İrlanda'da Asgari Ücret Ne Kadar? İrlanda'da Maaşlar

  • Tugba yazdı.
  • 7 Eylül 2022
  • 146 okunma

İrlanda'da asgari ücretin ne kadar olduğu genellikle yurt dışına yerleşmek isteyenler tarafından merak edilir. Asgari ücret, ekonomik olarak bir ülkenin koşullarını anlamak isteyenler için önemli bir göstergedir. İrlanda bu konuda oldukça cömert bir ülkedir. Çünkü uygulanan ekonomik politikalar sayesinde asgari ücret, birçok Avrupa ülkesine göre daha yüksektir. Bu sayede asgari ücretle ülkenin herhangi bir şehrinde çalıştığınızda geçiminizi sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda ülkede çalışma koşullarının da son derece insani olması sayesinde haklarınızı her zaman tam olarak alırsınız. İrlanda'da son zamanlarda çalışma saatlerinin azaltılarak haftalık çalışma süresinin dört güne indirilmesi planlanmaktadır. Hatta bu yönde bazı pilot uygulamalara bile başlanmıştır. Yani kısacası İrlanda'da yaşamak, okumak ya da çalışmak gibi planlarınız varsa bu ülkeyi seveceğinizden emin olabilirsiniz.

İrlanda'da Güncel Asgari Ücret Miktarı Nedir?

2022/09/post-1662548235-7449-irlanda-yasam.webp

İrlanda'da güncel asgari ücret miktarı 1774,5 Euro olarak belirlenmiştir. Son yapılan artış her ne kadar TÜFE oranlarının altında kalarak halkın alım gücünü düşürse de iyi bir seviyede olduğu söylenebilir. 2021 yılında 1723,8 olan asgari ücretteki artış miktarı %2,94'tür. 101 ülke arasında yapılan asgari ücret sıralamasında İrlanda altıncıdır. Amerika, İngiltere, Almanya, Fransa, Japonya, İspanya, Portekiz ve Yunanistan sıralamada İrlanda'nın üzerindedir. Türkiye ise bu sıralamada oldukça gerilerdedir.

İrlandalılar için haftalık çalışma süresi 39 saattir. Saatlik asgari ücret ise 10,50 Euro'dur. İrlanda'da çalışanların lehine olan bir diğer durum ise brüt olarak maaşların hesaplanmasıdır. Yani işveren hiçbir kesinti yapmadan belirlenen tutarı çalışana öder ve kesintiler için devlete kendi bütçesinden ödeme yapması gerekir. Fakat konaklama ve yeme-içme masrafları için işverenin maaşınızdan kesinti yapma hakkı vardır. 20 yaşından büyük çalışanlar, asgari ücretten daha aşağı bir tutara çalıştırılamaz. Daha küçük yaştakiler içinse düşük tutarlar öngörülebilir. İşverenin, yakın akrabalarını ya da çıraklık eğitimi alanları yanında çalıştırdığı takdirde asgari ücret ödeme zorunluluğu yoktur.

İrlanda'da Asgari Ücret İle Geçinilir mi?

İrlanda'da asgari ücretle geçinmek mümkündür. Çünkü hükümet yetkilileri asgari ücreti yaşam standartlarına uygun bir şekilde belirler. Yaşam standartları oldukça yüksek birisiyseniz bu pek  mümkün olmayabilir. Örneğin Dublin, ülkedeki en pahalı şehirlerden biridir. Bu şehirde asgari ücretle geçinmek zor olabilir. Bu nedenle Galway, Waterford, Kilkenny gibi küçük şehirlerde yaşamak daha ideal olabilir. Galway'de yaşamanın maliyeti dört kişilik bir aile için 2939.88 € olarak tahmin edilir. Dublin'de ise bu maliyet 3401,10  € olarak belirtilir. Yine Galway'de tek kişinin yaşam maliyeti 834,55 €; Dublin'de ise 969,38 € olarak hesaplanır. Bu nedenle yeni bir yaşam kurmak için Galway daha ideal olarak görülebilir.

İrlanda'da Hayat Pahalı mı?

2022/09/post-1662548318-8361-irlandada-ev-kiralari.webp

İrlanda'da hayat birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi pahalıdır. Ama burada kıyaslamayı ülkedeki asgari ücrete göre yapmak gerekir. 1774,5 € alan bir kişi kira hariç bütün masraflarını rahatlıkla karşılayabilir. Fakat kira işin içine girdiğinde maliyetler ciddi anlamda artar. Çünkü İrlanda'da şehir dışında bir ev tutmanın maliyeti yaklaşık 1246 €'dur. Bu nedenle alternatif konaklama yollarını araştırmakta fayda vardır. Öğrenciler aile yanı konaklama seçeneğini değerlendirebilir.

İrlanda'da Kiralar Ne Kadar?

İrlanda'da normal bir aile evinin en düşük fiyatı 1200 Euro civarındadır. Ekstra özellikler ve fazladan bir odaya ihtiyacınız olduğunda maliyetiniz artar. En düşük fiyattan kiralayacağınız evler, yaşamınızı rahatlıkla sürdürebileceğiniz özelliklere sahiptir. Uygun maliyetli evlerin şehir dışında olması ulaşım konusunda sorun oluşturabilir. Bu sefer de ulaşım maliyetleriniz bir nebze artabilir.

İrlanda'da Yeme-İçme Masrafları Ne Kadar?

2022/09/post-1662548232-8558-irlandada-yiyecek-fiyatlari.webp

İrlanda'da yeme-içme masrafları ayda 500-1000 € arasında değişebilir. Bu tamamen sizin beslenme alışkanlıklarınıza bağlıdır. Sık sık dışarıda yemek yeme alışkanlığınız varsa maliyetleriniz artabilir. Kendiniz gerekli malzemeleri alarak evinizde yemeğinizi pişirmeniz halinde masrafınız daha az olur. İrlanda'da bazı ürünlerin yaklaşık fiyatları şu şekildedir:

  • Süt 1,12 €
  • Beyaz ekmek 1,63 €
  • 12'li yumurta 2,91 €
  • 1,5 litrelik su 1,35 €
  • Tavuk fileto 8,48 €

İrlanda'da Ulaşım Pahalı mı?

2022/09/post-1662548231-9697-irlanda-ulasim.webp

İrlanda'da ulaşım ücretleri çok fazla yüksek değildir. Aynı zamanda deniz yolu, demir yolu ve kara yolu gibi çok sayıda alternatifin olması sayesinde istediğiniz yere rahatlıkla gidebilirsiniz. Otobüs biletlerini aylık olarak daha hesaplı bir fiyattan satın alabilirsiniz. Aylık otobüs bileti fiyatı 127 € civarındadır. 1 litre benzinin fiyatı 1,92 € civarında olduğu düşünüldüğünde kendi aracınızla da ulaşımınızı rahatlıkla sağlayabilirsiniz. 

İrlanda'da Mesleklere Göre Maaşlar Ne Kadar?

İrlanda'da bazı meslekler için daha yüksek bir ücret öngörülür. Bilişim teknolojileri, finansal hizmetler daha yüksek maaşla çalışabileceğiniz sektörlerin başında gelir. Bunun yanı sıra şu sektörlerde de ücretler ortalamanın üzerindedir:

  • İletişim
  • Yiyecek, içecek, tütün işleme
  • Tıbbi cihaz imalatı
  • Petrol ve gaz arama
  • İnşaat

Bazı sektörlerde ise ücretler daha düşük seviyelerdedir. Malzeme imalatı, basım ve yayımcılık, dağıtım ve elektrik mühendisliği gibi işlerden alacağınız ücret daha düşük olabilir. Büyük şirketler küçük olanlarla kıyaslandığında daha yüksek bir ücret ödemesi öngörür. Fakat bu tarz şirketlerde çalışma saatleri daha uzun olabilir. Şirketlerde yönetici pozisyonunda çalışanların ücretleri diğer pozisyonlara göre yüksektir.

İrlanda'da çalışanların hakları genellikle gözetilir. Çalışanlar haftalık tatillerini ve günlük molalarını rahatlıkla kullanır. Pazar günü çalışılması halinde normal ücretten daha fazla bir tutar ödenmesi gerekir. İrlanda'da asgari ücret miktarı ve ülkenin diğer koşulları burada yeni bir hayata başlamak için oldukça idealdir.

Sıkça Sorulan Sorular

İrlanda'da asgari ücret normal standartlarda bir yaşam sürmek için yeterlidir.

İrlanda'da hayat pahalıdır. Fakat bütçenize göre yaşamınızı sürdürerek pahalılıktan etkilenmeden hayatınızı sürdürebilirsiniz.

İrlanda'da ev kiraları yüksektir. Dublin dışındaki şehirlerde ya da merkeze uzak yerlerde uygun fiyatlı evler bulabilirsiniz.

İlgili Yazılar