Isparta Eğirdir Nasıl Bir Yer? Gezilecek Yerleri ve Özellikleri
- Tugba yazdı.
- 6 Şubat 2023
- 305 okunma
Isparta Eğirdir gezilecek yerler ve özellikleri, gezi tutkunları için merak uyandıran konulardan biridir. Eğirdir, Isparta'ya bağlı ve şehre olan uzaklığı 34 km olan bir ilçedir. Deniz yüksekliği 918 metre olan ilçeyi popüler kılan özelliklerin başında aynı adı taşıyan Eğirdir Gölü gelir. Bölgede iklim koşulları ise Akdeniz ve İç Anadolu arasında bir yerdedir.
Isparta Eğirdir Tarihçesi
Isparta Eğirdir tarihçesi bakımından incelendiğinde en net bilgiler ilçenin Anadolu Selçuklu Dönemi'ndeki durumuna aittir. Güzelliği o zamanlar da dillere destan olan Eğirdir, sultanların sayfiye alanıdır. Selçuklu'dan sonra Hamitoğulları ve ardından Osmanlı, bölgede hakimiyeti ele almıştır.
Kalkolitik Çağ'da(M.Ö. 5000-3000)
Kalkolitik Çağ'da Eğirdir'in bir yerleşim yeri olduğu bilinir. Eğirdir ve civarı tarihsel süreçte Pisidia ismiyle anılır. Bu bölgede yaşayanlar ise Pisidialılar olarak isimlendirilir. Bu bölgede yaşamını sürdürenler, Pisidçe diliyle konuşur. Kalkolitik Çağ'da bölgenin kültürel açıdan önemli olduğu söylenebilir.
Bizans ve Roma İmparatorluğu Döneminde (M.Ö. 1.Yüzyıl- M.S. 15. Yüzyıl)
Bizans ve Roma İmparatorluğu Dönemi'nde Eğirdir ve çevresi hakkındaki bazı bilgilere erişmek mümkündür. Eğirdir, 395 yılında Bizans hakimiyetine geçer. Orta Çağ'a gelindiğinde ise bölge Akroterion olarak anılır. Bizans'ın hakimiyetinin sona ermek üzere olduğu zamanlarda ise Akrotiri, Eğirdir'in adıdır.
Anadolu Selçuklu Sonrası (14. Yüzyıl ve Sonrası)
Anadolu Selçuklu sonrası dönem, Eğirdir'de 1204 yılında başlar. Selçuklu hükümdarları şehrin surlarını onararak mimari yapıda iyileştirmeler yapar. 1237 yılına gelindiğinde Selçuklu Sultanı II. Gıyaseddin Keyhüsrev, Eğirdir Hanı'nı yaptırır. Selçuklu Dönemi'nde medreseler ve tekkeler inşa edilerek bölge, dini açıdan hareketli bir yapıya kavuşturulur.
Eğirdir'de Gezilecek Yerler
Eğirdir'de gezilecek yerler arasında hem doğal güzellikler hem de tarihi alanlar vardır. İlçenin her bir noktasında ayrı bir güzellik göze çarpar. Bu güzellikleri görmek için bulunduğunuz şehirden Eğirdir'e giden bir otobüse binebilir; hava yoluyla Isparta'ya ya da Antalya'ya gelip oradan araç kiralayarak Eğirdir'e ulaşabilirsiniz. Gezilecek yerlere ilçe merkezinden taksiye ya da minibüslere binerek ulaşabilirsiniz.
Eğirdir Gölü
Eğirdir Gölü, tatlı su gölü olma özelliğine sahip, tektonik hareketler neticesinde oluşan bir göldür. Eğirdir ilçesinin çehresini bu göl oluşturur. Eğirdirliler gölü, tarım arazilerini sulamak maksadıyla kullanır. Gölün üzerinde Yeşil Ada ve Can Ada olarak adlandırılan iki kara parçası bulunur. Bu iki kara parçasında çeşitli restoranlar, kafeler, oteller ve pansiyonlar yer alır. Birkaç gün Eğirdir'de konaklayarak kafa dinleyebilir ve gönlünüzce vakit geçirebilirsiniz.
Eğirdir Kalesi
Eğirdir Kalesi, ilçenin görülmeye değer güzelliklerinin başında gelir. Kale, çeşitli dönemlerde çıkan savaşlar sırasında zarar gördüğü için zamanla değişime uğramıştır. Eğirdir Kalesi; tuğla, taş ve moloz dolgu gibi malzemelerle inşa edilmiştir. Kale, gölden gelecek düşmanlara karşı bölgeyi savunmak maksadıyla yapılmıştır. Kalenin günümüze ulaşan kısmı sadece iç kısımlarıdır. Geri kalan kısımlar, zamanla yok olmuştur.
Dündarbey Medresesi
Dündarbey Medresesi, Selçuklu Dönemi'nden kalma bir yapıdır. Medresenin inşa edilme tarihi 1237 yılıdır. İlk önce han olarak inşa edilen yapı daha sonra medreseye dönüştürülür. Medresede toplam iki katta 30 adet hücre yer alır. Özellikle dış kapıda bulunan süs, mimari açıdan ilgi çekicidir.
Eğirdir Hızırbey Cami
Eğirdir Hızırbey Camisi'nin yapım tarihi net olarak bilinmez. İlk yapıldığı dönemlerde kagir ve toprak malzeme ile inşa edildiği düşünülen cami, 1814 yılında bir yangına kurban gider. Yanan cami halkın yardımıyla yeniden yapılır. Caminin minare kısmı, kale sur kapısı üzerinde yer alır.
Barla Köyü
Barla Köyü, Eğirdir'e 23 km mesafede bulunur. Köyün sınırları içerisinde Roma Köprüsü ve Kaya Mezarı yer alır. Hamidoğulları Beyliği Dönemi eserlerinden olan Çeşnigir Paşa Camisi de burada yer alır. Tarihi çınarlar, çeşmelerin yanı sıra kültür evleri de Barla'da bulunur. Barla genellikle inanç turizmi nedeniyle ziyaret edilir.
Akpınar Seyir Terası
Akpınar Seyir Terası, bölgeye gelenlerin görmeden gitmemesi gereken güzelliklerden biridir. Taksiyle ya da araba kiralayarak yüksek bir noktada yer alan Seyir Terası'na çıkabilirsiniz. Gölün muhteşem manzarasını yüksek bir noktadan görmek ve yörük çadırında farklı lezzetler tatmak için terasa mutlaka çıkmalısınız. Akpınar Seyir Terası, Akpınar Köyü sınırları içerisinde yer alır.
Yeşilada ve Can Ada
Yeşilada ve Can Ada, Eğirdir'de göle en yakın olacağınız noktalardır. Can Ada genellikle mesire alanı olarak kullanılır. Aynı zamanda kampçıların ve karavancıların konaklama noktasıdır. Can Ada, 1933 yılında Atatürk'e armağan olarak sunulur. Ulu Önder'in ölümünün ardından tekrar Eğirdir Belediyesi'ne geçen ada, Eğirdirlilerin uğrak yeridir.
Yeşilada ise ilçenin hareketli noktalarından biridir. Burada pansiyon ve butik oteller yer alır. Pansiyon ve otellerde konaklayarak ilçenin keyfini çıkarabilirsiniz. Burada bulunan restoranlarda gölden çıkan balıkları tüketebilirsiniz. Ada çevresinde yürüyüş yapabilir ya da bisiklet de sürebilirsiniz.
Isparta Eğirdir gezilecek yerler ve özelliklerini öğrendikten sonra hemen yola koyulabilirsiniz. Eğirdir'e gelmişken Isparta Merkez, Atabey, Akşehir, Yalvaç gibi farklı yerleri de gezebilirsiniz.
Eğirdir'in Meşhur Tatları
Eğirdir'in meşhur tatları arasında fazla seçenek vardır. İşte bunlardan bazıları:
- Açma
- Bazlama
- Pestil
- Haşhaş helvası
- Kaygana
- Kömbe
- Tatar böreği
- Isparta şiş
- Keşkek
- Kabune
Sıkça Sorulan Sorular
Eğirdir Gölü ile meşhurdur. Eğirdir Gölü Türkiye'nin en büyük dördüncü gölüdür.
Eğirdir doğal ve tarihi güzellikleri ile meşhur bir yerdir.
Eğirdir'den gül ürünleri alabilirsiniz.