Karla Yapılan Yemekler - Kar Yağdığında Yapılan En İyi 7 Yemek
- Cahil Uzman yazdı.
- 11 Şubat 2022
- 593 okunma
Uzun zaman sonra kar yağışının ülkenin neredeyse her yerini etkisi altına aldığı bu günlerde, 7’den 70’e hemen herkes karın tadını çıkartmak istiyor. Zorluklarına rağmen! Üstelik okulların tatiline denk gelmesi veya okul ve iş yerlerinin kar nedeniyle tatil olması bu keyfi iki katına çıkarıyor. Kızaklarla ya da poşetlerle kayan, kardan adamlar tasarlayan ve kartopu savaşı düzenleyenler elbette var ancak karın keyfi sadece bu yollarla çıkarılmaz. Kar kullanılarak yapılan yiyeceklere de şans vermek gerekir. İşte o zaman karın tadını gerçek anlamda çıkarabilirsiniz. Lafı daha fazla uzatmadan, sizlerikarla yapılan yemeklerle tanıştıralım. Kar yağdığında yapılan en iyi yemekler…
1. Adana'dan Esen Şaşırtıcı Kar Rüzgarı: Bici Bici
Sıcaklığıyla meşhur Adana’da sıklıkla yapılan Bici Bici genellikle yaz aylarında serinlemek için buzla yapılır. Ama elbette kış mevsiminde taze taze yağan kar da bu tarif için oldukça uygundur.
Malzemeler:
- 6 yemek kaşığı mısır/buğday nişastası
- 1 litre su
- 1 su bardağı gül suyu
- 1 damla kırmızı gıda boyası
- 1 çay bardağı pudra şekeri
- 1 su bardağı kar veya rendelenmiş buz parçası
- Ayrıca süslemek için pudra şekeri, muz ve kırmızı meyveler tercih edilebilir.
Bici Bici Nasıl Yapılır?
Su ve nişastayı çırpma teliyle karıştırarak pişirin. Katılaştığında tepsi veya fırın kabına dökerek minimum 4 saat dinlendirin. Bu sırada gül suyu, pudra şekeri ve kırmızı gıda boyasını karıştırın ve buzdolabında soğumaya bırakın. Dinlenen muhallebiyi küp küp kesin, üzerine soğuttuğunuz şerbeti dökün. Üzerine ise kar veya rendelenmiş buzu ekleyin. Süslemek için muz, kırmızı meyveler veya pudra şekeri ilave ederek servis edebilirsiniz.
2. Kar Helvası
Hepimizin aşina olduğu, hatta kar olmasa bile büyüklerimizin eski buzdolabı modellerinin buzluğunda biriken buzla yaptığı bu tarif kar yağdığında yapılan en iyi yemekler arasında aklımıza ilk gelen olabilir.Kar helvası yapmak için,
Malzemeler:
- Dilediğiniz kadar kar veya 18 tane buz küpü
- 2 yemek kaşığı pekmez, reçel veya dilediğiniz meyvenin sosu
Kar Helvası Nasıl Yapılır?
Öncelikle kar helvasını eğer karla yapmıyorsanız buz küplerini kırabilmek için güçlü blendera ihtiyacınız olacağını söylemek gerekir. Eğer karla yapıyorsanız tabağa koyduğunuz karın üzerine istediğiniz sostan ilave ederek anında bu eşsiz lezzetin tadına varabilirsiniz. Buzla yapıyorsanız ilk olarak blenderda buzu kontrollü şekilde çekmelisiniz. Daha sonra kaseye koyarak üzerine sosunuzdan gezdirebilirsiniz.
3. Karsambaç
Karla yapılan yemekler arasından Güney şehirlerimizde sevilerek yapılanKarsambaç, kar helvasına benzer şekilde rendelenmiş buz veya temiz kar üzerine şerbet dökerek hazırlanır. Onu kar helvasından ayıran özelliği ise şöbiyet, baklava ve künefe gibi şerbetli tatlıların altında kalan şerbetle karıştırılarak yapılabiliyor olmasıdır.
Malzemeler:
- 1 kase temiz kar
- 2 yemek kaşığı üzüm/dut pekmezi
Veya
- 1 kase temiz kar
- 1 yemek kaşığı gül şurubu
- 20 ml bal
- Su
Karsambaç Nasıl Yapılır?
Tüm diğer kar yemekleri gibi karsambaç yaparken kesinlikle temiz kar kullanılmalıdır. Eğer temiz kar bulamıyorsanız rendelenmiş buz parçalarıyla yapılması daha sağlıklıdır. Eğer kar helvasına benzer şekildepekmezli karsambaç yapmak istiyorsanız kaseye koyduğunu karın üzerine pekmezi gezdirerek ve kaşıkla hafifçe karıştırarak kolayca hazırlayabilirsiniz. Hatta isterseniz lezzetini artırmak adına üzerine dondurma ya da krem şanti ilave edebilirsiniz. Ballı karsambaç için ise kaseye aldığınız temiz karı kaşık yardımıyla karıştırın. Başka bir kapta ise balı ve suyu karıştırarak şurup haline getirin. Daha sonra bu şurubu karın üzerine ilave edin ve bütünleşmeleri için karıştırın. Aromasını artırmak veya farklılaştırmak için üzerine gül şurubu ekleyebilirsiniz. Aynı zamanda kaseye aldığınız temiz karın üzerine şöbiyet, baklava ve künefe gibi şerbetli tatlıların altında kalan şerbeti de ekleyerek karsambaç elde edebilirsiniz.
4. Karlı Kış Dondurması
Kar ve yemek aynı cümle içinde geçince elbette akla gelenlerden biri de dondurma olacaktır. Karlı kış dondurması yapılabilecek en kolay tatlı çeşitleri arasındadır.
Malzemeler:
- İki avuç dolusu kar (Temiz olması için ilk yağan kar yerine ikinci veya daha sonra yağanlardan tercih edilebilir.)
- 1 su bardağı süt
- 1 paket vanilya
- 1 su bardağı şeker (Talebe göre artırıp azaltılabilir.)
Karlı Kış Dondurması Nasıl Yapılır?
Dışarıdan alınan iki avuç dolusu karı bir kaseye koyun. Ardından üzerine sütü gezdirerek ilave edin. Daha sonra vanilyayı aynı şekilde gezdirerek ve talep ettiğiniz miktarda şekeri direkt olarak ekleyin. Hafifçe karıştırdıktan sonra yemek için hazır olacaktır.
5. Tire D’erable
Soğuk mu soğuk Kanada’ya özgü olan bu tatlı, içeriğinde bizzat kar içermese de kar olmadan yapılamayacak tatlılar arasındadır. Tire D’erable yapabilmek için ciddi miktarda kar gerektiği için maalesef nadiren ve çok az miktarda kar gören memleketler için uygun olmayacaktır. :(
Malzemeler:
- 1 litre akçaağaç şurubu
- Çok miktarda taze ve temiz kar
- Karı yerleştirmek için ahşap ve geniş kap
- Temiz çubuklar
Tire D’erable Nasıl Yapılır?
İlk olarak uzun ahşap kaplar temiz karla doldurulur ve kar düzlenir. Diğer yandan akçaağaç şurubu büyükçe tencerede kaynatılır. Hazırladığınız kar düzlemine akçaağaç şurubu ince şeritler halinde dökülür. Şeker veya karamel kıvamına gelene dek bekletilir. Sertleşmeye başladığı görüldüğünde temiz çubuğa sarılır. Hatta temiz çubuğa sarıldıktan sonra şekerleme karın üzerinde yuvarlanarak daha soğuk tüketilebilir.
6. Kar Külahları
Kar yağdığında yapılan en iyi yemekler listemizin son başlığında Amerikan tarifiSnow Cones, yani Kar Külahları var. Kar külahları o kadar güzeldir ki Amerikalılar yazın bile bu tarifi yapay kar veya rendelenmiş buz kullanarak yaparlar.
Malzemeler:
- 1/3 su bardağı şeker
- 1/4 su bardağı su
- 1 portakal
- Ve tabii ki kar!
Kar Külahları Nasıl Yapılır?
Öncelikle yapılması oldukça basit olan şurubun yapımına portakalı sıkarak başlayın. 1 portakaldan yaklaşık olarak yarım bardak meyve suyu çıkmaktadır, ancak tercihinize göre daha fazla portakal suyu kullanabilirsiniz. Suyu, portakal suyunu ve şekeri tencereye koyun; karışım şurup kıvamına gelene dek arada karıştırarak düşük veya zaman zaman orta ateşte 10-15 dakika kadar pişirin. Şurubu ocaktan alın. Bu aşamada dilerseniz gıda boyası da ekleyebilirsiniz ancak şart değildir. Eğer tadı gibi rengi de portakal olsun istiyorsanız 4 damla yeşil ve 2 damla pembe yeterlidir. Külahları hazırlamaya başlamadan önce soğuması için şurubu kara veya buzdolabına bırakın. Külah tercihiniz size kalmakla beraber, dondurma kasesi ya da şarap/alkol kadehleri bu amaç için uygun olacaktır. Bardakları karla doldurmalısınız. Doldurduktan sonra dağınık durmaması için kaşık yardımıyla sıkıştırabilirsiniz. Bardaklarınız hazırsa ve şurubunuz soğuduysa artık şurubu karların üzerine gezdirebilirsiniz. Şurup hem meyve hem de şeker içerdiği için epey tatlı olacaktır. Bu nedenle en fazla 2 çay kaşığı eklemek yeterli gelecektir. Artık afiyetle kar külahınızı yiyebilirsiniz!
7. Aiz Kacang
Güneydoğu Asya ülkelerinden Malezya’ya özgü kar tarifi Aiz Kacang, damak tadına göre hazırlanan şerbeti, içerisindeki meyve ve kuru meyveleri, jöle ve şekerlemeleriyle ilginç lezzetlerden birine dönüşür. Tarifi taleplere göre şekillenen tatlının en orijinal hali ise rendelenmiş Hindistan cevizi, jöle, yer fıstığı, mısır ve hatta kimi zaman fasulye eklenerek hazırlanır.
Sıkça Sorulan Sorular
Snow-gato, Affogato’nun karla yapılan versiyonudur. Affogato ise genellike vanilyalı dondurma üzerine sıcak espresso dökülmesiyle hazırlanan tatlıdır. Snow-gato’da espresso temiz kar üzerine dökülür.
Kış günlerinin vazgeçilmezi olan sıcak çikolata ve karın harmanlanmasından oluşan içecek-tatlıdır. Yurt dışında daha sıklıkla görülmekle beraber, kimi kayak merkezlerinde de servisi yapılmaktadır.