Ucuza Uçak Bileti Alma Taktikleri

  • Cahil Uzman yazdı.
  • 24 Aralık 2021
  • 268 okunma
  • 1 beğeni

Uçak bileti kampanyalarını yakalayarak veya taktikleri bilerek ucuza uçak bileti bulmak sık sık seyahat eden kişilerin neredeyse uzmanlık alanı olmuştur. Günümüzde bu tasarruftan ziyade gereklilik olmuştur çünkü gezmeyi çok sevsek de sadece uçak bileti için servet ödemek mantıklı gelmez. Haliyle ucuza uçak bileti nasıl alınır sorusunun cevabını bulup bu konudaki yeteneklerimizi geliştirirsek yolculuk masrafından kısarak paramızı eğlence ve tatil kısmına ayırabiliriz. Günümüzde uçak biletlerinin fiyatını etkileyen birçok değişken bulunur. Biraz bilgi ve tecrübe birikimiyle bu değişkenlere hakim olunduğuna ucuz uçak bileti bulmak şans veya olağanüstü yetenek olmaktan çıkar. Bu amaçla akılda tutulması gereken birkaç temel kural vardır. İşte ucuza uçak bileti almanın taktikleri

1. Seyahat Tarihleri

Seyahat Tarihleri

Uçak bileti fiyatları çoğunlukla seyahat tarihine göre şekillenir. Örneğin pek çok kişi bayramlarda, yılbaşında ya da okulların tatilde olduğu ve izinlerin en çok kullanıldığı yaz mevsiminde seyahat etmek ister. Dolayısıyla bu dönemde uçaklar dolu olur, fiyatlar da daha yüksektir. İlk vereceğimiz taktik seyahat tarihleriniz için esneklik payınız varsa bunu kullanmanız ve tatil dönemlerinin dışında zamanlar için bilet bakmanız olacaktır. Çünkü uçuş zamanınız bu dönemlerin başlangıç veya bitişine denk gelecekse bu, büyük olasılıkla uçak biletinizi daha pahalıya alacağınız anlamına gelir. Eğer mutlaka bu tarihlerde seyahat etmeniz gerekiyorsa, kampanyaları sık sık takip etmek ve alabileceğiniz en erken tarihte uçak biletini almak en makul seçeneklerdir.

2. Fiyatların En Uygun Olduğu Aralık

Fiyatların En Uygun Olduğu Aralık

Kampanyaları takip etmediniz ve erkenden bilet almayı ihmal ettiniz. Hala ucuz uçak bileti almak istiyorsanız yapabileceğiniz bazı şeyler olabilir. Mesela çoğumuz hafta sonu seyahat etmeyi tercih ettiğimiz için, hafta içi biletleri hafta sonu biletlerine göre kesinlikle daha uygun olacaktır. Hatta uzmanlar hafta içi seyahat etmenin %10’a kadar tasarruf sağlayabileceğini belirtir. En uygun bileti yakalamak için biletinizi öncelikle çarşamba, perşembe öğleden sonraya denk getirmek ya da en kötü ihtimalle salı veya cumartesi için bilet bakmak yine makul seçenekler arasındadır.

Genel olarak yurtiçi uçuşlar için en uygun fiyatları keşfetme dönemi seyahatten 21gün öncesidir. Bu zamandaki fiyatlar ortalama %8 daha uygun olmaktadır. Son iki haftada fiyatlar %5, son haftada ise %30 oranında artabilmektedir. Yurtdışı biletleri, yurtiçi bilet fiyatlarındaki dalgalanmaya şahit olmuyor diyebiliriz. Seyahat tarihinden 34 gün önceki fiyatlarla 6 ay önceki fiyatlar karşılaştırıldığında değişim oranı yalnızca %4 oluyor.

3. Uçak Bileti Arama Motorları

Uçak Bileti Arama Motorları

Tek tek havayolu şirketlerinden bilgi almak yerine, bu işi sizler için hemencecik yapan uçak bileti arama motorlarından faydalanabilirsiniz. Bütün firmalar ve bütün tarihler için hesaplı karşılaştırmalar yapan arama motorları bu yolla en uygun ve pratik seçenekleri sunarak bilet bulmak adına harcadığımız saatleri minimuma indirirler. Bu arama motorlarından Amerika seyahatiniz için uygun fiyatlı bilet arayışındaysanız Expedia ya da Orbitz, Avrupa seyahatiniz için Momondo ya da Skyscanner’ın en iyi sonuçları verdiğini söylemek mümkündür.

4. Bileti Erken Almak

Bileti Erken Almak

Havayolu şirketleri genellikle en ucuz koltuklarını sattıktan sonra geriye kalan koltukları en yüksek fiyatlardan satışa sunar. Özellikle yoğun seyahat akışının olduğu zamanlarda, biletinizi almayı son dakikaya bırakırsanız bu çok fazla para kaybına neden olabilir. Şirketler bilet fiyatlarında günlük ve hatta saatlik bile farklılıklar yapabiliyorlar. Üstelik uçuş gününe yaklaştıkça bu farklılık hep artı yönde oluyor. Yurtiçi ve yurtdışı bütün destinasyonlar düşünüldüğünde, ucuza uçak bileti almanın püf noktalarından biri biletinizi ortalama 27 hafta öncesinden aramaya başlamak olacaktır. Özetle, 27 hafta öncesinden seyahatiniz kesin olmayabilir, hatta aklınızda hiç seyahat planı olmayabilir; ancak yine de, uçak biletlerinin son iki haftada arttığını hesaba katarak, minimum 1 ay önceden uçak bileti aramaya başlamak kurtarıcı olacaktır.

Öte yandan, uzun vadeli seyahat planlarınız için ya da sık sık gidip geldiğiniz yerler için en uygun uçak bileti fiyatlarını yakalamak adına bazı uçak bileti arama motorlarında bulunan fiyat alarmı seçeneğine başvurabilirsiniz. Sürekli arama durumunda olmak yerine gideceğiniz yeri ve gitmek istediğiniz tarihi girerek fiyat uyarısı oluşturun. Böylelikle dilediğiniz biletin fiyatı düştüğünde size otomatik olarak haber gelecektir.

5. Bileti Geç Almak

Bileti Geç Almak

Kafanız karışmış olabilir ama kimi zaman uçak biletini geç almak da işe yarayabiliyor. Her ne kadar gözleri yükseklerde olsa da havayolu şirketleri uçaklarını doldurmak ister. Bu sebeple öngörülen zamanda amaçladıkları bilet satış ve doluluğa ulaşamadıklarında düşük fiyatlardan bilet sattıkları kampanyalar başlatırlar. Eğer buna benzer dönemde bilete ihtiyacınız varsa çok şanslısınız ve fırsatları yakaladınız demek oluyor.

Havayolu şirketleri son dakika düzenledikleri bu fırsatları genelde e-posta listelerindeki üyelerine duyurur; eğer güzergahınız ve tarihiniz kesin değilse, yani ben sadece gezeyim yeter diyorsanız, son dakika fırsatları tam size göre olabilir. Ancak artık günümüzde pek çok kişi uçak kullandığı için, uçakların doldurulmasının zor olmadığını hatırlamakta fayda var. Özellikle planlı seyahatiniz için bilet almayı son dakikaya bırakmak son derece riskli olacaktır.

6. Alternatif Havalimanları

Alternatif Havalimanları

Günümüzde ülkemizde olmasa da hemen hemen tüm büyük şehirler ikinci havalimanına sahiptir. Bu havalimanlarını genellikle düşük bütçeli havayolları tercih ettiği için buralara uçmak daha uygun fiyatlara denk gelebiliyor. Dolayısıyla gidilecek şehirde benzer havalimanı varsa onu tercih etmek daha mantıklı olabilir. Örneğin Sabiha Gökçen’i bu havalimanlarına örnek gösterebiliriz. Asıl destinasyonunuz Avrupa yakası olsa bile, İstanbul uçuşlarında Sabiha Gökçen’i tercih etmek ucuza uçak bileti bulmak için etkili yollardandır. Ancak ucuz bilet arama motorlarını kullanmaya hakimseniz onların bu aramayı sizin yerinize yaptığını söylemek mümkündür. Kısaca, ucuz bilet bulmayı yaşam tarzı haline getirmek en önemlisidir. Uçuşların varış havalimanı ve rotalarına takılmadan ucuz bileti ilk amacınız yapın; aktarma yaparak gideceğiniz yere daha uygun fiyata ulaşabiliyorsanız üşenmeyin.

7. Alternatif Rotalar

Alternatif Rotalar

Ucuza uçak bileti almanın taktiklerinden diğeri de görmeyi çok istediğiniz pahalı bölgelere pahalı uçak biletleri almaktansa neresi kampanyalı ve uygun fiyatlıysa oraya uçmaktır. Evet bu planlı ve gerekli uçuşlar için geçerliliğini yitiriyor ancak gezginler için hayat kurtaran hamlelerdendir. Havayolu şirketlerinin kampanyalarını her daim takip etmek, ucuz uçak bileti imkanı veren kampanya yakaladığınızda bileti almak ve geziyi o tarihlere göre planlamak belki çok daha kolay olacaktır.

Seyahat planı açısından esnek olabilenler için, yine Skyscanner gibi arama motorları aracılığıyla ‘tüm destinasyonlar’ seçeneğiyle en ucuz fiyatı veren uçuşu bularak oraya uçabilirsiniz. En ucuz destinasyonunun en ucuz zamanını size verecek olan arama motorunda size en cazip gelen yeri seçin ve korkmadan biletinizi alın.

8. Havayollarının Mail Listeleri

Havayollarının Mail Listeleri

Ucuza uçak bileti almak kampanya dönemlerinde çok daha kolaydır. Bu nedenle tetikte bu dönemleri beklemek faydalı olacaktır çünkü promosyonlu fiyattan satışa sunulan koltuk sayış genellikle çok az olur ve bileti alırken acele etmek gerekir. Eğer sürekli araştırma yapmak istemiyor ama yine de kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız, havayolu ya da bilet satışı yapan sitelerin e-posta listelerine kaydolmak en mantıklı seçenektir.

İlginizi çeken, gitmeyi düşündüğünüz destinasyonla ilgili promosyonlu uçuş ilan edildiğinde hemenucuz biletinizi almak için Türk Hava Yolları, Pegasus, Anadolu Jet, SunExpress dahil tüm havayollarının Facebook ve Twitter gibi sosyal medya hesaplarını takip edebilir; yine aynı firmaların e-posta listelerine kaydolabilirsiniz.

9. Farklı Havayolu Firmalarının Tek Yön Biletleri

Farklı Havayolu Firmalarının Tek Yön Biletleri

Gidiş-dönüş uçak bileti almak genellikle tek yönden daha ucuza mal olur. Ancak kimi zaman farklı havayolu şirketlerinden gidiş ve dönüş için ayrı ayrı tek yön biletler almak daha uygun fiyatlı olabilmektedir.Uçak bileti arama motorları bunu zaten sizler için yapıyor fakat onlar haricinde kendiniz de tek tek sitelerden bilgi edinebilirsiniz. Özellikle rekabetin yüksek olduğu destinasyonlarda bu bilgiyi akılda tutmak çok faydalı olabilir. Örneğin uzun süren resmi tatillerin başlangıcında Avrupa’da yaşayan Türkler tatil amacıyla ülkemize gelirler. Bu ülkelerden kalkan ve yolcularının çoğu Türklerden oluşan uçaklar Avrupa’ya geri dönüşlerinde yeterli yolcu bulamadıkları için bu uçaklarda ucuz bilet bulmak daha kolay olur.

Öte yandan, size zaman kaybı gibi gözükse ve kimi zaman havalimanında uzun saatler vakit geçirmeyi gerektirse de aktarmalı uçuşlarınızı farklı havayollarından tercih etmek daha iyi olabilir. Seyahat tarihlerinizin değişebileceği ya da uçağa yetişememe ihtimaliniz olabileceği durumlarda gidiş-dönüş ya da aktarma biletini ayrı ayrı alın; aksi takdirde aynı firmadan aldığınız biletlerin tümü yanacaktır.

10. Mil Biriktiren Banka Kartları

Mil Biriktiren Banka Kartları

Günümüzde artık hemen hemen hepimiz kredi kartı kullanıyoruz. Peki yaptığımız her harcamayı mil biriktiren kartlar üzerinden yapsak sizce nasıl olur? Bizce harika olur! Ayrıca mil programına sahip bazı bankalar, bazı destinasyonlar için dönemsel olarak yarı sayıda mili yeterli görerek uçuş imkanı sağlıyorlar. Yani işin özü, kampanyalara dikkat kesilmek! Özetle, ucuza uçak bileti almanın taktiklerinden en önemlisi, uçak bileti fiyatlarından gözünüzü ayırmamaktır. Kampanyalar ile promosyonlu biletler ve fırsatlar yakaladığınızda korkmadan çabuk karar verin. Bu konuda teknolojiye güvenin; arama motorları ve e-posta listelerini ihmal etmeyin.

Sıkça Sorulan Sorular

Tatil fırsatlarını değerlendirmeyi sevenler için vize istemeyen ve görece uygun fiyatlı olan bazı yurtdışı ülkeleri bulunur. Bunlardan bazıları Sırbistan, Fas, Ukrayna, Ürdün ve Gürcistan’dır.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’ne göre, ülkemizde 54 adet havalimanı vardır. Bunlardan 37 tanesi uluslararası uçuşlara açıkken 13 tanesi ise aynı zamanda askeri hizmet için kullanılmaktadır.

İlgili Yazılar