Resmi Nikah İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

  • Tugba yazdı.
  • 18 Ocak 2023
  • 146 okunma

Resmi nikah için gerekli evraklar; sağlık raporu, nüfus cüzdanı, fotoğraf şeklinde sıralanabilir. Evlilik için önce aralarında anlaşan çiftler, işi resmiyete dökmek için belediyelerin evlendirme dairelerine başvurur. Bu başvuruyu çiftler bir arada gerçekleştirir. Böylece her iki tarafın da bu işe rıza gösterdiği anlaşılır.

Resmi nikah için gerekli evraklar önceden hazırlanıp başvuru sırasında teslim edilebilir. E-Devlet sisteminin yaygın kullanımı sayesinde kişiler hakkında birçok bilgiye sistem üzerinden otomatik olarak ulaşılır. Ancak kimlik, fotoğraf ve sağlık raporları kişiler tarafından ibraz edilmelidir. Çiftler başvuru sırasında evlilik beyannamesi formunu doldurur. Bu form kişilerin evlenme isteğini göstermesi bakımından önemlidir.

Başvuru süreci tamamlandıktan sonra taraflara gün verilir. Verilen tarih ve saatte tarafların ilgili belediye dairesinde hazır bulunması gerekir. Çiftler dilerlerse nikâhın düğün esnasında kıyılmasını isteyebilir. Nikâh için belediyeler tarafından belirli bir ücret talep edilir. Bu ücret nikâhın hafta içi ve hafta sonu kıyılmasına göre farklılaşır. Aynı zamanda düğünde kıyılan nikâhlar için de daha fazla ücret alınır.

Resmi Nikah İşlemlerinde Neler İstenir?

Resmi Nikâh İşlemlerinde Neler İstenir?

Resmi nikah işlemlerinde istenenlerden ilki tarafların olumlu yönde irade beyanında bulunmasıdır. Bu beyan evlilik beyannamesi formu aracılığıyla yapılır. Taraflar başvuru sırasında bu formu doldurur. Formun yanı sıra kimlik ibrazı da istenir. Kimlik belgelerinde fotoğraf ve kimlik numarasının yer alması zorunludur. Fotoğraf kısmı ya da kimlik numarasının yazdığı kısım eskimiş ve yıpranmış ise başvuru kabul edilmez.

Resmi nikah için gerekli evraklar arasında sağlık raporu da vardır. Sağlık raporunun aile sağlığı merkezlerinden alınması gerekir. Rapor öncesi çiftlere kan tahlilleri ve testler yapılır. Kan uyuşmazlığı, bazı hastalıkların taşıyıcılığı ya da varlığı gibi durumlar; nikâh öncesi araştırılır. Yeni düzenleme ile beraber taraflara nikah öncesi SMA testi zorunlu kılınmıştır. Eğer hem kadın hem de erkek SMA taşıyıcısı çıkarsa devlet tarafından ücretsiz olarak tüp bebek desteği sağlanır.

Çiftlerden birinin ya da her ikisinin yabancı olması halinde evlilik ehliyeti belgesi, doğum belgesi ve pasaport talep edilir. Kadınlar eğer kızlık soyadını da kullanmak istiyorsa bunu nikâh başvurusu sırasında ya da kimlik değişimi esnasında belirtmelidir. Mevcut yasaya göre sadece  kızlık soyadını kullanmak isteyen kadınların aile mahkemesine dava açması şarttır.

Resmi Nikah Başvurusu Nereye Yapılır?

Resmi Nikâh Başvurusu Nereye Yapılır?

Resmi nikah başvurusu herhangi bir belediyenin evlendirme dairesine yapılabilir. Eskiden taraflardan birinin ikametinin bulunduğu yer belediyesine başvuru zorunluyken bu zorunluluk kalkmıştır. Türkiye'nin herhangi bir yerindeki belediyeye başvurarak nikâhınızın kıyılmasını isteyebilirsiniz.

Resmi Nikah Başvurudan Kaç Gün Sonra Kıyılır?

Resmi nikâh başvurudan en az 24 saat sonra kıyılabilir. Ancak bu durum belediyenin yoğunluğuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Eğer yoğunluk fazlaysa size ileri bir tarihe gün verilir. Bunun yanı sıra başvurunuzu erken yaparak istediğiniz günde nikâh işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Özellikle nikâhın düğün esnasında ya da belli bir tarihte kıyılmasını isteyenler, erken bir dönemde başvuru sürecini tamamlamalıdır.

Resmi Nikah Öncesi Evlilik Sözleşmesi Yapılır mı?

Resmi Nikâh Öncesi Evlilik Sözleşmesi Yapılır mı?

Resmi nikah öncesi evlilik sözleşmesi yapılabilir. Resmi nikâh için gerekli evraklar arasında kişilerin taleplerine göre ortaya çıkan durumlara ilişkin belgeler de yer alabilir. Bunlardan biri evlilik sözleşmesidir. Taraflar sahip oldukları mallar ve para için böyle bir sözleşme yapabilir. Bu sözleşme neticesinde malların üzerinde ne kadar hak iddia edileceği belirlenir. Öte yandan hiçbir şekilde mal ve para üzerinde talepte bulunmama gibi durumlar söz konusu olabilir.

Resmi nikah için gerekli evrakların yanı sıra kişilerin evliliğe psikolojik ve ekonomik olarak ad hazır olmalarında da fayda vardır.

Sıkça Sorulan Sorular

Resmi nikâh belediyelerin evlendirme daireleri tarafından kıyılır.

Nikâh işlemlerini çiftlerin beraber yapması gerekir.

Nikâhın hızlı bir şekilde kıyılması için özel bir başvuru şekli yoktur. Ancak evraklar zamanında hazırlanırsa ve yoğunluğun fazla olmadığı bir belediyeye başvurulursa daha hızlı bir şekilde evlenmek mümkün olur.

İlgili Yazılar