Evlilik İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

  • Tugba yazdı.
  • 17 Ocak 2023
  • 136 okunma

Evlilik için gerekli evraklar arasında sağlık raporu, kimlik kartı-fotokopisi, fotoğraf, evlilik beyannamesi gibi belgeler vardır. Bu belgeleri ilgili belediyeye teslim ederek işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Nikâh, aslında bir anlaşmadır. Belirli şartların olduğu ve bu şartların birbirini bağladığı anlaşma neticesinde taraflar, karı-koca olarak hayatlarını sürdürür.

Evlilik için gerekli evraklar sayesinde tarafların evlenmek için gerekli kriterleri sağlayıp sağlamadığı anlaşılır. Süreç boyunca evrakların yanı sıra çeşitli sağlık testleri de tarafların rızası dahilinde yapılabilir. Örneğin SMA gibi ölümcül hastalıkların tespiti için farklı testler yapılabilir.

Evlilik için başvurular belediyelere yapılır. Belediyeye başvuru sırasında evlilik beyannamesi doldurulur. Bu beyanname evlilik isteğinizin bir göstergesidir. Bulunduğunuz bölgedeki belediyenin nikâh dairesine giderek, evlilik beyannamesi formunu doldurarak süreci başlatabilirsiniz.

Evlilik İçin Hangi Evraklar Lazım?

Evlilik için lazım olan evraklar arasında kimlik belgesi ve fotokopisi vardır. Nüfus cüzdanının fotoğraflı ve son on yılda alınmış olması şartı vardır. Öte yandan kimlikte tarafların kimlik numaraları da yer almalıdır. Kimlik belgeniz yeni kimlik kartı ya da nüfus cüzdanı şeklinde olabilir. Ancak başvuru sırasında ehliyet kabul edilmez.

Hazırlamanız gereken evraklardan bir diğeri vesikalık fotoğraftır. Belediyenin sizden talep ettiği sayıda fotoğrafla başvurunuzu yapmalısınız. Fotoğrafta alın, çene ve yüz kısmı görünür olmalıdır. Öte yandan yakın zamanda çekilmiş bir fotoğraf ibraz etmelisiniz.

Evlilik öncesi sağlık raporu önemli belgelerden biridir. Sağlık raporunu bağlı olduğunuz aile sağlığı merkezlerinden alabilirsiniz. Rapor öncesi birtakım tahliller ve işlemler yapılır. Kan tahlilleri ve çeşitli testler ile çiftlerin sağlık sorunları tespit edilir. Bu sağlık sorunlarının evlenmeye engel teşkil edip etmediği belirlenir. Bazı sağlık sorunlarının mevcudiyeti halinde ücretsiz tüp bebek desteği sağlanır.

Evlilik için gerekli olan evraklar arasında yer alan sağlık raporu için herhangi bir ücret talep edilmez. Aynı zamanda alınan raporların geçerlilik süresi 6 aydır. Bunların dışında belediyeler sizden ikametgâh ve nüfus kayıt örneği gibi belgeler talep edebilir. Ancak genellikle bu belgeler, belediye yetkilileri tarafından e-Devlet sistemi üzerinden sorgulanır.

Nikâh Ücreti Ne Kadar?

Nikâh Ücreti Ne Kadar?

Nikâh ücreti belediyeye göre farklılık gösterir. Aynı zamanda nikâhın hafta içi ya da hafta sonu yapılmış olmasına göre de değişir. Nikâh belediye binasında ya da kişilerin düğün töreni esnasında kıyılabilir. Bu durum da ücretin belirlenmesinde etkilidir. Belediyelerin talep ettiği ücret genellikle 180 ve 650 TL aralığındadır.

Evlilik İçin İkametgâh Önemli mi?

Evlilik için ikametgâh önemli değildir. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenleme ile beraber evlilik başvurularında ikamet edilen yerdeki belediyeye müracaat zorunluluğu kaldırılmıştır. Bu sayede çiftler ikametlerinin dışındaki belediyelere de evlenme başvurusunda bulunabilir.

Yabancı Uyruklu Biriyle Evlenirken Hangi Belgeler Gerekir?

Yabancı Uyruklu Biriyle Evlenirken Hangi Belgeler Gerekir?

Yabancı uyruklu biriyle evlenirken gereken belgeler arasında pasaport, evlenme ehliyet belgesi, doğum belgesi yer alır. Evlenme ehliyet belgesi, kişinin evliliğine engel bir durum olup olmadığını gösterir. Bu belgede medeni hal bilgisinin de yer alması sayesinde kişinin başka bir ülkede evlilik yapıp yapmadığı anlaşılır. Belgeler, Türkçe'ye tercüme edilerek hazırlanır. Aynı zamanda noter ya da apostil onayı alınmalıdır.

Kızlık Soyadını Kullanmak İsteyen Kadınlar Ne Yapmalı?

Kızlık soyadını kullanmak isteyen kadınlar, nikâh başvurusu sırasında bununla ilgili belediyeye bir dilekçe vermelidir. Bunun yerine kızlık soyadı kullanma istediği kimlik yenileme işlemleri sırasında da beyan edilebilir. Böylece kadın hem eski hem de yeni soyadını bir arada kullanır. Eşinin soyadını kullanmak istemeyen kadınların aile mahkemesine gerekçelerini belirterek dava açması gerekir.

Evlilik için gerekli evraklar, kişilerin durumlarına uygun şekilde hazırlanmalıdır.

Sıkça Sorulan Sorular

Evlilik için istenen belgeler; kimlik belgesi, evlilik beyannamesi, sağlık raporu şeklindedir.

Nikah sırasında en az iki şahidin hazır bulunması gerekir.

Nikah için SMA testi zorunludur.

İlgili Yazılar