Ramazan ayına girdiğimizde iftar ve sahur sofralarını şenlendiren ve bereket getiren hurmalar, son zamanlarda sağlıklı beslenme amacıyla da kullanılmaya başlanmıştır. Dolayısıyla hurma çeşitleri ve sağlığa faydaları sık sık merak edilen ve araştırılan konuların başında gelir. Hurma günümüzde sağlık konusunda son derece popülerdir çünkü rafine beyaz şekerler ile karşılaştırıldığında çok daha faydalıdır. Böylece diyet yapmak ya da sağlıklı beslenmek isteyip tatlıdan vazgeçemeyenler için kurtarıcı olmuştur.
Kan şekerini dengeleme ve uzun süre tok tutma özellikleri bulunan hurmaların sağlıklı ara öğünlerde tüketilmesiyle diyetin ağırlığıyla sıkılmış midelere mutluluk verecektir. Üstelik bunu yaparken kan değerlerinizi asla yerinden oynatmaz! Madem bu kadar yararlı kullanmak istiyoruz dediğinizi duyar gibiyiz. Ancak söylememiz gereken birkaç şey daha var. Hurmanın pek çok çeşidi ve hepsinin başka faydaları bulunur. Biz hurma çeşitlerini ve sağlığa faydalarını sıralayalım, siz de kendinize uygun olan hurmayı seçin.
Hurma Çeşitleri Nelerdir?
Piyasada bulunan ve isimlerini genellikle yetiştirildikleri yerlerden alan hurma çeşitlerini şu şekilde listeleyebiliriz:
- Bağdat hurması
- Medine hurması
- İran hurması
- Acve hurması
- Kudüs hurması
- Tunus hurması
- Sukkari hurması
- Sugay hurması
- Berni hurması
- Şelebi hurma
- Cennet hurması (Trabzon hurması)
Hurma Çeşitlerinin Faydaları Nelerdir?
Daha önce de belirttiğimiz gibi hurma besin değeri yüksek ve şeker anlamında doyurucuyken kan değerlerini oynatmadığı için rafine beyaz şekerlere kıyasla çok daha sağlıklıdır. Ancak bunun haricinde her hurma çeşidinin kendine özel faydaları bulunur. Türlerine göre hurmanın faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Bağdat Hurması
Kuru hurma türleri arasında sık sık ismi geçen Bağdat hurmasının rengi açık sarıdır. Oldukça parlak görünüme sahip olan Bağdat hurmasının şekli diğer hurma çeşitlerine kıyasla biraz daha kısa ve dolgundur. Irak ve çevresinde yetiştirilen bu nadide hurma çöl güneşi sayesinde olgunlaşır. Lifli yapıda olduğu için bağırsak, sindirim ve boşaltım sistemleri üzerinde faydalı etkiler yaratır.
- Medine Hurması
Atıştırmalık hurma çeşitleri arasında ilk sıralarda yer alan Medine hurması, küçük ve kibar görüntüsüyle hemen tanınabilir. Aynı zamanda açık tonlarda renge sahip olan Medine hurmasının üzerinde yer yer lekeler olmaktadır. Lekeler Medine hurmasının karakteristik özelliğidir, bunlar sayesinde onu tanımak çok daha kolay olmaktadır. Bu hurma çeşidinin uzun süre tok tutma özelliği bulunur. Dolayısıyla diyet sürecinde ya da sürekli acıkan kişilerin fazla kalori almama ihtiyacında atıştırmalık olarak tüketilebilir. Ara öğünlerde tüketilen 2-3 adet Medine hurması kan şekerini dengelemeye destek olacaktır.
- İran Hurması
Ülkemizde en çok tüketilen hurma türlerinden biri olan İran hurmasının kabuğu oldukça incedir. Kabuğu sayesinde tanınabilen bu hurma sağlıklı beslenmeye gayret edenlerin çay ve kahve saatlerine eşlik edebilir. Diğer hurmalara benzer şekilde kendine has aromasıyla kendini belli eder. Aynı zamanda yumuşak dokuya sahip olduğu için tüketmesi kolay olan İran hurmasının çikolata gibi tatlılara oranla kalorisi çok daha düşük olması hurmanın faydaları arasında ilk sıradadır. Bu nedenle tatlı krizlerinde İran hurmasına başvurarak kan şekerini dengede tutmak mümkündür.
- Acve Hurması
Peygamber hurması olarak da tanınan Acve hurması ülkemizde yaygın şekilde bilinir. Çünkü bu hurma çeşidi genellikle Hac görevi için gidenlerin ülkeye dönüşte armağan olarak tercih ettiği hurma çeşididir. Şekli itibariyle kuru erik ya da kuru üzüme benzetilen Acve hurması son derece küçük yapılıdır. Kuru yemiş ya da ara öğünlerine Acve hurması dahil ettiğinizde, lifli ve vitaminli yapısı aracılığıyla size bol miktarda enerji sağlayacağına emin olabilirsiniz.
- Kudüs Hurması
Parlak ve yumuşak dokuya sahip yapısıyla tanınan Kudüs hurması, hurma çeşitleri arasından çeşitli tatlıların yapımında kullanılmasıyla ayrılır. Bunun sebebi Kudüs hurmasının kolayca şekil alabilmesi ve ezilebilmesidir. Tatlı aroması sayesinde sağlıklı tatlıların aranan ürünüdür; eklendiği tariflere farklı ve eşsiz tadını vermektedir. Aynı zamanda hurmanın faydaları arasında bağırsakları koruyucu özelliği de bulunur.
- Tunus Hurması
Tunus hurması açık sarı rengi ve biraz buruşmuş yapısıyla tanınır; ancak hurma tezgahlarındaki en ayırt edici özelliği açık rengidir. Potasyum oranının yüksek olmasıyla kısa süre içerisinde kişilere yüksek miktarda enerji verebilir. Üstelik tatlı mı tatlı besinlerden olduğu için, tatlı krizleriniz sırasında birkaç adet Tunus hurması tüketerek sağlığınız için iyi adımlar atmaya başlayabilirsiniz. Tüm bu faydalarının yanı sıra bu hurma çeşidinin mideyi koruduğu ve kan şekerini dengelediği de söylenebilir.
- Sukkari Hurması
Yaş hurma çeşitlerinden biri olan Sukkari hurması, şeker oranının diğer çeşitlere kıyasla daha yüksek olmasıyla tanınır. Sukkari hurması ince kabuklu, yumuşak dokulu ve açık renklidir. Neredeyse diğer tüm hurma çeşitleri gibi içerdiği lif miktarı yüksektir. Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad ve çevresinde yetiştirilen bu eşsiz hurma türü, faydalı olmasının yanı sıra şeker oranından dolayı dikkatli tüketilmelidir.
- Sugay Hurma
Sarı ve beyaz renklerde bulunan Sugay hurmanın kalın ve etli yapısı bulunur. Sugay hurma faydaları arasında sindirim sistemini güçlendirerek korumak ilk sırada yer alır. Ancak diğer hurma çeşitlerine oranla çok daha az şeker içerdiği için diyabet hastalarının kullanımı için en uygun hurmadır diyebiliriz.
- Berni Hurma
Berni hurma içerdiği besin değerlerinin neredeyse herkese uygun olmasıyla en iyi hurma unvanına sahip olabilir. Lif oranı açısından oldukça zengin olan Berni hurması, emziren annelerin süt miktarını artırma ve kalitesini iyileştirme anlamında çok faydalıdır. Açık sarı renkli ve ince kabuklu bu hurma çeşidinden ara öğünlerde birkaç tane tüketerek hem mideyi hem de bağırsakları korumak mümkündür.
- Şelebi Hurma
Medine ve civarında bol bol yetiştirilen Şelebi hurma, tatlı aromalı ve ince kabuklu hurma çeşitlerinden biridir. Şelebi hurma en çok kan yapıcı özelliğiyle tanınır. Dolayısıyla eğer kansızlık probleminiz varsa bu hurmadan bolca tüketmek faydalı olacaktır. Bu özelliğiyle pek çok kişi tarafından tercih edilir ve severek tüketilir.
- Cennet Hurması (Trabzon Hurması)
Türkiye’de yetişen hurma çeşitleri listesinde yer alan Trabzon hurması, görünümü ve rengi itibariyle şimdiye kadar listelediğimiz tüm hurmalardan farklılık göstermektedir. Akdeniz hurması ya da cennet hurması olarak da bilinen bu hurma çeşidi Karadeniz kıyılarının yanı sıra Akdeniz ikliminin görüldüğü bölgelerde de yetişebilir. Hem yaş hem de kuru şekilde tüketilebilen Cennet hurması, genellikle domates büyüklüğünde olur ve rengi turuncudur. Ülkemizin nadide hurması kan yapma ve bağırsakları temizleme özellikleriyle tanınır. Ayrıca pek çok mineral ve A vitamini açısından son derece zengindir; dolayısıyla en besleyici hurmalardan biridir. Ancak tüm faydalarına karşı bu hurmayı ölçülü tüketmekte fayda vardır.
Sıkça Sorulan Sorular
Hurma meyveler arasında en çok çeşidi bulunanlardan biridir. Tam olarak 99 adet çeşidi olan hurmanın her türüne ulaşmak ise imkansızdır.
Hurmaların doğal ve taze olduğunu anlamak için içlerine bakmak gerekir. Hurmanın içi koyu renklere sahipse bu onun bayat olduğunu; açık renklere sahipse taze olduğunu göstermektedir.