E-Devlet Ziraat Bankası Hesap Tanımlama (Adım Adım Anlatım)

  • Tugba yazdı.
  • 29 Mart 2023
  • 137 okunma

E-Devlet Ziraat Bankası hesap tanımlama işlemini, e-Devlet sistemine giriş yaparak gerçekleştirebilirsiniz. E-Devlet, birçok kamu kurumuyla ilgili işlemlerinizi yapabileceğiniz bir mecradır. Bu mecrada hizmetlerine en çok başvurulan kurumlardan biri Sosyal Güvenlik Kurumudur. E-Devlet Ziraat Bankası hesap tanımlama işlemi de Sosyal Güvenlik Kurumu ile alakalıdır.

E-Devlet Ziraat Bankası Hesap Tanımlama Nedir?

E-Devlet Ziraat Bankası hesap tanımlama, şahıs ödemelerinin banka aracılığıyla yapılmasını sağlayan bir işlemdir. Ziraat Bankası hesabınızı sisteme tanımladığınız takdirde SGK ödemeleriniz, tanımladığınız hesaba yatırılır. Şahıs ödemeleri kapsamına; geçici iş göremezlik ödeneği, emzirme ödeneği ve tedavi sağlık iadesi gibi ödemeler girer.

E-Devlet Ziraat Bankası Hesap Tanımlama İşlemi Nasıl Yapılır?

E-Devlet Ziraat Bankası hesap tanımlama işlemi için turkiye.gov.tr adresine giriş yapmanız gerekir. E-Devlet'e, şifrenizle ya da internet bankacılığı, e-imza, mobil imza gibi farklı yöntemleri kullanarak giriş yapabilirsiniz. E-Devlet'e giriş için mobil uygulama da kullanabilirsiniz.

E-Devlet Sistemine Giriş Yapın

E-Devlet Sistemine Giriş Yapın

E-Devlet sistemine giriş yapmak için turkiye.gov.tr adresini ve mobil uygulamayı kullanabilirsiniz. Bu adrese giriş yaptıktan sonra ekranın sağında bulunan "Giriş Yap" yazan alana tıklamalısınız.

E-Devlet Sistemine Giriş Yapın

Gelen ekranda T.C. kimlik numarasını ilk olarak girmeniz gerekir. Ardından şifre girmelisiniz. Diğer giriş yöntemlerini üst sekmelerde bulunan seçeneklere tıklayarak kullanabilirsiniz. Gerekli bilgileri girdikten sonra "Giriş Yap" seçeneğine tıklamalısınız.

Arama Alanına Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlama Yazın

Arama Alanına Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlama Yazın

Arama alanına şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlama yazdıktan sonra açılan listeden ilgili seçeneği tercih etmelisiniz. Bu sayede tanımlama yapacağınız kısma ulaşırsınız.

Yeni Hesap Tanımlama Seçeneğini Tercih Edin

Listede Ziraat Bankasını Bulun

Yeni hesap tanımlama seçeneğini tercih ederek işlemlerinizi sürdürebilirsiniz. Sisteme daha önce başka bir hesap tanımladıysanız öncelikle onu iptal etmelisiniz. Böylece Ziraat Bankası hesabınızı kullanmaya başlayabilirsiniz.

Banka Seçimi Yapın

 Banka Seçimi Yapın

Banka seçimi yapmak için gelen ekranda "Seçiniz" yazan kısma tıklamalısınız. Buradan Ziraat Bankasını bulmanız gerekir. Ardından "Sorgula" yazan yere tıklamalısınız.

Tanımlamak İstediğiniz Hesabı Seçin

Tanımlamak İstediğiniz Hesabı Seçin

Gelen ekranda hangi hesabı kullanmak istiyorsanız onu seçmelisiniz. Ziraat Bankasında birden fazla hesabınız varsa uygun olanı tercih etmeniz gerekir.

2023/03/post-1679254446-5346-e-devlet-7.webp

Son olarak ekranda yer alan telefon numarası ve e-posta bilgilerini kontrol ederek "Devam et" seçeneğine tıklamanız gerekir. Böylece e-Devlet Ziraat Bankası hesap tanımlama işlemi tamamlanmış olur.

E-Devlet Ziraat Bankası Hesap Tanımlama İptal Edilir mi?

E-Devlet Ziraat Bankası hesap tanımlama iptal edilmesi mümkün olan bir işlemdir. Bunun için Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Sorgulama kısmına girmelisiniz. Ardından üst kısımda yer alan "Hesap Tanımı İptal Et" seçeneğine tıklamalısınız. Bu sayede tanımladığınız hesabı kullanmaktan vazgeçtiğinizi bildirebilirsiniz. İptal işlemini tamamladıktan sonra yeni bir hesap tanımlama işlemi yapabilirsiniz.

Hem tanımlama hem de iptal işlemleri son derece kolay bir şekilde yapılır. Banka hesap numaralarınız sistemde otomatik olarak görünür. Bu nedenle hesap bilgilerinizi manuel olarak girmenize gerek kalmaz.

E-Devlet Hesap Tanımlama İle Hangi Ödemeler Yapılır?

E-Devlet  hesap tanımlama ile yapılan ödemeler arasında rapor parası, emzirme ödeneği gibi seçenekler vardır. Hesap tanımlama işlemi yapıldığı takdirde bu ödemeler, banka hesabına aktarılır. Tanımlama yapmayanların ödemeleri, PTT üzerinden yapılır. Eğer siz de tanımlama yapmadıysanız PTT şubelerine giderek ödemelerinizi alabilirsiniz.

Rapor Parası

Rapor parası, geçici iş göremezlik ödeneğidir. İnsanlara hastalık, kaza, iş kazası gibi nedenlerle belirli bir süre çalışamamaları sebebiyle ödenir. Rapor parası ilk iki gün için ödenmez. Bu ödemeden yararlanmak için en az 90 günlük kısa vadeli prim ödemesi bulunması gerekir.

Emekli Hareketsiz İadesi

Emekli hareketsiz iadesi, en az 12 ay boyunca hesapta bekleyen emekli maaşlarına yönelik yapılan bir işlemdir. Emekli olan kişi en az 12 ay boyunca maaşını çekmezse söz konusu maaş, Sosyal Güvenlik Kurumuna iade edilir. Bu maaşı geri almak için banka hesabı tanımlama işlemi yapabilirsiniz.

Emzirme Yardımı Ödemesi

Emzirme yardımı ödemesi yeni doğum yapan annelere verilir. Bu ödenekten hem SGK'lılar hem de BAĞ-KUR'lular yararlanabilir. Emzirme ödeneğinden yararlanmak isteyenlerin en az 4 aylık prim ödemesi olması gerekir. Hesap tanımlaması yaptığınız takdirde emzirme ödeneği hesabınıza yatırılır.

E-Devlet Hesap Tanımlama Yapılmazsa Ne Olur?

E-Devlet hesap tanımlama yapılmazsa şahıs ödemeleri PTT üzerinden yatırılır. Ödeme yapıldıktan sonra PTT şubesine giderek ve kimliğinizi göstererek paranızı alabilirsiniz. Bu durum özellikle hastalar, yaşlılar ve herhangi bir engeli bulunanlar için zorlayıcı olabilir. Hesap tanımlama işlemi yaparak paranızı çekmeden borçlarınızı yatırabilir ya da para ödemesi yapabilirsiniz. Paranız üzerinde internet bankacılığını kullanarak tasarrufta bulunabilirsiniz.

Hesap tanımlama işlemleri, herhangi bir ödemeye hak kazanmadan önce yapılmış olmalıdır. Zamanında tanımlama işlemini yapmadığınız takdirde paranız PTT'ye aktarılır. Ödemeler genellikle hak ediş tarihini takip eden 15-20 gün içerisinde hesabınıza aktarılır. "Şahıs Ödemeleri Sorgulama" ekranından ödemenin yapılıp yapılmadığını öğrenebilirsiniz.

Hesap tanımlama işlemi sırasında başkasının hesabını kullanma şansınız yoktur. Sadece tanımlama ekranında yer alan kendinize ait hesap numaralarını kullanabilirsiniz. Ancak banka hesabınızdan parayı çekmesi ya da farklı işlemler yapabilmesi için başkasına yetki verme şansınız olabilir. Hesap tanımlama işlemlerinde değişiklik yapma şansınız da vardır. Ziraat Bankası yerine farklı bir bankadaki hesabınızı kullanmak için hesap güncelleme işlemi yapmalısınız. İptal ve değişiklik işlemlerini istediğiniz zaman yapabilir; e-Devlet Ziraat Bankası hesap tanımlama yerine farklı bir hesaba geçebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlama kısmından hesabınızı onayladığınız takdirde rapor paranızı bankadan alabilirsiniz.

Şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlama kısmından mevcut görünen hesabı silebilirsiniz.

Şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlama kısmından banka değişikliği yapılabilir.

İlgili Yazılar