Kalitesiyle Güven Veren Whatsapp Yerine Kullanılabilecek Uygulamalar

  • Minik Tospik yazdı.
  • 5 Haziran 2021
  • 136 okunma

Whatsapp uygulaması için halihazırda insanlar karar vermek için ikiye bölünmüş durumda. Kimi insanlar, zaten reklam ve ticari amaçlı yıllardır verilerimizin kullanıldığını ve değişen bir şey olmayacağını ifade ederken, kimi insanlar da güvenliği tehdit edebilecek açıkların olmasından dolayı endişeli olduğunu belirtiyor. Peki sosyal haberleşme ağı Whatsapp haricinde kullanılabilecek benzer özelliklerde hangi uygulamalar vardır? Bunları sizler için şimdi yazımızda paylaşıyoruz.

Viber

Viber

İnternet üzerinden anlık mesajlaşma imkanı veren bir diğer çoklu platform özelliğine sahip uygulama Viber’dir. Yazılı mesaj dışında, sesli mesaj ve video görüntüsü yollama şansınızın da olduğu Viber uygulaması, Android, IOS, Blackberry, Masaüstü uygulamalarda, Windows, Mac OS X gibi platformlarda da rahatlıkla kullanılabilmektedir.

Lisansı Sahipli Yazılım’a ait olan Viber’in hoş özelliklerinden bir tanesi de Viber kullanıcısı olup aynı zamanda sizin telefon rehberinizde yer almış olan kişilerinize, sizin de yeni bir Viber kullanıcısı olduğunuza dair mesaj iletmesidir. Neredeyse Whatsapp kadar eski bir iletişim uygulaması olan Viber günümüzde, 200 milyonu aşkın kullanıcı sayısına ulaşmıştır.

ICQ

ICQ

İnternetin dünya üzerinde  yayılma alanı bulduğu ilk zamanlarda kurulan İCQ adlı mesajlaşma programı, güncellenen sürümleriyle birlikte zaman içinde daha kaliteli platform oldu.

İlk olarak İsrail’in Mirabilis ekibinin yazılımını oluşturduğu bu uygulama, kullanıcılarına ardışık sırayla verilmiş sayılarla kimlikler veren uygulamada eski ve yeni kullanıcılar arasındaki fark, bu numaraların az haneli oluşundan çok haneli oluşuna göre değişmektedir. 1995-96 senesinde Mirabilis tarafından üretilen bu programın hakları 1998 senesinde AOL tarafından satın alınmış ve o günden bu yana sekiz adet sürümle geliştirilmiştir.

Bu programın sınırsız sayıda katılımcıya yer verdiği kanal sohbetleri de yer almaktadır. Uygulama dosyasının büyük olması bu programla ilgili eleştiriye neden olan kısımdır.

Signal

SİGNAL

Elon Musk tarafından kullanılması önerilen Signal uygulaması, kar amacı gütmeyen uygulama olarak öne sürülmektedir. Reklam ve veri gibi paylaşımların bu açıdan güvenle korunduğuna dair bilgiler verilen Signal uygulaması, SMS uygulaması olarak da Android telefonlarda işlev görmektedir.

Veri gizliliğine karşı özellikle şüphe altında olan kişiler için önerilen bu uygulama için güvenlik uzmanı Edward Snowden de tavsiyede bulunmuştur. Signal Vakfı ve Messenger LLC üzerinden desteklenen uygulama, ilk olarak 29 Temmuz 2014 tarihinde yayınlandı. Şifreli yazılı, sözlü konuşma ve anlık mesajlaşmanın olduğu platform, işletim sistemi olarak Android 4.4 ve üstü, IOS 11.1 ve üstü, Windows 7 ve üstü, Mac OS ve Linux da kullanılabilmektedir. Tanımlayıcı olarak cep telefon numaraları kullanılır. Açık kaynaklı alternatif özelliğinin olması bu ürünün, Google Play yüklenmesine gerek olmadan kullanılmasını sağlamıştır.

Ayrıca Blockchain Teknolojisi Nedir, Nerelerde Kullanılır? adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Telegram

TELEGRAM

Yine çoklu program desteği olan anlık mesajlaşma servisi olan Telegram, 2013 senesinden bu yana faaliyette olan uygulamadır. Rusya merkezli bir uygulama olan Telegram, Android, IOS ve masa üstü olarak Windows, Mac OS X ve Linux programı için de kullanılabilmektedir.

Metin iletiminin yanı sıra fotoğraf, video, sticker ve dosya paylaşımı özelliği de olan Telegram, günümüzde 500 milyonu aşkın kullanıcıya sahiptir. Whatsapp’tan sonra Telegram’ın ara yüzüne alışmak kullanıcılar için biraz zor olabilmektedir. Telegram’ın veri paylaşımına dair gizliliğe ait kurallarının hassasiyetle korunma altında olduğuna dair açıklamalar yapılmıştır. Telefon numarası ile kayıt yapılan uygulama, silinen mesajların anlık karşı taraftan da silinme özelliğini de barındırır. Süreli mesaj gönderme gibi kendi kendini silen mesajlaşma özellikleri yer almaktadır.

Turkcell BiP Uygulaması

Turkcell BiP Uygulaması

Turkcell tarafından geliştirilmiş anlık mesajlaşma platformu olan Bip, 4 Kasım 2013 tarihinde yayınlanmıştır. Android, IOS, masaüstünde Windows tabanlı ve Mac OS’da kullanılabilen çoklu platform özelliğindeki bu uygulama, ücretsiz, etkileşim kurma özelliği güçlü uygulamadır.

Capsler oluşturma, grup mesajlaşması, konum paylaşımı, oyun oynama özelliği, kısmı süreli mesaj özellikleriyle ilgi çekicidir. Ayrıca Bip uygulamasına kaydolduğunuzda bu özelliği kullanmak için arkadaşlarınıza SMS yoluyla bilgilendirme de sağlamaktadır. Kendi fotoğraflarınız üzerinden bir çalışma ve capsler de oluşturabileceğiniz sistemi vardır. Turkcell kullanıcıları için bilhassa kotadan yemeyen internette görüntü paylaşımı ve mesajlaşma özelliği ayrıcalık olarak dikkat çekmektedir.

Discord

Discord

Sesli ve yazılı iletişim imkanı veren diğer uygulama Discord, Windows, Mac OS, Linux, IOS, Android, ve web tarayıcısı üzerinde etkin kullanılabilen bir sistemdir. Arkadaşlarınızla grup sohbeti gerçekleştirmek veya sohbet odaları oluşturmak, özellikle video oyunu esnasında bu iletişimi sağlamak istiyorsanız tam size göre. Daha çok oyunseverlerin bir araya gelmek için kullandığı günlük kullanımdan biraz daha uzak bir tür iletişim ortamı sağlayan Discord, 13 Mayıs 2015 tarihinden beri aktif 250 milyondan fazla kullanıcıya sahiptir.

Javascript özelliğini destekleyen sistemi olan Discord, bu uygulamayı etrafınızda kullanan kişi sayısına göre tercih etmeniz gerektiğine inandığımız bir platformdur.

Google Duo

Google Duo

Google tarafından geliştirilmiş sohbet platformu olan Google Duo, 18 Mayıs 2016 tarihinde geliştirilip üretilmiş, 16 Ağustos tarihinde yayınlanmış bir uygulamadır. Google destek özelliğine sahip olan  bu uygulama, eş zamanlı iletişim kurmak, mesaj göndermek için uçtan uca şifrelenmiş özeliğiyle de kullanılıyor. Knock Knock adı verilen başka özellik, arayan kişinin ön izlemesini ortaya koyan Android türüne has bir çeşit olarak yer alır. HD 720p videolu görüntü özelliği de alternatifler arasında yer alan yazılı ve sesli haberleşme bir uygulamasıdır.

WeChat

WeChat

Çin’de geliştirilmiş sohbet programı olan WeChat, Ocak 2011 tarihinden beri, IOS, Android ve Windows tabanlı işletim sistemleri, OS, Blackberry’de kullanıma uygun bir platformdur. Eş zamanlı sesli ve hızlı mesajlaşma, haberleşme olanağı sağlayan uygulama, geliştirilmiş dil seçeneklerini de içermektedir. 2G, 3G, 4G gibi daha düşük veri ağlarında da kullanılabilen platform, Symbian işletim sistemine de uygun olarak tasarlanmış uygulamadır.

Sıkça Sorulan Sorular

Talmon Marco ismindeki İsrailli bir yazılım uzmanının geliştirdiği Viber’in haklarının Japon elektronik şirketleri içinde isim yapmış olan Rakuten tarafından satın alındığını söyleyebiliriz.

Günümüze ait en fazla tercih edilen programlardan, Signal, Telegram, Viber adlı uygulamaların ülkemizde çokça tercih edildiği belirtilmiştir. Fakat birçok Avrupa ülkesinde Whatsapp uygulamasına devam edileceği yönünde araştırma sonuçları da yakın bir zamanda ortaya konmuştur.

İlgili Yazılar