Yurt Dışına Satış Yapmak İçin En İyi Web Siteleri ve Özellikleri

  • Cahil Uzman yazdı.
  • 14 Ekim 2022
  • 236 okunma

Hayatımızın hemen her alanında yer bulan teknoloji, şüphesiz ticaret alanında da başrolde artık. Müşteri/alıcı konumundakiler yani bizler artık a’dan z’ye ihtiyaç duyduğumuz pek çok ürünü internet üzerinden satın almayı tercih eder hale geldik. Bunun pek çok nedeni olabilir ama galiba en avantajlı tarafı çeşitli e-ticaret uygulamalarında aynı ya da benzer ürünlerin fiyatlarını karşılaştırarak web siteleri üzerinden satın alabilmemize olanak tanıyor olmasıdır. Evden çıkmadan istediğimiz ürünü bütçemize en uygun fiyattan üstelik farklı modelleri de görme olanağıyla alıyoruz.

Aynı mantık ticaretin diğer tarafındakiler için de geçerli; yani tüccar-bayi/satıcı olarak da internet üzerinden satış yapmanın pek çok avantajını yakalayabiliyorlar. Fiilen pazara/piyasaya girmek durumunda kalmadan, web sitesi üzerinden satış yapma olanağı elde edebiliyorlar. Tabi ki bu durum hem yurt içi hem de yurt dışı internet satışlarını kapsamaktadır. Hatta özellikle yurt dışı satışları açısından e-ticaret yapabiliyor olmak satıcı firmalar açısından büyük kolaylıklar sağlıyor. Üstelik internet ortamı, bu anlamda pek çok insana yeni başlangıçlar yapma ve yeni iş olanakları sunuyor.

Bu yazımız ise, e-ticaret yapan ve ürünlerinin yurt dışına satışını yapmak için yararlanabileceği en iyi web siteleri ve özelliklerini merak edenlerin bilgisine sunmak üzere hazırlandı.

1. Yurt Dışına Satış Yapmak İçin En iyi Web Siteleri ve Özellikleri

Yurt Dışına Satış Yapmak İçin En iyi Web Siteleri ve Özellikleri

E-ticaret ile uğraşıyorsanız ve sadece ulusal düzeyde değil yurt dışında satış yapmak düşüncesindeyseniz, bu alanda hizmet veren çok sayıda web sitesini inceleyip size uygun olanı seçme olanağınız bulunmaktadır.  Kendi iş portföyünüzü ve iş hacminizi gözeterek; artılarını ve eksilerini kendi işletmenize göre değerlendirerek yurt dışına satış yapabileceğinizen iyi web sitesini seçebilmeniz için hazırladığımız alfabetik listeye göz atmanızı tavsiye ediyoruz…

  • AliExpress

Alibaba Group bünyesinde ve Çin merkezli olan AliExpress, Asya kıtasının ve dünyanın önde gelen ‘çevrimiçi pazar’ alanlarındandır. Site tedarikçi firmaları her büyüklükte işletme ile buluşturma amacındadır. Yurt dışı satışı yapmak isteyenler hızlı şekilde hesap oluşturarak, giyimden elektroniğe 40’tan fazla kategoride ürünlerini sunmaya başlayabiliyorlar.  Bu ürünler 190’dan fazla ülkede alıcılara ulaşabiliyor.

AliExpress çevrimiçi satış sitesinde satış yapmak için ücret ödenmiyor fakat satış adedi başına %5-8 arası komisyon veriliyor ve karşılığında istediğiniz kadar ürünü listeleyebiliyorsunuz. AliExpress toptan ticaret yapmak için en elverişli platformların da başında geliyor. Dolayısıyla yurt dışı satışı yapacağınız bu web sitesinde alıcılılarınızın çoğu toptan ürün alımı için size müracaat edeceklerdir.

  • Amazon

Uluslararası alanda en büyük e-ticaret sitesi olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Bilhassa Amerika ve Avrupa pazarlarındaki alıcıların, internet alışverişi denince ilk baktıkları web sitesidir. Bu site üzerinden satışa sunduğunuz ürünler dünyanın pek çok ülkesinden alıcı bulabilir. Sitenin ziyaretçi sayısı arttıkça rekabetçi firma sayısının arttığını da unutmamak gerekir elbette. Ülkemizden Amazon sitesi üzerinden Amerika ve Avrupa’ya satış yapılabiliyor. Bunun için öncelikle satış hesabı oluşturmanız ve üyelik ücreti ödemeniz gerekiyor (üyelik ücreti aylık olarak tahsil ediliyor).

Amazon web sitesi ile yurt dışına hemen her ürünün satışını yapabiliyor ve Amazon’un sunduğu farklı avantajlardan yararlanabiliyorsunuz. Ürünlerinizi Amazon depolarında bulundurmak istiyorsanız, ürün boyutlarına göre ayrıca ödeme yapmanız gerekiyor. Satışlarınızın karşılığı olan ödemelerse satış yapılan ülkenin döviz cinsi üzerinden yapılıyor.

  • Bonanza

Son yılların en iyi yurt dışı satış olanağı sunan web sitelerinden biri olarak kabul görmeye başlamıştır. Çok sayıda ürün kategorisine sahiptir; kitap, spor malzemesi, ev dekorasyonu, moda, güzellik, sanat gibi. Bu da size birden fazla kategoride satış yapma fırsatı sunuyor. Satış hesabı oluşturarak kayıt olduktan sonra, web sitesindeki mağazanızı rakiplerinizin önüne geçebileceğiniz biçimde özelleştirebiliyor ve uluslararası gönderim seçeneklerinizi belirleyebiliyorsunuz.

  • eBay

Alıcılara, satışa sunulan ürünler için fiyat teklifi verme ya da bu ürünleri sabit fiyat uygulaması ile satın alma fırsatı veren eBay web sitesinde yurt dışına satış yapmak da son derece kolaydır. Öncelikle satıcı hesabınızı oluşturuyor, sonrasında “uluslararası liste girişi” satın alıyorsunuz. Bu yolla web sitesindeki görünürlüğünüz artırabiliyor ya da ürünlerinizi doğrudan yurt dışı pazarlarına gönderebiliyorsunuz. Bunun için yapmanız gereken ise eBay’in 26 ülkeden oluşan uluslararası sitesini ziyaret etmeniz gerekiyor.

  • Etsy

Spesifik olarak sanat eserleri ve el sanatları tarzında size özel ürünler satıyorsanız, Etsy yurt dışına satış yapabileceğiniz en iyi web sitesi olabilir. Vintage ürünlerin, resimlerin oldukça fazla satıldığı web sitesinin en önemli ve ilk şartı ürünlerin el yapımı ve kendi üretiminiz olmasıdır.  Dünya genelinde 30 milyon civarı müşterisi bulunuyor ve satış hacmi yaklaşık 3 milyar dolar. Web sitesinin satıcı firma açısından en önemli faydası, platform üzerinde kişiselleştirilmiş alan adıyla kendi web sitenizi oluşturabilmeniz ve özelleştirmeniz.

Web sitesindeki sanal dükkânınızı hangi ülkeden olduğunuzu, platformunuzun adını ve para birimini belirleyerek açabilir ve hemen satış yapmaya başlayabilirsiniz. Türkiye’den pek çok kişinin bu siteyi kullandığını söyleyebiliriz. Sattığınız ürünlerin bedeli üzerinden Etsy’e komisyon ödemeniz gerekiyor. Ödemeleriniz ise sizin belirlediğiniz banka hesabına ülkemizin kuru üzerinden aktarılıyor.

  • Fruugo

Küresel elektronik ticaret pazarında kendine yer edinmek isteyen satıcılar için diğer popüler çevrimiçi platformlardandır. Fruugo çok çeşitli sayıda (binlerce) marka ve yüzlerce perakendeci ile milyonlarca ürünü satışa sunmaktadır. Bu web sitesinde; tek tip küresel ödeme sistemi olanağından yararlanarak 32 ülkedeki alıcılara, 21 farklı para birimiyle ve 17 farklı dil seçeneği ile satış yapabilirsiniz. Satış hesabınızı oluşturduktan sonra, çeviri (dil) araçlarına erişim hakkını elde ediyorsunuz ki bu da uluslararası kitleye ulaşımınızı çok daha kolaylaştırıyor.

  • Newegg

Daha çok teknolojik ürünlerin satış platformu olduğunu söyleyebiliriz ancak farklı ürün kategorilerinin satışını yapmak istediğinizde siz Newegg Global’e yönlendirebiliyor. Newegg yurt dışı satış sitesinin 30 milyonu aşkın müşterisi bulunmaktadır. Günden güne büyüyen platformda 50’nin üzerinde ülkede satılan ürünleri listeleyerek işletmenize uygun uluslararası pazarları belirleyebilirsiniz. Web sitesinin size sunduğu en önemli avantaj vergi, gümrük vergisi, harç işlemleri ve uluslararası gönderimlerinizi sizin namınıza gerçekleştirme olanağıdır.

  • Rakuten

Japonya merkezli elektronik ticaret şirketi olan Rakuten milyonlarca müşteriye hizmet vermektedir ve ülkesindeki en büyük e-ticaret web sitesine sahiptir. Çevrimiçi satış yapmak isteyenlere 10’un üzerinde kategoride ve uluslararası platformda pek çok ürün satma olanağı sunmaktadır. Satıcı hesabınızı korumak için ücret ödeyerek web sitesine üye olmak gerekiyor.

  • Shopify

Hem yurtiçinde ve hem de yurt dışında ürün satışı yapabilmek ve kendi çevrimiçi mağazanızı kurmak istiyorsanız Shopify hizmetinden yararlanabilirsiniz. Satış üyeliği hesabınızı oluşturduktan sonra, mağazanızı özelleştirebilir; satış dökümlerinizi düzenleyebilir, ödemeleri kabul edebilir ve siparişlerinizi rahatlıkla takip edebilirsiniz. Web sitesi buna yardımcı olacak değerli ve kolay kullanılan araçlara erişim olanağını size sunuyor.

  • Society6

Tasarım alanında çalışmalar yapıyor ve bunları pazarlamak hatta dünyaya açılmak istiyorsanız Society6 sizin için doğru adres olabilir. Sizin yapmanız gereken şu: tasarımınızı siteye yüklüyorsunuz; tasarımı sitede sunulan olanaklar dâhilinde duvar tablosu, kalem kutusu, telefon kılıfı, yastık ya da kırlent kılıfı, çanta, cüzdan vb. çok sayıda farklı ürüne dilediğinizce uyguluyorsunuz. Bu kadar! Gerisini sizin için Society6 hallediyor. Siz ise yapılan satışlardan belirli yüzde oranlarıyla gelir elde ediyorsunuz. Ne ürünü üretmekle ne satışıyla ne de kargosuyla uğraşmak zorunda kalıyor; yaratıcı tasarımlarınız sayesinde paranızı kazanıyorsunuz.

  • Wish

Wish adlı web sitesi doğrudan tüketiciye satış yapar; yani DTC (Direct To Consumer) altyapılıdır. Dolayısıyla bu sitenin müşterilerinin indirimli ve ucuz ürünler satın alma önceliği vardır. Ürün yelpazesi oldukça geniş olup giyim, ayakkabı, aksesuar, teknolojik ürünler, mutfak aletleri ve diğer elektronik ürünler gibi farklı seçeneklerde satış yapabilirsiniz. Wish ile satış yapabilmek için öncelikle üyeliğinizi doğrulatmanız ve bölge seçimi yapmanız gerekir. Bireysel ya da ticari üyelik alabilirsiniz. Hesap açmak ve ürün listelemek ücret karşılığında yapılmasa da satışlardan (satış toplamı üzerinden) %15’e kadar komisyon alınabiliyor. Bu miktar her satıcı için farklı olabiliyor, çünkü satıcının toplam kârı gözetiliyor.

  • Zibbet

Zibbet de el yapımı ürünler, güzel sanatlara ilişkin ürünler, Vintage ürünler, ev dekorasyonu, mücevher ve fotoğrafçılık gibi kategorilerde ürünlerinin satışını yapmak isteyenler için en iyi seçimlerdendir. Satıcı hesabı oluşturarak web sitesinde kendi ürünlerinize özel vitrin oluşturabilir ve ürünlerinizi uluslararası satış yapılabilen; milyonlarca müşterisi bulunan bu platformda 50 binden fazla koleksiyoncu, zanaatkâr ve sanatçıdan oluşan topluluğa dâhil olabilirsiniz.

2. Satılan Ürünlerin Yurt Dışına Kargo Gönderimi Nasıl Yapılır?

Satılan Ürünlerin Yurt Dışına Kargo Gönderimi Nasıl Yapılır?

Her ne kadar günümüzde kargo işlemleri kolaylıkla yapılsa da, gümrük mevzuatını göz önünde bulundurmalısınız. Kargo gönderimi nasıl yapılır sorusunun ilk cevabı satış yaptığınız ülkenin gümrük yasasını ve o ülkeye alınmayan ürünleri önceden bilmeniz gerektiğidir. Satış yaptığınız web sitesinin tedarikçi firmalara bu anlamda sunduğu avantajları ve yardımları değerlendirebilirsiniz. Söz gelimi Amazon, ücret karşılığında, ürün depolama, kargolama gibi aşamaları sizin adınıza yapıyor.

Yurt dışına satış yapmak ve/veya satış hacmini genişletmek isteyenler, yazımızda yer verdiğimiz en iyi web siteleri ile yurt dışı satışı yapabilirler. Özelliklerini saydığımız web siteleri mevcut küresel pazarın en iyileridir.

Sıkça Sorulan Sorular

Mal veya hizmet üretimi yapan hukuki kişiliği olan firmalar tarafından e-ticaret yapılabilmektedir. Üretim sektöründeki firmalar, ucuz ve sürekli satış olanağı sağlayan pazar olarak e-ticareti tercih etmeleri giderek daha yaygın hale gelmektedir.

Kart sahipleri bankalarına bildirimde bulunmadığı sürece banka kartı çevrimiçi alışverişte kullanılamaz. Kart sahibi açıkça talep ettiği takdirde bireysel banka kartı ve/veya kredi kartı e-ticaret işlemlerine açılacaktır.

İlgili Yazılar