıya çektiler. Döneceksin Diye Söz Ver, Haydi Gel İçelim, Aşk Herkese Lazım gibi şarkılarla hala gündemde ve hala müziklerini yapmakla meşguller.

17. Hepsi (2005)

Hepsi (2005)

Türkiye için ender gruplardan biri olarak dört genç kızdan oluşan Hepsi grubu çocukluktan beri birbirlerini tanıyan üyelerden kuruldu. Grup ayrıca R&B (Rhythm&Blues) tarzının ilk temsilcilerinden oldu. Pek çok ödül alan, yüzlerce konser veren hatta televizyon dizisi çeken grup 10 yılın sonunda dağılsa da Yalan şarkısı yıllarca dillerden düşmedi. Ayrıca Olmaz Oğlan, Üç Kalp, Kalpsizsin, Hep Bana ve canıma Değsin gibi şarkıları uzun yıllar gündemde kaldı.

18. Model (2005)

Model (2005)

2005 yılında kurulan grubun ilk albümü Perili Sirk’tir.  Olmaz isimli parça ile dikkat çektiler. Model grubu albüm ve sahne çalışmalarının yanında çeşitli firmalar ürettikleri single'larla da tanındı. Değmesin Ellerimiz, Dağılmak İstiyorum, Ağlamam Zaman Aldı, Antidepresan Gülümsemesi ve Mey grubun en sevilen şarkıları arasında yer alır.

19. Kolpa (2005)

Kolpa (2005)

Adana’da lise öğrencisi iken beraberlikleri başlayan grup üyeleri Kolpa adıyla 2005 yılında kuruldu. İlk albümleri 2009 yılında Hayat Senin adıyla piyasaya çıktı. Sayende ve Koşa Koşa şarkılarına çekilen video kliplerle isimlerini duyurmayı başardılar. Evet Aynen, Gurur Benim Neyime, Kafam Senden Bile Güzel, Ölünmüyor Mutsuzluktan gibi şarkılarla genç müzikseverleri kendilerine hayran bıraktılar. 2012 yılında çıkardıkları Yatağın Soğuk Tarafı ve Beni Aşka İnandır ile çok büyük başarı elde ettiler. Grup hala başarılı çalışmalarına devam ediyor.

Sıkça Sorulan Sorular

Adamlar, Yüzyüzeyken Konuşuruz, Son Feci Bisiklet, Dolu Kadehi Ters Tut, No Land son yılların en yeni müzik gruplarıdır.

Beyaz Kelebekler, Türkiye’de kurulmuş ve bilinen ilk müzik grubudur.

İlgili Yazılar